شبکه اجتماعی کتاب‌دوستان

بهخوان فضایی برای کتابخوان‌هاست تا همدیگر را پیدا کنند و دربارۀ کتاب‌ها حرف بزنند.

بهخوان
یادداشت‌های پیشنهادی
        به نام او

در کتاب‌خوانی اولین و آخرین مهم است. اولین کتابی که از یک نویسنده می‌خوانی، اگر خوب باشد و تو را جذب کند یک تصویر مثبت از آن نویسنده برایت می‌سازد، و اگر بد باشد هم که مشخص است. و آخرین بندهای یک کتاب یعنی همان پایان‌بندی‌اش برای رستگاری یا نابودی یک داستان کافی است.

«نیزه‌ها... تفنگ‌ها» اولین کتابی بود که از ساراماگو می‌خواندم. نویسنده‌ای که در بازار کتاب ایران بسیار معروف است و کتابهای زیادی از او به چاپهای متعدد رسیده است. من هم چند کتاب از او دارم که فرصت مطالعه‌اش تا به امروز دست نداده، ولی این داستان نه‌چندان بلند چندان خوب بود که احتمالا به همین زودی‌ها آن کتاب‌ها را هم می‌خوانم.

«نیزه‌ها... تفنگ‌ها» داستان یک کارمند از یک کارخانه اسلحه‌سازی است. اینکه ساراماگو به فکر این افتاده که به سراغ کارمند چنین کارخانه‌ای برود تازه و بدیع است. ولی نکته مثبت داستان او تنها همین نیست. او ابتدا خواننده را با داستان زندگی این کارمند مشغول می‌دارد و در سطرهای پایانی که خواننده پیگیر فرجام آن داستان است، تغییر جهت می‌دهد و برگ برنده‌ای را رو می‌کند که داستانش را از یک اثر خوب و طبق معمول به یک اثر خیلی خوب و متفاوت تبدیل می‌کند و این است فرق یک نویسنده بزرگ با دیگر نویسنده‌ها.

کتاب دو بخش دارد یکی داستان و دیگری تحلیلی درباره داستان به قلم روبرتو ساویانو، نویسنده ایتالیایی، به نظرم اگر این بخش دوم را هم نخواندید، نخواندید. چیزی را از دست نمی‌دهید. تصاویر گونتر گراس نویسنده مشهور آلمانی هم که در کتاب به کار رفته زیباست و خوش افتاده است. رفیقی می‌گفت که نسخه فرانسوی این داستان که مترجم از آن کتاب را برگردانده دقیقا همین شکل و ساختار را دارد.

