یادداشت‌های بتول فته پور (28)

بتول فته پور

بتول فته پور

کتاب «توتوچان: دختری آن‌سوی پنجره» برای من یه تجربه‌ی خیلی خاص بود. داستانش ساده و صمیمیه، اما در دل همین سادگی، حرف‌های خیلی بزرگی درباره‌ی کودکی، آموزش، و انسانیت داره.
نویسنده با نگاهی کودکانه و در عین حال عمیق، خاطرات خودش از مدرسه‌ای متفاوت به اسم توموئه رو تعریف می‌کنه؛ جایی که معلم‌ها به جای محدود کردن بچه‌ها، بهشون آزادی، اعتماد و احترام می‌دادن.
توتوچان با انرژی و کنجکاویش خیلی زود تو دل خواننده جا می‌گیره. اما چیزی که بیشتر از همه برام جالب بود، شخصیت مدیر مدرسه بود؛ مردی که واقعا معنی آموزش درست رو می‌دونست و به تفاوت‌های بچه‌ها احترام می‌ذاشت.
این کتاب برام یادآوری کرد که چقدر مهمه به بچه‌ها گوش بدیم، بهشون فرصت بدیم خودشون باشن و با عشق و احترام باهاشون رفتار کنیم. خوندنش یه جور حس آرامش، امید و الهام بهم داد.

در سال ۲۰۲۳انیمه‌ای با همین نام ساخته شد با حال‌وهوایی لطیف که تونسته فضای گرم و کودکانه‌ی کتاب رو خوب به تصویر بکشه. طراحی‌ها ساده و دلنشینه، و صداگذاری‌ها حس صمیمیت داستان رو تقویت می‌کنه. البته مثل بیشتر اقتباس‌ها، بعضی جزئیات کتاب جا افتاده، ولی روح کلی ماجرا و پیام‌های اصلی مثل اهمیت آزادی در آموزش و احترام به کودک به‌خوبی حفظ شده.

کتاب بیچارگان از فئودور داستایفسکی، یکی از آثار مهم و تأثیرگذار ادبیات روسیه است، مخصوصاً چون اولین رمان این نویسنده بزرگ به حساب میاد. داستان با نامه‌نگاری بین دو شخصیت فقیر—ماکار دِووشکین و واروارا دوبرُسلووا—پیش می‌ره و بیشتر روی احساسات، سختی‌های زندگی، و رابطه‌ی انسانی بین آدم‌هایی که چیزی برای از دست دادن ندارن تمرکز داره.

چیزی که این کتاب رو خاص می‌کنه، نگاهیه که داستایفسکی به زندگی آدم‌های ساده و گرفتار داره. او با ظرافت نشون می‌ده چطور فقر فقط مشکل مالی نیست، بلکه روی روح و شخصیت آدم‌ها هم تأثیر می‌ذاره. شخصیت ماکار با وجود همه بدبختی‌ها، آدم شریفی باقی می‌مونه و همین باعث می‌شه خواننده دلش برایش بسوزه، ولی هم‌زمان بهش احترام بذاره.

در کل، بیچارگان داستانی ساده اما عمیقه. ما رو با دنیای درونی آدم‌هایی آشنا می‌کنه که اغلب نادیده گرفته می‌شن. خوندن این کتاب برای من مثل دیدن دنیایی تلخ اما واقعی بود، با آدم‌هایی که هنوز ته دلشون به خوبی و محبت باور دارن.

مرگ فروشنده کتابی هست که در شما همزاد پنداری ایجاد می‌کند به خصوص اگر در دهه سوم زندگی خود باشید.
مرگ فروشنده روایتگر زندگی ویلی لومان بازاریابی که دچار فروپاشی روانی شده و باعث و بانی این فروپاشی، نظام سرمایه‌داری هست که با افراددمثل پرتقال رفتار می‌کنه. پرتقال را می‌خوره و پوستش رو دور می‌اندازه ولی انسان‌ها پرتقال نیستند که به همین راحتی دور انداخته بشن.
ویلی لومان مدام دنبال علت ناکامی‌هاش می‌گرده و این باعث میشه موقعیت مکانی و زمانی خودش رو گم کنه اگر دنبال یک داستان خطی هستید این کتاب مناسب شما نیست زیرا مدام در حال سفر در زمان هستید.
از روی این کتاب چندین تئاتر و  فیلم اقتباسی ساخته شده است.

در سال ۱۹۸۵ فیلمی به کارگردانی فوکلر اشلوندروف ساخته شد که کاملا مطابق با کتاب پیش می‌رود بازی‌ها و کارگردانی به شدت درست از آب درآمده و می‌توان به عنوان یک فیلم خیلی خوب ازش یاد کرد.

در سال ۱۳۹۵ یک فیلم اقتباسی ایرانی از این کتاب ساخته شد به نام فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی که جایزه‌های مختلفی از جمله اسکار و کن را تصاحب کرد. ولی اگر دنبال فیلمی با عنوان مرگ فروشنده هستید این فیلم رو پیشنهاد نمی‌کنم چون ارتباط خاصی با اصل کتاب نداره و می‌تونید صرفاً به عنوان یک فیلم سوای کتاب تماشا کنید.