با سرودخوان جنگ در خطه ی نام و ننگ

با سرودخوان جنگ در خطه ی نام و ننگ

با سرودخوان جنگ در خطه ی نام و ننگ

4.1
55 نفر |
24 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

5

خوانده‌ام

81

خواهم خواند

46

شابک
9789644238307
تعداد صفحات
104
تاریخ انتشار
1390/10/7

توضیحات

کتاب با سرودخوان جنگ در خطه ی نام و ننگ، نویسنده نادر ابراهیمی.

لیست‌های مرتبط به با سرودخوان جنگ در خطه ی نام و ننگ

نمایش همه

یادداشت‌ها

          نادر می‌گوید: همیشه خجلت‌زده به خود گفته بودم، آنکس که جبهه‌ی میهنش و میدان رزم دلاوران سرزمینش را ندیده است می‌تواند خیلی چیزها باشد، اما قطعاً نویسنده سرزمینش نیست. 
برای همین به همراه ابراهیم حاتمی‌کیا راهی جبهه می‌شود. در مستند "بار دیگر، مردی که دوستش می‌داشتم"، حاتمی کیا می‌گوید کارت عبور سپاه برای نادر جعل کرده و او را قاچاقی به جبهه برده است.
این یادداشت‌ها برای من، گزارش حیرتِ یک شاعرِ شهریِ صادق بود. حیرت از خلوصِ بچه‌های سرگردان در جبهه‌های جنوب. حیرت از بایزید بسطامی‌های قرن پانزدهم هجری. حیرت از آقایشان حسین.
همیشه حسرت این را داشته و دارم که یکبار دنیا را از چشمان نادر ابراهیمی بینیم، از بس که این مرد حقیقت‌بین است.
جای‌جای کتاب پر است از نقد به شبه روشنفکری ایرانی. به خاطر تحریم و ندیدن دفاع مقدس. البته نقد که نه، تخریب.
اما امروز همان روشنفکران به تحریف نادر نشسته‌اند. با چاپ کتاب‌های عاشقانه او با رنگ‌ها و قطع‌های مختلف و تبلیغات پر سر و صدا برای آن‌ها، و چاپ نکردن کتاب‌های استعمارستیز و استحمارستیزش، مثل همین کتاب. انگار که نادر یک آدم گاگولِ عاشق پیشه است و هیچ کاری به اطرافش نداشته. یکی مثل خودشان و برخلاف چیزی که بود.

" این جنگ، قبل از هرچیز، یک نکته‌ی بسیار بنیادی از یاد رفته را به یاد همه ما می آورد. و آن اینکه ما ملتی ترسو، بزدل، تو سری خور، تریاکی، تسلیم و بی حمیت  نیستیم،  و سپس این نکته را، که ایمان، انگیزه و اسلحه‌ی عظیم و خطیری‌ست برای تهی دستانه و غیرتمندانه جنگیدن و پیروز شدن ..."
        

16

          یادداشتهای نادر ابراهیمی از سفرش به جبهه های جنگ در دوران دفاع مقدس. ابراهیم حاتمی کیا هم همسفر مرحوم ابراهیمی در این سفر بوده است. در کتاب بخشی وجود دارد که احتمال می دهم حاتمی کیا تحت تاثیر آن، سکانس اولیه ی روبرو شدن حاج کاظم و عباس را در آژانس شیشه ای نوشته است.
................                    ..................               ....................              ....................         .................

چندماه بعد در تهران، در یک خیابان یک طرفه ی پرگذر، من پیاده او سواره در دو جهت مخالف هم میرفتیم که ناگهان، در آنی، همدیگر را شناختیم. ماشین را، برق آسا، نگه داشت و پرید پایین. دویدم طرفش آنطور که عاشقی میدود به جانب عاشقی، و فریادم بلند شد: "صادقی! چکار میکنی؟ الآن هزارتا ماشین پشت سرت می ماند و راه بندان میشود و نصف شهر مثل ماهی زندهدر تابه به بیتابی می افتد و صدای بوق و دشنام به آسمان میرود" که خیلی راحت و خندان گفت: "عیب ندارد، نگران نباش! آنها که اهل بوق و دشنامند، چه بخواهی و چه نخواهی، همیشه ی خدا دستشان به بوق است و دهانشان اسیر دشنام؛ که اگر یک ذره محبت در دلهایشان بود و یک نقطه ی ایمان در قلبهایشان، به خاطر دو آشنای محب که از آن سوی جبهه به هم رسیده اند، بیا و ببین که چه میکردند
        

