معرفی کتاب درخت زیبای من اثر ژوزه مائوروده واسکونسلوس مترجم قاسم صنعوی

درخت زیبای من

درخت زیبای من

4.5
181 نفر |
69 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

296

خواهم خواند

152

شابک
9786229955895
تعداد صفحات
206
تاریخ انتشار
1399/11/28

توضیحات

        ژوزه مائوروده واسکونسلوسنویسنده برزیلی، در 26 فوریه 1920، در بانگو از توابع ریودوژانیرو متولد شد.او که واجد توانایی فطری در نقل قول ماجراها و دارای حافظه ای افسانه ای و تخیل خیره کننده و تجربه عظیم انسان ها بود، برصدد نیامد که نویسنده شود؛ بلکه ناگزیر شد که نویسندگی پیشه کند. رمان های همچون گدازه های آتش از درونش پرتاب شد. بایستی که می نوشت.تنوع آثار ژوزه مائوروده واسکونسلوس او را در میان شوخ طبعی و جدی بودن امور لطیف و غم انگیز، هیجان و سنگدلی، به نوسان در می آورد. این تنوع و وفور گاهی نثر او را مانند تصویر زندگی از لحاظ کیفی دارای پستی و بلندی می کرد.درباره درخت زیبای من گفته اند که این کتاب یکی از زیباترین آثاری است که درباره کودکی و دنیای آن نوشته شده است. شاید موفقیت این اثر بود که واسکونسلوس را برانگیخت تا سال ها بعد به سرگذشت قهرمانش (زه زه) را در دو کتابِ:خورشید را بیدار کنیم و روزینیا قایق من دنبال کند.
      

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به درخت زیبای من

پیش رویجامعه های ماقبل صنعتی: کالبدشکافی جهان پیشامدرنبرج سکوت

سیاهه‌ی دوصد

100 کتاب

15 سال پیش «سیاهه‌ی صدتایی رمان» را نوشتم. در این فاصله‌ی پانزده ساله بیش از هزار کتاب جدی خوانده‌ام که 920 تا را شماره زده‌ام و یادداشتی ولو کوتاه نوشته‌ام درباره‌شان. بارها از من خواسته‌اند که افزونه‌ای بزنم بر سیاهه‌ی صدتایی و مثلاً سیاهه‌ی دوم را بنویسم و من همیشه بهانه آورده‌ام که هر که صد رمان بخواند، خود در رمان قریب‌الاجتهاد است و ادامه را به سلیقه‌ی تربیت‌یافته‌ی خودش انتخاب خواهد کرد. فرار از مصاحبه با همشهری جوان و پیگیری‌های مداوم خانم حورا نژادصداقت باعث شد تا قبول کنم سیاهه‌ی جدیدی بنویسم. اما این سیاهه، سیاهه‌ی دوم نیست. حتا سیاهه‌ی رمان هم نیست. در حقیقت انتخابی‌ست از به‌ترین کتاب‌هایی که در این پانزده سال خوانده‌ام. می‌خواستم به ترتیب اهمیت باشند که این ترتیب هم رعایت نشد. بیش از بیست ساعت کار مفید و پنجاه ساعت کار غیرمفید به انتخاب آثار گذراندم و حاصل‌ش شد همین «سیاهه‌ی دو صد». اما توضیحی مهم راجع به «سیاهه‌ی دو صد». تنها به رمان نپرداخته‌ام، اما به یقین می‌گویم که هیچ عنوانی هرگز از مفهوم ادبیات تهی نیست در این سیاهه. اگر دقیق‌تر بنگریم و رمان را ادبیات تعلیق بدانیم، می‌توان گفت که آن‌چه در این سیاهه آمده است حتا در سرزمین‌های دوردست از مرزهای کشور رمان، تنه می‌زند به رمان. یعنی کتاب تاریخی و مقاله‌ی بلند و حتا متن‌نامه‌های مذهبی در این سیاهه تعلیق دارند و از منظر ادبیات به آن نگاه شده است. اصح و ادق این که رمان‌نویس ام‌روز نیاز به متونی دارد که پیکره‌ی داستان را نشان بگیرد؛ پیکره‌ای که دیگر نه شخصیت است و نه فضا و نه حتا درام؛ پیکره‌ای که ذات مفهومی رمان است... همه‌ی عناوین انتخاب شده با این پیکره هم‌راستاست. «سیاهه‌ی دوصد» سیاهه‌ای است از جنس ادبیات برای رمان‌نویس... ثلث‌ش حتما سلیقه‌ی من نگارنده است اما یحتمل دوسوم‌ش مشترک است در بسیاری نگاه‌ها... خوش‌حالی دیگری دارم که نمی‌توانم پنهان‌ش کنم. پانزده سال پیش وقتی سیاهه‌ی صدتایی رمان را می‌نوشتم، دربه‌در می‌گشتم دنبال مولف فارسی‌زبان و رمان فارسی و داستان ایرانی... کم از ده درصد، رمان و داستان داخلی یافتم... تازه آن هم با اغماض... و حالا نویسنده‌گان نیمی از آثار «سیاهه‌ی دو صد» فارسی‌زبان‌ند... رضا امیرخانی، 15 اردیبهشت 1397

