معرفی کتاب پالپ اثر چارلز بوکوفسکی مترجم مبینا ایلخانی

پالپ

پالپ

چارلز بوکوفسکی و 2 نفر دیگر
3.2
179 نفر |
40 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

13

خوانده‌ام

370

خواهم خواند

138

شابک
9786229739297
تعداد صفحات
252
تاریخ انتشار
1399/12/6

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        
یک داستان عجیب و غریب در مورد کارآگاهی خصوصی به اسم نیکی بلان که فقیر و فلک زده است و هیچ ارباب رجوعی ندارد . تا این که زنی که اسمش "مرگ" است او را استخدام می کند تا "سلین " را برایش پیدا کند ؛ حالا این وسط سلین کیست؟ ! سلین همان لویی فردینان سلین ، نویسنده ی بزرگ فرانسوی است که در سال 1961 فوت کرده ، ولی این خانم " مرگ " مصرانه معتقد است که سلین زنده است و یک جایی آن بیرون دارد ول می گردد ... .


      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به پالپ

نمایش همه

یادداشت‌ها

          چند سالی است که ترجمه‌های پیمان خاکسار فروش خوبی دارند. شاهدش چاپ‌های چندباره‌ی ترجمه‌های اوست که در بازار کم‌رونق کتاب به چشم می‌آید. خاکسار روی نویسنده‌های مشهور و کتابهای مهم‌شان دست نمی‌گذارد. بااین‌حال، داستان‌هایی انتخاب و ترجمه می‌کند که به مذاق خواننده‌ی ایرانی خوش می‌آیند. از داستان بلند عامه‌پسند، که در زمان انتشارش بوکوفسکی هنوز نویسنده‌ی شناخته‌شده‌ای برای ایرانی‌ها نبود، تا ترجمه‌ی رمان جزء از کل نوشته‌ی استیو تولتز که پیش‌تر کسی از این نویسنده‌ی استرالیایی چیزی به فارسی ترجمه نکرده بود. خاکسار در گفت‌وگویی با مجله‌ی تجربه می‌گوید: «من از نویسنده‌ای که در کارش جنون باشد خوشم می‌آید». اگر شما هم از این نویسنده‌ها خوشتان می‌آید، این کتاب‌ها را بخوانید: 
«سوختن در آب، غرق شدن در آتش»، چارلز بوکوفسکی /
«عامه‌پسند»، چارلز بوکوفسکی /
«هالیوود»، چارلز بوکوفسکی / 
«یکی مثل همه»، فیلیپ راس / 
«باشگاه مشت‌زنی»، چاک پالانیک / 
«سومین پلیس»، فلن اوبراین /
«بالأخره یه روزی قشنگ حرف می‌زنم»، دیوید سداریس /
«مادربزرگت رو از این‌جا ببر»، دیوید سداریس /
«اتحادیه‌ی ابلهان»، جان کندی تول /
«برادران سیسترز» ، پاتریک دوویت / 
«اومون را»، ویکتور پلوین / 
«شاگرد قصاب»،  پاتریک مک‌کیب /
«پسر عیسی»، دنیس جانسون / 
«جزء از کل»، استیو تولتز / 
«توانه‌ی برف خاموش»، هیوبرت سلبی جونیور /


ماه‌نامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی هشتم، سال 1395.
        

5

نیک

نیک

1402/12/24

خودسانسوری
          خودسانسوری، مرض خودفروختگان تجاری‌.
مترجم نه زبان می‌داند و نه ساختار نوشتار بوکوفسکی. اشارات فرهنگی و اجتماعی نثر بوکوفسکی را هم عجالتا فاکتور می‌گیریم. آن‌قدر نثر را تکه تکه کرده که اگر بخواهیم تعداد سانسور را بشماریم، از تعداد صفحات کتاب فراتر می‌رود.
یک نقل‌قول معروف از همین کتاب این است که «من با استعداد بودم؛ یعنی هستم! بعضی وقت‌ها به دست‌هام نگاه می‌کنم و فکر می‌کنم که می‌توانستم پیانیست بزرگی بشوم؛ یا یک‌چیز دیگر. ولی دست‌هام چه کار کرده‌اند؟ یک‌جایم را خارانده‌اند.»
یک جایم را خارانده‌اند. کجایت را خارانده‌اند؟ نسخه بازاری نباید کلمه تخم را به کار ببرد؟ اگر نه، مگر مجبور به ترجمه شده‌اید؟
کمی جلوتر، در یک دعوای لفظی، نیکی بلین، به نیابت از بوکوفسکی می‌گوید: 
"she's handled more turkeyneck than the corner butcher"
مترجم دولت اسلامی ترجمه کرده که «مادر پتیاره تو ناموسش کجا بود؟»
یک دیالوگ با بار سنگین فرهنگی و یک استعاره خنده‌دار تبدیل شده به ساده‌ترین چیزی که ممیزی نخورد. طرز تفکر مترجم و سیستم نشر همین است.
آقای بوکوفسکی یک مصاحبه معروفی دارد و در آن از اینکه کتاب‌هایش در دانشگاه تدریس می‌شود، اظهار تنفر می‌کند. چون فکر می‌کرد این یعنی بی‌خطر بودن. سوال این است که وقتی این پیرمرد هرزه دائم‌ الخمر، چارلز بوکوفسکی، متوجه شود که حکومت اسلامی کتاب‌هایش را با سانسور(بخوانید مثله کردن نثر) و با اهداف تجاری چاپ و توزیع می‌کند، چه می‌کند؟ چه می‌گوید؟
یقیناً این‌بار شیر گاز را نمی‌بندد.
همین.
این شما و این بوکوفسکی در حال تفکر.
        

