معرفی کتاب اسطوره سیزیف اثر آلبر کامو مترجم مهستی بحرینی

اسطوره سیزیف

اسطوره سیزیف

آلبر کامو و 1 نفر دیگر
3.8
53 نفر |
15 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

16

خوانده‌ام

132

خواهم خواند

124

شابک
9789644485039
تعداد صفحات
176
تاریخ انتشار
1399/6/1

توضیحات

        اسطوره سیزیف پژوهشی فلسفی است که آلبر کامو،نویسنده و اندیشمند فرانسوی در 1942 منتشر کرد.
رمان مشهور او بیگانه نیز در همین سال انتشار یافت.
این دو اثر از نظر درون مایه بسیار به یکدیگر نزدیکند هرچند شکل متفاوتی دارند یکی جستار است و دیگری رمان.
کامو سپس در سال 1951 با نوشتن عصیانگر به این مبحث گسترش بیشتری داد و آن را کامل کرد.
به نظر او عصیان از آن رو که خرد آدمی را به ستیز با پوچی وا می دارد بدان بعدی واقعی می بخشد و بنابراین می تواند راه حلی برای پوچی باشد.
کامو در جایی درباره مجموعه آثار خود و اندیشه ای که در آنها دنبال کرده است چنین توضیح می دهد، نخست می خواستم انکار را بیان کنم و آن را در سه قالب نشان دادم 
به صورا رمان (بیگانه)
به شکل نمایشنامه (کالیگولا و سوء تفاهم)
و در قالب ایدئولوژی (سیزیف) همچنین برای اندیشه ایجابی سه قالب در نظر گرفتم رمان طاعون
نمایشنامه شهربندان و راستان
ایدئولوژی عصیانگر 
دسته سومی را نیز با درون مایه عشق پیش بینی کرده بودم.
سخن کامو چه در بیگانه و چه در اسطوره سیزیف این است که پوچی در اصل چیزی جز جدایی نیست و آن نه از وجود آدمی سرچشمه می گیرد و نه از جهان  
پوچی زاده برخورد این دو با هم است.
      

لیست‌های مرتبط به اسطوره سیزیف

پست‌های مرتبط به اسطوره سیزیف

یادداشت‌ها

          آلبر کامو از این جهت که فلسفه‌اش را از سه بعد رمان، نمایشنامه و ایدئولوژی بیان کرد، ادیب و هنرمندی کم‌نظیر به شمار می‌رود. در این اثر غنی او به بسط تئوریک فلسفه‌اش پرداخته و مقصود او از این کار نیز، کمک به رهایی انسان عصر مدرن از پوچی زندگی با گشودن گره‌هایی که تمدن جدید در ذهن او ایجاد کرده بوده است. فلسفه‌ی او یا همان ابزوردیسم (Absurdism) بن‌مایه‌ای مشترک با اگزیستانسیالیسم دارد. کامو هم قائل به پوچی زندگی است و اختیار را در ذات او می‌بیند. با این حال روابطی که میان این عناصر، یعنی انسان و هستی در نظر کامو مهم هستند، آن چیزی است که فلسفه‌ی او را کمی از اگزیستانسیالیسم متمایز می‌کند. 
کامو پوچی یا Absurd را تعارض میان گرایش طبیعی انسان به یافتن ارزش‌های ذاتی یا معنی در زندگی، و ناتوانی او در یافتن این معانی تعریف می‌کند. تراژدی از همین جا شروع می‌شود. هر زندگی در نظر او یک تراژدی است و قهرمان آن هم تمام افرادی هستند که در آن زندگی‌ها زیست می‌کنند. و مواجهه‌ی این قهرمان‌ها با پوچی، چیزی است که کامو فلسفه‌اش را از آن‌جا آغاز می‌کند.
در این نقطه فرد از نظر فیلسوف فرانسوی سه راه برای مقابله با پوچی دارد:
1-خودکشی: کامو در ابتدای این کتاب بیان می‌کند که مهم‌ترین مسئله‌ی فلسفه خودکشی است، اینکه آیا زندگی ارزش زیستن دارد یا خیر. وی سپس به ابراز مخالفتش با این راه می‌پردازد. از منظر کامو خودکشی نه‌تنها ابزورد را حل نمی‌کند، که آن را پررنگ‌تر می‌کند. در واقع او معتقد است که خودکشی به مبارزه با پوچی برنمی‌خیزد، بلکه پایان بخشیدن به وجود، صرفاً آن را پوچ‌تر می‌کند.
2- باور به عقاید مذهبی یا ماورایی: اینکه انسان بر مبنای پذیرش باورهایی که در حیطه‌ی عقل‌گرایی (و بالطبع غیرقابل‌اثبات تجربی) قرار می‌گیرند، وجود حقایقی فراتر از این جهان را بپذیرد و با استناد به آن‌ها، معنایی برای خود بسازد. این روش را کی‌یرکگارد ضروری می‌داند، اما کامو آن را نوعی "خودکشی فلسفی" می‌داند و ردش می‌کند.
3- پذیرش پوچی: راه حلی که طی آن فرد پوچ بودن زندگی‌اش را می‌پذیرد، اما با این حال تصمیم به ادامه دادن زندگی می‌گیرد. کامو این را عصیانی علیه پوچی می‌بیند. او معتقد است از طریق این روش، فرد می‌تواند بالاترین حد اختیار و آزادی را تجربه کند. از آن‌جایی که فرد با پذیرش پوچی، اساساً ماهیتی برای خود قائل نمی‌شود و تنها عنصر مهم را وجود خود می‌بیند، آزاد است تا هر معنایی برای خود بسازد و از طریق این معناسازی به طغیان علیه پوچی بپردازد. کامو در جایی می‌گوید که تنها راه کنار آمدن با جهان، آزادی از قیدوبندهای آن تا حدی است که وجود انسان خود به مثابه یک طغیان باشد. 
آنچه در این کتاب مشروح شده، تلاش کامو برای فهماندن این موضوع است که می‌توان به گفته‌ی نیچه عمل کرد و معنایی در پوچی ساخت و به این گره فلسفی که انسانِ ناخشنود پس از جنگ جهانی را آزرده‌خاطر کرده پایان داد.
در بخش پایانی کتاب، وی به شرح داستان سیزیف از نگاه خودش می‌پردازد، اسطوره‌ای یونانی که توسط خدایان محکوم به غلتاندن هرروزه‌ی سنگی به بالای کوه شد، در شرایطی که به محض رسیدن به قله، سنگ مجدداً به پایین می‌غلتد و سیزیف مجبور است تا در چرخه‌ای پایان‌ناپذیر، این کار را تا ابد تکرار کند. کامو در این جا سیزیف را تمثیلی برای فلسفه‌اش می‌داند و خاطرنشان می‌کند که باید سیزیف را خوشحال پنداشت، چرا که تلاش او برای رسیدن به قله -هرچند پوچ- به تنهایی برای پر کردن قلب مجروحش کافی است. و در ادامه زندگی انسان مدرن را هم به سرنوشت سیزیف تشبیه می‌کند و راه حل آن را پذیرش پوچی می‌داند. 
کتاب او سرتاسر استدلال‌هایی است مبنی بر ممکن و مطلوب بودن این پذیرش و از این جهت بسیار ارزشمند است چرا که یک دید امیدبخش و منطقی را ارائه می‌کند. قلم کامو بسیار شیرین و ساده است و وی توانسته مفاهیم مدنظرش را آن‌چنان که هر قهرمان تراژدی‌ای توان درکش را داشته باشد، منتقل کند. خواندن این اثر برای تمام کسانی که در روزمرگی‌های زندگی مدرن به تقلا افتاده‌اند و به ذات زندگی خود شک کرده‌اند، می‌تواند بسیار التیام‌بخش باشد.
        