121

پست‌های مرتبط به درخت زیبای من

یادداشت‌ها

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          بسم‌الله‌الرّحمن‌الرحیم.
سلام و نور.
درخت زیبای من، اثر ژوزه مائوروده واسکونسلوس.یک آقای  دورگه‌‌ی سرخپوست پرتغالی.
راوی کتاب کودکی خرابکار، باهوش و احساساتی به نام زه زه است که در واقع خود نویسنده است. وجه تسمیه  کتاب از جان‌بخشی  زه زه به    یک درخت  گرفته شده  است. کتاب، کتاب کودک و نوجوان است اما از آنجا که دنیای یک کودک پنج شش ساله را  با ویژگیهای روحی خاصش به  تصویر  می‌کشد می‌تواند برای بزرگسالان و طیف معلمان هم خواندنی باشد. شخصیت پردازی در این کتاب پرشخصیت به خوبی انجام شده طوری که هر کاراکتر داستان در ذهن مخاطب جایگاه خودش را پیدا می‌کند. آنطور که مردم برزیل گفته‌اند این کتاب آب رود خانه‌ی آمازون را زیاد کرده! اگرچه مرا تحت تاثیر قرار داد اما این جمله نشان از عواطف بسیار رقیق مردم آمریکای جنوبی بالاخص برزیل دارد.آخرهای کتاب واقعا مرا که صبحگاه،حین سفر در اتوبوس   آنرا خواندم ،شوکه کرد.
من داستانهای آمریکای جنوبی را بیشتر از آمریکای شمالی و مرکزی دوست دارم. دیالوگها ، خیلی پخته و با ظرافت انتخاب شده‌اند. در نسخه‌ای که در طاقچه خواندم  حیای قلم موقع گفتن کلماتِ قرمز مشهود بود‌. خلاصه اینکه کتاب ، کتابی خواندنی است.

        

9

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          بسم الله

روایت دنیا بدون روتوش...
داستان پسربچه بازیگوشی که همه را خسته کرده...
اما دنیایش، حسش و کارهایش را دوست داری و در آن، اوج صداقت و محبت را می‌بینی...

بیشتر از زه‌زه فکرم درگیر پدرش شده...
و بیشتر از پدرش ذهنم درگیر زه‌زه...

دنیا همین است هر لحظه با هرکس که بنشینی و از زاویه نگاه او به دنیا نگاه کنی، تماماً و یا حداقل قدری به او حق می‌دهی...

در میانه خواندن، یک سوال دائما ذهنم را درگیر می‌کرد، اگر پرتوگا (دوست زه‌زه که همسن پدر اوست) به جای پدر زه‌زه بود و کار و زندگی و خودرو و... نداشت، مثل پدرش با او رفتار نمی‌کرد...؟

دنیای ما آدم بزرگ‌ها همینقدر تلخ است، وابسته به متغیرهای بسیار زیاد که هرکدام قابلیت تباه کردن و یا نجات زندگی را دارند، اما باید بدانیم بچه‌ها تا جایی مشخص، همراه تلخی‌ها و سختی های ما هستند از جایی به بعد آن‌ها دیگر ما را تحمل نمی‌کنند و وای به آن روز، آن روزی که آنقدر توانایی پیدا کرده باشند که بتوانند خودشان را مستقل تصور کنند، آن روز حتی اگر ما را از آن‌ها بگیرید غمشان نیست، حتی خوشحال می‌شوند، همان طور که زه‌زه آنقدر مستقل شده بود که دیگر پدرش را تحمل نکند...

دنیای زه‌زه دنیای آرزویم برای کودکی های خودم است، دوست داشتم در این کودکی زندگی می‌کردم، کودکی پر جنب و جوش اما بدون این همه غم...

نکته کنکوری: نویسنده با بزرگ کردن شخصیت کودک مانع این می‌شود که بقیه شخصیت‌های کتاب را ببینی اما تو نباید گول بخوری...
        

