بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

ده غلط مشهور درباره اسرائیل

ده غلط مشهور درباره اسرائیل

ده غلط مشهور درباره اسرائیل

ایلان پاپه و 1 نفر دیگر
4.1
23 نفر |
13 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

39

خوانده‌ام

41

خواهم خواند

84

روایت صهیونیستی از تاریخ اینکه چطور سرزمین مورد مناقشه [یعنی فلسطین] تبدیل به «کشور اسرائیل» شد، بر پایه یک دسته «افسانه غیرواقعی» بنا شده که به طرز ماهرانه و ظریفی، حق اخلاقی و معنوی فلسطینی ها بر این سرزمین را مورد تشکیک قرار می دهد. غالبا جریان اصلی رسانه ای و نخبگان سیاسی غرب، این افسانه های غیرواقعی را به عنوان حقایق مشخص [و تشکیک ناپذیر] و به عنوان توجیهی برای رفتارهای اسرائیل در طی 6 دهه اخیر می پذیرند. این کتاب، این افسانه ها را (که در فضای افکار عمومی به عنوان حقایقی بی چون و چرا تلقی می گردند) به چالش می کشد. وجه اشتراک در موضوعات مختلف این کتاب، کنار هم چیدن و مقایسه پندارهای عمومی با حقایق تاریخی است. هر فصل از کتاب با قرار دادن هر کدام از این افسانه ها در کنار حقیقت، با محک آخرین تحقیقات تاریخی، نقاط ضعف باورهای پذیرفته شده توسط عموم را نمایان می کند. این کتاب از بین تعداد زیادی افسانه، به ده افسانه بنیادین می پردازد که هر کس به طریقی با مسائل اسرائیلی فلسطینی سر و کار داشته، با آن ها روبرو شده و بحث مشترک همه آن ها بوده است.

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به ده غلط مشهور درباره اسرائیل

نمایش همه

یادداشت‌های مرتبط به ده غلط مشهور درباره اسرائیل

مسئلهٔ فلس
            مسئلهٔ فلسطین احتمالا بحث‌برانگیز مسئله تو عرصهٔ بین‌الملله...
و این مبارزهٔ دنباله‌دار فلسطینی‌ها قطعا یکی از طولانی‌ترین و عجیب‌ترین مبارزات طول تاریخه...
در واقع اینجا، تو قرن بیست و یکم، ما با تنها پروندهٔ باز استعمارگری تو دنیا طرفیم...

برای خیلی از ماها که تو فضای رسانه‌ای ایران نفس می‌کشیم، طرفداری از فلسطین یه اصل مسلمه، و حتی اگه طرفش نباشیم و نخوایم کمکش کنیم، لااقل به اسرائیل حق نمی‌دیم... 
ولی همه جا اینطور نیست...
البته وحشی‌گری‌های بی‌حد و حساب اسرائیل تو جنگ اخیر غزه کاری کرد که کفهٔ ترازو تو جهان به سمت فلسطین سنگین بشه (یه نمونه‌ش کاهش میزان موافقت آمریکایی‌ها با حمایت از اسرائیله، براساس نظرسنجی مؤسسه گالوپ).

ولی به هر حال، هنوزم هستن کسایی که تو این دعوا تا حد خوبی به اسرائیل حق میدن... واقعا چرا؟ آیا همه یه مشت آدم‌کش قسی‌القلب هستن؟

نکته اینجاست که تو این تعارض چند ده ساله، مسائلی وجود داره که نگاه آدما بهش بر اساس اینکه کدوم طرف خط ایستاده باشن می‌تونه خیلی متفاوت باشه.

تو این کتاب، آقای پاپه دست گذاشته روی ده تا از مهمترین مسئله‌هایی که میشه تو بحث فلسطین و اسرائیل مطرح کرد، با عنوان ده افسانه در باب اسرائیل!
آقای پاپه که خودش یه یهودیه با تابعیت اسرائیل (که البته الان چند سالی هست دیگه اونجا زندگی نمی‌کنه)، ده تا عنوان رو میندازه وسط و سعی می‌کنه نشون بده چطور روایت اسرائیلی‌ها از این مسائل غلطه.
عناوین هم طوری انتخاب شدن که گسترهٔ خوبی از شبهه‌هایی رو که ممکنه در باب فلسطین به ذهنتون رسیده باشه دربرمی‌گیرن.

