دختر سروان

دختر سروان

دختر سروان

3.7
35 نفر |
10 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

11

خوانده‌ام

62

خواهم خواند

41

ناشر
معین
شابک
9645643759
تعداد صفحات
148
تاریخ انتشار
1392/12/17

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        داستان این کتاب سرگذشت سرباز جوان پرشوری است که از زادگاه خود به سرزمین های دوردست می  رود و به دختر سروانی دل می  بازد. در این راه عشق شورانگیز، تن به بلا می دهد، دوئل می کند، به پیشواز خطر می تازد، در جامه افسری با پوگاچف، شورشی نامدار زمان، که با تزار پنجه درافکنده بود، دوستی می ورزد و به گناه این دوستی محکوم به مرگ می شود. آیا این رای ظالمانه اجرا می گردد؟
      

یادداشت‌ها

          راستش الان که میخوام درباره این کتاب بنویسم ، نمیدونم باید چطوری شرح بدم که چقد این کتاب ارزشمند و درجه یکه. کاش میشد به این کتاب ( ترجمه حمیدرضا آتش برآب ) ۱۰ ستاره داد. این کتاب به اندازه سیصد تا کتاب ارزش داره و خیلی خیلی خوشحالم که سال ۹۴ این کتاب رو خریدم . قبل از اینکه توسط نشر هرمس معدوم بشه و دیگه پیداش نشه.
این کتاب متاسفانه توسط نشر هرمس بازنشر نشده و امیدوارم الان که آقای آتش برآب درحال بازنشر آثار قدیمی شون در نشر پارسه هستند ، این کتاب رو به دست دوستداران ادبیات روسیه و مخصوصا پوشکین بزرگ برسونند چون حیفه که طرفداران ادبیات روسیه از این حجم مطلب محروم باشند و مطمئنم اگر به دست علاقه مندان به ادبیات برسه این کتاب ، با تک تک سطرهای این اثر به یه خلسه ناب فرو میرند ... ۶۵۰ صفحه رو میشه کلمه به کلمه بلعید و لذت برد..
چرا؟ به چند دلیل :

دلیل اول ترجمه بی نظیر و درجه یک حمیدرضا آتش برآبه که تونسته به زیبایی لحن خود پوشکین رو به فارسی برگردونه. یعنی این ترجمه،  یک ترجمه متن نیست بلکه خود پوشکین و لحن و نثر پوشکین هم ترجمه شده که بعید میدونم در ترجمه های دیگه این اتفاق افتاده باشه...این اولین نمونه نثر روسی و اولین رمان روسیه ست که ترجمه شده و از این جهت به شدت حائز اهمیته ...
بیاین تا یکی یکی بگم کتاب شامل چی میشه و چطوری حمیدرضا آتش برآب یک دایره المعارف کامل درباره این رمان رو توی کتاب گنجانده... خود رمان حدودا ۲۰۰ صفحه ست اما کتاب ۶۵۰ صفحه ای میشه ...

۱- در بخش اول یک مقدمه حدودا ۳۵ صفحه ای حمیدرضا آتش برآب از پیشینه ادبیات روسیه قبل از پوشکین و تاثیر و تحولی که پوشکین با این رمان و آثارش در ادبیات روسیه ایجاد کرد نوشته که به خودی خود یک مقاله کاملا درجه یک و قابل استناد و گیراست ( در این باره خیلی مختصر در برنامه کتاب باز صحبت کرد ولی اینجا کاملترش رو میتونید بخونید )

۲ - خود رمان که به تنهایی زیباست... از لحن و نثر پوشکین گرفته تا همون فضاهای روسی و آدم هایی که انگار خیلی خودی و آشنان.. داستان درباره یک عشق در دوره شورش پوگاچوف در اواخر قرن ۱۸ نوشته شده و به قدری زیباست که لحظه ای نمی‌تونید کتاب رو زمین بذارید... هرچی از زیبایی این اثر بگم کم گفتم... نمونه عالی مردم روسیه و تیپ های روسی که حتی از اثر جاودان گوگول یعنی نفوس مرده هم جلوتر و بهتر روس ها رو به تصویر کشیده...

۳ - نقدهای بسیار زیبایی که از بزرگان ادبیات روسیه حدود ۳۰۰ صفحه به کتاب اضافه شده... در حدود ۲۰ نقد و اظهار نظر از بزرگان ادبیات روسیه مثل تالستوی و داستایفسکی و بلینسکی و تسوتایوا و...درباره رمان دختر سروان ، آثار پوشکین ، زندگی پوشکین ، اشعار و نثر پوشکین و... که میتونه به طور کامل شما رو با پدیده ای به نام پوشکین که به قول یکی از منتقدین روس ( همه چیز ملت روسیه ست ) و این رمان که باز به قول یکی دیگه از منتقدین روسیه که گفته ( دختر سروان وطن من است ) آشنا کنه و زوایایی از پوشکین و رمانش رو برای خواننده پنهان نگه نمیداره...

