کتاب ها و سیگارها

کتاب ها و سیگارها

کتاب ها و سیگارها

جورج اورول و 1 نفر دیگر
3.5
24 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

33

خواهم خواند

22

شابک
9786005981780
تعداد صفحات
182
تاریخ انتشار
1398/7/14

توضیحات

        
اورول موضوع داستان را با شرحی از شرایط دشوار در مورد پرداخت هزینه بیشتر برای خرید کتاب و سیگار شروع می کند و در مقالات و سخنرانی های شور انگیز و تهاجمی اش، از خطرات و شبهات حرفه کتاب فروشی های دست دوم گرفته تا قوانین دموکراسی و آزادی مطبوعات در خصوص میهن پرستی و انتقاد از رژیم های استبدادی و عقاید کمونیسم می پردازد که بسیار قابل توجه است. به عنوان مثال در بخشی از داستانش آنجا که می گوید: دوران کودکی ام یعنی همان زمان تحصیل، زیر شلاق های خشونت بار سامبو و طعنه های پرمعنای فیلیپ، کسانی که مانند هم تراز های خود، یعنی افراد خودمحور و خودخواه و حریض که ملاک ارزشگذاری شان برای انسانیت تنها بر اساس پول سنجیده می شد، گذشت... بعد ها شنیدم که مدرسه آتش گرفته، اما اگر واقعا اینطور بوده باشد فکر می کنم در آتش خشم و حقارت و پستی سوخت ... البته آرزو نمی کنم که این حقیقت داشته باشد ... چون می دانم در هر حال پایانی برای بدی وجود ندارد! 
.
      

یادداشت‌ها

          یک:
از روزی که آن بنده‌ی خدا که اسم موزه لور فرانسه را اشتباه گفت، من دیگر یادم نماند که تلفظ درست لور کدام بود. یا بالاخره یاساشین آذربایجان یا یاشاسین آذربایجان. اورول هم قاعدتا از همان‌ها هست. حالا که یک کتاب صوتی ازش شنیده‌ام، امبدوارم یادم بماند که اُروِل است!

دو:
اینکه یک نویسنده‌ی رمان جستار بنویسد، شبیه این است  که بتهون وسط پیانو زدم متوقف شود و بگوید یک لحظه توجه کنید! این قسمتی که برای شما می‌نوازم را در فلان زمان و مکان سرودم و حال و حوایم آن طور بود و الخ. تولستوی وقتی اعتراف می‌کند، یعنی دارد به این سوال پاسخ می‌دهد که همه‌ی آن هزاران صفحه جنگ‌وصلح و آنا کارنینا و رستاخیز و... برای چه؟ این کتاب هم جستار اورول است.

سه:
چرا باید نام بدترین جستار یک کتاب را برای عنوان کتاب انتخاب کرد؟ نمی‌دانم. با خواندن جستار اول ناامید نشوید. در واقع از نیمه‌های کتاب دیگر بحث ارتباطی با کتاب ندارد. البته به دوران تحصیل اورول مربوط می‌شود که فکر نمی‌کنم از کتاب هم حرفی شده باشد.

چهار:
تمام آن چهارونیم ستار برای جستارهای مربوط به دوران تحصیل اورول است. واقعا جذاب بود. حتی اگر  خیالی بود هم جذاب بود؛ چه برسد به اینکه واقعا چنین اتفافاتی افتاده باشد. توصیف یک نظام طبقاتی که تنها شانس احتمالی برای فرار از طبقه‌ی پایین به طبقه‌ی بالاتر، پذیرش در آزمون بورسیه است. معادلش در جامعه‌ی امروز ما شاید کنکور باشد. با این تفاوت که امروز دیگر واقعا تحصیل بهترین راه برای کسب ثروت و جایگاه اجتماعی نیست.