نویسنده یه مورخه و سعی می‌کنه با بررسی منابع متنوع، «افسانه» بودن روایت صهیونیست‌ها رو نشون بده و با توجه به دین و تابعیتش، نظراتش تو این کتاب قابل توجه و استناده. اینجا دیگه گوینده خبرنگار صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیست که نشنیده بگیم داره دروغ میگه :)
کتاب هم خیلی کوتاهه و متن نسبتا روونی داره. ترجمه هم تا جایی که دیدم خوب بود و همهٔ موارد رو منتقل کرده بود (البته مترجم بعضی جاها تو زیرنویس نظر خودش رو هم گفته).
بنابراین، من خوندن این کتاب رو به همه پیشنهاد می‌کنم، چون به نظرم نمیشه و نباید تو این دوران هیچ‌کس نسبت به مسئلهٔ فلسطین بی‌تفاوت باشه...

🔅🔅🔅🔅🔅

من در حین خوندن کتاب یه خلاصه‌ای از همهٔ فصل‌ها رو تو گزارش‌پیشرفت‌های بهخوان گذاشتم. الان هم می‌تونید از قسمت «خوانده‌ام» تو صفحهٔ من تو بهخوان این کتاب رو پیدا کنید و با لمس گزینهٔ «تاریخچه مطالعه» این خلاصه‌ها رو ببینید.
          
            ده غلط مشهور را می‌توان جزو کتاب‌هایی دسته‌بندی کرد که یک متخصص علیه آنچه که باور عمومی می‌دانستیم به نگارش درآورده است.
ایلان پاپه، همانطور که در مقدمه کتاب می‌خوانیم استاد تاریخ نام‌آشنایی است و علاوه بر اینکه متخصص حوزه تاریخ یهود است، خود یهودی معتقدی هم به حساب می‌آید و از این جهت حرف برای گفتن زیاد دارد و استناد به سخنان او چیزی نیست که محدود به یک مکان و زمان خاص باشد. احترام علمی او همه جا نگه داشته می‌شود حتی اگر مخالف نظریاتش باشند.
در این کتاب با ده غلط مشهور مواجهیم که پاپه در هر فصل، به اختصار هر کدام را توضیح می‌دهد و بعد از روشن شدن آن موضوع، حفره و ایرادات علمی و تاریخی و سیاسی آن را برمی‌شمرد و مخاطب را به فهمی نسبتاً کامل از آن موضوع می‌رساند.
کتابی که وحید خضاب آن را ترجمه کرده است، به نسبت موضوعش کتاب حجیمی نیست و می‌شود در مدت کوتاهی، حتی اگر اهلش باشید، در یک نشست خواند. اما خودم پیشنهاد می‌کنم فصل به فصل بروید جلو تا اگر مطالب برایتان اهمیت دارد در ذهنتان رسوب کند.
این را هم مد نظر داشته باشید، ایلان پاپه طرفدار هیچ‌کدام از حکومت‌های خاورمیانه خصوصاً جمهوری اسلامی ایران نیست! پس انتظار نداشته باشید در تمام موضوعات با او همدل باشیم. اما نگاه انتقادی او نسبت به مقوله اسرائیل و یهود و صهیونیسم چیزی است که نمی‌شود به سادگی از کنارش گذشت و خواندنش برای علاقه‌مندان به تاریخ و خاورمیانه لازم است.
          
