بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

مونا نظری

@eternity_tn

26 دنبال شده

70 دنبال کننده

                      یک عدد مونا نظری، مادر، کمی مترجم، کارورز تسهیلگری فلسفه برای کودکان و نوجوانان، عاشق کتاب و قصه و کلمه
                    
mona_library

یادداشت‌ها

نمایش همه
                🔸اگر کسی از شما بپرسد کی هستید یا چه جور آدمی هستید، چه جوابی به او می‌دهید؟
یا بهتر است بپرسم چطوری جواب این سوال را پیدا می‌کنید؟ 

چه آگاه باشیم، چه نباشیم همه‌مان در پاسخ به این سوال به خاطراتمان (داستان‌هایمان) رجوع میکنیم.

مثلا اگر فکر میکنم مهربانم، خاطراتم از مهربانی‌ام به اطرافیان، تمام دفعاتی که دلم به شدت برای دیگران تپیده یا رضایت عمیقی که پس از مهربانی احساس کرده‌ام را به یاد می‌آورم. 
اگر فکر میکنم خونسرد یا مضطربم، سختگیر یا آسانگیرم، تنبل یا باپشتکارم، موفقم یا در زندگی درجا زده‌ام، همه را از داستان‌هایی که درمورد خودم به یاد دارم یا دیگران در موردم گفته‌اند نتیجه گرفته‌ام.

🔹شما از آنچه هستید چقدر راضی یا ناراضی هستید؟
از زن یا مرد بودنتان
از ایرانی بودنتان
از مسلمان بودن یا نبودنتان و...

بخش مهمی از رضایت ما از هویت مان یا آنچه در مورد خودمان فکر می‌کنیم، به داستان‌هایی برمی‌گردد که در مورد عناصر هویتمان شنیده‌ایم.

مثلا اگر فکر می‌کنیم ایرانی بودن باعث سربلندی یا سرافکندگی است، ببینیم چه داستان‌هایی این احساس را در ما به وجد آورده‌اند. اگر فکر می‌کنیم زن بودن یعنی قدرت یا ضعف، چه کسانی با چه روایت‌هایی زن بودن را برای ما چنین تعریف کرده‌اند. 

🔸یکی از حقوقِ نانوشته انسانها، این است که داستان زندگیشان را خودشان تعریف کنند. اینکه روایت ویژه زندگی و هویتشان را از عُرفها و کلیشه‌ها، رسانه‌ها و آدمهایی که شناخت نادرست یا ناکاملی ازشان دارند باز پس بگیرند و خودشان مولف داستان منحصر به فرد خودشان باشند.
این البته نیاز به دو مهارت مهم دارد: خلاق بودن و قصه‌گو بودن.

🔸آدمهایی که این دو ویژگی را دارند، می‌توانند با خاطرات بی شمار و ریز و درشت زندگی‌شان، تصویرهای متفاوت بسازند و نتیجه‌های جدید بگیرند. آنها منتظر نمی مانند تا دیگران با دیدن چند قطعه محدود از زندگیشان، به آنها برچسب های خودشان را بزنند.
آنها امیدوارتر و شجاعترند، با کیفیت‌تر زندگی می‌کنند و نعمت بزرگ و کوتاه زندگی را به شیوه‌ی خودشان می‌سازند، و مگر در دنیا کاری مهمتر و باشکوهتر از این هم هست؟
پس اگر هنوز فکر می‌کنید قصه‌گو بودن یک مهارت تفننی است، اگر از آن دسته آدمهایی هستید که داستان خواندن را وقت تلف کردن میدانید و دوست دارید فرزندانتان به جای رمان، کتاب‌های علمی بخوانند، این کتاب برای شماست تا به صورت کاملا واضح و عملی نشانتان دهد که در زمانه ما، قصه‌گو بودن از نان شب هم واجب‌تر است.

کتاب براساس اصول  «روایت درمانی» که نقطه تلاقی ادبیات و روانشناسی است نوشته شده، اما مخاطبش عام است و زبان ساده‌ای دارد. پر است از تمرین‌های عملی و بسیار جذاب برای بازنویسی داستان زندگی که می‌توانید تنها یا به صورت گروهی انجام دهید.

این کتاب برای همه خواندنی و اثرگذار است. اما اگر تسهیلگر هستید، احساس ناکامی یا ناامیدی میکنید یا بحران یا مشکل بزرگی در زندگی داشته اید یا دارید که نتوانسته‌اید از آن عبور کنید ( کداممان نداشته‌ایم؟) خواندنش از نان شب هم برایتان واجب تر است.

«قصه‌ای که انتخاب میکنیم» بهترین گزینه برای عیدی سال نو است. هدیه‌ای ارزشمند برای مهمترین آدم زندگی هرکس. آن را به  «خودتان» عیدی دهید و در فصل نو شدن طبیعت، داستان زندگیتان را از نو بنویسید. 🌱
        
                🔸شما از رابطه‌ای که در دوران نوجوانی با سالمندان فامیل به ویژه پدربزرگ و مادربزرگ داشته‌اید، چه خاطراتی دارید؟ 

🔸رابطه‌ی یک نوجوان با یک سالمند، در عین جذابیت می‌تواند خیلی هم پیچیده شود. نیازها و شرایط زندگی یک سالمند، ممکن است با نیازهای یک نوجوان تداخلات زیادی داشته باشد. حالا اگر این نوجوان و سالمند با هم در یک خانه زندگی کنند و آن سالمند مبتلا به بیماری سختی مثل آلزایمر هم باشد، این پیچیدگی چند برابر می‌شود.

