معرفی کتاب قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی اثر یاسین حجازی

قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی

قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی

4.6
83 نفر |
45 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

56

خوانده‌ام

125

خواهم خواند

188

شابک
9786006889658
تعداد صفحات
1,164
تاریخ انتشار
1395/6/9

توضیحات

کتاب قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی، نویسنده یاسین حجازی.

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی

نمایش همه

پست‌های مرتبط به قاف: بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی

یادداشت‌ها

          برخلاف ظاهر سختش خیلی روان بود. شماره ی صفحات صد صفحه صد صفحه از دستم در می رفت آن قدر که محو قاف می شدم.
در آغاز کتاب ردپای پیامبر در شکافتن دریا و هشدار یعقوب و خاتم سلیمان، جدید بود.
وقایع پس از رحلت پیامبر، روایتی سینمایی داشت. سه صحنه ای که موازی روایت می شد. نگار نگاتیو های سه واقعه را با هم ترکیب کرده بودند....تشییع پیامبر توسط حضرت علی (ع) و چهار نفر دیگر، ادعای نبوت مسیلمه و سقیفه!
از ماجرای سقیفه سریع گذشت ولی به نظرم به مقصودش رسیده بود.
غدیرش غدیر نبود. حتی یک بار هم برگشتم و دوباره حجه الودعاع را خواندم ولی غدیر نبود.

از ابابیل تا کلیسای بصرا، تمام مدت صحنه ها ی فیلم "محمد رسول الله" آقای مجیدی در ذهنم تداعی می شد با موسیقی متن عالی فیلم...و خوب البته از بعثت تا فتح مکه هم کم و بیش "محمد رسول الله" مصطفی عقاد با موسیقی متن اش:)

سی صفحه ی آخر معنی واژه های دشوار یا عربی کتاب است که جز دو یا سه بار لازم نشد به آن مراجعه کنم. واژه های نا آشنا را یا از ریشه می شد معنا کرد یا از مفهوم جمله و یا ندانستن معنی شان لطمه ی به مفهوم کلی نمی زد.

بسیار بسیار مشتاقم برای خواندن باز خوانی های دیگر آقای حجازی به خصوص "روزگار قتل عثمان ابن عفوان تا پایان حرب جمل" که هنوز منتشر نشده.

جمله ی پایانی کتاب:
 رسول گفت: 
.اسلام پدید آمد و غریب بود. و بعد از این، به عاقبت، هم غریب شود

پی نوشت:
1. واکنش یکی از دوستان به قاف خوانی من:
پرونده ی بابک زنجانی که تموم شه میرن سرغ هرکی قاف داشته باشه...خود دانی
گران است ولی می ارزد:)
2. شیرازه ی کتاب عالی است. می توان بدون نگرانی هزار و صد صفحه کتاب را خواند.
        

35

هیچ متنی و
          هیچ متنی و هیچ کلماتی نمی‌توانستند به این خوبی بزرگ مرد تاریخ را در ذهن من شکل بدهند. همه‌ی ما از کودکی وصف نبی اسلام( ص) را شنیده‌ایم اما این اولین بار بود که خودم را این همه نزدیک می‌دیدم به پدر دینم. اولین بار بود که از سدّ بلند کلمات رد شدم و از زمان و مکان جدا شدم و به اندازه چند صفحه پیامبر(ص) را از نزدیک درک کردم. مدت ها بود که کتابی نتوانسته بود این همه حالم را تغییر بدهد. گاهی لبخند به لبم میآورد و گاهی اشکم را درمی‌آورد. متن مخلوطی از سه متن کهن با عمری بیش از شش صد سال است اما به جرات میتوان گفت که اگر بیشتر نه، حداقل هم اندازه بهترین متن های روزگار ما قابل فهم است برایمان. روان، شیرین، غنی و نزدیک به زبان امروز ما. هر سه متن از متون دوره‌ی دوم نثر پارسی هستند که نه به سادگی دوره‌ی اول است، نه در دام مترادف های متکثر و عذاب آور دوره‌ی سوم نثر پارسی می‌افتد. به قول مولف عزیز ( آ.حجازی) نثری که شما را با خود می‌برد. اینکه کتاب را در دو هفته خواندم گویای همه‌ی عظمت و کشش این متن است. 