8

          اسطوره سیزف از آلبر کامو

بار اول که این کتاب رو خوندم، ترجمه خوبی نداشت و درست نمیتونستم با نوشته ارتباط برقرار کنم... ولی این بار با ترجمه مهستی بحرینی عزیز کتاب رو دوباره خوندم و باید گفت مثل دیگر آثار کامو ارزش بازخوانی رو داره ولی به اندازه عصیانگر برای من گیرا و جذاب نبود...
خوندن این کتاب رو که مقاله ای هستش در باب پوچی زندگی و امر خودکشی یا ادامه دادن به هستی، رو به هرکسی که اندکی از عقل و خردش استفاده میکنه و از وابستگی های جسمیش فاصله داره توصیه میکنم...

این کتاب برای افرادیه که می اندیشند و صرفا مثل دیگر حیوانات عمر رو نمیگذرونن...
به قول کامو "آغاز اندیشیدن یعنی آغاز تحلیل رفتن.صفحه 17"
حال برای ما سوال به وجود میاد که اگر باور به الهیات و خدا نفی بشه و جهانی بعد از مرگ نباشه... زندگی پوچ نیست؟ هست.
ایا باید تسلیم شد و خودکشی رو برای تحمل کمتر درد زنده بودن پذیرفت؟

کامو در این کتاب میگه نه! باید به پذیرش پوچی جهان برسیم و از خود این دنیا و زنده بودن خودمون هرچند هم پوچ باشه و هرچقدر این جهان نامعقول باشه باید لذت ببریم تا خوشبختی رو حس کنیم!

"شخص همیشه دستخوش اعتقادات خویش است!
به محض این که این اعتقادات را شناخت دیگر نمی تواند از انها دل بکند. و تاوانش را باید بپردازد. کسی که به پوچی وقوف یافت تا ابد با ان پیوند میابد.
اما این هم هست که او باید تلاشی برای گریز از جهانی که آفریده است، به خرج دهد! (صفحه 47)"
        

0

          لقد خلقنا الانسان فی کبد

‌که ما انسان را در رنج آفریده ایم‌
‌
قرآن - سوره بـلـد‌
‌
‌
محض تعریف همین رنج و پوچی است که کامو به سراغ سیزیف در رساله‌ی فلسفی افسانه سیزیف می‌رود: "و سیزیف را دیدم، از کوشش بسیار در عذاب بود سنگ سختی را با نیروی بسیار بلند می‌کرد و با دست‌ها و پاهایش آن را به جلو می‌راند آن را از دامنه تا قله می‌غلتاند و می‌پنداشت که به قله رسیده است ولی ناگهان وزن سنگ غلبه می‌کرد و با سر و صدایی بسیار از قدرت او خارج می‌شد و به پایین باز می‌گشت." (ادیسه‌ی هومر-سرود ۱۱ ام. ۵۹۸-۵۹۳)
‌
‌
پوچی بخشی از زندگی است و به جای اینکه مورد انکار واقع شود می‌باید که پذیرفته شود.
و پس از رسیدن به این آگاهی است که آدمی درک می‌کند که رساندن سنگ به قله مقصود تمام زندگی نیست بلکه بخشی از زندگی است. اینکه هر روز به دنبال معنای زندگی بگردی و سنگ را بالا ببری بخشی از واقعیت زنده بودن است و غلتیدن سنگ به پایین و نیافتن پاسخ قطعی یا درست نیز بخشی دیگری از این واقعیت.
و همین آگاهی است که اندکی٬ و فقط اندکی رنجی که بردنی است را آرام خواهد بخشید. همین آگاهی است که عصیان نیز هست٬ عصیانی که شور و شعف می‌بخشد به روزمرگیِ محتوم
        

3