یادداشتهای مبارکه اکبرنیا (38) مبارکه اکبرنیا 4 روز پیش ناخن کشیدن روی صورت شفیع الدین قاسم فتحی 3.8 4 سوژه جدید و جالب زبان خوب اتفاقها و کشمکشها به اندازه اما یکجاهایی نارسایی مفهومی داشت و بعضی اتفاقات مبهم بود. کتاب خیلی کوتاهی هست و به نظرم خوندن از یک نویسنده جوان و تازهنفس دلچسب باشه. البته خیلی کم حاوی صحنههای تلخ و منزجرکننده هم هست. 0 7 مبارکه اکبرنیا 7 روز پیش خاکسپاری دوم بانوی مرگ نیما اکبرخانی 4.3 41 یک رمان جنگی/ امنیتی از نیما اکبرخانی. مهمترین نکتهاش برایم این بود که از شهدا اسطورههای تکرارنشدنی نساخته. مخصوصا یکی از شخصیتهای اصلی کتاب که از نوجوانیاش با او همراهیم. گذاشته مخاطب بعد از پایان کتاب خودش اسم قهرمان را رویش بگذارد. زبان کتاب خیلی معمولی است شاید به خاطر مخاطبش که نوجوان است. آخرها هم نویسنده نزدیک به منبر رفتن کرده و دوست داشتم قصه را ادامه بدهد. در کل کتاب پرهیجان و تعلیقیست که مدتی بعد از شروع درگیرتان میکند. یک سوال بزرگ هم داشتم که آیا این اتفاقها الهام گرفته از واقعیت است یا خیال محض؟ کاش واقعی بودند :) 1 3 مبارکه اکبرنیا 1404/4/19 خانه کتاب بازها معصومه امیرزاده 4.3 12 محتوای کتاب بسیار غنی و پُربار است برای هر پدر و مادری که دغدغهی کتابخوان کردن فرزندانشان را دارند. حتی برای افرادی هم که هنوز فرزندی ندارند هم به نظرم مفید خواهد بود. نحوهی برخورد نویسنده با فرزندانش نکات تربیتی زیادی را غیرمستقیم نشانتان میدهد. فقط از کتاب نباید انتظار یک متن روایی داشته باشید. زبان ساده و روان است اما بیشتر به متون علمی و دانشگاهی نزدیک است. البته به جز تکروایتهایی که اول هر فصل میآمد و دلچسب بود. کتاب را نشر مهرستان چاپ کرده و باز هم دست گذاشتنش روی موضوعهای ناب و کمتر بیان شده، ارزشمند است. 0 6 مبارکه اکبرنیا 1404/4/8 آن سوگ فاطمه سادات موسوی 3.3 12 آنِ سوگ یازده روایت از مواجهه با سوگ است. جز دو سه روایت مابقی معمولی بودند و چندان اثرگذار نبودند. اکثر روایتها طولانی و مبهم و پُر از حاشیه بود. حرف تمام روایتها هم این بود که زمان لازم است و باید پذیرفت و عادت کرد. همه به اتفاق یک حرف را دنبال میکردند. من دلم میخواست یازده دیدگاه متفاوت به این موضوع را بخوانم. نویسنده بعضی از روایتها هم اصلا مواجهه عمیقی با این قضیه نداشتند. اما اگر درگیر سوگ هستید خواندنش بد نیست. 0 5 مبارکه اکبرنیا 1404/4/6 در رویای بابل ریچارد براتیگن 3.6 19 خیلی دوسش داشتم. خیلی خندیدم. البته منتظر محتوای خاصی نباشید. فقط سرگرم کننده و حال خوب کنه. براتیگان رو چقدر دیررر کشف کردم. واقعا نویسندهی خلاق و نوآور برازندهشه :) پیش به سوی بقیه کاراش. ترجمه هم روان و خوب 0 6 مبارکه اکبرنیا 1404/4/4 آنجا که باد کوبد: سفرنامه و عکس های باکو به همراه سفرنامه الکساندر دوما در محرم قفقاز معصومه صفایی راد 3.7 32 این دومین سفرنامهای بود که از معصومه صفاییراد خواندهام. هر دو را دوست داشتم چون برایم شناخت هدیه آوردند. چه " به صرف قهوه و پیتا "که مرا با بوسنی و هرزگوین بیشتر آشنا کرد چه "آنجا که باد کوبد" و خواندن از باکو و آذربایجان. در هر دو کتاب شوکه شدم که چقدر نمیدانم خصوصا راجع به کشور دوست و برادر آذربایجان!! صفاییراد لا به لای خطهای سفرنامهاش از سفرنامههای دوران قاجار به باکو