🔸پدر  «جیک» پیش از تولد او و مادرش را ترک کرده و آنها با پدربزرگ زندگی می‌کنند. پدربزرگ مهربان، حمایتگر و شوخ طبع است و برای جیک حکم پدر را دارد.
حالا در دوره نوجوانی جیک او مبتلا به آلزایمر شده. او مجبور است بخاطر مراقبت از پدربزرگ از خیلی از برنامه‌های دلخواهش بگذرد، پدربزرگ آبروی او را پیش دوستانش می‌برد و چندین مشکل دیگر که باعث می‌شود جیک از پدربزرگی که زمانی عاشقش بوده، کلافه و خشمگین شود و بعد از این کلافگی و خشم احساس شرم و عذاب وجدان داشته‌باشد.


🔸نویسنده رمان باربارا پارک است که رمان  «میک هارته اینجا بود» را هم در کارنامه خود دارد و این یعنی میتوانید از یک طنز پنهان و نوجوانانه هم در حین خواندن رمان لذت ببرید.

رمان خوبی است و به اندازه قد و قواره اش دیده نشده. 

🔹 پانوشت:

آیا وقت آن نرسیده که کانون پرورش فکری برای خیلی از رمان‌های معرکه اش طرح جلدهای بهتری بزند و ترجمه رمان‌هایش را به روزتر کند؟!
        
                🔸فارغ التحصیلی جیک مون» من را یاد جدایی نادر از سیمین انداخت و  «قول شرف» یاد  «درباره‌ی الی». 😁

پرداختن به موضوعاتی مثل خطر کردن، دوراهی های اخلاقی، پیامدهای اعتماد و تکیه بیش از حد به تشخیص و تصمیم‌های فردی، همچنین فضای پرتعلیق، پر کشش و مهیب از اشتراکات این فیلم و رمان بود. 

البته یک اشتراک مهم دیگر هم دارند که اگر بگویم داستان لو می‌رود، پس خودتان بخوانید و پیدا کنید 😁

❓چرا به هم قول می‌دهیم؟
❓قول دادن و قول خواستن نشانه بی اعتمادی ما به هم است یا اعتمادمان؟
❓چه چیزهایی ما را مجاز می‌کند که سر قول مان نمانیم؟

🔸قول شرف داستان دو نوجوان است که با هم راهی سفری کوتاه می‌شوند. یکی از نوجوان‌ها پس از  یک «قول شرف» به پدرش اجازه رفتن پیدا می‌کند، اما در مسیرِ اتفاقاتی قولش را زیر پا می‌گذارد.

🔸رمان کوتاه، اما مهمی است. جوایز زیادی به دست آورده. نویسنده فضای ذهنی و روحیات نوجوان‌ها را به خوبی می‌شناسد. بسیار پرکشش است و کل داستانش در بستر زمانی یک صبح تا شب اتفاق می‌افتد، اما می‌تواند صبح ها و شبهای بسیاری فکر را به خود مشغول کند و موضوع گفتگوهای مهم اخلاقی با نوجوان‌ها شود.

        
                حالا که به مناسبت میلاد امیرالمومنین علیه‌السلام، امروز را روز پدر نامگذاری کرده‌اند، بگذارید یادی کنم از یکی از جذاب‌ترین و پیچیده‌ترین پدرهایی که در داستان‌ها شناخته‌ام؛ پدر هستی، رمانِ درجه یک آقای فرهاد حسن زاده.

پدر هستی هیچکدام از ویژگی‌های کلیشه‌ای پدران قهرمان داستان‌ها را ندارد. او ترسو، بی اعصاب، بدخلق، سرکوبگر و تحقیرکننده است. 
اما آخر داستان یک برگ برنده رو می‌کند که به نظر من تمام اینها را میشوید و می‌برد:
او می‌تواند با آن وجهی از خودش که از آن بیزار است مواجه شود، در موردش حرف بزند و مسئولیت خودش را در رابطه‌ی ناکارآمدی که با دختر نوجوانش داشته بپذیرد. 

من که فکر میکنم مواجه شدن با دشمن درون به شجاعتی بیشتر از جنگیدن با دشمن بیرونی نیاز دارد. 
دمِ بابای هستی و آقای حسن زاده گرم. قطعا نوجوان هایی که این رمان را می‌خوانند با اخلاقهای سخت پدرهایشان همدلانه تر مواجه می‌شوند. 

♦️جذاب‌ترین پدری که در داستان‌ها شناخته‌اید کدام‌ها بوده‌اند؟ 

        
                اگر به قول یکی از دوستانِ شوخ طبعِ من، میگرن بیماری آدمهای شیک و پولدار باشد، به نظر می‌رسد خوانش پریشی یا  «دیسلکسیا» هم مشکل آدمهای معروف باشد!

والت دیزنی، لئوناردو داوینچی، انیشتین، وینستون چرچیل و جان لنون همه در زندگی با  «خوانش پریشی» یا دیسلکسیا دست و پنجه نرم می‌کرده‌اند و بخاطر این مشکل در طول تحصیل سرزنش و تحقیر شده‌اند.