کتاب «دو دستی» سفرنامهٔ منصور ضابطیان به ژاپن در سال ۱۴۰۲ هست.
سفرنامه، روایت دست‌اول از مشاهدات عینی ضابطیان در سفر به شهرهای توکیو، یوکوهاما، کیوتو، اوساکا، کوبه، نارا و هیروشیما است.
ثبت تجربیات شخصی با جزئیات و عکس‌های مربوط به سفر به درک بهتر فضای ژاپن کمک کرده.
ضابطیان سعی کرده به جای جاذبه‌های توریستی کلیشه‌ای به جنبه‌هایی از زندگی ژاپنی‌ها بپردازد که معمولاً در رسانه‌ها کمتر دیده می‌شود.
ازطرفی اطلاعاتی که ارائه می‌دهد بر پایهٔ مشاهدات هست و پایهٔ آماری ندارد. ضابطیان در خلال سفرنامه، ناخودآگاه به مقایسه بین رفتارهای اجتماعی دو فرهنگ ایران و ژاپن می‌پردازد. او به فرهنگ و باورهای ژاپنی اشاره می‌کند؛ خواندن دربارهٔ فرهنگ لمس کردن، احترام گذاشتن، وقت‌شناسی، غذا و چای خوردن، عقاید ژاپنی‌ها دربارهٔ کامی، دروازه و روباه جالب هست و دید خوبی به خواننده می‌دهد.
او از تجربیاتش در هتل‌های کپسولی، حمام آبگرم اونسن هانایو، توکیویی که شب‌ها خواب ندارد و ربات بزرگ گاندام خاطراتی خواندنی نقل می‌کند.
اما گاهی هم خیلی گذرا از حضور در چهارراه شلوغ شیبویا و چراغ‌های آبی ژاپن می‌گوید.
همچنین برخی از اطلاعاتی که در سفرنامه آمده سلیقه‌ای بوده و ممکن است خواندنش برای خواننده جذابیت نداشته باشد؛ مثلاً آوردن کلماتی با دو هجای شبیه هم.
نسبت به سایر آثار ضابطیان، سبک روایی شخصی و شوخی‌های شیرین را در این سفرنامه کمتر می‌توان دید. شاید اگر سفرنامه بعد از سفری تفریحی نه به قصد نوشتن کتاب نوشته می‌شد‌، حال‌هوای بهتری می‌داشت.
آشنایی با فرهنگ ژاپنی می‌تواند درک‌ بهتری از انیمه‌ها، فیلم‌ها و کتاب‌های این کشور به خواننده بدهد. اگر ژاپن را دوست دارید یا علاقمند هستید از ریوکان و زاتاکو، کانجی، مجسمهٔ هاچیکو، محلهٔ آکی‌هابارا، موزهٔ اوریگامی، سوشی نیگیری، ساشیمی، ماکی، اوراماکی و تماکی بدانید، پیشنهاد می‌کنم کتاب را بخوانید.
من که با خواندن کتاب علاقمند شدم راجع به ایکیگای، کایزن و فلسفهٔ وابیسابی بیشتر بدانم.
به طور خلاصه، بر مبنای ایکیگای باید هدفت را در زندگی پیدا کنی؛ هدفی ارزشمند که آنقدر محرک باشد که صبح‌ها به خاطر آن انگیزهٔ بیدار شدن داشته باشی. این هدف ربطی به رویا ندارد، به واقعیت و اهداف واقعی مربوط است؛ چیزی که هم توانایی انجامش را داشته باشی و هم غیرممکن نباشد.
کایزن یعنی تمرکز روی اهداف کوچک و انجام ندادن کارهای خیلی بزرگ که خارج از توان هستند.
طبق فلسفهٔ وابیسابی،‌این لحظه فقط همین حالا وجود دارد و دوباره نخواهد آمد پس بهتر است از ناکامل بودن به عنوان فرصتی برای رشد و قیام علیه کمال‌گرایی استفاده کرد.

عباس احمدی

عباس احمدی

22 ساعت پیش

الیوت اَرونسِن، نویسنده کتاب، دانشمند آمریکایی در زمینه روانشناسی اجتماعی است. نظریه ناهماهنگی ذهنی رو ابداع کرده و جایزه علمی تا بخوای گرفته. نویسنده دومِ کتاب، کَرول تَوریس، روانشناس اجتماعی و فمنیسته و حداقل ۱۳ تا کتاب نوشته. می‌ره این‌ور اون‌ور سخنرانی می‌کنه و اخلاق اجتماعی یاد مردم می‌ده‌. (البته نمی‌شه گفت کدوم نویسنده اول هستند کدوم دوم؟ خودشون نوشتند قرعه‌کشی کردیم اسم کَرول‌خانم اول اومده، اول نوشتیم.) (ضبط اسم‌ها رو با اعتماد به مترجم کتاب نوشتم. بقیه جاها جور دیگه‌ای نوشته بودند.)

کل کتاب بر اساس نظریه ناهماهنگی ذهنی نوشته شده. مطالبی از تاریخ و سیاست و روابط اجتماعی و خانوادگی قاتی کردن تا جذاب و همه‌فهم بشه. جداً هم جذاب و همه‌فهم شده. تو این قضیه ویراستارها هم کمکشون کردند.

