معرفی کتاب فصل پنجم: سکوت اثر محمدرضا بایرامی

فصل پنجم: سکوت

فصل پنجم: سکوت

محمدرضا بایرامی و 2 نفر دیگر
3.6
32 نفر |
16 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

71

خواهم خواند

21

شابک
9789643916664
تعداد صفحات
172
تاریخ انتشار
1397/10/9

توضیحات

        مرتضی» پسر هفده ساله و ملقب به «مرتضی گاری» است که در جنوب شهر در منطقه فقیرنشین به اتفاق پدر و مادرش زندگی می کند. پدر و مادر نسبت به تحصیل وی بی تفاوت هستند و مرتضی در کلاس چهارم مشغول به تحصیل است. او بیشتر اوقات خود را به همراه دوستانش به خوشگذرانی، فوتبال، خلاف های کوچک و... می گذراند. روزی به طور اتفاقی «فرشته»، دختر نوجوان محلّه را می بیند و او را ناخواسته تعقیب می کند. فرشته به بازار و سینما سر می زند. در فرصتی، مرتضی فرشته را از وجود موتورسواری که در تعقیب وی است مطلع می کند و باعث فرار فرشته می شود. مأموران رژیم شاه مرتضی را دستگیر می کنند، بی آنکه بداند موضوع چیست؟ او مورد بازجویی قرار می گیرد و کم کم به اسرار مهم فعالیت سیاسی فرشته پی می برد. او کم کم با مرور خاطرات خود و بازبینی اتفاقاتی که ساده از آنها چشم پوشی کرده بود، به حقایق جدیدی می رسد. شایان ذکر است کتاب حاضر برای گروه سنی (د) و (ه) تهیه شده است.
      

لیست‌های مرتبط به فصل پنجم: سکوت

نمایش همه

پست‌های مرتبط به فصل پنجم: سکوت

یادداشت‌ها

          به نام او

سالها پیش، بیش از ده سال پیش، این کتاب را خوانده بودم. به گمانم اولین داستانی بود که از بایرامی می‌خواندم. همان موقع هم خیلی جذب کتاب شدم و آن را اثری پرکشش و خواندنی دیدم. و بعد از آن چندین داستان دیگر از بایرامی خواندم و او را یکی از نویسندگان محبوبم یافتم. این‌بار هم که خواندم، ارادتم به این کتاب نه تنها کم نشد بلکه فزونی پیدا کرد.

«فصل پنجم؛ سکوت» داستانی است که همه‌چیزش بقاعده و درست است. هم بن‌مایه داستانی، هم نوع روایت، هم فصل‌بندی‌ کتاب و هم مضمونی که می‌توانست شعارزده باشد ولی آن‌قدر درست درآمده که ذره‌ای این حس را به مخاطب نمی‌دهد. این رمان هم نوجوانانه است هم به ادبیات انقلاب مربوط می‌شود و هم زیرمجموعه ادبیات جنایی.

راوی اثر که نوجوانی از محله‌های پایین تهران است ناخواسته درگیر جریان مبارزاتی علیه رژیم شاه می‌شود و پایش به ماجراهای گوناگونی باز می‌شود. هنر اصلی بایرامی در فصل‌بندی کتاب و ذره ذره در اختیار قرار دادن اطلاعات توسط راوی تا به انتهای رمان است. راویی که اتفاقا صادق نیست و چپ و راست تکه‌کلامش این است: «دروغ تو کار ما نیست.» همین تکنیک به‌ظاهر ساده «فصل پنجم؛ سکوت» را به کتابی ساختمند و سر و شکل‌دار تبدیل کرده که نمونه‌اش در داستان فارسی زیاد نیست.
        

17

          #محمدرضا_بایرامی
#فصل_پنجم_سکوت
#کانون_پرورش_فکری
یک داستان متفاوت،غیرمستقیم و بکر در مورد انقلاب اسلامی!مرتضی با آمدن همسایه ای در محل وارد یک ماجراجویی عجیب و غریب میشود حتی پایش به ساواک باز شده و تلاش میکند تا از ماجراهای عجیب و غریب سردربیاورد.اما ماجرا به این سادگی  حتی نیست!چندین بار در داستان ،بایرامی ما را به جواب میرساند میگوید نه و دوباره داستان را روایت میکند تا مسئله را در ذهن مخاطب حل کند.تا صفحات آخر هرچه میخوانید را نمیتوانید باور کنید گویی وارد یک بازی مارپله شده اید که هر بار تا مرحله های آخر میروید و سقوط میکنید...این کتاب تماما مخاطب را درگیر میکند و تا نقشه ی گنج را دستش ندهد او را رها نمیکند.محتوای غیرمستقیم در لایه های پنهان کتاب،انقلاب اسلامی ست و در واقع این کتاب در این زمینه نمونه موفقی ست .اوایل کتاب جذابیت داستان کم و توضیح زندگی مرتضی مفصل است اما از اواسط ماجرای کتاب نفس گیر میشود تا حدی که ورود هر شخصیت در داستان، این بازی را هیجان انگیزتر می کند.شاید بتوان گفت این کتاب گویی دو بخش مجزا و کم ارتباط باهم دارد.بخش اول از طریق زبان صمیمی و استفاده از عناصر توستالژیک و بخش دوم با روایت ماجراجویی جذاب ،خط داستات دنبال میشود.کتاب خوب و خوش خوانی ست.گویی برنده جایزه تاریخ انقلاب در بخش رمان نوجوان هم شده است.بخوانید و لذت ببرید.
#فهیمه_ایمانی‌
        

5