حالا متخصصان می‌گویند خوانش پریشی ناتوانی نیست، بلکه نوعی تفاوت در نحوه‌ی یادگیری است و اتفاقا خیلی از خوانش پریشها آدمهای باهوشی هستند (فهرست خوانش پریشهای تاریخ هم این را تایید می‌کند).

«ماهی روی درخت» داستانِ نوجوانی است که این مشکل را دارد.  «اَلی» بابت متفاوت بودن خودش را سرزنش می‌کند و آرزو دارد مثل بقیه بچه‌های کلاس عادی باشد، اما بعد از مدتی می‌فهمد در واقع هیچکدام از بچه‌ها به معنایی که در ذهن اوست عادی نیست و شخصیت هرکدام مجموعه‌ای از ویژگی‌های خاص است که او را متفاوت و درواقع منحصر به فرد می‌کند.

کتاب در ستایش تفاوت ها و نترسیدن از آنهاست. درباره‌ی منحصر به فرد بودنِ انسانها؛ چیزی که نظام‌های آموزشی رسمی با قوانین، تکالیف و شیوه‌های آموزشی یکسان و انعطاف ناپذیر در پی نادیده گرفتن و کمرنگ کردنش هستند.

شخصیت آقای  «دانیلز» معلم کلاس، جذاب و الهام‌بخش است. اگر معلم یا حتی والد هستید، خیلی چیزها میتوانید از او یاد بگیرید.

این کتاب درباره‌ی خوانش پریشی اطلاعات خوبی می‌دهد و علاوه بر  «به رسمیت شناختن تفاوتها»، به مفاهیم و موضوعاتی مثل دوستی، همدلی، مهربانی و شوق یادگیری نیز پرداخته‌است.

        
                🔹شاید باورتان نشود. اما بازار ترجمه رمان نوجوان، چنان در قبضه رمان‌های آمریکایی و انگلیسی است که از خواندن یک رمان اسپانیایی واقعا ذوق زده هستم!
هرچند  «اسپانیا» و  «اسپانیایی بودن» نقش چندانی در داستان نداشت، ولی باز خوب بود😁

🔸دو نوجوان هفده ساله، از دو طبقه‌ی کاملا متفاوت فرهنگی و اقتصادی خیلی اتفاقی از طریق ایمیل با هم ارتباط می‌گیرند و از طریق نامه‌نگاری وارد دنیاهای هم می‌شوند. 

🔹داستان به شدت گیراست، مضمون اجتماعی دارد، اما از تکنیک‌های داستان‌های پلیسی و جنایی هم بهره برده. شخصیت پردازی عالی دارد و البته ترجمه‌ی درجه یک.

🔸داستان با اینکه تلخ است، اما پایان روشن و امیدبخشی دارد.

🔹شخصیت کتابدار و وکیل را خیلی دوست داشتم. نقشی که در روند داستان ایفا کردند، یادم انداخت که حضور یک  «آدم حسابی» در زندگی همه نوجوان‌ها، به ویژه نوجوان هایی با زندگی پرآسیب چه نقش حیرت انگیزی می‌تواند در سرنوشتشان ایفا کند.

💢رمان حاوی صحنه‌های شدید خشونت و بِزِه است. من برای شانزده سال به بالا توصیه اش میکنم.
        
                داستان در دهه چهل میلادی و در جریان جنگ جهانی دوم اتفاق می‌افتد و اسمش همان اول میخکوبتان میکند:

«جنگی که نجاتم داد» 

چگونه می‌شود جنگِ ویرانگر، کشنده و بی‌رحم، نجات دهنده باشد؟!

جواب را  «آدا» قهرمان کتاب در یکی از فصل‌های پایانی به ما می‌دهد:  «بعضی چیزها از بمب هم بدترن».

بله، بعضی چیزها. مثل اسیر بودن در دستان یک مادر بی عاطفه و بی رحم. 
آدا و برادرش جیمی، گرفتار یک مادر روان پریش و سرکوبگر هستند. آدا که یکی از پاهایش از همان بدو تولد معیوب است، تمام عمر در خانه زندانی بوده چون به عقیده مادرش پایش آنقدر زشت است که حال هر آدمی را به هم می‌زند.

اما با شروع جنگ، آدا به همراه برادرش و تعداد زیادی از بچه‌ها، لندن را ترک می‌کنند و به روستایی نزدیک اقیانوس میروند، جایی که زنی مهربان و فرهیخته به نام سوزان اسمیت مراقبت از او و برادرش را به عهده می‌گیرد.

آدا در روستا فرصت می‌کند محیط اطرافش را ببیند و بشناسد، او با همان پای علیل سوارکاری یاد می‌گیرد، دوست پیدا می‌کند و.... نجات پیدا می‌کند، در واقع این جنگ است که او را نجات می‌دهد.

داستان روند آرام و دلچسبی دارد. گیراست و خواندنش لذت‌بخش.
آدا، برادرش جیمی و خانم اسمیت به خوبی شخصیت پردازی شده‌اند و هرسه با وجود نقطه ضعف‌هایی که دارند بسیار دوست داشتنی هستند.
روایتِ جنگی که نجاتم داد از جنگ جهانی دوم کاملا انگلیسی است.

