امیرعلی نبویان و 1 نفر دیگر
3.6

1396/3/2

تیشه بشکن فرهاد! که در این شهر مجازی شلوغ، همه شیرین شده اند به فریب و دروغ... .

لیست‌های مرتبط به شهر غصه

امین

امین

1403/1/26

مهمانسرای دو دنیاشهر غصهغول بزرگ مهربان

کتاب‌های صوتی خوب به انتخاب یک کتابِ صوتی ندوست!

11 کتاب

چند سالی هست که کتاب‌های صوتی به‌خاطر مزیت‌های زیادشون و البته سازگاری‌شون با سبک زندگی مدرن، همه‌گیرتر شدن؛ اما من همیشه با کتاب‌های صوتی مشکل داشتم. اصلی‌ترین مشکلم هم اینه که موقع گوش دادن به کتاب‌های صوتی، تمرکز برام سخته. با این حال طی این یکی دو سال، سعی کردم بیشتر به این نوع از کتاب فرصت بدم و دیدم برای بعضی از کتاب‌ها اتفاقاً خیلی خوبه؛ برای اونایی که متن روانی دارن، پیچیدگی‌های فکری‌ادبی عجیب‌غریبی ندارن، پیوستگی متنشون جوری نیست که حین گوش کردن، نیاز به پردازش حجم اطلاعات زیادی داشته باشن یا حین خوندن لازم نباشه برگشت به عقب و چیزی رو مجدد بررسی کرد. این مقدمه‌ای بود بر انگیزۀ من برای ساختن این فهرست؛ که اگر افراد دیگه‌ای هم مثل من با کتاب صوتی میونۀ خوبی ندارن، شاید با این کتاب‌ها بتونن تا حدی باهاش آشتی کنن. چون به هر حال مزیت‌های خیلی زیادی داره. چند نکته: 🟢 برای انتخاب این کتاب‌ها دوتا موضوع رو در نظر گرفتم: اول اینکه خودم کتاب رو دوست داشته باشم و دوم اینکه علاوه بر خوب بودن اجرای نسخۀ صوتیش، متن کتاب با توضیحاتی که قبل دادم، مناسب کتاب صوتی باشه و اگه ترجمه بود، ترجمه‌اش هم خوب باشه. 🟢 کتاب‌هایی که اینجا اضافه می‌کنم، ممکنه از هر ژانر و ردۀ سنی‌ای باشن. 🟢 قرار نیست این فهرست به همین تعداد کتاب محدود باشه، هر زمان که کتاب صوتی خوبی بشنوم که فکر کنم مناسب این فهرسته، اضافه‌اش می‌کنم. 🟢 بعضی از کتاب‌ها ممکنه چندین نسخۀ صوتی داشته باشن که برای رفع ابهام، اینجا مشخص می‌کنم که برای اون‌ها کدوم نسخه رو شنیدم و اگر کتابی رو اینجا ذکر نکردم، منظورم نسخۀ صوتی رسمی با ترجمه‌ایه که توی این فهرست اضافه شده: 1️⃣ گلستان سعدی، نسخۀ نوین کتاب گویا، به روایت احسان چریکی و الهام نامی

امیرکبیر به تهران امروز ما آمده است. همچنین بسیاری از بزرگان تاریخ ما. آنهایی که در قصه حضور دارند: لیلی، باربد، ابن سینا و شخص امیرکبیر است‌. اما هستند شخصیت‌هایی که نامشان فقط می‌آید و روایتی کوتاه از آنها گفته می‌شود. شخصیت‌هایی چون مجنون، فردوسی، رستم، سهراب، آرش کمان‌گیر، کاوه آهنگر، حافظ، ناصرخسرو، خسرو، شیرین، فرهاد، نظامی گنجوی و...

کتاب با زبانی طنز و موزیکال به دغدغه‌ای قدیمی پرداخته است. دغدغه فراموشی تاریخ خودمان و شخصیت‌های تاریخی‌مان. کتاب به ما می‌گوید شخصیت‌های تاریخی ما اگر امروز بودند هر چند از وضع ناراضی بودند، ولی خودشان را با اوضاع ما تطبیق می‌دادند.
ابن سینا داروی قلابی می‌فروشد و می‌گوید که در سه و نیم درصد از افراد عوارض دارد تا وقتی برگردند تا مشکل دارو را بگویند می‌گوید من گفته بودم در سه و نیم درصد عوارض دارد و شما جزو همان سه و نیم درصدی. و داروی آن مثلا عوارض را به آنها می‌فروشد.
لیلی مچ مجنون را در حالی که با دختر دیگری قرار داشته می‌گیرد.
سهراب بعد از اینکه با فردوسی به مشکل می‌خورد، با ناصر خسرو شراکت می‌کنند و نوش داروی تاریخ مصرف گذشته قاچاق می‌کنند.
باربرد سازش را فروخته و مشغول به کار رپ شده.
حافظ راضی شده است اشعارش را به عنوان شعر رپ ویرایش و استفاده کنند.
امیرکبیر هم که سال‌ها در کاشان دلاکی می‌کرد، از دست غرغرهای همسرش به تهران برگشته است به دنبال کار، که این اوضاع را می‌بیند.

