زوربای یونانی

زوربای یونانی

زوربای یونانی

3.7
115 نفر |
41 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

16

خوانده‌ام

185

خواهم خواند

163

راوی،روشنفکر یونانی جوانی است که میخواهد برای مدتی کتابهایش را کنار بگذارد،بنابراین برای راه اندازی مجدد یک معدن زغال سنگ به جزیرهکرت سفر میکند.قبل از مسافرت با مرد شصت ساله و پنج ساله راز امیزی به نام آلکسیس زوربا آشنا میشود.این مرد را وی را قانع میکند او را به عنوان سرکارگر معدن استخدام کند.پس از رسیدن به ججزیره کرت در مسافرخانه مادام هورتانس اقامت کرده و شروع به کار روی معدن میکنند.با این حال راوی نمیتواند بر وسوسه اش برای کار روی دست نوشته های نا تمامش درباره زندگی و اندیشه بودا خودداری کند.در طول ماه های بعد زوربا بسیار عمیقی بر مرد می گذارد و ... از کتاب زوربای یونانی تاکنون یک اقتباس سینمایی موفق در سال 1964 بام نام؟«زوربای یونانی»و یک نمایش موزیکال با نام«زوربا»در سال 1948 ساخته شده است.

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

یادداشت‌های مرتبط به زوربای یونانی

          * من بعدازظهرها تفریحم این بود که دستم را از ماسه نرم و کمرنگ ساحل پر می‌کردم و به هنگامی که ماسه گرم و نرم از لای انگشتان من فرو می‌لغزید احساس لذت می‌نمودم. دست به منزله ساعت شنی است که حیات ما از لای آن فرو می‌لغزد و نابود می‌شود. عمر می‌گذشت، و من به دریا نگاه می‌کردم، صدای زوربا را می‌شنیدم و حس می‌کردم، صدای زوربا را می‌شنیدم و حس می‌کردم که از خوشحالی شقیقه‌هایم در حال ترکیدن است.
* براستی آن ساعت‌ها که باران ریز می‌بارد چه اندوه شهوت‌آلودی در آدمی ایجاد می‌کند! همه خاطره‌های تلخ که در اعماق قلب آدمی نهفته است - مانند فراق یاران، لبخندهای محو شده زنان، امیدهایی که همچون پروانه‌های بال‌ریخته که از آن‌ها فقط کرمی مانده‌است و بر برگ دل من نشسته تا آن را بجود. -
* کاش می‌شد فهمید ارباب، که سنگ‌ها و گل‌ها و باران چه می‌گویند! شاید که صدا می‌زنند، شاید که ما را صدا می‌زنند و ما نمی‌شنویم. پس گوش آدم‌ها کی باز خواهد شد؟ کی چشم‌های ما برای دیدن باز خواهند شد؟ کی بازوان خود را خواهیم گشود تا همه یعنی سنگ‌ها و گل‌ها و باران و آدمیان را در آغوش بکشیم؟
* همهٔ آدم‌ها جنون خاص خود را دارند، و اما بزرگترین جنون به عقیده من آن است که آدم جنون نداشته باشد.
* زندگی حتی برای آن‌هایی هم که خوشبخت‌اند سخت است.
* این جمله مارکوس اوره‌لیوس که گفته بود: گردش ستارگان را بنگر، گویی تو نیز با آن‌ها در گردشی... قلب مرا سرشار از وزن و آهنگ می‌کرد.
* ‫هوس کردم که سر پاکت را نگشوده آن را پاره کنم. وقتی می‌دانم در آن چه نوشته‌است دیگر چرا بخوانمش؟ لیکن دریغا که ما هنوز به روح خود اطمینان نداریم.‬
        

12

          زوربا، حکمت و نکبت!
زوربای یونانی شخصیتی است که هم عاشق اش می شوید و هم نفرت او را به دل می گیرید! احتمالا خانم ها «زن ستیز»اش بدانند و آقایان «سرخوش بامرام». من هرچه  خواستم از زوربا متنفر نشوم و بازی هایش را توجیه کنم دیدم توهین به شان بهلول است! بهلول در سرخوشی ها و سرگشتگی هایش «حکمت» داشت، هدف داشت،مرام و معرفت داشت...«قدر» می دانست.
بهترین توجیه و‌قرائتی که می توانم داشته باشم این است که نویسنده با قرار دادن زوربا مقابل شخصیت«ارباب» که فردی نکته سنج، محاسبه گر و اهل کتاب است، سعی در تعدیل شخصیت او و چشاندن طعم لذیذزندگی به اوست. می خواهم در منطق زوربا صرفا بازگشت به حواس،توجه به زیبایی های دنیا، اگزیست موثر و تناسب جسم و روح، این گمشده ی مکاتب فکری را بیابم اما با عرض معذرت خوی حیوانی بشر، خوک صفتی شهوت ران او، خودخواهی به معنای واقعی کلمه و فرد گرایی در پس غیر دوستی را یافتم.
دریغ اگر کسی از اینها با هر توجیهی بخواهد «معنا» بیابد و با تلون توجیه او را وارسته کند.

