بسم الله الرحمن الرحیم
یک بحث خیلی مهم درباره اینکه چرا باید انسان یک راه و روش رو انتخاب کنه این هست که در انتهای این راه به چه هدف و جایگاهی میرسه و نکته دیگه هم اینه که این مسیر چطور هست و افرادی که به اون هدف خاص رسیده اند از چه راه و مسیری به این هدف رسیدند. حالا در بحث غرب و الگو بودن غرب ما باید ببینیم وضعیتی که جوامع غربی داشته و دارند اصلا اینقدر جذاب و با معیار عقل و دین ارزشمند هست که ما برای رسیدن به اون تلاش کنیم یا اصلا ارزشش رو نداره و نکته بعد هم اینکه که آیا مسیری که غربی ها رفتن تا به این جا برسن باز از لحاظ منطقی و عقلی و اخلاقی و دینی قابل توجیه هست که ما هم این کار رو انجام بدیم یا نه. تو این جلد و در مجموع کلا مجموعه سرگذشت استعمار سعی شده مسیری که غربی ها رفتند تا تبدیل بشن به جوامعی که سرمایه داری توی اون ها همه چیز هست رو توضیح بده و من یکی قانع شدم که نه هدف شون برام ارزشمنده و از اون مهم تر اصلا حاضر نیستم این مسیری که اون ها رفتند رو برم. فقط به عنوان مثال از جلد ۶ این کتاب این مسئله رو میگم که یک زمانی در کشور هایی مثل انگلستان کودکان ۴ و ۵ ساله مجبور بودن روزی ۱۲ ساعت و یا بیشتر در کارخانه ها کار کنند. حالا اگه به شما بگن بیا مثل انگلیس متمدن و پیشرفته شو و همون مسیری که اون رفته رو برو واقعا حاضری این کار تو کشورت انجام بشه یا نه؟