۴ - خطابه مفصل ۲۵ صفحه ای داستایفسکی در سال ۱۸۸۰ که درباره پوشکین ایراد شده که نور جدیدی به شخصیت پوشکین و تاثیرش بر ادبیات روسیه و روس ها تابانده که در نوع خودش ارزشمند و به شدت خواندنی یه...

۵ - و در آخر پوسترها و ترجمه هایی که از رمان دختر سروان در دیگر زبان ها  و دیگر مدیوم ها مثل سینما و تئاتر شده هم یه کتاب ضمیمه شده که در این زمینه هم مخاطب اشراف کامل به این اثر در سراسر جهان پیدا کنه...

واقعا این اثر با این حجم از اطلاعات و ارزشمند بودن حیفه که به دست مخاطب ادبیات و عاشقان رمان های روسی نرسه...
امیدوارم دختر سروان با همین کیفیت و همین مطالب هم به زودی منتشر بشه تا لذتی که من از این کتاب بردم رو بقیه شما عزیزان هم ببرید.
        

51

بهارفلاح

14 ساعت پیش

          «اینجا سرآغاز همه آغازها در ادبیات روسی است»
برگرفته از یادداشت حمیدرضا آتش برآب

🔴دختر سروان به معنای واقعی کلمه یک رمان ساده، خوش‌خوان و شیرین است به سبک رمانتیک است که هیچ‌گونه پیچیدگی خاصی در آن دیده نمی‌شود.یک رمان عاشقانه با درونمایه تاریخی دانست. این رمان را از نخستین آثار نثر تاریخی روسیه می‌دانند و پوشکین را نیز بزرگ‌ترین نویسنده روس می‌دانند که سرچشمه ادبیات روسیه است.
🔻مترجم کتاب  حمیدرضا آتش‌برآب  در مقدمه خود توضیح می‌دهد که چه اتفاقی افتاده است که ادبیات تا قبل از پوشکین تقریبا وجود نداشته و بعد از او ناگهان فوران می‌کند و بزرگانی مانند گوگول  داستایفسکی  تالستوی چخوف و تورگنیف را به ادبیات جهان عرضه می‌کند. همچنین در پایان کتاب نیز مقاله‌ها و تفسیرهای فراوانی درباره دختر سروان و پوشکین آمده است که خواننده را به طور کامل با جایگاه پوشکین در ادبیات روسیه آگاه می‌کند.

🔻پوشکین  با قلمی استادانه شخصیتها را با برجسته سازی خصوصیات اصلی آنها بدون گزافه گویی توصیف میکند هرکدام با زبانی ویژه خود سخن میگوید که با شخصیت وتمایلات و موقعیت اجتماعی اش تناسب دارد در بسشتر قسمتها خصوصا بخشهای هیجانیاشاراتی کوتاهذبه وضعیت فهرمانان میکند اما حکایت به ابهام نمی افتد وگزافه گویی وارد سیردایتلن نمی شود. جزئیات در این کتاب بیان نمیشود،هیچ دوشخصیتی درکتاب مانند بکدیگر نیستند توصیفاتی ازچهره شخصیتها داده نمیشود حتی از گرینیوف جوان،اما ما اورا جوانی دلیر وشجاع وجذاب تصور مبکنیم.
شرح وقایع اززبان راوی است ،روای دراین کتاب جدای ازنویسنده است این شیوه یکی از شیوه های روایت است.(اول شخص یا دوم‌شخص یا سوم‌سخص فرقی نمیکند،فقط جدا از نویسنده است)
پوشکین نه تاریخ دان است ونه خاطره نکار بلکه هنرمندی است چیره دست که از  پوگاچوف که از نامش در تاریخ روسیه به عنوان یک قزاق شورشی به اعدام محکوم شده،با قوه تخیل خود داستان ماندگار دختر سروان را خلق میکند.هنرمندی که در نهایت اختصار بسیارمیگوید.شجاعت ،ترس سعه صدر ووسعت فکر را با کم گویی به سادگی روایت میکند
🔻داستان «دختر سروان» درباره‌‌ی پتر آندرویچ، جوانی اشراف‌‌‌زاده در اواخر قرن هجدهم میلادی است. او به سن سربازی رسیده‌است و پدرش برخلاف نظر مادرش، او را به خدمت نظام می‌‌فرستد و از روابط خود استفاده می‌‌کند تا پسرش را به منطقه‌‌ای دورافتاده در شرق رود ولگا و کنار دشت‌های قزاقستان اعزام کنند. در راه مرد ناشناسی راهنمای پتر می‌شود.
پتر آندرویچ در قلعه‌ای نزدیک به شهر ارنبورگ مشغول خدمت می‌شود. وی عاشق ماریا، دختر سروان محل خدمتش، می‌شود. چندی بعد مرد ناشناس که به‌طور اتفاقی راهنمای او شده بود، یعنی پوگاچف، علیه حکومت روسیه قیام می‌‌کند و به قلعه‌‌ی آن‌ها حمله‌ور می‌شود و پتر آندرویچ رودرروی او قرار می‌گیرد.پوگاچف پی می­‌برد که اسیرش، گرینیوف جوان، همان کسی است که روزی پوستین خود را به او بخشیده بوده است. از این رو، او و ماریا را از مرگ نجات می­‌دهد، سپس، گرینیوف، که به گناه تماس ناخواسته با شورشیان متهم به خیانت به میهن است، بازداشت می‌­شود و سرانجام، ماریا لطف و عنایت امپراتریست را نسبت به او کسب می‌­کند.
🔻از جذابیتهای کتاب دیدارهای چشم درچشم پوگاچوف وپیوتر ودیالوگهای جذابی که بین آن دو ردوبدل میشود
ویا صحنه ای که ساویلیچِ دوست داشتنی،خدمتکار وفادار بهای وسایل ارباب خود که توسط قزاقهای یاغی به سرقت رفته اند  را از پوگاچوف میطلبد
همچنین صحنه دوئل
جالب اینجاست  که پوشکین خود در سن ۳۸سالگی در یک دوئل کشته میشود.یک سال بعداز انتشار این کتاب.
        

