zahra rashidi

zahra rashidi

@zahra_rash1d1

51 دنبال شده

46 دنبال کننده

یادداشت‌ها

نمایش همه
zahra rashidi

zahra rashidi

6 روز پیش

        **اگر روی فاش‌شدن داستان خیلی حساسید این یادداشت را نخوانید**

همسایه‌ها را یک نفس توی چند روز خواندم.
کتاب در شش فصل به بلوغ رسیدن شخصیت خالد را روایت می‌کند.
احمد محمود در سه فصل اول به خانه و شهر می‌پردازد‌ و زیست اهالی جنوب را با جزئیاتی به اندازه و دلنشین برایمان می‌گوید. همسایه‌های خانواده خالد را که به سبک همان دهه‌ها در اتاق‌هایی کوچک دورهم زندگی می‌کنند، یک‌به‌یک بهمان معرفی می‌کند. وجه اشتراک تمام این همسایه‌ها فقر است.


سهم بیشتر جذابیت کتاب روی دوش نیمهٔ اول کتاب است.  در همین نیمه ما از کیفیت زندگی اجتماعی طبقه کارگر و اتفاقات سیاسی دهه بیست و سی شمسی خبردار می‌شویم.
قدرت احمد محمود در شخصیت‌پردازی هم توی همین سه فصل اول نمود دارد.
از بلور خانومی که در عین اغواگری‌ برای خالد، مثل خواهر و مادر مهربان هم هست تا پدری که تحت تاثیر نصایح شیخ علی جلوی مدرسه‌رفتن خالد را می‌گیرد.

سه فصل بعدی که توی زندان می‌گذرد، با افت زیادی همراه است.
در نیمه پایانی دیگر خبری از اتفاقات سیاسی و اجتماعی آن زمان نیست‌.
شخصیت‌های این فصل‌ها همگی در حد تیپ باقی می‌مانند‌. از همه بدتر سیه‌چشم است.نویسنده فقط شبحی از معشوقهٔ فرشته‌وار خالد را نشانمان می‌دهد، حتی اسمش را هم نمی‌گوید. نمی‌دانم عمدی توی کار بوده یا نه اما هرچه هست به مذاقم خوش نیامد‌.

 احمد محمود با ماجرای شورش در زندان می‌خواهد کمی به قصه قوام دهد اما پایان کتاب که غرق در ناامیدی است تیر خلاص را می‌زند. انگار نویسنده خودش هم دیگر اعتقادی به روح مبارزه ندارد.


کتاب و مخصوصا نیمه اول را روی هم رفته دوست داشتم و از بزرگ‌شدن خالد لذت بردم.
کتاب اول ۱۴۰۴
      

2

zahra rashidi

zahra rashidi

1403/10/7

10

        این کتاب پاسخ جامع و کاملی به سوال «چگونه سوژه را شهید کنیم؟» می‌دهد.
صور ماجرای پیرمرد هشتادوچند سالهٔ فلسطینی است که طی اتفاقاتی راهی سفر اربعین می‌شود‌.
همین جملهٔ یک خطی مخاطب را برای خواندنش  قلقلک می‌دهد. ولی اگر بگویم تنها حسن کتاب همین جمله یک خطی است بی‌راه نگفته‌ام.

کتاب پر از اسامی و خرده روایت‌های بدون کارکرد است. این شخصیت‌ها و حواشی آن‌ها باعث هرز رفتن توجه خواننده و گیج شدنش می‌شود. 
همهٔ شخصیت‌ها در حد تیپ هستند. هیچ کدام عمیق نیستند حتی ابوخالد (شخصیت اصلی کتاب).
از این‌ها که بگذریم نویسنده هرجا توانسته بیانیه صادر کرده و رفته روی منبر.
وقایع تاریخی را به زور چپانده توی دهان شخصیت‌های کتاب.

کتاب پر است از فلاش‌بک‌های آزاردهنده و بی‌دلیل، تغییر ر‌اوی بی‌مورد و ...

عصبانی‌ام از نویسنده، از داوران جشنواره جلال که صور را شایسته تقدیر دانسته‌اند، از انتشارات سروش و ...

ضعیف‌ترین کتابی بود که امسال خواندم.
 
      

7

        بسم‌الله

تا همین امسال قسمت نشده توی خانه‌مان روضه بگیریم. اما امسال روضه گرفتم. روضه‌خوان و گریه‌کن خودم بودم. خودم بودم و در و دیوار خانه‌مان. کتاب آه را باز می‌کردم، بلند بلند توی خانه می‌خواندم و اشک می‌ریختم.

