یادداشت‌های مصطفی رحیمی (30)

خط مقدم
          کتاب درباره شکل گیری توان موشکی جمهوری اسلامی ایران صحبت می کند و در  آن نقش حسن طهرانی مقدم را نشان می دهد. امروز که این یادداشت را مینویسم، ماهواره دیگری از کشورمان یعنی ماهواره چمران۱ در مدار قرار گرفته و آنقدر این چیزها در کشورمان زیاد و برایمان عادی شده که شاید در خبرها زیاد به آن دقت نکنیم. ماهواره ای که باز هم با یک ماهواره بر بومی که توسط هوافضای سپاه ساخته شده بود در مدار قرار گرفت. این افتخار آفرینی ها اثر فعالیت های شهید طهرانی مقدم و تیم شان بوده که هنوز ادامه دارد.

اما درباره کتاب!
 حوادث کتاب در دوران دفاع مقدس اتفاق می افتد و سختی های آن زمان برای تهیه موشک و پرتاب آن را بیان می کند که نقطه آغاز موشکی شدن کشورمان بوده است.
دو نکته خیلی جالب در این کتاب بود که بیان آن در این یادداشت خالی از لطف نیست. 
اول اینکه خیلی ها از نقش حافظ اسد، پدر بشار اسد، رئیس جمهور فعلی سوریه در راه اندازی توان موشکی کشورمان بی خبرند. اساسا در دورانی که ما در جنگ بودیم و از سمت خیلی از کشور ها تحریم بودیم، این حافظ اسد بود که حاضر شد آموزش پرتاب موشک را تمام و کمال به ما بیاموزد، هرچند که اگر محدودیت های نظامی کشور سوریه در آن زمان نبود، حتی حاضر بود موشک هم به ایران بدهد.
نکته دوم نقش همسر شهید طهرانی مقدم است که خیلی از اوقات حاضر میشود دوری از همسر و سختی آن را به جان بخرد، برای اینکه اسلام در مقابل جبهه کفر پیروز شود که البته همه مادران و همسران شهدا اینگونه بوده اند. قطعا بخشی از پیشرفت کنونی موشکی کشور، مدیون ایشان می باشد.
        

18

شیطان در خانه
          زمانی که این کتاب را شروع به خواندن کردم نمی دانستم که موضوعش چیست و بعد فهمیدم که درباره نحوه شهادت امام حسن(ع) از زبان همسر ایشان جعده است؛ جالب تر آنکه نمی دانستم در ایام شهادت همین امام بزرگوار، این کتاب را تمام می کنم.
در بخش هایی از کتاب، به بیان زندگی ائمه دیگر پیش از این می پردازد. بخشی که برای بنده جالب بود، آن قسمتی بود که مهربانی مادر حضرت قاسم یعنی نفیله را بیان می کند که چون جعده فرزندی از امام نداشت، حضرت قاسم را به کمک جعده می فرستاد که کارهایش را انجام دهد.
نوشتن کتاب از زبان همسر امام باعث می شود، شما بیش از پیش مظلومیت امام حسن(ع) را حتی در خانه خود درک کنید، چه برسد به اشعث که پدر زن امام بوده است.
در همان شب هشتم ماه صفر که در آن روز طبق روایات شهادت ایشان موثق تر است، به هیئتی برای شرکت در برنامه شهادت امام حسن(ع) رفتم، هیئت انصارالحجه که از هیئت های معروف مشهد است و جزو شلوغ ترین هیئت هاست؛ شاید باورتان نشود ولی آن شب، نصف حسینیه هم به زور پر شد در صورتی که برای شهادت دیگر ائمه اینطور نیست. آنجا بود که فهمیدم که امام حسن هنوز هم بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال، بین شیعیان هم غریب و تنهاست. غریبی که از همان کودکی شروع شد و تا الان ادامه دارد.
در کودکی که ماجرای کوچه برای مادرش اتفاق افتاد و نتوانست به خاطر تنها و غریب بودن کاری کند؛
در جنگ با معاویه به خاطر پیوستن یکی از سرداران سپاه ایشان به دشمن، برای حفظ جان شیعه مجبور به قبول صلح می شود؛
به جان ایشان در همان جنگ با دسیسه پدر زنش اشعث، مورد سوء قصد قرار می گیرند؛
در همان جنگ پس از قبول صلح، فردی ایشان را مذل المومنین خطاب می کند؛
در خانه، توسط همسرش به شهادت می رسد؛
پس از شهادت تابوت ایشان تیرباران می شود؛
پس از گذشت سال ها، مزار ایشان توسط آل سعود تخریب میشود؛
نه حرمی، نه بارگاهی، نه زائری، نه شمعی سر مزارشان...، 
مراسم شهادت ایشان هم که اینگونه برگزار می شود؛ نمی دانم دیگر چه بگویم فقط میدانم امام حسن(ع) خیلی غریب است و هرچقدر از مظلومیت و غریب بودن ایشان بگویم کم گفته ام.
        