انگلستان یک کشور مظلوم و قهرمان است و چرچیل یک نخست وزیر دانا و وطن پرست.

من فکر میکنم لازم است که نوجوان ایرانی با روایت ایرانی از جنگ جهانی دوم هم آشنا شود. مثلا اینکه ایران با وجود اعلام بی طرفی ناخواسته آلوده به جنگ شد و سربازان شوروی و همین انگلستانِ، شهرهایش را یک به  یک اشغال کردند.

شاید بگویید خب نویسنده‌ی کتاب انگلیسی است و هر ملت روایت خودشان را از یک واقعه ارائه می‌دهند. 

در صورت قبول این مطلب ما با یک پرسش مهم روبرو میشویم:

برای ایجاد حس غرور ملی و اتحاد و انسجام میان یک ملت، تا چه حد مُجازیم بخش‌های تاریک روایت ملی مان را نادیده بگیریم؟

مثلا نویسنده‌های انگلیسی مجاز هستند جنایات ملت خودشان را در جنگ جهانی و در قبال ملت‌هایی مانند ایران نادیده بگیرند؟ یا از چرچیل یک قهرمان ملی بسازند و به او افتخار کنند، در حالی که در سطح جهانی دست به جنایات بزرگی زده‌است؟ 

آیا ما مجازیم از لشکرکشی ها و خشونت‌های کوروش کبیر چشم پوشی کنیم چون نیاز داریم به یک پادشاه عادل و خردمند و قدرتمند افتخار کنیم؟ 

یا در برابر بازگویی بخش‌هایی از انقلاب یا جنگ هشت ساله مقاومت کنیم چون با غرور ملی مان گره خورده؟ 

یا بخش سیاه زندگی بسیاری از عارفان و ادبای مشهورمان را نادیده بگیریم و چون میراث ملی و ادبی هستند، ادعا کنیم می‌توانند الگوهای اخلاقی هم باشند؟

گفتن یا نگفتن بخش‌های تاریکِ تاریخ یک ملت، چه منافع یا ضررهایی برای مردم آن ملت می‌تواند داشته‌باشد؟

🔹تاکید می‌کنم اینها فقط پرسش‌های ذهنی من هستند که بلند بلند مطرحشان کردم. هنوز پاسخ دقیق و مشخصی برایشان ندارم.
        
                ▫️آیا ازدواج کرده اید؟!

▪️آیا اختلافاتی که پس از ازدواج میان شما و همسرتان رخ نمایی کرد، برایتان غیرمنتظره و حتی شوکه آور بودند؟ 

▫️آیا تا سالها پس از ازدواج با خودتان فکر می‌کردید بی کار بودم خودم رو تو هچل انداختم؟! 😆

▪️آیا تمام عمر گول رمان‌ها و فیلم‌هایی را خورده بودید که آخرش میگفتند  «این دو جوان به هم رسیدند و پس از آن سالها با خوشبختی در کنار هم زیستند»؟

▫️ آیا تا قبل از ازدواج عشق  «آسان مینمود» و بعد از چند روز از عروسی تان بخش  «ولی افتاد مشکلها» مانند یک سیلی آبدار به گوشتان نواخته شد؟!

نگران نباشید!
شما تنها نیستید!

همه‌ی زن و شوهرهای دنیا تا مدتها بعد از رفتن زیر یک سقف، همین حال و روز شما داشته اند.

باور نمی‌کنید؟!

سیر عشق را بخوانید تا ببینید گرفتاری‌های کریستن و ربیع در آن سوی دنیا چقدر شبیه گرفتاری‌های شماست.

آلن دو باتن از آشنایی ربیع و کریستن تا میانسالی آن دو ما را همراه می‌کند، به ذهن و روان هردو سرک می‌کشد و نشان‌مان می‌دهد اینکه اختلافات فرهنگی، شخصیتی، و حتی سلیقه‌های متفاوت در امور کوچک و بزرگ در سایه‌ی عشق رنگ می‌بازند و مشکلی ایجاد نمی‌کنند، افسانه‌ای بیش نیست.

سیر عشق روایت زندگی مشترک یک زوج در دنیای مدرن است که تلاش می‌کنند در فراز و نشیب‌های کوچک و بزرگ زندگی مشترک، بنایی را که باهم ساخته‌اند حفظ کنند.

اگر متاهل هستید، خواندنش را از دست ندهید.

🔶مثل تمام آثار آلن دوباتن، از این کار هم ترجمه‌های متعددی وجود دارد. من نسخه‌ای که در عکس هست را خواندم و بد نبود. از پنج ستاره، سه تا بهش میدهم.
از بقیه ترجمه‌ها خبر ندارم.
        
                چند سالی است که کتاب رمان و داستان نمی‌خرم. از دوستان امانت میگیرم، یا روی اپ های کتابخوانی میخوانم.

به سه دلیل:

۱) جا کم دارم.

۲) رمان و داستان از آن کتاب‌هایی است که معمولا بعد از یک بار خواندن دیگر به آن رجوع نمیکنم.

۳) گرونه آقا! گرووونه! و ترجیح می‌دهم پولش را صرف کتاب‌هایی کنم که می‌دانم دیرتر هم به آن رجوع میکنم. 

