همه میدونیم و شنیدیم برادران کارامازوف شاهکار داستایفسکی بوده.
اگه بخوام حرفهای جدیدتر بزنم و از نظر خودم بگم این کتاب برای من مثل کتاب درس بود.
بخشهایی از کتاب سوالهای خیلی جدی و عمیقی دربارهی زندگی، مرگ، ایمان، خدا و معنای وجودی انسان مطرح میشه که میتونم بارها و بارها بهشون برگردم و بخونم و فکر کنم.
و بخشهای دیگهای از داستان با ظرافت و زیبایی از زبان یکی از شخصیتها به این سوالها پاسخ داده میشه.
کتاب برای قرن نوزدهمه ولی سوالها و چالشهای ذهنی شخصیتهای کتاب هنوز تازه و واقعیه، هنوز هم آدمها بین عقل و احساس درگیرن، هنوز هم زندگی رو بیمعنی میدونن، هنوز نمیدونن به خدا ایمان دارن یا نه و اصلا خدایی هست یا نه،
هنوز ظلم و بیرحمی هست، حسادت هست،
هنوز هم جهان بدون عدل و انصافه و خیلی وقتها گناهکارهای واقعی محاکمه نمیشن.
من قبل از خوندنِ این کتاب خیلی مراقب بودم چیزی از داستان و شخصیتهاش ندونم و خودم باهاشون مواجه بشم، ولی اگه شما نخوندین و دوست دارین بدونین :
داستان دربارهی خانوادهی کارامازوفه.
فیودور کاراموزوف پدرِ پولپرست، خودخواه، فاسد و در یک کلام بیاخلاقِ این خانوادهست که متاسفانه این پدر فرزندانی هم داره؛ سه پسر.
هر کدوم از این پسرها ویژگیهای شخصیتیِ متفاوتی دارن .
یکی همیشه برای انتخابکردن تو دوراهیه؛
دو راهیِ منطق و احساس، شرافت و رذالت و… و در نتیجهی این کشمکشها خشمه که ظاهر میشه.
پسر دوم به ظاهر آروم ولی در باطن با تردید زندگی میکنه؛ دربارهی اخلاق، زندگی، دین، قدرت و خدا.
عذاب و سختیِ زندگیِ پسر اول از ظاهر و کارهاش و پسر دوم از افکارش پیداست.
و اما پسر سوم که نورِ این خانوادهست با محبت، قلب روشن و ایمانش مسیرِ متقاوتی رو تو زندگی میره ولی همچنان گاهی به تاریکیِ روحِ برادرانش هم میتابه.
از همون صفحات اول من هم مثل این برادرها از این پدر نالایق متنفر بودم، من هم با انزجار بهش فکر میکردم و برای همین وقتی هر کدوم از پسرها تصمیمی گرفتن یا رفتاری با پدرشون داشتن، حس میکردم من هم اگه بودم همینکار رو میکردم!
یکی از زیباترین و ارزشمندترین ویژگیهای این کتاب برای من این بود که بیشترِ شخصیتها نه کاملا بد و پلیدن و نه کاملا خوب و قدیس، همه در طیف خاکستریان.
همهی ما همینطور هستیم؛ هرچند فراموش میکنیم.
توان و دانشِ من برای توصیف چنین کتابی خیلی کمه، خیلی خیلی کم.
ولی حداقل میتونم پیشنهاد کنم که یک روزی با حوصله و صبر و عشق این کتاب رو بخونید.