جنیفر کلمنت و 2 نفر دیگر
3.8

ناشر
چشمه
1398/12/3

لیدی دی گارسیا مارتینز پرشور، باهوش و شوخ طبع است. او پا به دنیایی گذاشت که دختر بودن در آن خطرناک است. اینجا در سایه ی درگیری های باندهای مواد مخدر، جنازه ها در حاشیه ی روستاها پیدایشان می شود تا به وسیله ی مارها و عقرب ها به درون خاک برگردند. کلاس های درس با وقفه تشکیل می شوند و این زمانی اتفاق می افتد که داوطلبی حاضر شود برای یک ترم تحصیلی از شهر بزرگش دور بماند تا بچه های روستایی را آموزش دهد. در گوررو سرکرده های باندهای مواد مخدر پادشاهی می کنند و مادرها به دخترهاشان لباس پسرانه می پوشانند یا آنها را با تراشیدن موها و سیاه کردن دندان ها زشت می کنند تا از چنگال شکارگر انحصارگران در امان باشند و هنگامی که ماشین های شاسی بلند سیاه دور شهرک می گردند، لیدی دی و دوستانش مثل حیوانات به سوراخ هایی که در حیاط کنده اند می خزند تا از دید جانیان محفوظ باشند.
دعا برای ربوده شدگان تصویری زنده و تاثیرگذار از زنان روستاهای مکزیک ارائه می دهد و کاوشی است خیره کننده در پیامدهای جنگی نابرابر. داستانی فراموش نشدنی درباره ی دوستی، خانواده و اراده ی محکم.

لیست‌های مرتبط به دعا برای ربوده شدگان

جنیفر کلمنت شاعر و نویسنده مکزیکی است که تحصیلات خود را در رشته‌ی ادبیات در شهرهای پاریس و نیویورک به پایان رسانده و با نوشتن رمان دعا برای ربوده‌شدگان موفق به دریافت دکترای افتخاری انجمن استعدادهای ملی شده است.
او پیش از این کتاب، رمان "داستانی واقعی بر پایه دروغ" را نوشته که در فهرست اولیه جایزه اُرنج جای گرفت. دعا برای ربوده‌شدگان اولین کتابی است که از این نویسنده در آمریکا به چاپ رسیده است. کلمنت در جایی گفته است: همیشه باور داشته‌ام که ادبیات می‌تواند دنیا را تغییر بدهد. این نویسنده در حال حاضر در مکزیک زندگی می‌کند و رئیس انجمن قلم این کشور است. دعا برای ربوده‌شدگان جایزه انسان‌دوستی سارا کاری را در سال 2014 از آن خود کرد و در سال 2015 هم موفق شد جایزه پن فاکنر را کسب کند. این رمان تصویری از زنان روستاهای مکزیک ارائه می‌دهد و داستانش درباره دوستی، خانواده و اراده‌ی انسانی است.

منتشر شده در همشهری جوان، شماره 523، 11 مهر 1394

Fa

حس می‌کنم جزو معدود کسایی‌ام که از این کتاب در اون حدی که ازش تعریف شده خوشم نیومده. :)))
این کتاب موضوع کلیِ واقعا جذابی داشت. نصف کتاب به‌شدت گیرا و قشنگ بود اما انتظاراتی که برای من به وجود آورد رو نتونست توی نصف بعدی کتاب برآورده کنه. اسم کتاب و موضوعی که تا نصف کتاب ازش صحبت می‌شه، به ما این تصور رو می‌ده که قراره تا آخر تمرکز درباره‌ی همون اتفاقات و آثارشون باشه. اما کتاب توی نیمه‌ی دوم از روند و موضوع قبلی خارج می‌شه و کلا رو یه موضوع دیگه تمرکز می‌کنه. که خب این نداشتن کانون تمرکز و توجه روی یک موضوع، کشش کتاب رو برای من پایین آورد. ترجمه خوب و روون بود. در کل کتاب خوش‌خوانیه اما یه سری سوالاتی که به وجود اومدن در طی داستان و حل نشدن، و روایت کردن چندتا موضوع مختلف به‌صورت هم‌زمان، تعلیق داستان رو کم می‌کنه. البته سانسور زیاد داستان هم بی‌تاثیر نیست. احتمالا بعضی از سوالاتی که پاسخ داده نشدن هم به‌خاطر سانسور بود. :))))
اما از نقاط مثبت این کتاب باید به فضاسازی عالی داستان اشاره کنم. نویسنده دست روی موضوع تلخ، غم‌انگیز ولی واقعی‌ای گذاشته بود و از پس روایتش به‌خوبی براومده بود.

▪️این کتاب
          ▪️این کتاب سرگذشت زنان روستاهای مکزیکه. دنیایی که «دختر بودن» در اون خطرناکه؛ چرا که ماشین‌های شاسی‌بلند سیاه دورتادور روستاها گشت می‌زنن و با خشونت خونه‌ها رو می‌گردن تا دخترها رو با خودشون ببرن. کسی نمی‌دونه اونا دخترها رو کجا می‌برن؛ چون هرگز از دختری ربوده‌شده نامه‌ای به دست خانواده‌ش نرسیده. و اون دخترها هرگز به خونه بر نمی‌گردن.
‌
▪️داستان کاملاً رئالیسمه و نویسنده، خواننده رو با حقایقی زننده و وحشتناک روبه‌رو می‌کنه. توی این داستان، مادرها دخترهاشون رو با سیاه کردن دندون‌هاشون و تراشیدن موها زشت می‌کنن و در سوراخ‌هایی در زمین پنهان می‌کنن تا در امان بمونن.
‌
▪️اما جذاب‌ترین نکته‌ی داستان اینه که زبان طنزآمیز و ساده‌ای داره. دلهره‌آورترین صحنه‌های داستان با طنزی طعنه‌آمیز و سیاه به تصویر کشیده شده. برای همین، خوندنش جذابه و نمی‌شه اصلاً کنارش گذاشت.
‌
▪️نگارش نویسنده قدرتمنده. با کوتاه‌ترین جملات و کمترین کلمات، فضاسازی می‌کنه و تک‌تک صحنه‌ها در ذهن خواننده نقش می‌بندن. چه برای اون‌هایی که دنبال یه داستان قوی‌ و حرفه‌ای‌ان و چه اون‌هایی که دنبال یه داستان جالب و جذابن، این کتاب می‌تونه گزینه‌ی خوبی باشه.
‌
▪️برای من از اون کتاب‌هاییه که شاید بخوام چندین‌بار بخونمش. چون نکته‌های فراوانی داره و از هر جای داستان که شروع کنی، تو رو با خودش همراه می‌کنه. همراهِ اشک‌ها و لبخندهای دخترکانی که در برابر سختی‌ها مقاومت می‌کنن و هر چقدر هم که آسیب ببینن، بازم هوای هم رو دارن. :)
‌
‌▪️این کتاب رو پیشنهاد می‌کنم تا به گورِرویِ مکزیک سفر کنید و همراه با دخترهای داستان، از کنار درخت‌های پاپایا و ایگواناها و عقرب‌ها و مارها و جنازه‌های حاشیه‌ی روستاها عبور کنید و دردها و شادی‌ها و غم‌های مردمش رو حس کنید.