این دوستی را که در تصویر می‌بینید بعد از سالها خریدم چون فکر میکردم تافته جدا بافته است. به سه دلیل: 

۱) نویسنده‌اش یک زنِ عرب است ( ترکیب کمیاب در بین نویسنده‌ها!) 

۲) نشر محبوبم چاپش کرده (اطراف)
 
۳) رمان نوجوان بود با شخصیت اول زن، آن هم یک زن ماجراجو که به سرزمین‌های عربی سفر می‌کند. (زنِ عربِ ماجراجو، یک ترکیب کمیاب دیگر).

دوستش داشتم؟
راستش نه.

چرا؟
چون تقریبا هیچکدام از انتظاراتم را برآورده نکرد.

چه انتظاراتی؟

🔸از آنجایی که نشر اطراف سالهاست در حوزه‌ی روایت فعالیت تخصصی دارد، توقع داشتم رمانی را برای ترجمه انتخاب کند که روایت جان دار تری داشته باشد.

 داستان اما طرح مشخصی ندارد، گره ی خاصی هم ندارد. پر است از اتفاقات و فراز و فرودهای متعدد که هیچکدام عمق پیدا نمی‌کنند. از آن داستان‌های تقریبا پرکشش که خیلی زود از خاطر می‌روند.

🔸از آنجایی که شخصیت اول داستان یک دختر ماجراجو است، انتظار داشتم وقتی این دختر در موقعیت‌های ماجراجویانه ای که اغلب پسرانه یا مردانه تلقی می‌شوند قرار می‌گیرد، به مسائل خاصی که با آن درگیر می‌شود بیشتر پرداخته شود و مخاطب نوجوان درک عمیقتری نسبت به کلیشه‌ها و محدودیت‌های فرهنگی که در جوامع مختلف وجود دارد پیدا کند. اما نویسنده فرصت‌های خوبی که برای عمیقتر شدن درباره این موضوعات دارد را به راحتی هدر می‌دهد، و حتی از آن بخشی که  «قمر» مجبور می‌شود برای کار در کشتی لباس مردانه بپوشد، بدون ایجاد چالش خاصی در داستان، یا ایجاد سوال یا تلنگری در ذهن مخاطب، عبور می‌کند.

🔸نویسنده عرب است، قهرمانش هم به سرزمین‌های عربی زیادی سفر می‌کند. انتظار داشتم از منظر نگاه قمر، با حال و هوا و فرهنگ خیلی از سرزمین‌های عربی و تفاوتهایی که با هم دارند آشنا شویم. اما جز تغییر نام کشورها، تقریبا تفاوت دیگری در مکان‌ها نمی‌بینیم.

🔸توقع داشتم ترجمه‌ی خوبی داشته باشد، که انصافا ترجمه خیلی خوب بود و این انتظارم برآورده شد😁

🔹اگر کتاب را خوانده‌اید و دوستش داشته‌اید، خوشحال میشوم نظرتان را در موردش بدانم. 

        
                خانه‌ی شما کجاست؟
جایی که به نامتان است؟
جایی که شبها در آن می‌خوابید؟
جایی که در آن احساس راحتی میکنید؟
جایی که آدم‌هایش دوستتان دارند؟

وطن کجاست؟
جایی که در آن متولد شده‌اید؟
جایی که در شناسنامه تان ثبت شده؟
وطن پدر یا مادرتان؟
جایی که از آن خاطره دارید؟
جایی که زبان مردم‌ش را می‌فهمید؟

دین شما چیست؟
دین پدر و مادرتان؟
دینی که از بچگی با مناسک و آیین‌هایش بزرگ شده‌اید؟
دینی که اکثر مردم جامعه‌ای که به آن تعلق دارید، به آن باور دارند؟ 
دینی که به نظرتان منطقی‌تر است؟ یا عاشقانه‌تر؟

خانواده‌ی شما کیست‌؟....

جواب هرکدام این سوال‌ها هرچه باشد، مصداقش برای بیشتر افراد دنیا یک چیز است. 
بیشتر آدمهای دنیا در پاسخ به این سوال‌ها، نام یک کشور، یک دین و نشانی یک خانه را می‌گویند. 
 «عیسی» یا  «خوزه» ، به تمام آنهایی که برای این سوالات یک پاسخ واضح و مشخص دارند، رشک می‌برد. چون او حتی برای سوالِ  «نامت چیست» هم یک پاسخ مشخص ندارد. 
  مادرش که یک خدمتکار فقیر فیلیپینی است نام خوزه، قهرمان ملی فیلیپین را برایش انتخاب کرده و پدرش که یک روشنفکر ثروتمند و وطن‌پرست  کویتی است نام پدرش عیسی را روی او گذاشته. 
پدر و مادر ما در بدو تولد، ملیت، وطن، خانواده و بسیاری دیگر از اجزای هویت را به ما هدیه می‌دهند. هرچند خیلی از ما ممکن است در طول زندگی بارها آرزو کنیم که کاش توان تغییر یک کدام از آنها را داشتیم، اما حواسمان نیست که وضوح و ثبات هرکدام از اینها و اینکه تکلیفمان را از خیلی جهات از همان اول معلوم می‌کند، چه نعمت بزرگی است. 
قدر این نعمت را کسی مثل خوزه (عیسی) می‌داند. او که نه تنها وطن، خانواده و دین مشخصی ندارد، بلکه خدایش را هم باید از نو بیابد.