            ایلان پاپه مورخ اسراییلی و متولد اسراییل است او به عنوان منتقد، از سیاستها و عملکرد کشورش می‌گوید و سعی کرده است با دیدی منصفانه و محققانه به ماجرای فلسطین نگاه کند. به همین جهت فارغ از مذهب و ملیتش ، آثارش جزو بهترین های تاریخ پژوهی به شمار می آید. او اعتقاد دارد که فهم صحیح و بیطرفانه از گذشته امکان رسیدن به صلح را فراهم می‌کند. در مقابل تحریف یا دستکاری تاریخ فاجعه می آفریند. روایتهای صهیونیستی از تاریخ تولد اسراییل افسانه هایی غیر واقعی هستند که ماهرانه و ظریف، حق اخلاقی و معنوی فلسطینی ها را  مورد شک قرار می‌دهند
این کتاب از تعداد زیادی افسانه، به ده افسانه‌ی بنیادین می‌پردازد که هر کس به طریقی با اسراییل و فلسطین سرو کار داشته، آنها را شنیده است. نویسنده با استدلال ، نادرستی این افسانه ها را ثابت کرده است. منابع مورد استفاده در پایان کتاب و همچنین پاورقی معرفی یا توضیح داده شده است. جدول زمانی وقایع هم  در انتهای کتاب آمده است
فصل ها با نام این افسانه ها ، نامگذاری شده اند:
فلسطین یک سرزمین خالی بود- یهودیان مردمی بی سرزمین بودند-صهیونیسم همان یهودیت است-صهیونیسم استعمارگری نیست-فلسطینی ها در سال 1948 داوطلبانه فلسطین را ترک کردند-جنگ ژوئن 1967 تنها گزینه موجود برای اسراییل بود-اسراییل تنها دموکراسی خاورمیانه است-افسانه هایی درباره توافق اسلو-افسانه های غزه-راه حل تشکیل دو کشور تنها راه صلح است.
شنیدن استدلال هایی درباره فلسطین از زبان کسی که با تمام ساختارهای داخلی اسراییل آشناست برای مخاطب فارسی زبان بسیار اهمیت دارد. زیرا خواننده معمولا با درد و رنج  فلسطینی ها از رسانه های داخلی مواجه می‌شود. و فکر می کند ایدئو لوژی های انقلاب و اسلام در جهت گیری اخبار مرتبط با اسراییل موثر هستند. ولی با خواندن کتاب یک مورخ اسراییلی به عمق فاجعه پی می برد و قسمتهای ناقص رسانه های داخلی که استدلال های اسراییل برای کارهایی است که انجام می‌دهد، را متوجه می شود و مخاطب درک می کند که ماجرای اسراییل و فلسطین یکی از ضرورتهای اصلی  مسلمانان است و باید جدی تر از فلسطین در برابر ظلم و استعمارگری اسراییل  مقاومت و مخالفت کند

در کنار تمام اطلاعات بکر و تازه ی که کتاب برای مخاطب دارد و با وجود انصافی که نویسنده در قضاوت نسبت به فلسطینی ها دارد باز هم در انتهای کتاب عقیده اش را اینجور بیان می کند که راه حل صلح  تشکیل دو کشور است و جدایی یهودیان از فلسطینی ها. در حالی که  باید  تمام مهاجرینی که بیش از صد سال خون فلسطینی ها را در شیشه کردند به وطنهای خود بر گردند و ما مسلمانان همان سرزمینی را حق فلسطینی ها می دانیم که قبل از مهاجرت یهودیان کشور و سرزمین آنها بود . نه اینکه یهودیان در صورتی صلح کنند که بالاخره تکه ای از خاک فلسطین را مال خود کرده باشند.
خواندن این کتاب  به علاقه مندان ماجرای فلسطین توصیه می شود.

          
            نویسنده کتاب یک اسراییلی ست، ایلان پاپه.  از این منظر خواندن برای من که سیر مطالعاتی درباره اسرائیل رو شروع کردم بسیار مغتنم بود و واجب.

این مطالعه، دومین کتاب تاریخی من درباره منازعه فلسطین و صهیونیسم بود، یه فهرست درست کردم در بهخوان بنام اسرائیلیات برای همین موضوع (که انشالله بروز خواهد شد). سعی ام هست که انشالله دقیق موضوع رو با مطالعه این منابع بفهمم. چرا؟!

در دعواهای اطراف‌مون حق کدام سمت هست؟
 کدام دعوا؟! دعوای آمریکا و ایران. دعوای لیبرال‌ها و منتقدها شون. دعوای دموکراسی. دعوای مذهبیون مخالف نظام با علاقمندان به نظام و هزار تا دعوای دیگه....

