خرمگس

خرمگس

خرمگس

4.1
109 نفر |
35 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

14

خوانده‌ام

222

خواهم خواند

97

ناشر
فرواک
شابک
9786225679184
تعداد صفحات
368
تاریخ انتشار
1401/1/2

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        
در رمان خرمگس، فعالیت سازمان «ایتالیای جوان» طی سالیان 30 تا 40 قرن نوزدهم ترسیم شده است. در آن عصر، پس از قلع و قمع ارتش ناپلئون، سراسر ایتالیا به هشت کشور جداگانه تقسیم شد و عملا در اشغال ارتش اتریش بود. رئیس کلیسای کاتولیک، پاپ رم، از اشغالگران اتریشی حمایت می کرد. ملت ایتالیا نیز در زیر این یوغ دوگانه رنج می برد و ستم می کشید. 
آغاز وقایع رمان، مربوط به سال 1833 است. ظاهرا همه توجه نویسنده به تصویر کاراکتر قهرمانی یک فرد انقلابی معطوف بوده است. وینیچ، با خلق سیمای یک قهرمان مبارز در عین حال با نیرویی شگرف، نقاب تقدس را از چهره خادمان کلیسا می درد. «آرتور» جوان گمان می برد که کلیسا راهنمای ملت است، اما در برخورد با واقعیات، پوچی این پندار را عمیقا درک می کند. چهره خرمگس درخشان ترین چهره یک مبارز واقعی در سراسر ادبیات جهان است. خرمگس تاکنون به اغلب زبان های زنده دنیا از جمله هلندی، آلمانی، لهستانی، عبری، روسی، فرانسوی، چینی، مجارستانی، ژاپنی و فارسی ترجمه شده است.
اتل لیلیان وینیچ در خانواده «جرج بول» یکی از دانشمندان برجسته انگلیسی در 11 مه 1864 دیده به جهان گشود. پدر وی پروفسور ریاضیات بود، مادرش درباره مسائل اجتماعی مقالاتی می نوشت. «جرجی اورست» عموی مادر او، جغرافیدان مشهوری بود و مرتفع ترین قله جهان نیز، به پاس تحقیقات وی، در سلسله جبال هیمالیا، «اورست» نام گرفته است. در غروب 28 ژوئیه 1960، اتل لیلیان وینیچ در سن 96 سالگی چشم از جهان فروبست.

      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به خرمگس

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

یادداشت‌ها

          الان یهو تو کتابخونه‌م این کتاب رو دیدم و یادم افتاد که ازش دو نسخه داشتم و یکیش دست دوستمه. با دختراش داشتن از کتابخونه سان میدیدن. گفتم من این کتاب رو ده سالگی خوندم. دختر دوستم با چشمهای برق زده گفت منم میتونم بخونم.
گفتم نخیر. به درد تو نمی‌خوره. ولی چرا پدرجان فکر کرده بود که این کتاب به درد من می‌خوره؟ 
خرمگس داستان یک عشق شکست خورده است.
داستان یک فریب بزرگ.
داستان مبارزه.
داستان رنج.
ده سالگی رو اگه بشه نوجوانی به حساب آورد در سالهای نوجوانی این کتاب رو بارها خوندم. داستان یک جوان مبارز ایتالیایی که متوجه یک فریب بزرگ میشه و همه چیز رو رها می‌کنه و میره.
اما سالها بعد در قامت یک مبارز رنج دیده برمیگرده و هیچ‌کس اونو نمی‌شناسه. گرچه مخاطب متوجه میشه که خرمگس همون آرتوره.
یه شخصیت دوست داشتنی.
این کتاب اولین رمانی بود که من خوندم.
برای سن و سالم سنگین بود ولی من  لذت میبردم ازش.
بچه‌های الان سطحشون بالا رفته. ولی بعید میدونم یه بچه ده ساله این کتاب رو درک کنه.
به نظرم این کتاب برای زیر شانزده سال مناسب نیست.
هم از لحاظ مضمون و هم از نظر غم و رنج نهفته در کتاب.
فکر می‌کنم از آخرین باری که کتاب رو خوندم بیست سالی گذشته باشه. باید دوباره بخونمش ببینم چقدرش یادم رفته.
        

