جزیره ی شاتر

جزیره ی شاتر

جزیره ی شاتر

دنیس لهین و 2 نفر دیگر
4.4
26 نفر |
13 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

5

خوانده‌ام

51

خواهم خواند

58

ناشر
چشمه
شابک
9786002294586
تعداد صفحات
435
تاریخ انتشار
1398/12/10

توضیحات

        زیر? شاتر رمانی ست در ژانر دلهره و معمایی دربار? جزیره ای که در آن در قالب طرحی بزرگ، پزشکان دست به آزمایش های مخوف و غیر انسانی بر بیماران خود می زنند. در اصل جزیر? شاتر محل نگهداری خطرناک ترین بیماران روانی است که وجودشان برای جامعه خطرناک به شمار می آمده و تمام آن ها در قرنطینه و در سلول های مخوف واقع در جزیر? شاتر زندانی شده اند. در ابتدای داستان شخصیت محوری، تدی دنیل، که در ابتدا به عنوان مامور فدرال آمریکا معرفی می شود به همراه دستیار جدیدش چاک برای تحقیقات دربار? ناپدید شدن یکی از بیماران خطرناک جزیر? شاتر که گفته می شود از کمپ بیمارستان فرار کرده، با کشتی به جزیره وارد می شوند.  داستان در قالب معماهای بسیار و در فضایی بیمارگون و پر از ترس و وحشت روایت می شود. تدی باور دارد که بر اساس کدهایی که بیمار فراری از خود به جا گذاشته می تواند او را پیدا کند و بر این اساس جست وجوی خود در جزیره را آغاز می کند و با پیش برد داستان هر لحظه بر تعداد سوال های او و همچنین مخاطب افزوده می شود.
در سال 2009 مارتین اسکورسزی تمایل به ساخت اثری سینمایی را بر اساس این داستان اعلام کرد و در نهایت فیلم در سال 2010 اکران شد. دیکاپریو در این فیلم نیز مانند آثار پیشین اسکورسیزی در نقش اصلی –تدی دنیل- حضور پیدا کرد.
داستانی که لهان به روایت آن می پردازد در جست وجوی ورود به درونیات یک ذهن آشفته از لحاظ روانی است. تدی در ابتدای داستان به عنوان یک پلیس و مسئول تحقیقات قضایی یک پرونده معرفی می گردد و در طول داستان خواننده با مواجه شدن با درونیات او، که بارزترین مشخص? یک داستان مبتنی بر روانشناسی شخصیت است- به راز نهایی داستان و بیماری دنیل پی می برد. مونولوگ ها و فلاش بک های ذهنی تدی به خوبی در کتاب و در قالب کلمات درآمده اند و این موضوع بزرگ ترین چالش کارگردان در تبدیل چنین فضاهایی به تصویر بوده است. در قسمت هایی از فیلم ما شاهد آن هستیم که بسیاری از جزئیات داستانی که کامل کنند? شخصیت تدی می باشند به علت های گوناگون حذف شده اند. همان طور که گفته شد بسیاری از این لحظات به لحاظ ذهنی بودن قابل تبدیل به مدیوم سینما و تصویر نبوده و همین موضوع باورپذیری شک نهایی داستان، که آشکار شدن شخصیت واقعی تدی برای خود وی و همچنین مخاطب است را کمی کم رنگ می کند، اتفاقی که در رمان به خوبی به آن پرداخته شده. 
با تمام این وجود شاتر آیلند جز یکی از وفق ترین پروژه های اسکورسیزی در این چند ساله به شمار آمده و او توانسته از دل داستانی پر کشش و معمایی با شخصیت های روان پریش و چند بعدی و مبهم نمونه ای سینمایی موفقی خلق کند.
      