 «ساقه بامبو» بر اساس یک داستان کاملا واقعی نوشته شده، شخصیت‌های  رمان و حتی اسامی آنها واقعی هستند و با کمی جستجو، عکس‌هایشان را هم می‌توانید پیدا کنید! 
ساقه بامبو پرکشش است، سخت می‌شود زمینش گذاشت، خواندنش پر از لذت کشف است و در مورد هویت، فرهنگ، وطن و خدا  شنیدنی برایمان زیاد دارد.

        

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز باشگاهی ندارد.

چالش‌ها

این کاربر هنوز در چالشی شرکت نکرده است.

لیست‌های کتاب

تاریخ ماریخ مستطاب سبیلتاریخ ماریخ مستطاب کلاهتاریخ ماریخ مستطاب کفش

تاریخ را خوشمزه بخوانید!

16 کتاب

🔸راهنمای تاریخ خوانی برای تنبلها یا «چگونه قورباغه‌ی تاریخ را قورت دهیم!» 🔸 همه چیز به نقطه‌ی آغاز برمی‌گردد! اگر قلابت به یک نقطه از تاریخ گیر کند، دیگر سخت میتوانی ازش دل بکنی. آن وقت همان یک نقطه می‌شود اولین قطعه‌ی پازلی که قطعات دیگر تاریخ را به مرور و با علاقه به آن وصل می‌کنی تا چشم انداز تاریخ برایت گسترده و گسترده‌تر شود.🏞 اینها پیشنهادهای من برای جذاب کردن اولین قدم است. 🟣 به جادوی داستان اعتماد کنید: قصه همیشه جواب می‌دهد! با سریال‌ها یا رمان‌های تاریخی آغاز کنید. مثلا اگر کسی «خاتون» را ببیند، نقش انگلیس ها و روس‌ها در زندگی سیاسی و اجتماعی مردم ایران برایش جالب می‌شود، یا کمتر کسی است که شهرزاد را ببیند و دلش نخواهد در مورد مصدق و کودتای ۲۸ مرداد بیشتر بداند. 🟡 از حوزه ای از تاریخ شروع کنید که برایتان شوق انگیز است: کتاب‌هایی که به طور خاص به یک موضوع تاریخی، یا تاریخ یک هنر یا پدیده می‌پردازند گزینه‌های جذابی هستند (تاریخ فرش، تاریخ نقاشی، تاریخ آشپزی، تاریخ مطبوعات، تاریخ خوشنویسی و...) 🔴 با آدمهای جذاب در تاریخ همراه شوید: بعضی نام‌ها آنقدر در تاریخ برجسته اند که صِرفِ خواندن زندگی‌شان کلی اطلاعات تاریخی جذاب در اختیار آدم می‌گذارد. تازه از آنجایی که زندگینامه در ذات خودش نوعی داستان به حساب می‌آید خواندنشان خیلی لذت‌بخش هستند. می‌توانید از خواندن زندگی شخصیت‌هایی که به هردلیلی برایتان جذاب هستند، تاریخ خوانی را آغاز کنید. 🟢 از کتاب‌های نوجوان آغاز کنید: کتاب‌های نوجوان به دلیل نثر ساده شان، گزینه‌های خوب و راحت خوانی برای فراریان از تاریخ هستند!

بریده‌های کتاب

بریدۀ کتاب

صفحۀ 1

هرگاه فرض کنیم که مردان در صد، یک نفر صاحب اخلاق میباشد، در زنان ایران از هر هزار، یک بهره از اخلاق ندارند. بالطبع مهیای جدال و آماده برای همه قسم قیل و قال. و علت واضح است زیرا که هرچه خانمها تحصیل کرده‌اند از روی علم و معارف نبوده‌است. بلکه از روی عملیات و اکتساب از همسران و دیگران. فلان دختر از وقتی چشم باز کرده‌است و گوش داده و شنیده است، دیده‌است که دعوای عروس و مادرشوهر و نزاع و با جاری و خواهرشوهر. این مسئله ذهنی و جبلّی و طبیعی خانم کوچک شده‌است که اگر اطاعت مادرشوهر یا احترام خواهرشوهر را بدارد این از جرگه ی زنیت خارج است و عاق جده ی بزرگ، حوا خانم مادر آدمیان است. و همچنین است مادرشوهر و خواهرشوهر. ذاتی و فطری آنهاست و دست به دست و سینه به سینه به آنها به طریق توصیه و وصیت بزرگها رسیده‌است که نباید به روی عروس خندید و نباید گذاشت که در خانه عروس صاحب اختیار و در خانه صاحب اداره و شوهردار باشد و پیازش کونه ببندد و نباید در میان زن و شوهر منازعه و مجادله باشد آن وقت مادرشوهر با عروس مهربان‌تر و دوست‌تر است.

فعالیت‌ها

            🔸اگر کسی از شما بپرسد کی هستید یا چه جور آدمی هستید، چه جوابی به او می‌دهید؟
یا بهتر است بپرسم چطوری جواب این سوال را پیدا می‌کنید؟ 

چه آگاه باشیم، چه نباشیم همه‌مان در پاسخ به این سوال به خاطراتمان (داستان‌هایمان) رجوع میکنیم.