14

          «خرمگس» شاهکار اتل لیلیان وینچ، ستوده ترین اثر این نویسنده است.
شروع داستان به هنرمندی هرچه تمام تر با ترسیم فضای ایتالیای قدیم و مبارزات سیاسی بر ضد سربازان اتریش مخاطب را در آن فضا زمان جای می دهد.
توام شدن این فضای سیاسی با شبهات اعتقادی و البته اکسیر عشق در شخصیت جوان داستان همان چیزی است که از نویسنده انتظار می رود و او به خوبی از عهده این کار بر می آید.
فصل دوم با وجودی که داستان از زاویه ی دیگری پی گرفته می شود ولی کم کم با نشانی دادن از شخصیت اول داستان هرچه در این سال ها بر سرش آمده است را به خوبی از زبان دیگری ملموس میابیم.
جملات عاطفی کتاب در اوج هستند و جنبه تراژیک و درام داستان گاهی تا حد بغض مخاطب پیش می روند.
پایان بندی خوب و معنا دار و انقلابی اثر و طعنه های سیاسی مذهبی آن به جریان معاصر کلیسا و دین در ایتالیای آن دوران یادآور قضایای انقلاب خودمان هم هست.
مطالعه این اثر زیبا را به همه کتاب دوستان توصیه می کنم.
If I wanna mention one christian love story it would definitely “The GadFly”!
A dramatic story about revolution in old Italy where a boy who left his father when he figured out how he had betrayed him.
While I was reading it, I couldn’t put it away.
Besides father and son and holy spirit stuff That it never makes sense to me, I could brightly see the dilemma that father had to choose. Read it!
        

5

          به جز «پرفسور» شارلوت برونته یا مثلاً «رابینسون کروزو» و «سفرهای گالیور»، این جز اولین داستان‌هایی بود در ادبیات انگلیس که اتفاقاتش در سرزمین دیگری می‌افتادند. ماجرا مربوط به زمانی است که سازمان «ایتالیای جوان» تلاش می‌کند تا برای حفظ استقلال ملت ایتالیا در برابر اتریش و هم‌پیمانانش در واتیکان، مبارزه کند. همین موضوع سیاسی و اجتماعی داشتن کتاب هم تا به اینجای ادبیات انگلیس برایم تازگی داشت و لذتم از این موضوع با دانستن اینکه یک نویسندهٔ زن آن را نگاشته بیشتر هم شد. 
«خرمگس» یک اصطلاح است، به کسانی اطلاق می‌شود که «موی دماغ وضع موجود» می‌شوند. شاید بشود گفت مشهورترین خرمگس تاریخ، سقراط است که بدجور موی دماغ آتنی‌ها شده بود. داستان این کتاب هم در مورد پسری انگلیسی است که با پیش رفتن زندگی‌‌اش در مسیری عجیب، بدل به خرمگسی در برابر کلیسا می‌شود. اندیشه‌های پیش‌روی مطرح در کتاب، نقدش بر مذهب، ستایش شجاعت و پای حرف حق ماندن و در نهایت توصیفی که از وضع زندان و شکنجه در آن زمان ارائه می‌داد بسیار زیبا و روشنگر بود. گرچه به‌شخصه ترجیح می‌دادم اطلاعات سیاسی و اجتماعی آن دوره با جزئیات بیشتری در داستان نمود پیدا کنند، چون خودم هیچ اطلاعاتی از قبل دربارهٔ این سازمان و فعالیت‌هایشان در قرن نوزدهم نداشتم. چالش‌های اخلاقی پیش روی شخصیت خرمگس و کاردینال‌ مونتانلی هم نه‌تنها بسیار چشمگیر و مهم بودند، بلکه در جامعهٔ فعلی ما بسیار ملموس و قابل‌درک. همین مسئله کتاب را خواندنی و نزدیک به تجربه‌هایمان می‌کرد.
در نهایت به‌نظرم کتاب به ویرایش مجددی نیاز دارد.
        