کتاب چی می‌خواد بگه؟ می‌گه ما انسان‌ها بیشتر وقت‌ها، اشتباهاتمون رو گردن نمی‌گیریم. نه فقط پیش مردم، حتی جلوی وجدان خودمون گردن نمی‌گیریم. یعنی اشتباهاتمون رو برای خودمون توجیه می‌کنیم تا خودمون برای خودمون آدمِ خوبی جلوه کنیم. دلیلش اینه که معتقدیم «آدم خوبی هستیم» و وقتی کار بدی می‌کنیم، دچار ناهماهنگی ذهنی می‌شویم: «من که آدم خوبی هستم چه‌جوری می‌شه کار بدی انجام بدم؟!» پس نتیجه می‌گیریم: «کار بدی انجام ندادم»؛ «حواسم نبوده»؛ «منظورم اون نبوده»؛ «مهم نیّتم بوده» و...

گاهی هم تقصیر رو گردن بقیه می‌ندازیم: «زمین کج بود»؛ «معلم نمره نداد»؛ «حقّش بود!»؛ «خودش شروع کرد»؛ «بی‌ظرفیت بود» و...

به نظریه‌های نقاط کور ذهن، تأیید تعصب، تورم تخیل، و واقع‌گرایی ساده‌‌لوحانه اشاره می‌کنه و همه رو به ناسازگاری ذهنی و توجیهِ خویشتن ارتباط می‌ده.

بر اساس پژوهش‌ها، کار انسان به جایی می‌رسه که خاطرات نوجوانی‌ش رو برای خودش طوری بازسازی می‌کنه که با خودِ الانِ مقبولش جور دربیاد! خودش هم باور می‌کنه!

یه جایی سر حرف دشمنیِ ایران و آمریکا رو باز می‌کنه. به ایرانی‌ها گیر می‌ده: قبول دارم قربانی کودتای ۲۸ مرداد آمریکا شدید، ولی چرا مثل آفریقای جنوبی ما رو نبخشیدید و یه دنیا رو راحت نکردید؟! جنایات اسرائیل رو هم ماست‌مالی می‌کنه می‌ره!

تهِ کتاب راهکارهایی برای رهایی از ناهماهنگی ذهنی و توجیهِ خویشتن می‌ده. قاعدتاً روایات شیعه رو ندیده؛ وگرنه اشاره‌ای به راهکارهای روایی شیعه هم می‌کرد لابد! مثل سفارش به «گمان خوب نسبت به دیگران» و «گمان بد نسبت به خود». دومی جلوی توجیهِ خویشتن رو می‌گیره و اولی نمی‌ذاره تقصیرها رو باندازیم گردن بقیه.

«کی بود کی بود؟» ذوق جالب و بومیِ مترجم برای عنوان کتابه که بدون شک از عنوان اصلی‌ش ( اشتباهاتی رخ داده ولی نه توسط من) جذاب‌تره. متن رو هم عالیِ عالیِ عالی ترجمه کرده.

(لازم نیست بگم نویسنده که فمنیست باشه، تفکرات فمنیستی هم توی کتاب هست دیگه.)

"setayesh"

امتیاز دادن به کتاب‌ها

باشگاه کتابخوانی

باشگاه کتابخوانی

بهخوان؛برای نویسندگان

با در دست گرفتن صفحۀ خود می‌توانید بلافاصله از یادداشت‌هایی که روی کتاب‌هایتان نوشته می‌شود، مطلع شوید و با خوانندگان ارتباط برقرار کنید.

مشاهدۀ بیشتر

بهخوان؛برای ناشران

با در دست گرفتن صفحۀ نشرتان، کتاب‌های در آستانۀ انتشار خود را پیش چشم خوانندگان قرار دهید و اطلاعات کتاب‌های خود را ویرایش کنید.

مشاهدۀ بیشتر

چرا بهخوان؟