2

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          خیلی سعی می کنم در نوشته هایم به کسی نگویم اگر فلانی بخوان.. اگر بهمانی نخوان..
اولا من خ ر کی باشم؟
دوما، بازهم همون اولا..😌

این کتاب را به معرفی خانم توکلی عزیز خواندم. نمی‌دانم توکلی کوچک یا بزرگ..
زه زه همان پسر بچه ایی است که ازبیرون هرکسی می بینید دلش می خواهد یک دست بگیرد تا می خورد این بچه را بزند تا آدم شود.. 
اماااا(بالحن آقای همساده) 
دراین کتاب شما ماجرا را از نگاه زه زه می بینید.
کارهایی که به نظرشرارت می آیند از نگاه زه زه فقط بازی است.. 
زه زه زندگی معقولی ندارد
پدرش در فقر مطلق است.. 
مادرش از صبح تا شب کار می کند.. 
خودش بخاطر خرابکاری هایش دائم زیر مشت ولگد است.. ( شبیه فیلم های اصفر فرهادی است) 
این وسط زه زه بایک مرد چاقالوی مهربان آشنا می شود و کم کم اخلاق و رفتارش درست می شود.. 
تا این که.. 
حوصله ندارم خبر بد بدهم..
بروید بخوانید وگریه هایتان را بکنید، فحش هایتان را هم به دنیا و مافی ها بدهید. 
ماجرای کتاب داستان زندگی خود نویسنده است. (بدبخت بوده) 
جلد دومی هم دارد که هنوز نخواندم.
*با دوست نداشتن اش اورا درقلب ام می کشم واو یک روز خواهد مرد.
*غذایم را که آورد نتوانستم جلوی خودم رابگیرم بوسیدمش،درخانه ما زیاد فرصت بوسیدن پیش نمی آید. 

#درخت_زیبای_من
#کتاب_خواندم

(می گویند فیلم بی بی چلچله با اقتباس از این داستان است) 
        

1

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          درخت زیبای من اثری ادبی از آمریکای جنوبی است. از کشوری است که آن را با جنگل‌های آمازون و تیم فوتبال به یاد می‌آوریم. کشور برزیل.

داستانی لطیف و عمیق از احساسات پاک و ناب انسانی، داستانی که نمی شود خواننده صفحاتش را تورق کند و از نظر عاطفی متاثر نشود.

شخصیت اصلی داستان یک بچه‌ی شش ساله است اما این نکته کتاب را به کتاب کودک تبدیل نمی‌کند زیرا او یک کودک خاص است. یک روح بزرگ انسانی در کالبدی کوچک و نحیف است و یک معدن طلا از افکار.

بعد از کشتن مرغ مینا، این کتاب دومین اثری است که از زبان یک کودک می خوانم و صداقت گرفتار و قلم نویسنده، من را به وجد می‌آورد.

پسرک کوچک داستان یکی از بچه‌های خانواده‌ای پر جمعیت است. مادری سرخ پوست دارد.او وروجک است و در عین حال دوستداشتنی و زبان‌دار. لوس نیست .خیالباف‌ است و مهربان. جوهر وجودی او الماسی درخشان از محبت است که غبار آن را پوشانده است.
حالا این پسر دوست داشتنی  از زندگی خود و خانواده‌اش می گوید. از حوادثی که در شش‌سالگی‌اش گذشت...

نویسنده حرفه‌ای است. به ورطه‌ی شعار نمی افتد از عناصر داستان به قدر کافی بهره‌ می‌گیرد و دیالوگهای تاثیر گذاری خلق‌می کند. زندگی این کودک آنقدر جذاب است که نگذارد کتاب را رها کنیم. شخصیت این کودک به گونه‌ای ترسیم شده که کوچک و بزرگ، تمام مخاطبین با او همذات پنداری می‌کنند و همین به درگیری عاطفی بیشتر با این اثر منجر می‌شود. از نظر روانشناسی ابعاد مختلف شخصیت اصلی قابل تحلیل و موشکافی است. رفتارهای او از نیاز و خلایی درونی خبر می‌دهد.

بالای نود و پنج درصد مخاطبینی که در مورد این کتاب از آنها شنیده‌ام نمره مطلوبی به آن می‌دهند. نوجوانان ۱۴،۱۵ ساله به بالا هم که کتاب را خوانده‌اند، آن را دوست داشته ‌اند.

#درخت_زیبای_من
#خوزه_مائورو_ده_واسکونسلوس
#ترجمه_مرضیه_کردبچه
#نشر_شبگون

https://eitaa.com/vazhband
        

15

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

1