صفحات کتاب را پیش می‌رفتم. منزل‌هایی را که امام در آن‌ها توقف داشت  از توی نقشه پیدا می‌کردم و هر منزل که به کربلا نزدیک می‌شدند اضطرابم بیشتر می‌شد و اشک‌هایم سرعت می‌گرفت.

به کربلا که رسیدند، نماز ظهر عاشورا را که اقامه کردند دیگر خواندنش سخت شد، خیلی سخت‌. چشم‌هایم را می‌بستم که بعضی جملات را نبینم، نخوانم.

از لابه‌لای ورق‌های همین کتاب بود که فهمیدم که وقتی از امام سجاد پرسیدن کجا بیش‌تر از همه به شما سخت گذشت  چرا فرمودند الشام الشام الشام.

خطبه‌های امام سجاد و حضرت زینب را که می‌خواندم بغض مصیبتی که بهشان گذشته بود از یک ور خِرِم‌ را می‌گرفت و از ور دیگر صلابتشان شگفت‌زده‌ام می‌کرد.

کتاب آه و واژه‌هایش خیلی محترم است، آنقدر محترم که هرسال آدم دلش می‌خواهد به سراغش برود.
 کتاب  چهاردهم ۱۴۰۳
      

1

        دکتر حسین پاینده یک مجموعۀ سه جلدی به نام «داستان کوتاه در ایران»‌ دارد. هر کدام از این سه جلد به داستان‌ کوتاه‌های  مکاتب‌ ادبی مختلفی پرداخته‌اند. امروز جلد اولش را تمام کردم. این جلد حاوی داستان‌های رئالیستی و ناتورالیستی است. دکتر پاینده ابتدا توضیحات مفصلی دربارۀ ویژگی داستان‌های رئالیستی ارائه می‌کند و عناصر مختلفی مثل زاویه دید، پیرنگ، درون‌مایه، مکان، زمان و... را در این مکتب ادبی بررسی می‌کند. در ادامه نمونه‌ داستان‌هایی از نویسندگان ایرانی ارائه می‌کند و بعد از پایان هر داستان آن را نقد می‌کند و دلایل رئالیستی یا ناتورالیستی بودنش را هم بیان می‌کند.
من قبل از خواندن این کتاب، داستان کوتاه می‌خواندم اما انگار توی تاریکی بودم درکی درستی از داستان نداشتم. نمی‌توانستم بفهمم چرا این درون‌مایه؟ چرا این زاویه دید؟ چرا پی‌رنگش این‌طور است؟ اما حالا می‌توانم برای این سوالات جواب‌هایی داشته باشم، حتی می‌توانم پایان داستان‌های این مکتب ادبی را پیش‌بینی کنم.
اگر می‌خواهید نوشتن یا خواندن داستان کوتاه را جدی‌‌تر دنبال کنید پیشنهاد می‌کنم خواندن این مجموعه سه‌جلدی  را بگذارید در اولویت، ضرر نمی‌کنید. 
کتاب سیزدهم ۱۴۰۳

      

34

        
معصومه صفایی‌راد در این کتاب از سفرش به بوسنی و هرزگوین برای شرکت در مراسم مارش میرا می‌گوید. مارش میرا، پیاده‌رویِ مسیری جنگلی  به یاد قتل عام  بوسنیایی‌ها توسط صرب‌هاست. من چیز زیادی از این قتل‌عام نمی‌داستم فقط می‌دانستم در این جنگ شهدایی از ایران هم وجود داشته.
اما با این سفرنامه قدری بیشتر دربارۀ این قتل عام فهمیدم و مشتاق شدم بیشتر  درباره‌اش بخوانم. (اگر رسالت  کتاب، کنجکاو کردن مخاطب نسبت به این جنگ باشد، به نظرم توانسته از پسش بربیاید).

در این جنگ صرب‌هایی که تا قبل از آن همسایه دیوار‌به دیوار، معلم و راننده سرویسِ مسلمانان بوسنایی بودند حالا شده بودند قاتل مردهایشان و متجاوز به زن‌هایشان. صرب‌ها در عرض سه روز بیش از هشت‌هزار مسلمان را قتل عام کردند. آن‌ها می‌خواستند نسل‌کشی کنند. می‌خواستند زن‌های مسلمان بچه‌های صرب به دنیا بیاورند تا کشورشان تهی از مسلمان‌ها شود.

گاهی این زن‌ها پس از باردارشدن، دیگر توسط خانواده‌هایشان پذیرفته نمی‌شدند، و فقط خدا می‌داند چه رنجی را متحمل شده‌اند.

 بعضی ازصفحات کتاب تلخ و خواندنش سخت بود. 

۳ از ۵ به خاطر پرش‌ها و زبان کتاب
کتاب دوازدهم سال ۱۴۰۳
      

2

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

این کاربر هنوز بریده کتابی ننوشته است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.