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

جزیره ی شاتر

تعداد صفحه

15 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به جزیره ی شاتر

نمایش همه

یادداشت‌ها

          جزیره‌ی شاتر یا همان «شاتر آیلند»را حتما دیده‌اید، فیلم معمایی اسکورسیزی با بازی لئوناردو دی کاپریو. این فیلم را قرار بود «دیوید فینچر»بسازد و «برد پیت»هم بازی کند اما قرعه به نام کارگردان «راننده تاکسی»و زوج هنری‌اش دی کاپریو افتاد که حق هم نگذریم فیلم را تبدیل کردند به یکی از بهترین فیلم‌های اسکورسیزی و حتی یکی از بهترین‌های ژانر معمایی در سینما. فیلم جزیره شاتر برگرفته از رمانی به همین نام نوشته‌ی دنیس لهان است نویسنده‌ای که فیلم‌های «رودخانه مرموز»و «بچه گمشده»هم اقتباس‌هایی از داستان‌های او هستند. درکتاب جزیره شاتر بر خلاف فیلم، داستان از کودکی تدی آغاز می‌شود و فضای کتاب هم به مراتب تاریک‌تر از فضای فیلم اسکورسیزی است. جزیره شاتر که در واقع پرفروش‌ترین رمان لهان هم به شمار می‌آید روایتگر داستانی افسری به نام تدی است که از بوستون برای تحقیق درباره‌ی فرار یک بیمار روانی به جزیره شاتر می‌رود تا در بیمارستان روانی آن‌جا به همراه همکارش بررسی‌هایی را انجام دهند. اما ماجراهای عجیب بیمارستان، «تدی» را به این نتیجه می‌رساند که مسئولان بیمارستان آزمایش‌های خطرناکی را روی مغز بیماران آن‌جا انجام می‌دهند و به همین دلیل مانع خروج وی از جزیره خواهند شد. خط اصلی داستان سرشار از اضطراب است و خواننده را چنان در پایان غافلگیر می‌کند که زمان لازم است تا خواننده بتواند با حقه‌ای که از راوی داستان خورده است، کنار بیاید. این کتاب را نشر چشمه با ترجمه «کوروش سلیم‌زاده» منتشر کرده است. مترجمی که عقیده دارد اگر فیلمی اقتباسی خوب از آب دربیاید، حتما داستان خواندنی هم داشته. حالا باید خواند و دید با این ورژن ایرانی ما هم می‌توانیم به اندازه‌ی اسکورسیزی از این داستان غافلگیرانه لذت ببریم یا نه؟
بخشی از متن کتاب:
«دوسال از مرگ دُلورِس می‌گذشت، با این حال هنوز هم شب‌ها در خواب سراغ تدی می‌آمد. حضورش در رویاهای تدی چنان قوی بود که گاه صبح که از خواب برمی‌خاست برای چند دقیقه فکر می‌کرد دلورِس در آشپزخانه است و یا روی ایوان آپارتمانشان در باتن‌وود ایستاده و قهوه می‌خورد این البته حقه کثیف و سنگدلانه‌ای از سوی ذهنش بود، با این حال تدی خیلی وقت بود که منطق وجودی آن را پذیرفته بود. بیدار شدن از خواب، هرچه باشد، شباهت گریزناپذیری به تولد دوباره دارد. شما بدون هیچ گذشته‌ای از خواب برمی‌خیزید بعد چند خمیازه و باز وبسته کردن چشم‌هایتان، گذشته‌تان را از نو جمع می‌کنید. تکه‌های خاطراتتان را بُر می‌زنید و براساس تقدم و تاخر زمانی مرتب می‌کنید، تا خود را برای رودررویی با زمان حال آماده کنید.»
فائزه خابوری، شماره‌ی493همشهری جوان، 18بهمن93
        

5

فاطمه

1403/7/9

          جزیره شاتر، از اون دست کتاب‌های معمایی بود که می‌پسندم.
بخش سرآغاز کتاب از زبان دکتر لستر هستش. که تا اواخر کتاب شخصیت ناشناخته‌ای هست.
و فصل اول با کودکی تدی شروع میشه. تدی شخصیت اول کتاب هست و همراه همکار جدیدش چاک که هردو مارشال‌های ایالت متحده هستند، برای رسیدگی به پرونده فرار خانمی به نام ریچل سولاندو از بیمارستان روانی اشکلیف (که در اصل زندان هستش)، وارد جزیره شاتر می‌شوند و داستان از اینجا تقریبا شروع میشه.
تا حدود ۵۵٪ از کتاب رو با هدف رسیدگی به پرونده و پیدا کردن سرنخ‌ها جلو میره، و بعدش داستان یه مقدار تغییر پیدا می‌کنه.
پایان کتاب دقیقا برعکس تصورات و معادلات ذهن من بود، شاید چون همیشه پایان کتاب‌ها با خوش‌بینانه ترین حالت هستش، و اقای لهین با خوش‌بینی من موافق نبودن.
-
من تصور می کردم که قراره اتفاقات ترسناکی برای این دوتا مارشال بیوفته مثل همه داستان‌هایی که توی بیمارستان روانی هستند، که خبری از این سبک ترس و هیجانات نبود.
شاید هم ترسی که توی این داستان بود، رنگ و ظاهر متفاوتی داشت.
-
در کل دوستش داشتم، و خب به معمایی پسندها پیشنهاد میدم‌.
        

