یادداشت لیلا زمانی
1403/2/24
4.1
خرمگس مشهورترین اثر اتل لیلیان وُینیچ بانوی نویسنده ایرلندی است. که داستانش در دهههای سی و چهل سدهٔ نوزدهم میلادی، زمانی که ایتالیا زیر سلطهٔ اتریش بوده، میگذرد و به مبارزات جوانان ایتالیایی برای رهایی کشورشان از این سلطه میپردازد. آرتور شخصیت اصلی داستان چهرهٔ یک مبارز سختکوش را نشان میدهد. بنمایههای این اثر در کنار مبارزه و آزادیخواهی، عشق، ایمان و نقد مذهب کلیسامحور است. شخصیتپردازی، روایت، و تصویرسازی بسیار خوبی دارد. نسخهای که خواندم از نخستین برگردانها به فارسی است، ترجمهٔ حمید کمازان از نشر عارف. ترجمه قابل قبول است اما از جهت ویراست به یک بازنگری اساسی نیاز دارد. البته شاید در چاپهای بعدی اصلاح شده باشد. نسخه من چاپ قدیم بود. و اما درباره نویسنده هم خوب است بدانیم که علاوه بر نویسندگی به موسیقی هم میپرداخته. او در رشتههای فلسفه، ادبیات، زبانشناسی و موسیقی تحصیل کرده، آثار متعددی از ادبیات روسی ترجمه نموده و همچنین رمانهای دیگری هم نوشته که دو تای آنها بهنوعی با خرمگس مرتبط است. خانم وینیچ که نام خانوادگی پدریاش بول بود، هم از سمت پدر هم از سمت مادر به شخصیتهای دانشمندی پیوستگی داشت. جان اورست که بلندترین قله جهان به پاس پژوهشهای او، اورست نام گرفته عموی مادرش بود.