معرفی کتاب حماسه حسینی اثر مرتضی مطهری

4.7

ناشر
صدرا
1384/11/1

کتاب حماسه حسینی، پدیدآور مرتضی مطهری.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به حماسه حسینی

نمایش همه

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

تعداد صفحه

10 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به حماسه حسینی

نمایش همه

⭕امام حسین علیه السلام، امامی که شاید ما شیعیان احساس کنیم بیشتر از سایر ائمه از ایشان اطلاعات و شناخت داریم
اما احساس من این هست که اکثرمون اشتباه فکر می‌کنیم
با شنیدن یک شبهه خیلی‌هامون قفل می‌کنیم، شاید ساده ترین سوالش این باشه که اصلا امام برای چی قیام کردند، هدفشون چی بود
یا اگر تحریفی در نوع عزاداری‌ها و بقیه موارد پیش بیاد آیا میشه انتقاد کرد یا به خاطر اینکه با دستگاه امام حسین علیه السلام طرفیم هیچ انتقادی نمیشه کرد و استفاده از هر وسیله‌ای برای جاری کردن اشک مردم جایز هست
برای جواب به سوال‌هامون باز هم ناچاریم به کتابهای بی‌بدیل شهید مطهری مراجعه کنیم

⭕بخشی از کتاب ۱:
روزی هزار نفر آدم در دنیا به اصطلاح نفله می‌شوند. تأثرآور هم هست، اما آیا این نفله شدنها ارزش دارد که قرنهای زیاد، ده قرن، بیست قرن، سی قرن ادامه پیدا کند؟ دائماً ما بنشینیم و اظهار تأثر کنیم که حیف! حسین بن علی نفله شد! خونش هدر رفت! بی تقصیر کشته شد! به دست یک عده افراد متجاوز کشته شد!

حسین بن علی بی‌‏تقصیر کشته شد، به دست افراد متجاوز کشته شد، اما چه کسی گفته حسین بن علی نفله شده است؟ چه کسی گفته خون حسین بن علی هدر رفت؟ اگر در دنیا انسانی شما پیدا کنید که نگذاشت یک قطره خونش هدر برود حسین بن علی است. اگر کسی در دنیا پیدا کنید که نگذاشت شخصیتش یک ذره هدر برود، حسین بن علی است!
آنها [ائمه،علما ... که آمدند توصیه کردند که باید عزای حسین بن علی زنده بماند، چون او یک مکتب به وجود آورد، می‌خواستند مکتبش زنده بماند، برای اینکه در دنیا شما هرگز یک مکتب عملی که نمونه مکتب حسین بن علی باشد پیدا نمی‌کنید

⭕بخشی از کتاب ۲:
عزاداری حسین بن علی واقعاً فلسفه دارد، واقعاً فلسفه صحیح دارد، فلسفه بسیار بسیار عالی هم دارد. هرچه ما در این راه کوشش کنیم، به شرط اینکه هدف این کار را تشخیص بدهیم بجاست. اما متأسفانه عده‌ای این را نشناختند، خیال کردند که بدون اینکه مردم را به مکتب حسین علیه السلام آشنا کنیم، به فلسفه قیام حسینی آشنا کنیم، عارف به مقامات حسینی کنیم، همین قدر که مردمی آمدند و نشستند و یک گریه‏‌ای را نفهمیده و ندانسته کردند، دیگر کفاره گناهان است!