هم استفاده میکند که بسیار روی کتاب نشسته است. اواخر کتاب هم چند صفحهای به سفرنامهی الکساندر دوما از محرم قفقاز اختصاص دارد. تنها عیب کتاب عکسهای سیاه و سفید است که خیلی آزاردهنده و بیکیفیت بودند. البته میدانم که بحث هزینه است ولی خب سلیقه خرج دادن هم بد نیست! دارم فنِ صفاییراد میشوم. اینکه از عقایدش رک و بیپرده میگوید و حتی علت انتخابهایش میشود را دوست دارم. مثلا در این کتاب محرم را در باکو گذرانده و از حال و هوای آنجا گفته. با همهی این اوصاف دوست داشتم اطلاعات بیشتری گیرم بیاید و هنوز سیر نشدهام و یکچیزهایی هم مبهم مانده! به سفرنامهدوستها پیشنهاد میکنم. 4 11 مبارکه اکبرنیا 1404/4/4 رساله درباره ی نادر فارابی مصطفی مستور 3.2 15 کاش هیچوقت به خودم نمیگفتم که باید همهی کارهای جناب مستور رو بخونم. کاش تو اوج با ایشون خداحافظی میکردم🙃 هرچی جلو میرم بیشتر به خودم میگم واقعا اینو ایشون نوشتن؟ چرا اینقدر بیسر و ته و بیاتفاق؟ انگار نویسنده حال و حوصله نوشتن نداره و فقط میخواد یه چیزی بده بیرون. اما خب قلم همچنان روان و دوستداشتنی و حیف چنین شخصیتی که پر پر شد. 0 3 مبارکه اکبرنیا 1404/4/3 قتلهای الفبایی 4.1 5 یعنی کتابای کریستی رو یک نفس میخونم اما امان از پایانشون! اصلا نمیفهمی چی شد که اینطور شد مگه اینکه مغز فراانسانی داشته باشی🤦♀️ ولی به خودم قول دادم هر از گاهی یه کتاب از ایشون بخونم. تعلیق و هیجانشو دوست دارم. 6 5 مبارکه اکبرنیا 1404/3/26 مجله مدام: جشن جمعی از نویسندگان 4.4 3 خیلی بهتر از شمارهی قبل بود. داستانها و روایتها قویتر بودند. 0 11 مبارکه اکبرنیا 1404/3/26 سرزمین مقدس: سفری به فلسطین گی دولیل 4.0 79 سرزمین مقدس یک سفرنامهی کمیک ( مصور) است. اگر مثل من تا به حال کمیک نخواندهاید و فکر میکنید فقط برای کودکان است، سخت در اشتباهید. گیدولیل، نویسنده کتاب، در سفری یک ساله به فلسطین از زاویه دید خود ما را با این کشور آشنا میکند. آشنا شدن با فلسطین از نگاه یک انسان غربی بیطرف برایم خیلی جالب بود. درکنارش آن طنز نمکینی که سعی میکرد از فضای سنگین آنجا کم کند هم. آنقدر از کمیکخوانی خوشم آمده که به زودی تمام کتابهای دولیل را انشاالله خواهم خواند. 0 2 مبارکه اکبرنیا 1404/3/26 خرده جنایت های زناشوهری اریک امانوئل اشمیت 3.9 74 اولین نمایشنامهای بود که میخوندم و دومین کتاب از اشمیت. یه نمایشنامهی کوتاه و روان از رابطهی بین یک زن با شوهری که در اتفاقی فراموشی گرفته. دیالوگهای خوب و پیشبرنده داشت که البته از نمایشنامه چیزی جز این انتظار نمیره. تم روانشناختی هم داره و به زوجها خوندنش رو پیشنهاد میدم. شخصیتپردازی زن هم عمیق و خوب بود. فکر میکنم یکنفس میخونیدش :) 0 10 مبارکه اکبرنیا 1404/3/26 ماجرای غریب و غم انگیز یک قاچاقچی در قشم متین ایزدی 3.7 8 در ژانر جنایی معمایی. پُر از هیجان و تعلیق و کشش. اصلا پنجاه صفحه آخرو نفهمیدم چطور خوندم. مثل یه فیلم سینمایی جلوی چشتون همه چیزو میبینید از بس که تصویرپردازیهای خوب داره. البته یه جاهایی جزئیات بیمورد داشت و استفادهی زیاد از زبان بومی آزاردهنده شده بود. اینکه فهمیدم ادامهداره و باید منتظر چاپ کتاب دوم باشم هم زد تو ذوقم😪 در کل اگه به این ژانر علاقمندید حتما بخونید. از دیدن نویسنده جدید و نشر جدید هم خوشم اومد. 0 1 مبارکه