0

          [چند روزه که دارم کتاب صوتی خرمگس رو گوش می‌دادم، علاقه‌ام به صدای آقای سلطان‌زاده باعث شده بود ۷-۸تایی از کتاب‌های صوتی ایشون رو بخرم که این کتاب با این عنوان جالب و اندکی مضحک هم بینشون بود. واقعا کنجکاو بودم ببینم خرمگس چه نقشی توی این کتاب داره.
نویسنده این کتاب #اتل_لیلیان_وینیچ هست و مترجمش آقای حمیدرضا بلوچ، در فیدیبو نسخه الکترونیکش ۶۹۴صفحه و نسخه صوتیش سه بخش و ۱۴:۲۳:۳۳ است.
روایتی جذاب بود که اصلا چنین پایانی رو براش تصور نمی‌کردم. روایت در مورد پسری بود که مسیحی دو آتیشه بود و به تازگی به گروه مبارزان «ایتالیای جوان» وارد شده بود. او در طی اتفاقاتی مجبور به ترک زادگاهش شد و زندگی تازه‌ای رو شروع کرد و این بار مبارزات رو بسیار جدی گرفت و در کنارش دست به افشای حقایقی راجع به کلیسا و دو رویی کشیشان زد و...
خرمگس هم نام مستعار این جوان هست.
نمی‌خواستم کل مطالب رمان رو لو بدم ولی بی‌نهایت دوست دارم الان با کسی در موردش حرف بزنم. در کل بعد از دیدن فیلم‌هایی که به وجدم میارن یا کتاب‌هایی که تا این حد تحت تاثیرم قرار میدن دوست دارم ساعت‌ها راجع بهشون حرف بزنم. بین تمام رمان‌هایی که خوندم و شنیدم بی‌شک این رمان با این صدای جادویی تاثیرگذارترین بود. حتی نمی‌دونم باید در موردش از چه واژه‌ای استفاده کنم.
خوندن و بیشتر از اون شنیدنش رو به شما توصیه میکنم.
بشنوید و غرق در لذت بشید.
البته که من به خاطر شنیدن این رمان یک کوچولو، در حد ۳۹صوت از درسام عقب موندم
ولی خداییش خیلی خوب بود😁🥲😅]
#بهارنوشت
        

3

          درباره این کتاب چه می‌شود گفت؟ تراژدی؟ کمدی؟ رمانس؟ کتابی  که شور انقلابی را در ما می‌پروراند؟ یا  کتابی که گناهان یا بی‌اعتنایی ما را نسبت به تراژدی های این دنیا به ما یادآوری می‌کند؟ کدام یک؟ 
همه را و خیلی چیزهای دیگر...
من همیشه این را با خود و دیگران گفته ام و می‌گویم :تمام آنچه برای یک انسان تمام عیار شدن لازم است نوشته شده و گفته شده و در مقابل چشمان ما قرار دارد؛ اما ما چرا کور شده ایم و نمی‌بینیمشان؟ این سوال مثل خوره هر روز  جان مرا تکه پاره می‌کند. ما چرا به تراژدی های زندگی روی این کره خاکی که هر روز برای خود و دیگران اتفاق می‌افتاد بی‌توجه‌ایم یا به سادگی یا با دلی خون ازشان میگذریم و چشم انتظار رخ دادن دوباره این نمایش‌ها می‌مانیم؟ نمی‌دانم چه چیز ما را مسخ کرده و چنان سنگ‌دل، بی‌تفاوت ویا بی‌اراده مان کرده است. هر چه باشد باید روزی جایی به خود آییم و علیه آنها؛ این کوه غم و خون که خود بر خود انباشته ایم، سخت بشوریم.
خرمگس گوشه‌ای کوچک از این تراژدی های روزانه ما آدمها را به تصویر می‌کشد و داستان آدمهایی‌ست که با عشق و امید به برداشتن این کوه عظیم پدید آمده بر  سر راه انسان بودن انسان از جان خود مایه می‌گذارند و علیه کم‌کاری، زیاده خواهی، بی‌تفاوتی و خون‌خواری موجودات دیگری که دوست دارند انسان نامیده شوند اما بویی از آن نبرده اند به جنگ کمر بسته و جان خود را می‌دهند.
از پندهایی که در کتاب نهفته است لذت ببرید و بیاموزیدشان و امیدوارم برایمان تبدیل به یک هدف شوند. هدفی که رسالت نهایی‌اش انسانی زیستن باشد.
من چیزی در باب کتاب نگفتم و قبول دارم اما خود هنگام خواندنش گریستم و بر بی‌اراده‌گی و ناانسان بودن خود تاسف خوردم. 
        