تو هر کدوم از این دعواها هر فرد با توجه به اتمسفری که توش رشد کرده و اندیشه‌ش شکل گرفته، طرفی رو حق می‌دونه. اما اینکه بشناسه حق رو و بتونه براش دلیل اقامه کنه، مطالعه میخواد. مطالعه عمیق. و من برای #همه این دعواها وقت مطالعه عمیق ندارم...
تو این شسش و بش، و یکی دو هفته بعد از ۷ اکتبر؛ #طوفان_الاقصی ، من اصل دعوا رو تو فلسطین پیدا کردم. نه که اصل همه دعواها باشه. ولی همه طرفین دعواهای دیگه یه موضعی در این دعوا دارند. نتیجه گرفتم که انگار این دعوا از همه دعواهای دیگه مهمتره.
اینقدر مهم که ایالات متحده، حتا ژست انسان‌دوستانه‌ش رو هم در این موضوع خاص کنار گذاشت. و میبیند بعد از سه ماه همچنان حمایت سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی سنگینی از اسرائیل می‌کنه.
کودکان کشته شده غزه رو تا هفت یا هشت هزار شمردند (ولی بیشتر دیگه نه! چون دیگه عادت کرده بودند.) و عامل این کشتار از طرف دنیای آزاد و مدعی لیبرالیسم -بریتانیا، آلمان فرانسه و اتحادیه اروپا- حمایت میشه، چون تنها دموکراسی خاورمیانه‌ست. (بقول سربازروح‌الله حالم از هرچه دموکراسی‌ست بهم میخوره.)
یه جای قرآن در احسن القصص، می‌فرماید: «ٱلۡـَٰٔنَ حَصۡحَصَ ٱلۡحَقُّ» - الآن حق آشکار گشت!
از این جهت موضوع اسرائیل رو برای مطالعه تاریخی عمیق انتخاب کردم. باشد که رستگار شوم..‌

......
اما درباره کتاب: ترجمه از آقای وحید خضاب متن روان و با کیفیتی بود
عنوان اصلی کتاب هست:
TEN MYTHS ABOUT ISRAEL / ILAN PAPPE
مهمترین چالش‌های ذهنی درباره اسرائیل رو در قالب ۱۰ افسانه شرح می‌دهد (دقت کنید که نویسنده اسرائیلی‌ست:)
افسانه اول: ۱.فلسطین یک سرزمین خالی بود.
۲. یهودیها مردمی بدون سرزمین بودند
۳. صهیونیستم همان یهودیت است
۴. صهیونیسم استعمارگری نیست.
۵. فلسطینی ها در سال ۱۹۴۸ داوطلبانه وطنشان را ترک کردند .
۶. جنگ ژوئن ۱۹۶۷ تنها گزینه و یک انتخاب اجباری بود
۷. اسرائیل تنها دموکراسی خاورمیانه است.
۸. افسانه هایی درباره توافقنامه اسلو
۹. افسانه هایی درباره غزه
و درنهایت افسانه دهم: ۱۰. راه حل تشکیل دو کشور، تنها راه پیش روست.
تکان‌دهنده ترین دریافت من از کتاب این بود که؛ اسرائیلی‌ها صرفا یه دولت یهودی که بر کل سرزمین فلسطین -که هم ساکنین فلسطینی داره و هم یهودی- حکم‌رانی کنه نمی‌خواستند. آن‌ها قبل از این باید این سرزمین‌ها رو از فلسطینی‌ها خالی کنند. و این مبدا اپارتاید هست:
«نگرانی جمعیت شناسانه‌ای که در ذهن بن گورین بود: یک اسرائیل بزرگتر؛ درحالیکه یهودی‌ها در آن اکثریت نباشند» که این مساله رو بطرز مسخره‌ای با زندانی کردن میلیونها نفر در کرانه باختری و باریکه غزه، عدم تابعیت و عدم شهروندی حل کرد.
بخش‌هایس از کتاب رو در گزارش پیشرفت‌ها نوشتم و بخشی‌ش رو در بریده‌های کتاب. پیشنهاد می‌کنم بخونیدش و نظرتون رو بگید.