اکبرنیا 1404/3/13 خانبوم فاطمه سادات موسوی 4.5 2 به نیمهها که رسیدم دیگر دلم نیامد زمین بگذارمش. هرچه جلوتر میرفتم قصهها جاندارتر میشد و قلم نویسنده بیشتر یقهام را میگرفت که بنشینم پایش. اصلا احساس نمیکردم که دارد قصهی فرد دیگری را مینویسد. انگار با سوژهاش یکی بود. حس و حالها را به خوبی درمیآورد. شعار نمیداد. بالای منبر نمیرفت. از همه مهمتر روی خط یکنواختی و تکرار نیفتادم. سوژهها متنوع بود و این تلاش و جنگیدن فاطمهسادات موسوی را نشان میداد که به چند زندگی معمولی بسنده نکرده است. بعد از هر روایت توی فکر میرفتم و با اشتیاق بیشتری میرفتم سراغ خانهی بعدی. این یعنی این روایتها آنچه ازشان میخواهیم یعنی کشف و نگاه جدید و نو را در خود داشتهاند. علت اسم کتاب و وجهاشتراک روایتها همان پوست دور شکلات است که بگذارید بعد از خواندنش مزهمزهاش کنید. من این کتاب را دوست داشتم و فکر میکنم حالا حالاها این خانههای خالی، حسرتها، آرزوهای دست نیافتنی، غمها، شادیها و خانبومها را درون خودم حمل کنم. 🔅 کتاب خانبوم، ۱۶ روایت دربارهی طلاق و جداییست به قلم فاطمه سادات موسوی که نشر مهرستان همین امسال چاپش کرده. از مهرستان دو سه کتابی خوانده بودم که این کتاب تا اینجا از همهشان از هرلحاظی بهتر بود. پیشنهاد میکنم بخوانید. #خانبوم #کتاب #روایت #واقعیت 6 29 مبارکه اکبرنیا 1404/3/3 یادداشت های یک دیوانه و هفت قصه دیگر نیکلای واسیلیویچ گوگول 4.0 37 داستانهای گوگول طولانی، جذاب و بامزهاند. البته ممکن است گاهی برای مخاطب امروزی حوصلهسربر هم بشود. باید متناسب با زمان نوشته شدن بسنجیدش. اینکه گوگول آن زمان راهی پیدا کرده بود که غیرمستقیم حرفش را بزند باارزش است. 0 10 مبارکه اکبرنیا 1404/3/3 بازمانده روز کازوئو ایشی گورو 3.9 57 کتاب بازماندهی روز را کازوئو ایشی گورو نوشته است. نویسندهی انگلیسی ژاپنیتبار. می گویم ژاپنیتبار اما اگر اسم نویسنده توجهتان را جلب نکند اصلا متوجه ژاپنی بودنش نمیشوید. آنقدر که خوب از پس جزئیات و آداب و رسوم و مناسبات انگلیسیها برآمده است. کتاب قصهی خاطرات یک پیشخدمت است در خانهی یک لرد مهم و بزرگ انگلیسی. شاید بگویید خب قصهی یک پیشخدمت چه اهمیتی برای ما دارد؟ باید بگویم اینجا هم نویسنده کارش را خوب بلد است. مفاهیم عمیق انسانی را چنان ظریف در قامت این مرد پیشخدمت و زندگی او جا داده که در پایان کتاب، از شربت خنکی که جرعه جرعه به کامتان داده حالتان خوش میشود. البته از آن حالهای خوشی که بعد از تاثر و تفکر عمیقی میآید. برای آنها که به دنبال هیجان و تعلیق زیادی هستند این کتاب پیشنهاد مناسبی نیست. روند داستان شبیه شخصیت اصلیاش آرام و ملاحظهکارانه است. همه چیز کتاب درخدمتِ ارائهی زندگی این پیشخدمت مقرراتی و منظم و فداکار و خوددار است. به قول جان تروبی همهی عناصر دست به دست هم دادهاند تا یک داستان ارگانیک و زنده بسازند. و مگر میشود به بزرگترین نقطهی قوت کتاب برای منِ فارسیزبان اشاره نکرد؟ یعنی ترجمهی جناب نجف دریابندری. بارها به این فکر کردهام که کسی جز دریابندری از پس لذتبخشتر کردن کتاب برمیآمد؟ لحن و گزینش کلمات ایشان عالی است و بسیار روی کتاب نشسته. درست است که نویسنده ایشی گورو است اما من منتظر بودم که پایان را چه میکند؟ پایان عجیب و غیرقابل باور و افسانهای نیست. پایان کتاب خود زندگی است. اصل زندگی ما آدمها. در پایان به قول استیونز، شخصیت اصلی کتاب، شب بهترین قسمت روز است و بیا باقیماندهی روز را دریابیم. 0 42 مبارکه اکبرنیا 1404/2/19 چون بوی تلخ خوش کندر: زندگی نامه ی فرهاد مهراد وحید کهندل 4.2 14 اگر با صدای فرهاد مهراد خاطرات خوبی دارید خواندن زندگینامهاش خالی از لطف نیست. اینکه چطور میشود کسی را " هنرمند" خطاب کرد. 0 8 مبارکه اکبرنیا 1404/2/19 ایرانی تر نهال تجدد 3.8 27 زبان نویسنده خاص است و ممکن است در ابتدا ارتباط گرفتن با آن برایتان سخت باشد. همچنین محتوا هم درابتدا پراکنده است و متوجه هدف نویسنده نمیشوید. کم کم اما قلم و محتوا جذبتان خواهد کرد. مخصوصا اگر بدانید ژان کلود چه کسی بود و آشنایتی با او داشته باشید. 2 17 مبارکه اکبرنیا 1404/2/19 گلستان سعدی سعدی 4.8 30 بعد از ۹۲ روز همخوانی با یه گروه خوب بالاخره تمام شد. مگه من میتونم چیزی در حدش بگم؟ :) ولی بذارید به جناب سعدی هم امتیاز کاملو ندم بابت همون بابی که خودش میدونه😂🙈 4 7 مبارکه اکبرنیا 1404/1/31 دیلماج حمیدرضا شاه آبادی 3.6 74 " دیلماج یک شاهکار نبود اما میتوانست باشد! " اولین جملهای که بعد از پایان کتاب دیلماج به ذهنم رسید، جملهی بالا بود. یک رمان تاریخی تخیلی نوشتهی حمیدرضا شاهآبادی که از همان صفحههای ابتدا جذبتان میکند و با خودتان میگویید " کاش تخیلی نبودی! " این کتاب به سرگذشت میرزایوسف دیلماج در دوران قاجار میپردازد که ناخواسته عاشق میشود. ناخواسته دیلماج میشود. ناخواسته زندانی میشود و الی آخر. شخصیت او پُر از اتفاقهاییست که اندکی در آنها نقشی نداشته. یک به اصطلاح روشنفکرِ منفعل و حل شده در فرهنگ غرب. حتی اگر بگوییم که نویسنده از قصد چنین کاراکتری ساخته باز هم میتوان به شخصیتپردازی ضعیفِ شخصیتهای اصلی و فرعی خرده بگیریم. پیرنگ کار میلنگد و خردهپیرنگهایی دارد که بدون منطق درستی مختومه شدند. زبان، جزئیات و تصویرسازیهای کار اما قابل قبول است. نمیتوانید قصهگویی، جذابیت و هوشمندی کار نویسنده را انکار کنید. شاهآبادی برای بیان قصهاش از فرم نامهنگاری استفاده کرده. میدانم و میفهمم که برای چه و چرا اما کاش این کار را نمیکرد و لذت یک داستان تاریخی خوب را از ما نمیگرفت. کتاب نه تکیهگاه تاریخی خوبی دارد نه تکیهگاه داستانی درستی و نه حتی قالب نامهنگاری درجه یکی. انگار نویسنده میترسیده به هر کدام نزدیک شود و در ملغمهای از اینها غرق شده. البته نباید یادمان برود که چاپ اول کتاب برای سال ۸۵ است و جزو اولین اثرهای نویسنده. پس استفاده از چنین فرمی و بیان قصه در یک بستر تاریخی شجاعتی میخواست. آن هم در کتابهای اول! در نیمهی دوم کتاب با اتفاقهایی رو به رو میشوید که نویسنده بسیار شتابزده از کنارشان رد میشود. تحولی به میرزایوسف میچسباند و پایانبندی مبهم و ضعیف کار توی ذوقتان میزند. درست است که بعد از پایان کتاب ممکن است بگویید " خب که چی؟" اما قول میدهم در زمان کوتاهی کتاب را تمام کنید و ته ته دلتان خوشحال باشید. چون به هر حال در عصر و زمانهی ما یک رمان تاریخی تخیلی با همین حداقل استانداردها کم پیدا میشود. خیلی کم! #دیلماج #همیشه_سرمون_توی_کتابه #حلقه_کتابخوانی_مبنا 2 23 مبارکه اکبرنیا 1403/12/27 قتل در قطار سریع السیر شرق آگاتا کریستی 4.3 30 به جز پایانبندی غیرقابل باورش، دوستش داشتم! 0 6