6

          Pulp، یا «عامه پسند» که در سال ۱۹۹۴ منتشر شد، آخرین رمان چارلز بوکوفسکی است؛ نویسنده‌ای که به خاطر توصیف‌های بی‌پرده، خام و بی‌تعارف از زندگی در حاشیه‌های جامعه شناخته می‌شود. برخلاف بسیاری از آثار نیمه‌زندگی‌نامه‌ای بوکوفسکی، Pulp یک هجویه‌ای از ژانر کارآگاهی کلاسیک است که پوچی، طنز تلخ و مضامین وجودی را با هم ترکیب می‌کند. این کتاب خداحافظی بوکوفسکی با خوانندگانش است، زیرا اندکی پیش از مرگش تکمیل شد. این رمان به "نوشته‌های بد" تقدیم شده و نشان‌دهنده لحن شوخ‌طبعانه و نقد بازیگوشانه او به قراردادهای ادبی است.

داستان رمان درباره نیک بلین، یک کارآگاه خصوصی بداقبال در لس‌آنجلس است که فاصله زیادی با کارآگاهان شیک و توانمند داستان‌های نوآر کلاسیک دارد. بلین ورشکسته، دائماً‌الخمر و گرفتار اضطراب وجودی است. پرونده‌های او عجیب‌وغریب هستند، از یافتن نویسنده گم‌شده‌ای به نام سِلین (که گفته می‌شود مرده است) گرفته تا بررسی اینکه آیا زنی که خود را بانوی مرگ می‌نامد، واقعاً همان شخصی است که ادعا می‌کند یا نه. در طول مسیر، بلین با بیگانگان، شخصیت‌های مشکوک و موقعیت‌های سوررئالی مواجه می‌شود که مرزهای واقعیت و توهم را محو می‌کند.

با وجود عناصر کمدی و پوچ‌گرایانه، Pulp به موضوعات عمیق‌تری مانند مرگ، بیهودگی و جستجوی معنا در دنیایی آشفته می‌پردازد. تحقیقات بلین که از کنترل خارج می‌شود، بازتابی از آگاهی بوکوفسکی نسبت به مرگ قریب‌الوقوع خودش است و این رمان را نه‌تنها به یک هجویه بلکه به تأملی بر شرایط انسانی تبدیل می‌کند.

ترکیب طنز، بی‌پروایی و تأملات وجودی، Pulp را به اثری منحصربه‌فرد در کارنامه بوکوفسکی تبدیل کرده که هم نشانه‌ی جدایی از و هم در عین حال تکمیل‌کننده مضامین و سبک اوست.

چند نکته جالب درباره Pulp اثر چارلز بوکوفسکی

ادای احترام هجوآمیز
این رمان یک هجویه از ژانر کارآگاهی کلاسیک است و کلیشه‌ها و تکرارهای این سبک را به سخره می‌گیرد. کارآگاه خصوصی بوکوفسکی، نیک بلین، به طرز خنده‌داری بی‌عرضه، دائما‌الخمر  و بسیار دور از قهرمانان شیک و تیزبین داستان‌های نوآر کلاسیک است.

 تأمل در مورد مرگ
بوکوفسکی هنگام نوشتن Pulp با بیماری لوکمیا مبارزه می‌کرد و این رمان بازتابی از آگاهی او نسبت به مرگ است. شخصیت بانوی مرگ، که در طول داستان حضور دارد، می‌تواند نمادی از رویارویی بوکوفسکی با مرگ خودش باشد.

 دنبال‌کنندگان خاص
Pulp ممکن است مشهورترین اثر بوکوفسکی نباشد، اما به دلیل ترکیب منحصربه‌فرد طنز، وجودگرایی و هجویه ژانر، دنبال‌کنندگانی خاص پیدا کرده است. طرفداران، لحن سبک‌تر و پوچ‌گرایانه این رمان را در مقایسه با موضوعات تاریک‌تر آثار قبلی او تحسین می‌کنند.