0

در شگفتی م
        در شگفتی می مانم از قدرت قلم مردی که گاه ما را به دل تاریخ می برد و مارا به تماشای نبرد قهرمانان ایران با دشمنان می نشاند ،  گاه از زبان فیلسوفی نرم ترین و لطیف ترین و گاه پیچیده ترین سخنان را می گوید،  به دل قومی در سرزمین های دور رفته و ریزترین آداب و رسوم و سخنان و اشعار فولکلور را سروده و جایی دیگر عاشقانه ترین سخنان بین عاشق و معشوق را می سراید و گاه به قدر یک پسر بچه کوچک شده و برای کودکانمان سخن می گوید و حال با جملات تا ابد قابل تامل ما را به سفری در دل جنگ می برد! آنجا که با شاگردش ابراهیم حاتمی کیا و کمال تبریزی و علی کلیج، خودجوش به خرمشهر، جزیره مجنون و دیگر جبهه های جنوب می رود تا با روحیات و خواسته های رزمندگان ایرانی همراه شود و شگفت زده و مبهوت به دنیای صمیمی و پر ازصفا و اخلاص آنان قدم گذارد. با سرود خوان جنگ یک سفرنامه نیست یک بیانیه بر ضد روشنفکری در دل جنگ است! او افکار روشنفکری (شبه روشنفکری) را در مقابل آرمان های رزمندگان ، حقیر و پست می شمارد و از زبونی و اختگی شبه روشنفکران شکایت می کند. او می رود تا از نزدیک شاهد جنگی باشد که از نگاه او این جنگ « یک نکتهٔ بسیار بنیادی از یاد رفته را به یاد همهٔ ما آورد، و آن اینکه ما ملتی ترسو، بزدل، تو سری خور، تریاکی، تسلیم و‌ بی حمیت نیستیم، و سپس این نکته را که ایمان و انگیزه، اسلحهٔ عظیم و خطیری ست برای تهی دستانه و غیرتمندانه جنگیدن و پیروز شدن »
کتاب با بخشی شاعرانه به پایان می رسد،  بخشی با عنوان یک روز وقتی جنگ تمام شد و نادر ابراهیمی یک پیش گویی دارد از آینده ی بعد از جنگ در سال شصت و پنج! 
او از بازگشت به خانه ای حرف می زندکه ویران است ولی زندگی در آن آغاز می شود با لبخند دختری و خانه ای که ساخته می شود به قدرت ایمان و فرزندانی که به دنیا خواهند آمد برای وطن ،  سفره هایی که باز می شود و دورش از دوستان شهید شان سخن می گویند درحالیکه چشم و دست و پایی ندارند و جنگ را تحلیل می کنند! بچه هایی که به دنیا می آیند تا مسجدها و مدرسه ها را پر کنند و عروسی کنند و اگر خاکمان باز هم در خطر باشد از جان خواهند گذشت. 
هر بخش با اشعار و نوای  آهنگران ، سرودخوان جنگ ، به پایان می رسد. 
با سرودخوان جنگ را بخوانید تا با نادر ابراهیمی در این سفر همراه شوید و چند روزی در بین خاکریزها و سنگرها با او همقدم باشید. 
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

29

          «با سرودخوان جنگ در خطه نام و ننگ» ادای دین نادر ابراهیمی به رزمندگان دفاع مقدسی است که به تعبیر او مومنانه‌ترین، دلاورانه‌ترین، ایرانی‌ترین و سالم‌ترین جنگ تاریخ ایران ماست.

کتاب مجموعه ۲۱ یادداشت از سفر نادر ابراهیمی همراه با ابراهیم حاتمی کیا، کمال تبریزی به جبهه های جنوب است. ابراهیمی در این کتاب علاوه بر روایت رشادت و خلوص رزمندگان و دیده ها و شنیده هایش از جنگ، در بخش هایی از کتاب به نقد جدی و بدون تعارف جریان شبه روشنفکری دهه شست پرداخته است.

