3.4

ناشر
چشمه
9786220109983
1401/6/1

کتاب بی بی پیک، نویسنده لودمیلا اولیتسکایا.

لیست‌های مرتبط به بی بی پیک

بچه های سبزبی دوز و کلکسال گمشده ی خوآن سالواتی یرا

برج بابل

24 کتاب

واقعا عاشق تک تک تصویرسازی‌های این مجموعه‌ام. 🥲 و چندتاییش رو هم خوندم و دوست داشتم. :) دلم می‌خوادشون. 😩 در مقدمه کتاب‌ها در شرح اینکه چرا به نام برج بابل نامیده می‌شن نوشته شده: گفته‌اند تشتت و افتراق زبانْ عقوبت آدمیان بوده است؛ و ترجمه تلاش برای رسیدن به آن زبان وفاق، زبان هم‌دلی، زبان کامل و بی‌نقص، زبان آدم و حوا، زبان بهشت. «برج بابل» حالا نماد ناسوتی و ازدست‌رفتهٔ آن لغت تنها، آن زبان یگانه، زبان هم‌دلی انسان‌هاست. مجموعه کتاب‌های «برج بابل» شاید تلاش ما در بزرگداشت هم‌دلی از راه هم‌زبانی است: رمانک‌ها یا داستان‌های بلندی که در غرب به آن‌ها «نوولا» می‌گویند، از قضا بسیاری از آثار ادبیات مدرن جهان در چنین قطع و قالبی نوشته شده‌اند؛ آثاری که هرچند با معیار کمی تعداد صفحه و لغت دسته‌بندی می‌شوند، در اشکال سنجیده و پروردهٔ خود هیچ کم از رمان ندارد. در طبقه‌بندی این مجموعه، مناطق جغرافیایی را معیار خود قرار داده‌ایم و به شکلی نمادین، نام یکی از شخصیت‌های داستانی به‌یادماندنی آن اقلیم را بر پیشانی هر دسته نهاده‌ایم؛ مانند «شوایک» برای ادبیات اروپای شرقی و «رمدیوس» برای ادبیات امریکای لاتین. آثار ایرانی این بخش در مجموعه‌ای به نام «هزاردستان» ارائه می‌شود. این کتاب‌ها را می‌توان در مجال یک سفر کوتاه، یک اتراق، یک تعطیلات آخر هفته خواند و به تاریخ و ذهن زبان مردمان سرزمین‌های دیگر راه برد. در این سفرهای کوتاه به بهشتِ زبان،‌ همراه‌مان شوید.

پیرنگ داستان، از جایی میانه‌ی کش آمدن خستگی‌ها و کلافگی‌ها شروع شده‌بود. جایی که شخصیت‌ها هیچ میلی به تغییردادن آن‌چه سال‌ها اتفاق می‌افتاد و آزارشان می‌داد، یعنی استبداد یک مادر خودشیفته، نداشتند.
شخصیت‌ها خیلی خوب از آب درآمده‌اند.همه باورپذیرند و به تک‌تکشان می‌شود حق داد و از تک‌تکشان می‌شود عصبانی شد.
این شب‌ها، ترجیح دادم در مراسمی برای محرم شرکت نکنم. هرشب بخشی از《کتاب آه》عزیزم را می‌خوانم و به سخنرانی آقای پناهیان در دانشگاه امام صادق (ع)، جایی که محرم‌هایش را بسیار دوست دارم، گوش می‌کنم. صحبت از《تحجر》است؛ انحطاط متحجرانه و انعطاف‌پذیری متفکرانه. می‌گفتند کبر و غرور برای آدمی از زیادی علم و دانستن بسیار درمورد دین می‌آید و اصلا تحجر، آفت دین و علم است. کم‌کم دل سنگ می‌شود، فکرکردن یخ می‌زند و انحطاط پدید می‌آید. وحشتناک است و چقدر آشنا!
این کتاب را که خواندم، شخصیت مادربزرگ مستبد متحجر و تک‌تک شخصیت‌های دیگر را با شنیده‌های این شب‌هایم بالا و پایین می‌کردم. دیدم جهان داستان بسیار نزدیک به جهان واقعی است و چند گزاره‌ که حاصل سال‌ها مطالعه‌ی جامعه‌شناسی است، به شکل جالبی مطابق رفتارهای این شخصیت‌هاست.
این داستان و شکل داستان‌گویی به نظرم امتیاز ویژه ای ندارد اما نویسنده، خوب از پس گفتن حرفش برآمده‌است و لکنتی ندارد.

هانیه

1403/6/25

زنان علیه زنان در کتاب "بی بی پیک"
داستان مواجهه‌ی زنان یک خانواده در سنین مختلف از پیری تا جوانی (مادربزرگ، دختر و نوه ها) است که در خانه‌ای قدیمی زیر سیطره‌ی تمام‌نشدنی پیرزنی به نام "مور" زندگی می‌کنند که لحظه‌لحظه‌ی بودنش می‌تواند هر زنی را در بدترین عذاب‌ها غوطه‌ور کند. مور، زنی مغرور که سال‌های طولانی از زندگی‌اش را با مردان زیادی رابطه داشته و تنها دخترش، آنا فیودورونا، ماحصل یکی از این رابطه هاست؛ دختری که بیش از همه از دست این زن، در عذاب است. با ورود مردی به خانه (شوهر سابق آنا) و تلنگری که به آن ها زده می شود، اوضاع تغییر کرده و زنان فرصتی پیدا می کنند که سنت های قدیمی را تغییر داده و خود را از زیر سیطره ی مور نجات دهند.
کتاب دیگری با همین عنوان مشابه نوشته ی پوشکین هم هست که این دو بی ربط به هم نیستند. از آنجایی که در این کتاب اشاره شده، شوهر سابق آنا می گوید: "مادر تو یک بی بی پیک واقعیه. پوشکین شخصیت بی بی پیک رو از روی مادر تو نوشته".
ترجمه بجز چند اصطلاحی که متوجه معنی آنها نشدم مشکلی نداشت. برای من بعنوان یک زنگ تفریح بود و جزو کتاب های خاص و جذاب برای من نشد.