سید مصطفی

سید مصطفی

بسم الله الرحمن الرحیم
۱- کتاب حماسه حسینی جلد اول مجموعه سخنرانی های شهید مطهری درباره نهضت و قیام امام حسین و جلد دوم مجموعه یادداشت های ایشون هست. مثل همیشه پر از مطالب عالی و نو و با ادبیات زیبا که نیاز هست همه افراد حتما این کتاب رو مطالعه کنند.
۲- یک نکته که باید مد نظر داشته باشیم مقایسه نوشتار و کتاب با سخنرانی و بعد با یادداشت هست. وقتی انسان کتابی مینویسه کلی روی اون مطالب فکر و تحقیق کرده و به دور از احساسات لحظه ای اون کتاب رو نوشته. درباره سخنرانی قطعا تحقیق کمتری صورت گرفته و ممکنه انسان در هنگام سخنرانی دچار هیجانات بشه و حرفی بزنه که دقیقا باورش نبوده یا ادبیات مد نظرش نبوده. از همه پایین تر یادداشت هست. یادداشت یعنی من این مطلب رو دیدم و نوشتم اما هنوز کاملا روی اون تحقیق نکردم و به خاطر همین هنوز از یادداشت در سخنرانی و کتاب استفاده نمیکنم. حالا در ماجرای این کتاب باید در نظر بگیریم که کتاب همه اش سخنرانی و یادداشت هست پس از اعتبار کمتری نسبت به کتاب هایی که خود شهید نوشتن برخوردار هست و احتمال وجود اشتباه در این کتاب بیشتر هست.
۳- انسان باید هر کتابی رو به نیت فهم مطلب و درک حقایق بخونه نه این‌که جواب مسئله همین کتاب هست و دیگه لازم به مطالعه نیست و هرکی مخالف این کتاب حرف بزنه اشتباه کرده و با همین دانش اندکش بخواد همه رو هدایت کنه. کتاب های شهید مطهری هم از این ماجرا مستثنی نیستند.
مثلا شهید مطهری تو این کتاب انتقاداتی به کتاب شهید جاوید نوشته آقای صالحی نجف آبادی و کتاب های دیگه میکنن. همون زمان علمای دیگه مثل آقای صافی و علامه طباطبایی و .. هم به کتاب شهید جاوید نقد میکنن و کتاب ها و مقالاتی مینویسن‌. بعد آقای صالحی نجف آبادی به نقد ها جواب میدن و یه کتاب اختصاصی در نقد حماسه حسینی می‌نویسند. و البته بعد ها افرادی جواب این نقد به کتاب حماسه حسینی رو میدن و ...
هدفم از نقل ماجرا اینه که با خوندن کتاب حماسه حسینی اندکی از این دریا رو خوندیم و تازه اگه همه این کتاب ها و نقدها رو هم بخونیم شاید بشه گفت تازه به مقدار اندک حق اظهار نظر عالمانه رو داریم. همه این کتاب ها و نقد ها در کمال احترام و ادب نوشته شده و با اینکه کلی با هم اختلاف داشتند به هم توهین نکردند و هم دیگه رو از قطار اسلام پیاده نکردند. ما هم باید الگو بگیریم. هم بدونیم با یه کتاب آنچنان عالم نمیشیم و لزوما جواب همه مسائل رو پیدا نمی‌کنیم و بدونیم که نظرات مختلفی پیرامون این مسائل هست و با این همه اختلاف باز هم علما و دانشمندان هم دیگه رو احترام میکردند

FaMoSa

FaMoSa

1403/10/3

واقعا اگر کسی می‌خواد با واقعه عاشورا و حرکت امام حسین علیه السلام به درستی آشنا بشه این یکی از کتابهایی هست که حتما باید بخونه.
چون سوالات اساسی و زیادی توش مطرح شده که خیلی روشنگرانه و منطقی بهشون پاسخ داده شده با نمونه‌هایی از تاریخ سایر ملل، طوری که واقعا علت و بن‌مایه‌ی خط مشی تصمیم گیران مادی‌گرای ملتها رو با توجه به فرمایشات امام علی علیه‌السلام تبیین می‌کنه. نمونه‌اش این بریده:
«مسئله‌ سوم هتک حرمتهای الهی است. دیگر حرامی باقی نمی‌ماند مگر اینکه اینها مرتکب خواهند شد و عقد بسته‌‏ای از اسلام باقی نمی‌ماند جز اینکه باز می‌کنند: «لا یدْعوا للَّهِ مُحَرَّماً الَّا اسْتَحَلّوهُ وَ لا عَقداً الّا حَلّوهُ» [3].
چهارم اینکه مسئله‌ به اینجا پایان نمی‌گیرد بلکه عملاً با اسلام مخالفت می‌کنند و برای اینکه مردم را واژگونه کنند اسلام را واژگونه می‌کنند: «وَ لُبِسَ الْاسْلامُ لُبْسَ الْفَرْوِ مَقْلوباً» [4] اسلام را به تن مردم می‏‌پوشانند اما آنچنان که پوستینی را وارونه بپوشانند.
شما می‌دانید که خاصیت پوستین یعنی گرم کردن و نیز زیبایی نقش ونگارهای آن وقتی بروز می‌کند که آن را درست بپوشند. اگر پوستین را وارونه بپوشند، یک ذره گرما ندارد و به علاوه یک امر وحشتناکی می‌شود که مورد تمسخر افراد قرار می‌گیرد.
۳. نهج البلاغه فیض الاسلام، خطبه 97. ↩
۴. نهج البلاغه فیض الاسلام، خطبه 107. ↩»