اهمیت عنوان
عنوان Pulp اشاره‌ای به مجلات و رمان‌های عامه‌پسند اوایل قرن بیستم است که به خاطر داستان‌های مهیج و گاهی پر از اغراق خود شناخته می‌شدند. رمان بوکوفسکی همزمان این سبک را هم به سخره می‌گیرد و هم به آن ادای احترام می‌کند و ترکیبی منحصربه‌فرد از هجویه و بزرگداشت خلق می‌کند.


برای دیدن ویدئوی معرفی این کتاب و نویسنده‌ی آن به صفحه‌ی اینستاگرام podreview‌ مراجعه کنید.
(لینک صفحه در پروفایل)
        

4

          در مقدمه کتاب عامه پسند آمده است ؛جان مارتین مدیر نشر بلک اسپرو(گنجشک سیاه)از بوکوفسکی می خواهد کارش را در اداره‌ی پست رها کند و رمان بنویسد.دو هفته بعد بوکوفسکی با او تماس می گیرد که رمان نوشتم! جان تعجب می کند و می پرسد چطور؟! و او پاسخ می دهد از ترسم!
ترس بوکوفسکی از این بود که جان مارتین مقرری صد دلاری ماهانه اش را قطع کند.
به این ترتیب کتابی که به عقیده عده ای بهترین کتاب منثور اوست، چاپ و روانه باز شد.
در آغاز این جمله کوتاه آمده است:
تقدیم به بد نوشتن.....
رمان عامه پسند چیزی شبیه روزانه نویسی است.من راوی مردی است حدودا پنجاه ساله(سنی که خود نویسنده در زمان نگارش این کتاب داشت )که یک کارگاه خصوصی است  و چند پرونده به او محول می شود. پرونده های که از طرف افرادی عجیب به او پیشنهاد می شود و البته شخصیت کارآگاه،بلان ،نیز رفتاری عادی ندارد.
نمی شود در کتاب  دنبال منطقی بودن،گشت.نحوه سخن کردن آدم ها،دلایل کارهای آنها  ،پیش رفت داستان هیچ کدام  طبیعی نیستند و در عین حال وجه عادی و خارق العاده ندارد.
این رمان یک اثر سورئال است. در خلا یک شهر زندگی می کنیم که ممکن است یک موجود فضایی هم در آنجا باشد.درست کنار شما قدم بزند!
یا ممکن است  قرار دادی بسته شود که سر و ته اش پیدا نیست.آدم ها به هم مربوط باشند و راز هم را بدانند بدون اینکه دلیل موجهی داشته باشد.
یکی از پرونده های کارآگاه بلان  مربوط به مردی به نام جان مارتین است که سفارش یافتن گنجشک قرمزی به بلان می دهد.گنجشکی که در حالت کشف و شهود در پایان داستان یافت می شود.
این ماجرا دقیقا اشاره ای به نکته ای است که در مقدمه گفته شده است.
داستان پر از دیالوگ است.خبری از توصیف ایستا و پویا در کتاب نیست.هر فضایی با اشیایی به شدت محدود  و در حد نیاز تصویر شده اند.در کل کتاب با کاناپه،مبل،میز ،کمد و چند قلم دیگر از اشیا مواجهه هستیم.
با این وجود جای جای داستان به پوچی زندگی،تنهایی و شهوت سیری ناپذیر انسانها اشاره دارد.
دنیایی که هیچ هدف و رنگ و نشانی در آن نیست.تمام ارزش ها در پول خلاصه شده اند.خانواده اصلا وجود ندارد و صرفا لذت جویی فردی معنا دارد. واژه عشق با زبانی طنز که در سراسر دیالوگ ها جاری است،به مسخره گرفته شده است و خشونت تم کار است.
در این اثر پست مدرن گویی هیچ حقیقت اصیلی وجود ندارد که نویسنده و به طبع آن خواننده به آنها چنگ بزند.نویسنده رد پای تلخ و تاثیر گذار از زندگی بلان و آدم هایی که با او سر و کار دارند ،در روح خواننده باقی می گذارد.
فضای داستان دو احساس متناقض را در مخاطب پدید می آورد.
اول اینکه حس  بی ارزشی و پوچی زندگی پر رنگ می شود و می خندد.در عین حال  همه آدم ها افسوس می خورد و از نحوه زندگی شان غمگین می شود.

گفتنی در مورد  این کتاب زیاد است.می توان از زوایای مختلفی به آن نگاه کرد.نحوه نگارش و شخصیت پردازی،فضا سازی،محتوا و مضمون ، شروع و پایان بندی و جهان بینی نویسنده به دنیا، از این دسته اند.
کتاب به بزرگسالان و علاقه مندان گونه های مختلف ادبیات داستانی توصیه می شود.
        

11