کتابستان چاپ سوم ۲۹۱ صفحه ۹۵ تومن (الان چاپ چهارم ش موجود هست در کتاب فروشی‌ها)
همین..‌!


          
چند روزی ه
            چند روزی هست درگیر کتابی از نویسنده، فعال سیاسی و تا حدودی تاریخ نگار اسرائیلی هستم به نام Ten Myths About Israel که وحید خضاب هم ترجمه اش کرده. از قضا دیشب به تقسیم بندی های نوار غزه و کرانه باختری رسیده بودم.
ماجراهای غزه برای یکی دو روز نیست. برای قبل و بعد از طوفان الأقصى نیست. حداقل باید برگشت عقب و از زمان مذاکرات اسلو دید. غزه در نگاه صهیونیست ها، Bantustan است. مفهمومی که از نظام آپارتاید ساخته شد به معنای منطقه‌ای محصور که نژاد خاصی رو در اون قرار می دند تا همه جور محدودیت چه مالی چه جغرافیایی و چه سیاسی بر اون ایجاد کنند. کل این تقسیم بندی به این نیت هست که اون مردم رو مجبور به جا‌به‌جایی کنند.
برای همه سوال بود که چرا در روزهای پس از طوفان الأقصى حتی کودکان این منطقه با چنان صلابتی مصاحبه می کنند، رفتار می کنند، آیات استراجاع یا انتصار می خوندند و تفسیر می کردند.
خدا می دونه چقدر دنبال منابع خبر حمله مجدد به بیمارستان شفا و فجایعی که رخ داد گشتم که حداقل به خودت اثبات کنم که دروغ ه و یا غیر قابل اعتماد.
هنوز هم اندکی امیدی دارم که حقیقت نداشته باشه.
اما همزمانی پایان کتاب با این شب معنا دار بود

طولانی شد ولی فکر می کنم خواندن صفحه ۲۱۵ از کتاب هم خالی از لطف نباشه.
          
            یادم نیست چه مسابقه‌ای بود. ولی دخترای #بی‌حجاب فلسطینی کنار دخترهای #اسرائیلی عکس انداخته بودن. بعد هی عکس دست‌به‌دست می‌شد. یه عده می‌گفتن اینا با هم خوبن به شماها چه که دخالت می‌کنید. یه عده هم می‌گفتن ببینید دخترای فلسطینی چه آزادن. چون حجاب نداشتن از نظر عده‌ی زیادی یعنی اینکه اونها از ما خوشبخت‌ترن چون حجاب اجباری نیست اونجا. 
ولی ما واقعاً چی میدونیم از فلسطین؟ حتی اونهایی که ادعاشون میشه.
خود من شصت هفتاددرصد اطلاعاتم رو چندماه پیش کسب کردم. همون موقعی که اوضاع تو فلسطین دوباره به هم ریخته بودـ 
ما خیلی درباره #فلسطین اطلاعات نداریم. کلی از اطلاعاتمون هم غلطه و به نفع اسرائیله اطلاعاتمون.
کتاب #ده_غلط_مشهور_درباره_اسرائیل توسط یک یهودی نوشته شده.  #ایلان_پاپه خودش با #صیهونیسم مخالفه. تو این کتاب از نظر تاریخی وضعیت فلسطین رو بررسی کرده. چی شد که این‌جوری شد و چه کسی بیشتر مقصره و چرا.
ترجمه‌های آقای #وحید_خضاب رو دوست دارم چون هم ساده و روانه و هم دست رو موضوعات حساس می‌ذاره. البته کتاب به یک ویراستاری مجدد نیاز داره. انگار با عجله منتشر شده.
این کتاب رو #نشر_کتابستان منتشر کرده.
پ.ن همه‌ی فلسطینی‌ها #اسلام‌گرا نیستن.
پ.ن2 همه‌ی #یهودی‌ها صهیونیسم نیستن.
پ.ن3 دخترهای فلسطینی #حجاب_اجباری ندارن ولی تو یه زندان خیلی بزرگ زندگی می‌کنن. 
#بخوانید_تا_بدانید