مثلا اگر فکر میکنم مهربانم، خاطراتم از مهربانی‌ام به اطرافیان، تمام دفعاتی که دلم به شدت برای دیگران تپیده یا رضایت عمیقی که پس از مهربانی احساس کرده‌ام را به یاد می‌آورم. 
اگر فکر میکنم خونسرد یا مضطربم، سختگیر یا آسانگیرم، تنبل یا باپشتکارم، موفقم یا در زندگی درجا زده‌ام، همه را از داستان‌هایی که درمورد خودم به یاد دارم یا دیگران در موردم گفته‌اند نتیجه گرفته‌ام.

🔹شما از آنچه هستید چقدر راضی یا ناراضی هستید؟
از زن یا مرد بودنتان
از ایرانی بودنتان
از مسلمان بودن یا نبودنتان و...

بخش مهمی از رضایت ما از هویت مان یا آنچه در مورد خودمان فکر می‌کنیم، به داستان‌هایی برمی‌گردد که در مورد عناصر هویتمان شنیده‌ایم.

مثلا اگر فکر می‌کنیم ایرانی بودن باعث سربلندی یا سرافکندگی است، ببینیم چه داستان‌هایی این احساس را در ما به وجد آورده‌اند. اگر فکر می‌کنیم زن بودن یعنی قدرت یا ضعف، چه کسانی با چه روایت‌هایی زن بودن را برای ما چنین تعریف کرده‌اند. 

🔸یکی از حقوقِ نانوشته انسانها، این است که داستان زندگیشان را خودشان تعریف کنند. اینکه روایت ویژه زندگی و هویتشان را از عُرفها و کلیشه‌ها، رسانه‌ها و آدمهایی که شناخت نادرست یا ناکاملی ازشان دارند باز پس بگیرند و خودشان مولف داستان منحصر به فرد خودشان باشند.
این البته نیاز به دو مهارت مهم دارد: خلاق بودن و قصه‌گو بودن.

🔸آدمهایی که این دو ویژگی را دارند، می‌توانند با خاطرات بی شمار و ریز و درشت زندگی‌شان، تصویرهای متفاوت بسازند و نتیجه‌های جدید بگیرند. آنها منتظر نمی مانند تا دیگران با دیدن چند قطعه محدود از زندگیشان، به آنها برچسب های خودشان را بزنند.
آنها امیدوارتر و شجاعترند، با کیفیت‌تر زندگی می‌کنند و نعمت بزرگ و کوتاه زندگی را به شیوه‌ی خودشان می‌سازند، و مگر در دنیا کاری مهمتر و باشکوهتر از این هم هست؟
پس اگر هنوز فکر می‌کنید قصه‌گو بودن یک مهارت تفننی است، اگر از آن دسته آدمهایی هستید که داستان خواندن را وقت تلف کردن میدانید و دوست دارید فرزندانتان به جای رمان، کتاب‌های علمی بخوانند، این کتاب برای شماست تا به صورت کاملا واضح و عملی نشانتان دهد که در زمانه ما، قصه‌گو بودن از نان شب هم واجب‌تر است.

کتاب براساس اصول  «روایت درمانی» که نقطه تلاقی ادبیات و روانشناسی است نوشته شده، اما مخاطبش عام است و زبان ساده‌ای دارد. پر است از تمرین‌های عملی و بسیار جذاب برای بازنویسی داستان زندگی که می‌توانید تنها یا به صورت گروهی انجام دهید.

این کتاب برای همه خواندنی و اثرگذار است. اما اگر تسهیلگر هستید، احساس ناکامی یا ناامیدی میکنید یا بحران یا مشکل بزرگی در زندگی داشته اید یا دارید که نتوانسته‌اید از آن عبور کنید ( کداممان نداشته‌ایم؟) خواندنش از نان شب هم برایتان واجب تر است.

«قصه‌ای که انتخاب میکنیم» بهترین گزینه برای عیدی سال نو است. هدیه‌ای ارزشمند برای مهمترین آدم زندگی هرکس. آن را به  «خودتان» عیدی دهید و در فصل نو شدن طبیعت، داستان زندگیتان را از نو بنویسید. 🌱
          
مونا نظری پسندید.
به تولد دو سالگی ادامه خوش اومدید...

🎉به مناسبت تولد ادامه هفت شب و هفت روز توی صفحه اینستاگرام ادامه جشن و تولد و غافلگیری داریم.🎉

مونا نظری پسندید.
            ۱۱-۱۶مهر ۴۰۲ / کتاب بیست‌وهفتم. 