موضوع کتاب تکراری است و شاید اگر کسی بگردد این نوع پردازش به این موضوع را هم پیدا کند. ولی استفاده از جنبه موسیقی احتمالا تفاوت این کتاب با دیگر کتا‌ب‌های این دستی است‌. بهتر که کتاب را فقط در قالب نسخه صوتی منتشر کردند و کار به نسخه فیزیکی نکشید.

در عنصر طنز، کتاب توفیر چندانی نیافته است. جملات طنزآمیزش گاهی خوب و موضوعات مورد استفاده هم جالب توجه هستند ولی در کل قوت چندانی ندارد و حتی جملاتی سخیف هم دارد.
اما بیشتر توانایی کتاب در عنصر موسیقیایی آن است. توازن جملات و همچنین آهنگ‌های پیش زمینه هر چند همه جا خوب نیست ولی در اغلب کتاب به خوبی دیده می‌شود. پردازش موسیقیایی‌اش آنقدری خوب است که مقصود نویسنده که ارائه طنزی تلخ بوده است را به خوبی می‌رساند و ضعف جملاتی که نمی‌توانستند این مقصود را برسانند می‌پوشاند. آنقدر خوب که شما آخرش احساس اندوه از این وضعیتی که نویسنده سعد کرده است بگوید اسفبار است پیدا می‌کنید. می‌گویم سعی کرده چرا که کتاب کمی بیش از حد سیاه نمایی کرده و گویی جامعه امروزی ایران فاقد هر گونه خوبی است و سراسر دروغ است و بدبختی.

در کل خوب است که کتاب یک بار شنیده شود و این دغدغه قدیمی حداقل برای ما یادآوری شود. هر چند نباید به تمامه حرف نویسنده را قبول کرد که وضع ما تا این حد اسف‌بار است، ولی این درون ذهن ما باشد که وضع ما همچین هم خوب نیست.

بخشی از کتاب:

محشر کبری بر پاست؟
تو ولی فارغ از این حوری و غلمان و پری های دغل،
باز هم میپرسی:
خانه ی دوست کجاست؟

من نسبت به کتاب‌های صوتی کمی گارد دارم؛ احساس می‌کنم فقط وقتی می‌تونم بگم کتابی رو خوندم که واقعا خونده باشمش -نه که گوش داده باشمش! اما «شهر غصه» کتابیه که اتفاقا باید گوشش داد. نه فقط به خاطر صداپیشه‌های خوبش (تصاویر روی جلد)، بلکه چون لحن آهنگین کتاب با بلند خوندن یا شنیده شدنه که بهتر منتقل می‌شه و به دل می‌شینه.
... خب هرچند، من بازم دلم راضی نشد و موقع گوش دادن نسخه‌ی صوتی، نسخه‌ی متنی‌ش هم جلوی چشمم بود =)) (و متوجه شدم تفاوت‌هایی جزئی بین‌شون وجود داره. احتمال دادم یه سری اصلاحات و بداهه‌پردازی‌ها صورت گرفته).

«شهر غصه»‌ی امیرعلی نبویان داستانیه از برخی شخصیت‌های تاریخی که به زمان حال اومدن و حالا با این زمان خودشون رو تطبیق دادن یا دچار چالش‌هایی می‌شن. ایده‌ی جالبی داشت هرچند خیلی کوتاه بود و به نظر می‌‌رسید بخشی از یه داستان بلندتر باشه (یا ادامه‌ی «ناگهان پیت حلبی» که تو مقدمه‌ی کتاب نوشته بود). ترجیح می‌دادم ادامه داشته باشه، ولی می‌شه هم مثل یه پادکست بهش نگاه کرد که آدم ۴۴ دقیقه وقت می‌ذاره یه داستان جالب با ظرافت‌ها و اشاره‌های طنز گوش بده.