9

پیوند جان و جانان: عاشقانه هایی برای نماز و نیایش
          کتاب با نوشته هایی درباره اعجاز نماز شروع میشود و درباره روح نماز صحبت می کند و در فصل اول در نهایت به نعمتی که نماز برای بنده مومن است، اشاره می کند. غالب و شاکله اصلی کتاب بر اساس دلنوشته نوشته شده است و دلنوشته ها از فصل دوم به مراتب بیشتر میشود. دلنوشته هایی که فقط احساس صرف نیست و تا حدودی منطق هم در آن دخیل شده است و به بعضی از روایات هم اشاره می کند. دلنوشته ها از اذان نماز شروع میشود و تا سلام نماز ادامه پیدا می کند. بخش نیایش نامه کتاب واقعا بخش جذاب و زیبای کتاب است که با خواندن آن واقعا لذت می برید. بخش آخر کتاب نیز روایت هایی از نماز از ائمه و بزرگان و علمای دین بیان می کند که آن هم قابل تامل است. هرچند که کتاب با تکیه بر بعد احساسی نماز نوشته شده ولی به نظرم همین مورد به ضعف کتاب تبدیل شده است. نماز بیش از آن که یک عمل احساسی باشد، یک عمل منطقی است؛ لذا اگر دنبال کتابی با موضوع دلنوشته های نماز می گردید، این کتاب می تواند گزینه خوبی باشد.
        

7

واگن مخصوص: داستانک های رضوی
          اول که صفحات کتاب را باز کردم، با خودم گفتم این دیگر چه کتابی است که در هر صفحه اش سه چهار خط بیشتر ننوشته است و در نظرم کتاب به درد نبود ولی باز گفتم شروع کنم ببینم چطور کتابی است. الان میتوانم بگویم که هرچند در هر صفحه اش سه چهار خط بیشتر ننوشته است ولی کتاب خیلی جالبی است و اصلا همین موضوع باعث تفاوت این کتاب با کتاب های دیگر میشود. در این کتاب در هر صفحه داستان یکی از زائران حرم امام رضا را بیان میکند که مورد لطف و رحمت ایشان قرار می گیرد؛ چیزی که این کتاب را نسبت به بقیه کتاب ها متمایز می کند این است که کتاب های دیگر به توضیح و تشریح اتفاقات در خلال داستان و کتاب می پردازد ولی در این کتاب نویسنده فقط چند خط توضیح داده و داستان اصلی را شما در ذهنتان می نویسید، به هر شیوه ای که مد نظرتان باشد. به نظرم شیوه جالبی بود که در کتاب های دیگر اینطور چیز ها را نمی بینید. از این طریق با هر صفحه خواندن شما خودتان را جای شخصیت اصلی آن داستان می گذارید و داستان خودتان را در ذهنتان می نویسید. اینطور شنیده ام که خیلی از نویسنده ها برای اینکه داستان یا رمانی بنویسند، ابتدا در حد دو سه خط ایده خود را برای آن داستان می نویسند و بعد شروع به نوشتن داستان می کنند. نویسنده این کتاب دقبقا همین کار را کرده و ایده اصلی هر داستان را در هرصفحه نوشته تا شما نویسنده کتاب در ذهن تان باشید.
داستان های کتاب نیز خیلی اعجاب انگیز است. از کسانی که برای شفا به امام رضا پناه آوردند و مریضی شان خوب شده و کسی که نیاز مالی شدید داشته و امام رضا به طریقی نیازش را برآورده کرده بگیرید تا حتی دزدی که به امام رضا پناه آورده و امام رضا او را رد نمی کند. حقیقتا می توان گفت امام رضا ولی نعمت همه ماست.
ضعف کتاب این است که در بعضی از داستان خیلی خلاصه مطالب را بیان نموده و خواننده منظور نویسنده را متوجه نمی شود که تعداد این داستان ها اندک است.
        

11

خون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله) از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی
          یکی از کتاب های عالی در زمینه خاطره نویسی است. خواندن زندگینامه شخصیت های بزرگ دنیا همیشه از علاقه مندی هایم بوده به خصوص اگر این شخصیت، از شخصیت های برجسته کشورم باشد. کتاب درباره خاطرات خودنوشته رهبر انقلاب در دوران اسارت ایشان قبل از انقلاب است. سال های سخت زندان به خوبی در این کتاب بیان شده تا جایی که شما خودتان را می توانید در این موقعیت تصور کنید؛ برای مثال در قسمتی از کتاب، بخشی از خاطرات بیان می شود که برای چند لحظه افتاب در داخل سلول می تابد و این لحظه به خوبی در کتاب تصویر شده است. متاسفانه در زمینه زندان های قبل از انقلاب و خاطرات دستگیری های ساواک و ظلم هایی که به مردم ایران شده، کتاب خوب زیادی نیست اما می توان به جرئت گفت که این کتاب، یکی از بهترین کتاب در این موضوع نیز می باشد. در کتاب بخشی به عنوان نقش همسر رهبر انقلاب در فعالیت ها و مبارزات ایشان بیان شده است که از بخش های جذاب و قابل توجه کتاب است چرا که در این بخش، قسمتی از زندگی شخصی رهبر انقلاب نیز بیان می شود و اینجا متوجه میشوید که داشتن یک همسر همراه چقدر موثر است در موفقیت شوهر. بخشی دیگر از کتاب که قابل توجه است، علاقه زیاد رهبر انقلاب به مطالعه است که ایشان حتی در برهه ای که رئیس جمهور می شوند و به خاطر مشغله زیاد باعث می شود چند روز نتوانند کتاب بخوانند، به خودشان نهیب می زنند تا دوباره مطالعه کتاب را شروع کنند. خواندن این کتاب را به هر قشری با هر سلیقه ای پیشنهاد میکنم زیرا این کتاب طوری نوشته شده که برای همه اقشار جذاب است.
        

12