Marzie.a

Marzie.a

1403/11/14

« بسم الله »

کتاب حماسه‌ی حسینی در پاسخ به کتاب شهید جاوید از صالحی نجف آبادی نوشته شده. شهید مطهری ابتدا علل قیام اباعبدالله رو مطرح میکنه ( چه فرعی و چه اصلی ) و بعد هر کدوم رو کاملا شرح میده.
من با کتب ایشون نمیتونم خیلی ارتباط برقرار کنم اما این کتابشون هم دوست داشتنی بود برام هم از نظر تاریخی و عقیدتی مسائل رو اونجور که واقعا هست مطرح کرده و هم خیلی از مسائلی که مهمه اما امروزه در جامعه نادیده گرفته میشه و یا حتی اکثریت از کنارش به عنوان یه مسئله‌ی عادی رد میشیم چه در بین کل جامعه و چه در بین آدم‌های مذهبی رو بیان میکنه. و شاید یکی از نکات مثبتی که داره اینه که چون داره در مورد عقیده صحبت میکنه آدم‌هایی که دچار افراط و تفریط ( خشکه مقدس و صورتی ) هستند رو هم کاملا معرفی میکنه و چه معرفی به جا و درستی. :)
ممکنه حین خوندن به چند غلط تاریخی هم بربخورید که البته اونقدر مطرح نیست و کلیت کتاب اون چیزی رو که میخواد برسونه میرسونه و درسته. و برای رفع اون غلط‌های تاریخی هم اگر سراغ کتب معروف و البته درست و بدون تحریف برید متوجه میشید و میگم اصلا اونقدر مطرح نیست.
خلاصه اگر در مورد امام حسین و قیام ایشون سوال دارید این کتاب میتونه به خیلی سوالاتتون پاسخ بده و خیلی شک و شبهات رو براتون حل کنه.
دیگه اولین نوشته‌م بود کم و کاست متن رو به بزرگی خودتون ببخشید. 👀

حماسه سه جلدی بود. دو جلد سخنرانیها و یک جلد هم یادداشتهای استاد. الان دو جلدی شده و سخنرانی ها با هم یک جلد شده. خلاصه حماسه حسینی -بخشی از خلاصه آثار شهید مطهری: سیری در سیره معصومین: انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام-  هم کتابیه که به همت نسل اول مباحثه کنندگان آثار شهید مطهری در دانشگاه امام صادق علیه السلام مثل دکتر سوزنچی و ... تهیه شده است. آن وقتی که استاد حجت الاسلام دکتر حسین سوزنچی، تنها حسین سوزنچی بود!
توضیح اینکه بیشتر آثار شهید مطهری در دانشگاه امام صادق علیه السلام در قالب 8 واحد درسی اندیشه اسلامی مطالعه، مباحثه گروهی با یکی که قبلا این دروس را گذرانده، تدریس، امتحان و پایان نامه می شوند!
برجستگی کتاب حماسه حسینی با توجه به اینکه مجموعه سخنرانی هاست به بحث تحریفات عاشوراست. شهید مطهری امام حسین را برای امروز جامعه می خواهد. بنابراین با آنچه سر راه استفاده از امام حسین برای امروز جامعه باشد، مبارزه می کند. در مورد یادداشتها هم باید بگویم توجه باید داشت که یادداشتهای شهید مطهری به این معنی نیست که آنها نظرات شهید مطهری اند یا شهید مطهری آنها را قبول دارد. چه بسا آنها را نوشته بود که در فرصت مناسبی نقدشان کند!
مطالعه آثار شهید مطهری بی استثنا آموزنده و روان بخش است. آثاری که حتی با سوء مدیریت انتشارات صدرا هم به فراموشی سپرده نمی شود.
کتابشناسی:
کتاب حماسه حسینی، دو جلد، استاد حجت الاسلام شهید مرتضی مطهری، انتشارات صدرا.