جریده فریده

جریده فریده

جریده فریده

4.3
20 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

4

خوانده‌ام

28

خواهم خواند

32

«جریده‌ی فریده» ما را با دنیای زنان پیشروی بعد از مشروطه آشنا می‌کند و بی‌واسطه نشان‌مان می‌دهد که تصویر زن امروزی چطور شکل گرفته و در تاریخ فکر و قلم ایرانی زنان چگونه هویت خود را تعریف کرده‌اند. این کتاب منتخبی از روزنامه‌ی «شکوفه»، دومین روزنامه‌ی زنان ایران است که به همت مریم عمید (مزین‌السلطنه) در دوره‌ی احمد شاه منتشر شد و تصویر دقیقی از وضعیت جامعه‌ی ایرانی و زنان آن دوره ارائه داد.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به جریده فریده

نمایش همه
جریده فریده
بریدۀ کتاب

صفحۀ 1

هرگاه فرض کنیم که مردان در صد، یک نفر صاحب اخلاق میباشد، در زنان ایران از هر هزار، یک بهره از اخلاق ندارند. بالطبع مهیای جدال و آماده برای همه قسم قیل و قال. و علت واضح است زیرا که هرچه خانمها تحصیل کرده‌اند از روی علم و معارف نبوده‌است. بلکه از روی عملیات و اکتساب از همسران و دیگران. فلان دختر از وقتی چشم باز کرده‌است و گوش داده و شنیده است، دیده‌است که دعوای عروس و مادرشوهر و نزاع و با جاری و خواهرشوهر. این مسئله ذهنی و جبلّی و طبیعی خانم کوچک شده‌است که اگر اطاعت مادرشوهر یا احترام خواهرشوهر را بدارد این از جرگه ی زنیت خارج است و عاق جده ی بزرگ، حوا خانم مادر آدمیان است. و همچنین است مادرشوهر و خواهرشوهر. ذاتی و فطری آنهاست و دست به دست و سینه به سینه به آنها به طریق توصیه و وصیت بزرگها رسیده‌است که نباید به روی عروس خندید و نباید گذاشت که در خانه عروس صاحب اختیار و در خانه صاحب اداره و شوهردار باشد و پیازش کونه ببندد و نباید در میان زن و شوهر منازعه و مجادله باشد آن وقت مادرشوهر با عروس مهربان‌تر و دوست‌تر است.

15

لیست‌های مرتبط به جریده فریده

تاریخ ماریخ مستطاب سبیلتاریخ ماریخ مستطاب کلاهتاریخ ماریخ مستطاب کفش

تاریخ را خوشمزه بخوانید!

16 کتاب

🔸راهنمای تاریخ خوانی برای تنبلها یا «چگونه قورباغه‌ی تاریخ را قورت دهیم!» 🔸 همه چیز به نقطه‌ی آغاز برمی‌گردد! اگر قلابت به یک نقطه از تاریخ گیر کند، دیگر سخت میتوانی ازش دل بکنی. آن وقت همان یک نقطه می‌شود اولین قطعه‌ی پازلی که قطعات دیگر تاریخ را به مرور و با علاقه به آن وصل می‌کنی تا چشم انداز تاریخ برایت گسترده و گسترده‌تر شود.🏞 اینها پیشنهادهای من برای جذاب کردن اولین قدم است. 🟣 به جادوی داستان اعتماد کنید: قصه همیشه جواب می‌دهد! با سریال‌ها یا رمان‌های تاریخی آغاز کنید. مثلا اگر کسی «خاتون» را ببیند، نقش انگلیس ها و روس‌ها در زندگی سیاسی و اجتماعی مردم ایران برایش جالب می‌شود، یا کمتر کسی است که شهرزاد را ببیند و دلش نخواهد در مورد مصدق و کودتای ۲۸ مرداد بیشتر بداند. 🟡 از حوزه ای از تاریخ شروع کنید که برایتان شوق انگیز است: کتاب‌هایی که به طور خاص به یک موضوع تاریخی، یا تاریخ یک هنر یا پدیده می‌پردازند گزینه‌های جذابی هستند (تاریخ فرش، تاریخ نقاشی، تاریخ آشپزی، تاریخ مطبوعات، تاریخ خوشنویسی و...) 🔴 با آدمهای جذاب در تاریخ همراه شوید: بعضی نام‌ها آنقدر در تاریخ برجسته اند که صِرفِ خواندن زندگی‌شان کلی اطلاعات تاریخی جذاب در اختیار آدم می‌گذارد. تازه از آنجایی که زندگینامه در ذات خودش نوعی داستان به حساب می‌آید خواندنشان خیلی لذت‌بخش هستند. می‌توانید از خواندن زندگی شخصیت‌هایی که به هردلیلی برایتان جذاب هستند، تاریخ خوانی را آغاز کنید. 🟢 از کتاب‌های نوجوان آغاز کنید: کتاب‌های نوجوان به دلیل نثر ساده شان، گزینه‌های خوب و راحت خوانی برای فراریان از تاریخ هستند!