22

          رمان خرمگس رو میشه درخشان‌ترین نمونه‌ی رمان سیاسی دونست. در کنار این سیاسی بودن، رویارویی و گفت‌وگوی مسیحی و ضدمسیحی هم در تمام داستان دیده میشه. مهم‌ترین ویژگیش اینه که در این بخش کاملا بی‌طرفانه است. هر دو طرف گفت‌وگو رو بدون پیش داوری یا خوب و بد نشون دادن یکی نمایش داده. یک عاشقانه‌ی کمرنگ اما اثرگذار هم در پس زمینه‌ی داستان جریان داره. توصیف صحنه‌ها، حالت چهره، حرکات بدن و نوع گفتار شخصیت‌ها بسیار گویا و زیباست و خواننده همه‌ی اون‌ها رو مثل فیلم در برابر خودش می‌بینه.
داستان در ایتالیای سده‌ی نوزدهم میلادی رخ میده. ناپلئون شکست خورده. ایتالیا به هشت کشور تقسیم شده و در اصل در اشغال اتریشه و پاپ و کلیسا در حال مذاکره و سازش با دشمن هستند. گروه ایتالیای جوان به رهبری ژوزف مازینی تلاش می‌کنه کشور رو متحد و متجاوزان رو بیرون کنه. آرتور؛ یکی از اعضای این گروهه که رابطه‌ی خوبی با کشیش مونتانلی داره اما درگیر ماجراهایی میشه، به دام جاسوسان اتریش میافته و... .
کتاب بیشتر از این که روی شورش یا قیام مسلحانه تمرکز داشته باشه، پیرامون قهرمان داستان یا همون خرمگس می‌گرده. ماجراهایی که بر این فرد گذشته و اون رو به یک انقلابی، به یک خرمگس تبدیل کرده به خوبی در داستان شرح داده شدند. ویژگی جذابش اینه که گذشته‌ی این شخص خطی روایت نمیشه. خواننده در صفحات آخر پی به این موضوع می‌بره و مدام از خودش می‌پرسه چی شد که این آدم اینجوری شد.

رمان خرمگس اسم جذابی نداره. خود من هرگز اونقدری جذب نام و طرح جلدش نشده بودم که خودجوش به سمتش برم. به پیشنهاد یکی از آشنایان خوندم و حالا میگم اگر طرفدار داستان‌های سیاسی، تاریخ اروپا، تقابل دین و ضددین، عاشقانه‌های یواش و کلا طرفدار کتاب هستید، از دستش ندید.

از این کتاب یک نسخه‌ی صوتی با صدای آرمان سلطان‌زاده هم موجوده که اصلا وااای!


نکته‌ی آخر:
چرا خرمگس؟! افلاطون میگه سقراط خرمگسی بود که اسب بی‌حس آتن رو آزار می‌داد و تلاش می‌کرد بیدارش کنه. 
در این تشبیه خرمگس کسیه که دیدگاه‌های عموم جامعه و شیوه‌ی اداره‌ی کارها رو به چالش می‌کشه. خرمگس، تلنگری برای همه است. او همه رو تحت تاثیر قرار میده حتی اگر در عمیق‌ترین خواب‌ها باشند.

برش‌هایی از متن:
***
ما مرتدین بر این عقیده‌ایم که اگر مردی ناگزیر از تحمل چیزی است، باید آن را به بهترین وجهی تحمل کند؛ و اگر در زیر آن پشت دو تا نماید، وای بر احوال او. اما یک مرد مسیحی، مویه‌کنان، به خدا یا مقدسین خود روی می‌آورد؛ و اگر آنان یاری‌اش ندادند، متوجه دشمنان خود می‌شود؛ او همیشه قادر به یافتن پشتی است که بار خود را بر آن انتقال دهد.
***
برای انسان، عشقی والاتر از آن نیست که به‌خاطر یارانش دست از زندگی خود بشوید.
***
آیا هرگز از خاطرتان نگذشته است که شاید آن لوده‌ی تیره بخت نیز روحی داسته باشد-روحی زنده در تلاش انسانی- که در جثه‌ی بد منظری به نام جسم مقید شده و ناگزیر به بندگی است؟ به روحی فکر کنید که از سرما می‌لرزد و از شرم و تیره روزی در برابر همه‌ی آن مردم دم فرو می‌بندد- روحی که نیشخند‌های مردم را که همچون تازیانه‌ای چاک می‌دهد، احساس می‌کند.
***
در مبتذل گوئی‌های تند خرمگس نکته‌ی چنان غیر قابل مقاومتی وجود داشت که حتا آنان که از وی نفرت داشتند و ملامتش می‌کردند، همچون پرحرارت ترین هواخواهانش از همه‌ی هجو‌های او شدیداً به خنده می‌افتادند.
        

30