عادت به بد گویی و منفی نگری مطلق ندارم لذا  ذکر نکاتی چند خالی از انصاف نیست:
توصیفات کتاب اکسیرگونه است، مدهوش می کند و اساطیر یونان را نه در زمان که در جغرافیای روستا به تصویر می کشد.
این کتاب و مباحث جهان شناختی اش مقالی می طلبد و این مختصر مجالی نمی دهد.
پ۱: پیشنهاد می کنم مقدمه ی مترجم در پایان کتاب خوانده شود.
قسمتی از متن کتاب:
«_زوربا، تو خیال می کنی یک سندباد بحری هیولا هستی و‌زیاد هم لاف می زنی، چون در دنیا زیاد گشته ای. ولی تو بدبخت هیچ چیزی ندیده ای! هیچ چیز،هیچ چیز! تازه من هم یکی هستم مثل تو. دنیا بسیار وسیع تر از آن است که ما تصور می کنیم.
ما سفرها می کنیم و خشکی ها و دریاها را درمی نوردیم و با این وصف هنوز نوک دماغمان را از آستانه خانه مان آنسوتر نبرده ایم.»
        

11

          زوربای یونانی داستان سفر درونی مردی تحصیل کرده و مردی عامی (زوربا) است. این دو نفر به طرقی با هم همراه می شوند و بقیه داستان، بیشتر به گفتگوی این نفر و تاثیراتی که زوربا روی راوی داره می پردازه. تقریبا تا فصل ۲۱ الی ۲۲ کتاب، برای من کتاب حوصله سربر و خالی از کشش داستانی بود، به ویژه جهان بینی کاملا دنیوی و می‌شه گفت مردانه زوربا، برای من فاقد جذابیت یا نکته قابل توجهی بود. نثر که احتمالا در ترجمه افتضاح، کشته شده بود به همراه ویراستاری و حروف چینی دقیانوسی،  رغبت و کشش به ادامه رو در آدم می‌کشت، اما به هر ترتیب تا آخر کتاب دوام آوردم و خوب، ادعا نمی کنم در چند فصل آخر پاداش صبرم رو گرفتم اما حداقل کتاب رنگ و بوی داستانی‌تری گرفت و جدا از اون حرف‌های بهتری برای گفتن پیدا کرد. کتابی نیست که به هر کسی توصیه‌اش کنم، اگر کرم کتاب هستین و در برابر هر کتابی صبور، به عنوان یک گزینه مشهور که ازش حرف زیاد زده می‌شه، می‌شه انتخابش کرد. هرچند به نظرم به اندازه شهرتش، اهمیت نداشت.
من ترجمه تیمور صفری رو خوندم
        

1

          زمان می‌گذرد، در حالی‌که سم شیرین خاطره‌ها آن را زهرآلود می‌سازد.

گفتار اندر زوربای یونانی
زوربا مردی بی‌سواد، دروغگو، دزد، قاتل، خانم‌باز، کلاه‌بردار و به معنی واقعی کلمه یک مفسد بود، اما با همه‌ی این ویژگی‌ها مردی بود که از اعماق قلبم دوستش داشتم، با خواندن اعمال و رفتارش می‌خندیدم، حرص می‌خوردم، عصبانی می‌شدم و نهایتا بغض کردم و ناخودآگاه اشک ریختم.
اگر روزی در دنیای واقعی شخصی همانند او را بیابم، قطعا دست دوستی به سویش دراز خواهم کرد.

توصیه نامه
زوربای یونانی، نخستین داستانی بود که از «نیکوس کازانتزاکیس» نویسنده‌ی مشهور یونانی خواندم.
حقیر این کتاب خواندنی را با ترجمه‌ی روان، شیوا و بدون هرگونه پیچیدگی ادبی از آقای «محمود مصاحب» که توسط «نشر نگاه» چاپ و منتشر گردیده است خواندم، اما لازم به یادآوری‌ست که سوای تعداد زیادی ترجمه‌ی بی‌کیفیت از این کتاب، یک ترجمه‌ی معروف دیگر از مترجمی محبوب به نام آقای «محمد قاضی» نیز موجود است که توسط «نشر خوارزمی» چاپ و منتشر گردیده است، پس توصیه می‌نمایم جهت خواندن این کتاب یا به سراغ آقای مصاحب یا قاضی بروید.