پ.ن: در پیاده روی اربعین، در گرمای عصر موکب‌ها که نمی‌شد خواب رفت، این کتاب صوتی را گوش دادم. الان هم که این یادداشت را تمام می‌کنم، ماشین از کربلا به سمت مرز مهران حرکت کرد.
20 صفر 1446
        

37

          در وهله اول اشتباه نکنید این کتاب رمان نیست
این اثر شامل هفت مقاله مختلف در سال‌های مختلف از زندگی جورج اورول است.
کتاب در عین توضیح دادن برخی مسائل از جملات  ویژه‌ای استفاده میکند که در ذهن می‌ماند .
مقاله دوم و سوم (″خاطرات کتابفروشی″ و″ اعترافات یک منتقد کتاب″) را خیلی دوست داشتم  و منظره خاطره‌انگیزی از موضوع بحث برایم ساخت.
مقاله یا قسمت هفتم کتاب اختصاص داده شده به خاطرات دوران مدرسه نویسنده کتاب ، جورج اورول. خاطراتی که حس کودکی و مدرسه شبانه روزی که در آن تحصیل کرده را به خوبی القا میکند. و سعی بر این دارد که بگوید انسان وقتی کودک است هر چه به او بگویند باور میکند چون خودش چیزی را ندیده و درک نکرده است.
مقاله ″ممانعت از ادبیات″در دفاع از روشنفکری قلم و نویسنده است و سرکوب فکر نویسنده را مورد هجمه قرار می‌دهد و به نویسنده ‌های سفارشی می‌پردازد.
مقاله″فقرا چگونه می‌میرند″ نیز به شرایط بیمارستان و پزشکان آن دوران میپردازد.

ارزش خواندن دارد . توصیه میکنم.
        

21

          "کتاب یا سیگار" اثر نویسنده مشهور انگلیسی "جورج اُروِل" ( اریک آرتور بلر)
من این کتاب رو بصورت صوتی با خوانش "نیما رئیسی" و ترجمه "سپیده اشرفی" از اپ "طاقچه" گوش کردم و کیفیت کار بالا و راضی کننده بود.
این کتاب مجموعه ای از هفت مقاله هست که اولی درباره مقایسه قیمت سیگار و کتابه. این‌که مردم ترجیح میدن برای سیگار پول بدن تا اینکه مطالعه کنن. البته این موضوع در حال حاضر هم مشکل کشور ما هست! کتاب گرونه ولی هم قیمت یه ساندویچ اگر رمان بلند باشه هم قیمت پیتزا خانواده! بهرحال دغدغه ها تفاوت میکنه باقی همه بهونه هست.
نویسنده خودش سیگاری قهاری بود و آخرسر هم بعلت بیماری ریوی فوت میکنه. این کتاب حالت اتو بیوگرافی هم داره.
آخرین مقاله که طولانی ترین بخش هم هست (حدود دو ساعت)، خاطرات ایام تحصیله و مربوط به بررسی وضعیت نظام آموزشی انگلستانه و تبعیضی که بین فقرا و اغنیا در دسترسی به تحصیل بالاتر و درنتیجه دست‌یابی به مراتب اجتماعی بهتره. 
این بخش هم انگار که روایت وضعیت فعلی جامعه ایرانه که مثل صد سال پیش انگلستانه! نظام آموزشی نابرابر البته یک تفاوتی هنوز هست، اونجا بهرحال میبایست مدارج آکادمیک رو طی میکردن تا به پست بالاتر برسن، اینجا همون تحصیلات هم لازم نیست، فقط سفارش و گرایش سیاسی کافیه.
اسمی هفت مقاله از این قراره: 
کتاب یا سیگار 
خاطرات کتابفروشی
اعترافات یک منتقد کتاب
ممانعت از ادبیات
کشور من: چپ یا راست؟
فقرا چگونه‌ میمیرند؟
شادی ایام خردی یاد باد! 

گزیده ای از کتاب به انتخاب مترجم:
"اگر سرانه مطالعه همینقدر پایین بماند باید گفت علتش لابد این است که کتاب خواندن به اندازه رفتن به مسابقه سگها یا رفتن به سینما یا بار جذاب نیست و علتش این نیست که کتاب ها چه خریده شوند و چه قرض گرفته شوند، زیادی گران اند." 

حدود ۵ ساعت 

#کتاب_یا_سیگار #جورج_اورول #نیما_رئیسی #سپیده_اشرفی #طاقچه #نشر_چشمه 





        

0