بوف کور سه طیف دنبال کننده دارد:
یا عاشقانش یا کسانی که هیچ از آن نفهمیده اند یا کسانی که فهمیده اند و دوست نداشتند.
اما من نمیدانم در کدام دسته ش قرار دارم. در ابتدا چیزی ازش نفهمیدم، بعدها که فهمیدم دوستش نداشتم و حالا که دوروز از اتمامش میگذرد احساس میکنم دوستش دارم مرا وارد دنیایی کرد عجیب و غریب،دنیایی که تا به حال وارد ان نشده بودم.
شما جزو کدام دسته اش هستید؟
کتاب دو روایت است.هر دو روایت شخصی است که نامش را نمیدانیم تقریبا هیچ چیز از او نمیدانیم در نهایت کتاب هم چیزی از او و شخصیتش نخواهیم فهمید. تنها چیزی که دستگیرمان میشود ذهن پرش است که اسیر پوچی شده، میخواهد از وضعیتی به وضعیت مطلوبی حرکت کند اما حتی نمیفهمیم چرا میخواهد این کار را کند، در نهایت موفق هم نمیشود.
معشوقه در هر دو روایت خیالی است. نماد وضعیت مطلوبی که آن شخص میخواهد بهش برسد. از طرفی پیرمرد خنزر پنزری و تمام جامعه ای که در آن زندگی میکند (رجاله ها) در آن گیر کرده اند، نماد وضعیت خرافات و سنتی ست که جامعه اش دارد.
این شخصی که هیچ ازش نمیدانیم
خودش را شبیه رجاله ها نمیداند
و مدام درگیر این است که اثبات کند با آنها نیست اما در آیینه خودش را شکل همان پیرمرد خنزر پنزری میبیندو این یعنی اوهم گیر کرده است.
در نهایت او در هر دو روایت هر دو معشوقه اش که نماد وضعیت مطلوبی ست که میخواهد با دستان خودش میکشد.
انسانی خود درگیرکه در ظاهرمیخواهد به آن وضعیت مطلوب برسد و در واقع فقط رویایش را دارد درحالی که در واقعیت نه تنها به آن احساس نیازی پیدا نکرده که همه وجودش عجین است با وضعیتی که در آن قرار دارد و او این واقعیت رانمیپذیرد.
کتاب سر و تهی ندارد تهش همین است، فردی که خودش خودش را گول زده و با خودش درگیر است، همین. تهش هم به جایی نمیرسد. این ادم حتی با خودش هم درگیر نیست با خیالاتش درگیر است او حتی درک درستی از وضعیتی که در آن قرار دارد هم ندارد او نه خودش را میشناسند نه اطرافش را، علایقش را، باور هایش را، ونه وطنش را. او در همه اینها تردید کرده. شبیه اورا همچین یخورده در اطرافمان زیاد میبینم ادم هایی که نمیدانند چه میخواهند، ادم هایی که غرق اند و رویای رسیدن به وضعیت مطلوب خیالی خود را دارند و کتاب خودش اشاره میکند:
روایت هر دو کتاب هزار سال فاصله دارد و کم نیستند در تاریخ ادم هایی که اینگونه اند.
کتاب روان نبود اماتوصیف ها خوب بود انسان را به عمق فاجعه آن فرد میکشاند.