یادداشت رضا یحیی پور

                نویسنده کتاب یک اسراییلی ست، ایلان پاپه.  از این منظر خواندن برای من که سیر مطالعاتی درباره اسرائیل رو شروع کردم بسیار مغتنم بود و واجب.

این مطالعه، دومین کتاب تاریخی من درباره منازعه فلسطین و صهیونیسم بود، یه فهرست درست کردم در بهخوان بنام اسرائیلیات برای همین موضوع (که انشالله بروز خواهد شد). سعی ام هست که انشالله دقیق موضوع رو با مطالعه این منابع بفهمم. چرا؟!

در دعواهای اطراف‌مون حق کدام سمت هست؟
 کدام دعوا؟! دعوای آمریکا و ایران. دعوای لیبرال‌ها و منتقدها شون. دعوای دموکراسی. دعوای مذهبیون مخالف نظام با علاقمندان به نظام و هزار تا دعوای دیگه....

تو هر کدوم از این دعواها هر فرد با توجه به اتمسفری که توش رشد کرده و اندیشه‌ش شکل گرفته، طرفی رو حق می‌دونه. اما اینکه بشناسه حق رو و بتونه براش دلیل اقامه کنه، مطالعه میخواد. مطالعه عمیق. و من برای #همه این دعواها وقت مطالعه عمیق ندارم...
تو این شسش و بش، و یکی دو هفته بعد از ۷ اکتبر؛ #طوفان_الاقصی ، من اصل دعوا رو تو فلسطین پیدا کردم. نه که اصل همه دعواها باشه. ولی همه طرفین دعواهای دیگه یه موضعی در این دعوا دارند. نتیجه گرفتم که انگار این دعوا از همه دعواهای دیگه مهمتره.
اینقدر مهم که ایالات متحده، حتا ژست انسان‌دوستانه‌ش رو هم در این موضوع خاص کنار گذاشت. و میبیند بعد از سه ماه همچنان حمایت سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی سنگینی از اسرائیل می‌کنه.
کودکان کشته شده غزه رو تا هفت یا هشت هزار شمردند (ولی بیشتر دیگه نه! چون دیگه عادت کرده بودند.) و عامل این کشتار از طرف دنیای آزاد و مدعی لیبرالیسم -بریتانیا، آلمان فرانسه و اتحادیه اروپا- حمایت میشه، چون تنها دموکراسی خاورمیانه‌ست. (بقول سربازروح‌الله حالم از هرچه دموکراسی‌ست بهم میخوره.)
یه جای قرآن در احسن القصص، می‌فرماید: «ٱلۡـَٰٔنَ حَصۡحَصَ ٱلۡحَقُّ» - الآن حق آشکار گشت!
از این جهت موضوع اسرائیل رو برای مطالعه تاریخی عمیق انتخاب کردم. باشد که رستگار شوم..‌

......
اما درباره کتاب: ترجمه از آقای وحید خضاب متن روان و با کیفیتی بود
عنوان اصلی کتاب هست:
TEN MYTHS ABOUT ISRAEL / ILAN PAPPE
مهمترین چالش‌های ذهنی درباره اسرائیل رو در قالب ۱۰ افسانه شرح می‌دهد (دقت کنید که نویسنده اسرائیلی‌ست:)
افسانه اول: ۱.فلسطین یک سرزمین خالی بود.
۲. یهودیها مردمی بدون سرزمین بودند
۳. صهیونیستم همان یهودیت است
۴. صهیونیسم استعمارگری نیست.
۵. فلسطینی ها در سال ۱۹۴۸ داوطلبانه وطنشان را ترک کردند .
۶. جنگ ژوئن ۱۹۶۷ تنها گزینه و یک انتخاب اجباری بود
۷. اسرائیل تنها دموکراسی خاورمیانه است.
۸. افسانه هایی درباره توافقنامه اسلو
۹. افسانه هایی درباره غزه
و درنهایت افسانه دهم: ۱۰. راه حل تشکیل دو کشور، تنها راه پیش روست.
تکان‌دهنده ترین دریافت من از کتاب این بود که؛ اسرائیلی‌ها صرفا یه دولت یهودی که بر کل سرزمین فلسطین -که هم ساکنین فلسطینی داره و هم یهودی- حکم‌رانی کنه نمی‌خواستند. آن‌ها قبل از این باید این سرزمین‌ها رو از فلسطینی‌ها خالی کنند. و این مبدا اپارتاید هست:
«نگرانی جمعیت شناسانه‌ای که در ذهن بن گورین بود: یک اسرائیل بزرگتر؛ درحالیکه یهودی‌ها در آن اکثریت نباشند» که این مساله رو بطرز مسخره‌ای با زندانی کردن میلیونها نفر در کرانه باختری و باریکه غزه، عدم تابعیت و عدم شهروندی حل کرد.
بخش‌هایس از کتاب رو در گزارش پیشرفت‌ها نوشتم و بخشی‌ش رو در بریده‌های کتاب. پیشنهاد می‌کنم بخونیدش و نظرتون رو بگید.

کتابستان چاپ سوم ۲۹۱ صفحه ۹۵ تومن (الان چاپ چهارم ش موجود هست در کتاب فروشی‌ها)
همین..‌!


        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.