موضوع کتاب خیلی جالب و بدیعه. از نگاه ربات فوق‌هوشمندی به اسم کلاراست که داستانش رو از زمانی که تو ویترین فروشگاه به همراه  «ای‌اف» های دیگه بود، برامون تعریف میکنه و بعدها دخترکی به اسم جوزی میخرتش و.. 
کلارا ربات خاصیه، هوش و یادگیری بالایی داره و عاشق کشف محیط اطرافشه و صدالبته عاشق خورشید. چون ای‌اف‌ها با انرژی خورشیدی شارژ میشن. 
داستان طبیعتا درباره آینده‌‌ست که ربات‌های هوشمند دوست و همراه بچه‌هان. و هر بچه پولداری یه ای‌اف‌ می‌خره که تو کارهاش بهش کمکش کنه و از تنهایی درش بیاره. 
از اواسط کتاب متوجه شباهت خیلی زیادش به یکی از اپیزودهای سریال black mirror شدم که با گذشت سال‌ها هنوزم فکر کردن بهش مور مورم میکنه.
اما راستش من با داستان نتونستم کنار بیام. یه‌سری انتظاراتی از اینجور کتابای علمی‌-تخیلی دارم که تو این کتاب بهش پرداخته نشده بود. چون یه کتاب با سیصد و خورده‌ای صفحه‌ست انتظار داشتم یه اطلاعاتی هم راجع به تکنولوژی ربات‌ها بهم بده، یکم زبان علمی و تخصصی داشته باشه اما فقط به بُعد اخلاقی و احساسی ماجرا پرداخته شده بود. کلارا راجع به تک‌تک جزئیات محیط اطرافش به ساده‌لوحانه‌ترین شکل ممکن صحبت می‌کرد (گاهی حتی فراموش می‌کردم یه ربات هوشمنده! ) اما راجع به قسمت‌های مختلف ساختار پیچیده خودش، پردازنده‌هاش، توانایی‌های عجیب و غریبش و تغییراتی که کم‌کم توش اتفاق میفته، هیچچچ آنالیز و دیتایی نمی‌داد. تصورم اینه ربات‌ها حداقل یه گوگلی چیزی داشته باشن که راجع به هر چی که ازش سر درنمیارن یه سرچی بزنن:))) 
اما خب همونطور که گفتم ما با نگاه معصومانه و کنجکاو یک ربات که کم‌کم با احساسات جدید و شرایط متفاوتی آشنا میشه طرفیم. 
داستان ریتم کند و یکنواختی داره و قطره‌چکانی بهمون اطلاعات میده. از اواسط داستان با واژه «ارتقایافته» طرفیم که من تا آخر داستان له‌له می‌زدم بفهمم این آدم‌ها چجوری ارتقایافته میشن و چه فرقی با بقیه دارن و اصلا چرا ارتقایافته میشن؟؟؟ که خب هیچی گیرم نیومد. فوقش فهمیدم یه سری تغییرات ژنتیکی رو این آدم‌ها انجام میشه که خب چندوچونش در ابهام موند:))
مکالمه شخصیت‌ها هم خیلی عجیب و مبهم و تکراری و رو مخ بود. دختر و پسر ماجرا حدودا پونزده سالشونه اما بیشتر بهشون می‌خورد ده سالشون باشه. نقاشی می‌کشیدن! حباب‌بازی می‌کردن! شایدم سانسورهای صداسیمایی می‌خواست بهمون بقبولونه که اینا جاست فرندن:)) 
ولی میشه اینطوری هم به قضیه نگاه کرد که چون ما از دریچه نگاه کلارا به ماجرا نگاه می‌کنیم از خیلی مسائل مطلع نمی‌شیم و خیلی از حرف‌ها رو نمی‌شنویم!
خلاصه که این داستان پتانسیل زیادی داشت که با پرداخت ناقص به یه سری مسائل و تکرار مکرر یه سری مسائل دیگه، حیف شده بود. می‌تونست حجم کمتری داشته باشه. یا یه داستان‌کوتاه شسته‌رفته از توش دربیاد. 
تا یادم نرفته بگم وقتی کتابو تموم کردم با قلبی پر از اندوه و چشم‌هایی پر از اشک فقط یه جمله تو ذهنم رژه می‌رفت: عشق و احترام و وفاداری رو از ای‌اف‌ها یاد بگیرید آدم‌های لنتی!
‌
 
          
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
مونا نظری پسندید.
            در نگاه اوّل، مجید هم یکی مثل ماست. نه شاگردزرنگ مدرسه است و نه بچه‌پولدار. لباس‌های وصله‌دار می‌پوشد و آرزوهایش در حدّ توپ پلاستیکی و دوچرخه است. از حق نگذریم، دست‌به‌قلم خوبی هم دارد. انشاهایی می‌نویسد که بیا و بشنو! شعرهایش هم بدک نیست و می‌تواند شاعر بزرگی بشود. از لحاظ قدرت بدنی هم که چیزی برای گفتن ندارد و در معرکه‌ها فرار را بر قرار ترجیح می‌دهد!

امّا آنچه مجید را مجید می‌کند، دنیای شیرین و شگفت‌انگیز اوست. در دنیای او از دودوتا چهارتای بزرگترها خبری نیست و هرچه هست، محبّت است. او برای رسیدن به خواسته‌های ساده‌اش قیدوشرط‌های بزرگترها را زیر پا می‌گذارد و اگر مجبور شود، از کامیون هم بالا می‌رود! به خاطر همین است که بزرگترها «خُل» و «کم‌عقل» صدایش می‌زنند! چه اهمّیتی دارد؟ بگذار هرچه می‌خواهند بگویند.

قصّه‌های مجید هم هرچند شیرین و باصفا، مثل هر قصّه‌ و حکایتی پایانی دارد. پایان این قصّه‌ها هنگامی رقم می‌خورد که مجید بزرگ می‌شود و در پیچ و خم زندگی گیر می‌کند. در کتاب نیامده امّا او سرانجام به این نتیجه خواهد رسید که یک لقمه نان و یک وجب جا برای زندگی، چیز بسیار مهمی است! آن‌وقت است که دنیا یک «مجید» کم دارد!