گفتار اندر داستان کتاب
دارم فکر می‌کنم از کجای داستان بگم؟ به نظرم حرف زدن بیشتر درمورد داستان کتاب، جز از آن بخش‌هایی که اکثر دوستان نوشته‌اند لازم نیست، چون از لذت خواندن کتاب خواهد کاست، اما صرفا بخاطر اینکه یک معرفی کوتاه از کتاب داشته باشم مقداری با احتیاط جهت گریز از اسپویل می‌نویسم:
ماجرای کتاب از زبان شخصی نقل می‌شود که به قول خود نویسنده یک «کرم کتاب» است، یک کرم کتاب مثل خودم، مثل شما و... .
او دوستی صمیمی دارد و به شکلی که در داستان می‌خوانیم مجبور به جدایی‌ست. در فراغ دوستش به شکلی کاملا تصادفی با مردی آشنا می‌شود به نام «زوربا» و این آشنایی سرآغاز ماجراجویی‌های این دو نفر است.
این آشنایی یک آشنایی ساده نیست، بلکه دوست شدن دو نفر با افکار، عقاید، طرز دید و همه چیز متفاوت است. اتصال این تفاوت‌ها و تقابل‌ها شدیدا برای من جذاب و خواندنی بود.
از این کتاب فیلمی نیز ساخته شده‌ است و قطعا به تماشای آن خواهم نشست.

نقل‌قول نامه
“دنیا زندانی ابدی است.”

“مشکلات و غم و غصه‌ی هرکس در خانه‌اش جمع است.”

"انسان گوشت، مرغ و خوک هم می‌خورد، ولی تا گوشتِ آدم نخورد شکمش سیر نمی‌شود."

"گران‌بهاترین بذرها یا جوانه نمی‌زنند یا در زیر علف‌های هرز دیگر نابود می‌شوند."

"انسان جانوری است وحشی، وحشی‌تر و مخوف‌تر از سایر جانوران. بشر جانوری است که اگر نسبت به او قساوت و بی‌رحمی نشان بدهی از تو می‌ترسد و احترامت را نگاه می‌دارد، ولی اگر نسبت به او مهربان باشی، چشمانت را از کاسه بیرون می‌آورد."

"شکرگذاری نسبت به خداوندی که همه‌چیز دارد ولی ما از گرسنگی با مرگ دست به گریبانیم، دیوانگیِ صرف است."

"آنچه خوش‌وقتی نام دارد تا چه حد ساده و کم‌خرج به دست می‌آید: یک گیلاس شراب، چند عدد شاه بلوط بوداده، یک آتش‌دان کوچک و صدای دریا! هیچ چیز دیگر لازم نیست. این مختصر کافی‌ست تا دلی ساده و کم‌توقع شاد شود و خود را خوش‌وقت احساس کند."

"دین برای توده‌ها به مثابه تریاک است."

"تا نتوانی خودت یک برابر و نیمِ شیطان باشی، نمی‌توانی با شیطان مبارزه کنی!"

"در انسان همه‌چیز بسته به عقیده است. اگر ایمان داشته باشی تراشه‌ای از یک قابِ درِ پوسیده و کهنه برایت شی‌ء مقدسی می‌شود. اگر ایمان و عقیده نداشته باشی، خود صلیب مقدس هم برایت تکه چوبی بیش نخواهد بود."

"تا نتوانی خودت یک برابر و نیمِ شیطان باشی، نمی‌توانی با شیطان مبارزه کنی!"

"وقتی از همه‌سو بد‌ آید و همه‌چیز سرِ ناسازگاری داشته باشد، چه شادی و مسرتی از این بالاتر که انسان روح خود را بیازماید و طاقت و شهامتش را در بوته‌ی آزمایش بسنجد."

کارنامه
بدون هرگونه نقل و سخن، و بدون هرگونه لطف و ارفاق پنج ستاره را برای این کتاب منظور می‌نمایم.
این کتاب به لیست ده کتاب محبوبم راه یافت و بنابراین خواندن این کتاب را به تمام دوست‌های کتاب‌دوست و کتاب‌خوانم پیشنهاد می‌نمایم.

بیست و پنجم آذرماه یک‌هزار و چهارصد
        

5