56

پست‌های مرتبط به جریده فریده

یادداشت‌های مرتبط به جریده فریده

          جریده فریده گوشه ای از دغدغه های زنانِ ایرانِ پس از مشروطه را نشان می دهد، حوالی سال های ۱۲۹۱ تا ۱۲۹۵ هجری شمسی یعنی حدود ۱۱۳ سال پیش.
در این کتاب شماره های موجود روزنامه ی شکوفه، دومین روزنامه زنان ایران در کنار هم قرار گرفته اند. در این روزنامه مقاله هایی چاپ شده که مشکلات زنان آن جامعه را منعکس می کند. 
جریده فریده می گوید که در آن جامعه، سوادآموزی زنان، داشتن مدرسه دخترانه، احترام گذاشتن به فهم، شعور ، اختیار و نقش آفرینی زنان در زندگی، جدی گرفتن استعداد دختران، حمایت از کالاهای وطنی، آموختن مهارت های زندگی خانوادگی و حرفه های درآمدزا به دختران، حفظ سلامت زنان و کودکان و اموری مانند این، دغدغه عمومی نبود. خون دل خوردند و زحمت کشیدند تا برای دختران مدرسه تاسیس شود که بتوانند در آن درس بخوانند و حرفه یاد بگیرند.
وقتی مشکلات زنان را در ۱۱۳ سال پیش می خواندم با امروز خودمان مقایسه می کردم. امروز بعضی از آن دغدغه ها رفع شده اند آن قدر که برایت شاید خنده دار باشد که زمانی در ایران این دغدغه ها وجود داشته، بعضی در حال رفع شدن هستن و بعضی هنوز هم برای یک ایرانی در ایران سال ۱۴۰۳ دغدغه است.
هنوز حمایت از کالای وطنی را یاد نگرفته ایم. هنوز موانع اساسی تولید داخلی را برنداشته ایم. هنوز بعضی تولید کننده ها دغدغه تولید باکیفیت ندارند که مصرف کننده به خرید کالای وطنی دلگرم شود. هنوز تقلید چشم و گوش بسته در وجودمان هست. هنوز اهمیت چگونه مادری کردن و پرورش نسل برایمان جا نیفتاده و ...
در کتاب، به کرات، زنان اروپایی به عنوان الگو برای زنان‌ِ ایران حوالی سالهای ۱۲۹۱ شمسی معرفی می شوند. چون باسوادند، کالای وطنی استفاده می کنند، چشم و هم چشمی ندارند، تقلید کورکورانه نمی کنند، حب وطن دارند، در مشاغل دولتی استخدام می شوند و ...
وقتی این مطالب را می خواندم بعضی وقتها به آنها حق می دادم که زنان اروپایی را به عنوان الگو انتخاب کنند، چون برای زن ایرانی در آن زمان شاید الگو معرفی نشده بود. بعد با خودم فکر می کردم برای بانوی مسلمان ایرانی  سال ۱۴۰۳ چه قدر الگوی زن در فضای واقعی زندگی که ملموس و قابل درک کردن باشد و شعاری نباشد معرفی شده است؟

        

27

          شما که اینقدر سنگ «سیمون دوبوار» رو به سینه میزنید، آیا میدانستید ما خودمون همین صد و خرده‌ای سال پیش «مزین السلطنه مذگان» داشتیم؟ 😂

مریم عمید ملقب به مزین السلطنة، که پدرش پزشک قشون ناصرالدین شاه و مادرش از زنان درباری بود، به جای اینکه بعد از آموختن دوزار سواد وقتش را با رفتن به مهمانی های درباری و فخرفروشی به زنان اشراف تلف کند، تمام عمر کوتاهش را صرف بالا بردن سواد و آگاهی زنان، مجهزکردن و توسعه‌ی مدارس دخترانه و انتشار یک روزنامه‌ی مخصوص زنان به نام  «شکوفه» می‌کند.
 «جریده فریده» گزیده‌ی مطالب روزنامه‌ی شکوفه است که خود مزین السلطنة در توصیفش میگوید:  «روزنامه‌ای است اخلاقی، ادبی، حفظ الصحه اطفال، خانه‌داری، بچه‌داری، مسلک مستقیمش تربیت دوشیزگان و تصفیه ی اخلاقی زنان، راجع به مدارس نسوان، عجالة ماهی دو نمره طبع می‌شود.»
جریده فریده یک کتاب جذاب و هدیه‌ی عالی برای روزنامه نگاران، جامعه شناسان، فعالان حقوق زنان و همه‌ی کسانی که می‌خواهند مطالعه‌ی تاریخ دوره‌ی قاجار را با یک کتاب جذاب آغاز کنند. 
مزین السلطنة زنی است باسواد، آگاه به شرایط زمانه و نیازهای زنان، مصمم و مستقل و بی نهایت دلسوز.
روح بلندش همراه و یاری گر  زنان زمانه مان باد. 
        

35