16

          دختر سروان
نویسنده: الکساندر سرگی یویچ پوشکین
مترجم: دکتر پرویز ناتل خانلری
چاپ چهارم: ۱۳۸۴
انتشارات: امیر کبیر
تعداد صفحات: ۲۰۵
📚📚📚📚📚📚📚📚📚

« واقعاً رابطه حوادث، تعجب آور بود. پوستین بچه گانه ای که من به ولگردی بخشیده بودم، مرا از دار نجات داده بود و بی سر و پایی که در میخانه ها متواری بود، شهرها را تسخیر کرده بنیان سلطنت را تهدید می کرد.»

«در روزگار گذشته، چنان شکنجه های شدیدی در محاکم معمول بود که قانون ناسخ آن، تا مدتی موقوف الاجرا ماند. اغلب اشخاص تصور می کردند که اعتراف جرم، برای محکومیت قطعی او، واجب است. در صورتی که این فکر نه تنها بی اساس بلکه برخلاف منطق نیز هست، زیرا وقتی که انکار متهم، موجب اثبات بی گناهی او نباشد، البته اقرار او نیز نباید دلیل گناهش محسوب شود.»

«دختر سروان» آخرین اثر پوشکین نویسندهٔ شهیر روس است که برای نخستین بار در سال ۱۸۳۶ میلادی
یعنی یکسال پیش از مرگش در سن ۳۸ سالگی چاپ رسید.
این رمانِ عاشقانهٔ تاریخی به وقایعی می پردازد که در زمان شورش علیه «ملکه کاترین دوم» در سال ۱۷۷۴_۱۷۷۳ به رهبری «یملیان پوگاچف» در زندگی «پتر آندرویچ» رخ می دهد.
پتر که تنها فرزند «آندره پترویچ» و «آودینا واسیلیو» است، در سن هفده سالگی بنا بر تصمیم پدرش که خود سرگردی بازنشسته است راهی خدمت نظامی می شود.
آن هم در یک منطقهٔ دورافتاده در «سمنوسکی». پتر به همراه نوکرش «ساولی ایچ» راهی آنجا شده و در طول مسیر مشکلاتی برایش رخ می دهد. 
پتر به قلعه سمنوسکی می رسد و آنجا دلباختهٔ «ماریا» دختر «سروان مینورو» شده و در این راه با رقیب عشقی اش دوئل می کند. 
تصویری که پوشکین در این کتاب از پوگاچف ارائه می دهد قابل توجه است. زمانی که در اوج خونریزی و کشتار، می بخشد و آزاد می کند.

📹🎷🎸«چندین فیلم سینمایی بر اساس این داستان ساخته شده و سزار کوئی آهنگساز روس هم اپرایی به همین نام ساخته و برای نگارش متن آن از این داستان اقتباس کرده‌است.»

🔫🔫نکتهٔ جالب اینکه مرگ پوشکین در نتیجهٔ یک دوئل بود.

📚اگر به تاریخ و ادبیات روسیه علاقمند باشید این کتاب انتخاب خوبی برای مطالعه است.
        

4