بخش هایی از کتاب:

پدر، امروز می‌گوید: خودتان را به آب و آتش بزنید. غصه‌ی لانه و باغ و بهار را نخورید. لانه باز ساخته خواهد شد، درخت باز کاشته خواهد شد؛ شرف، اما، اگر برود، در تاریخ ها می‌نویسند و وقتی نوشتند، با مرکبی می‌نویسند که خیلی سخت پاک می‌شود؛ با مرکب تجزیه، با مرکب معاهده گلستان و ترکمن چای... با مرکبی از خون سرداران و سربه داران... (از صفحه ۴۷ و ۴۸)

در فکرم که چرا نزد ایشان، هیچکس به قدر حسین (علیه السلام) عزیز نیست، و چرا خاطره‌ی شهادت حسین آن قدر زنده است که گویی هم امروز، صلات ظهر، تشنه‌ی تشنه، در همین جبهه یا آن جبهه، شهید شده است، و چرا تن برهنه اش را آن طور به چشم می بینند که گویی هم اینک، اینجا، بر خاک برهنه ی داغ افتاده است، و چرا هیچ کس هنوز هم، نیروی حسین را ندارد؛ نیروی پیش برنده، تغییر دهنده، اصلاح کننده، سازنده، به نبرد وادارنده، عاشق کننده و به نهایت افتخار رساننده اش را... باز شبی را در خیمه ی حسینیان زمان می‌گذرانیم چه گریه‌یی می‌کنند این جوان‌های نورسیده چه گریه‌یی می‌کنند...
خدای من! این‌ها از آقایشان حسین چه می‌خواهند؟ ‌(از صفحع ۸۷.۸۸)
        

4

          کتاب حاضر بخشی از یادداشتهای سفر به جبهه‌ی جنوب است که نادر ابراهیمی در فروردین سال 1365 به آن مناطق داشته است. او به همراه دو تن از اعضای سپاه پاسداران و نماینده ای از صدا و سیما به عنوان  نویسنده و محقق آزاد آنچه از جنگ دیده است با نگاه شاعرانه‌ی خود ترکیب کرده است و در این کتاب به رشته‌ی تحریر در آورده است. نادر ابراهیمی در مقدمه، این کتاب را به رزمندگان دلاور میهن  پیشکش کرده است. نویسنده سعی کرده است در بیشتر بخش ها از اشعاری که آقای آهنگران در زمان جنگ می خواند استفاده کند و معنای مورد نظر خود را به متن آن نوا پیوند بزند.
یاد رزمندگان شهیدی که نشان‌شان در عکس های بایگانی سپاه است و باغهایی که توسط دشمن سوخت و از بین رفت،آشنایی با پیرمردی دلاور که چون یک پهلوان جوان در راه وطن می جنگد از مواردی است که او با نگاه ویژه ی خود به آن پرداخته است. مرام و اخلاق رزمندگان و رفتارهای زیبایی که از آنها سر می‌زند همچنین بازدید از خاک مقدس جزیره مجنون که با خون شهیدان غسل داده شده است از دیگر بخشهای اثر است.  در انتهای کتاب نیز چند شعر نو در مورد فداکاری برای وطن سروده و با چند قطعه عکس کتاب را به پایان رسانده است
کتاب به دلیل زبان حماسی و شاعرانه خوش خوان و جذاب است و دلاوری ها و قهرمانی های رزمندگان را در ذهن خواننده تداعی می کند. او با نشان دادن وجهه تاثیر گذار شخصیتی چند رزمنده از راه و منش آنها می گوید و در تمام اثر علاوه بر اینکه دفاع مقدس و معنویات حاضر در جنگ را ترسیم می کند از فضای پشت جبهه ها و افرادی که جز غر زدن کاری برای کشور و مردم نکرده اند نیز سخن می کند و آنها را در مقایسه با رزمندگانی که صادقانه و با نیت الهی جنگیده و شهید شده‌اند، قرار داده و مقایسه می کند . این نکات برای مخاطب امروز نوجوان آموزنده است که بداند در روزگار جنگ همه ی افراد یکدست و هم عقیده نبودند و جنگیدن عادی نبوده است. مثل همین امروز در آن روزگار نیز بودند کسانی که قدم از قدم بر نداشتند و همیشه از مردم و انقلاب متوقع و طلبکار بودند. در این صورت ارزش جهاد و رشادت و شهادت رزمندگان بیش از پیش برای او برملا می شود.
فقط به دلیل زبان شاعرانه  ممکن است مخاطب  جذب نشود و در حوصله او نگنجد.
        