36

        من فیلم جزیره شاتر رو سالها پیش دیدم و احتمالا جایی تعریفش به گوشم خورده که ترغیب شدم برم سراغش. با این حال تا آخر فیلم متوجه نشدم تدی بیماره یا بقیه می‌خوان اون رو بیمار نشون بدن!  بعد تصمیم گرفتم به جای دیدن دوباره فیلم، کتابش رو بخونم که البته خیلی هم طول کشید تا نوبت خوندنش برسه.
به نظر من نوشته اصلی در نهایت  به وضوح نشون میده که تدی بیماره، چیزی که توی فیلم یه معما باقی می‌مونه!
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

7

نوشتن راجع
        نوشتن راجع به این کتاب و فیلمش کمی برای من دشواره، علتش هم پیچیدگی بیش از اندازه ی هردو اثره.

میتونم بگم با یه داستان جنایی_معمایی همه چی تموم روبه رو هستید.
شخصیت پردازی قوی، داستان یکپارچه،  تعلیق های قوی.
ماجرا با ورود تدی و چاک که بنظر دو مارشال ایلات متحده هستن شروع میشه. بیماری فرار کرده و این دو مارشال برای پیدا کردنش به جزیره شاتر میرن.
تدی اوضاع روحی روبه راهی نداره چون هنوز نتونسته مرگ همسرش رو بپذیره و گاهی سایه ای از اون رو در بیداری یا خواب میبینه ، البته متوجه وهم بودن این دیدار هست.
طی تحقیقات تدی درباره بیمار فراری بنظر می رسه بیمارها و کارکنان بیمارستان واقعیت رو درباره ی این بیمار فراری یعنی ریچل سولاندو مخفی می کنن.
البته تدی هم علت واقعی حضورش در جزیره رو از همه پنهان کرده. اون در واقع به دنبال قاتل همسرش به اینجا اومده و به علاوه سعی در رو کردن دست دکترهای این تیمارستان داره که به شکل غیرانسانی بیمارها رو تحت آزمایش های خودشون قرار میدن. بنظر می رسه رئیس تیمارستان از این حقیقت آگاهی داره و به دنبال راهی برای خلاصی از دست تدی می گرده.
هرچی جلوتر میریم داستان پیچیده تر میشه و شخصیت ها عجیب تر رفتار میکنن.
به مرور تدی متوجه میشه که در دام بازی دکتر کالی گرفتار شده.، و هدف این بازی نگهداشتن تدی برای همیشه در تیمارستانه.

فیلم تا حد زیادی به کتاب وفادار بود،اما به خاطر تصویر سازی های دقیق تر جذابیت بیشتری نسبت به کتاب داره. با این حال کتاب نسبت به فیلم کامل تره.

متاسفانه هم کتاب و هم فیلم نتونستن گره های ذهنی من در مورد حقیقت داستان رو باز کنن. همچنان سوالاتی که درباره ی واقعیت در ذهن من هست بر قوت خودشون استوار هستن. 
برای مثال:
۱○ اگر چاک همکار تدی نیست پس چرا اولین نفر اونه که فرضیه ی توطئه ی دکتر کالی رئیس تیمارستان علیه تدی رو مطرح می کنه؟!

۲○اگر تدی واقعا دچار اختلال روانی و توهمه چرا خانم کینز که یکی از بیماران تیمارستانه مخفیانه ازش میخواد از جزیره فرار کنه؟!

۳○بازهم اگر تدی واقعا دچار اختلال روانی و توهمه چرا تری یکی از پرستارهای تیمارستان راه فرار از جزیره رو بهش نشون میده؟!

۴○ اگر تدی قادر به تشخیص این موضوع هست که تصویری که از همسرش میبینه چیزی جز خیالات نیست، پس چطور امکان داره بگیم دچار توهم و اختلال روانیه؟!

۵○ کمی پیش از پایان می‌بینیم تدی می‌پذیره که بیماره و دچار توهم ، و این یعنی هوش و حواسش اونطور که از نظر دکتر کالی منطقی بنظر میاد، سرجاش برگشته. اما کمی بعد دوباره کسی که ادعا می کنه چاک نیست بلکه روانشناس اونه توسط تدی چاک خطاب میشه و این شاید به معنی نقش بازی کردن تدی و عقیده اش بر شست‌وشوی مغزی چاک باشه.

کمی به عقب که برگردیم تدی وقتی توی غار بوده ریچل سولاندوی واقعی بهش میگه اصرار بر دیوانه نبودن خودش مدرکی برای دیوانه بودنه. پس شاید تدی روی این حساب دیوانه بودن خودش رو می پذیره تا دکتر کالی رو فریب بده.

خلاصه هرچی به این داستان بیشتر فکر میکنم همه چی پیچیده تر میشه:)
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

34