3

          بر خلاف اکثر نادر ابراهیمی‌ خوان‌ها نادر را با این کتاب شروع کردم و وارد دنیایش شدم. سفر به جنگ از  دوربین نادر ادبیات ایران.
دنیای قشنگی بود با اینکه از جنگ گفته بود؛ اما زبان نادر شیرینش کرده بود.
بیشتر از اینکه این کتاب را روایتی از جنگ بدانم؛ آن را مجموعه یادداشت‌ها و تحلیل‌های نادر از جنگ و آنچه در جبهه‌ها به نظاره نشسته بود، می‌دانم.
چیزهایی که نادر را شیفته خودش کرده بود؛ خلوص رزمندگان، شجاعتشان، ایمان وصف ناپذیرشان و...
و چیزهایی که نادر قادر به سکوت در برابرشان نبود؛ کسانی که قصد داشتند پشت نقاب بزدلی، هویت دفاع مقدس را زیر سوال ببرند.
نادر در این کتاب گاهی به هم‌کیشان خودش شبه روشنفکران و روشنفکران تنه می‌زند و تفکراتشان را به باد نقد می‌گیرد. 
چهار امتیاز دادم برای کم بودنش.
بیشتر نیاز داشتم از این دنیا بنوشم. از جنگ و از روایت‌های نادر.
کتاب با شعرهای آهنگران ما را به جبهه‌ها می‌برد. انگار صدای آهنگران که می‌پیچد تن بوی خاک جبهه می‌گیرد و تصویر پوتین‌های گلی و پلاک‌های خونی قاب‌می‌شود جلوی چشممان.
"یک روز به جبهه باز خواهم گشت، هر چند شایسته‌ی آن نباشم و شبه روشنفکری رنجیده و زخم خورده باشم.
آنجا سرم را روی زانوی رزمنده‌ای خواهم گذاشت و خواهم پرسید: مگر این آقایتان حسین با شما چه کرده که اینسان..."
چه بگویم جانا که سخن از زبان ما می‌گویی؟!
براستی این حسین کیست که همه‌ی عالم دیوانه‌ی اوست؟


        

4

          درست در شبهایی که کتاب با سرودخوان جنگ در خطه‌ی نام و ننگ را می خواندم؛ صحبت‌های محمدجواد ظریف در باب تئوریزه کردن قرارداد گلستان و ترکمنچای سروصدا به پا کرد 
همین چند خط قلم نادر ابراهیمی بماند به یادگار که این چنین عاشق ایران بود:
" لانه، باز ساخته خواهد شد
درخت، باز کاشته خواهد شد
#شرف ، اما، اگر برود، در تاریخ‌ها می‌نویسند و وقتی نوشتند، با مرکّبی می‌نویسند که خیلی سخت پاک می‌شود: 
با مرکّب تجزیه
با مرکّب معاهده‌ی گلستان و ترکمنچای
با مرکّبی از خون سرداران و سربه‌داران"

#نادر_ابراهیمی در این کتاب بی‌نظیرش مرامنامه و عشقش به ایران را از دل مناطق عملیاتی جنوب و جزایر مجنون فریاد می‌زند از حسین(ع) می‌گوید، از بسیجی‌های پیر و نوجوان جبهه‌ها و از روشنفکرانی که به ملت پشت کرده اند:

"کاتیوشا! کاتیوشا! ترکمنچای را به یاد می‌آوری؟ گلستان را به یاد می‌آوری؟ اینک به همت غیرتمندان سجاده نشین خط شکنی همچون شهید همت که در خیبر به خاک وخون غلطیدند و شهید عباس کریمی که آواره و در به در شهید شد و هزاران چون همت و کریمی، کاری کن که حیثیت به مخاطره افتاده ما به ما بازگردد "

نادر جاهایی از سطور کتاب چنان به شبه روشنفکران می‌تازد که فراموش می کنی که این کتاب نادر است نه غربزدگی جلال!
        

0