رسول گفت:
اسلام پدید آمد و غریب بود. و بعد از این، به عاقبت، هم غریب شود.
        

41

          ۱۷.قاف
مدت ها بود که میخواستم این کتابو بخونم و و کسی نداشت تا قرض بگیرم بنابراین بر اثر  موفقیتی به خودم هدیه دادمش😎
۱۱۶۳صفحه هست ولی خیلی خوب و روان پیش میره . نثر کتاب به صورت کهن هست اما خسته کننده نیست و معنی واژه ها رو از جمله میتونید به راحتی بفهمید و یا آخر کتاب همه ی معنیارو زده. 
این کتاب بازخوانی  زندگی پیامبر اسلام پیش از تولد تا شهادت هست. 
اسامی اشخاص رو دقیق بیان کرده
داستانی هست و همون طور که گفتم به تحلیل موضوع نمیپردازه .و خب بسیاری از موضوعات رو هم تیتروار ازشون رد میشه . 
وقایع بعد از رحلت پیامبر،روایتی سینمایی داشت.نگارنده نگاتیو های سه واقع راباهم ترکیب کرده بود .تشییع پیامبر توسط امیرالمونین و ۴نفر دیگه ،ادعای نبوت مسیلمه و سقیفه.

و پیامبر ما ،در معراج در پاسخ به خداوند که فرمود : رسول من،حبیب من،بگو هر چه میخواهی؟
شفاعت برای امتش را خواست...
آسانی برای امتش را خواست...
بهترین ها برای امتش را خواست ...
کرامت برای امتش را خواست...
پیامبر ما مهربان ترین بود...
جمله پایانی کتاب:
 رسول گفت:اسلام پدید آمد و غریب بود و بعد از این ،به عاقبت هم غریب شود.
        

0

          کار یاسین حجازی، همون طور که خودش گفت، تدوین بود. فقط و فقط تدوین و نه بیشتر.
پس اگر به جایی از کار یاسین حجازی ایراد فنی بگیرم فقط می‌تونم برم سراغ مشکلایی مثل پرش صحنه و رعایت نکردن غیر موجه سیر زمانی و از این قبیل ایراد ها که چند تایی ازش به چشمم خورد. قابل اغماض بود؛ ولی بود.
و اگر بخوام از کار یاسین حجازی تعریف کنم باید برم سراغ انتخاب‌هاش متن‌ها و صحنه‌ها، سراغ تلاشی که کرده تا از ۳ متن جدا یک متن یک‌دست جلوی چشممون بذاره و امثالهم. چقدر این مرد در کار ارزشمند خودش زبردسته... (هر چند واقعا کتاب آهش رو بیشتر می پسندیدم از این لحاظ که روایت بهتری داشت به لحاظ فنی و هنری قضیه)
هر چند تا مواد خام این کتاب رو نبینم قضاوتم کامل نیست ولی از این لحاظ یاسین حجازی به نظرم باید ۴ ستاره رو بگیره لااقل. سیمرغ زرین بهترین تدوین‌گر کتاب!

اما... اما چرا ۳ ستاره؟ به خاطر اصل محتوای کتاب.
ارزشمند بود. لازم بود. حساسیت‌های دینی و مذهبی درش رعایت شده بود. دقیق بود. معتبر بود. خوب بود.
ولی چه‌ کنم که نمی‌تونم دل بدم به این نوع روایت از این تاریخ. می دونید قصه چیه؟ من ۱۰-۲۰ سال دیر رسیدم به انقلاب خمینی (ره) و چیزی که دوست دارم از این مرد ببینم و بشنوم تا سر ذوق بیام زندگی‌نامه اش و سال‌نمای کارهاش نیست (هرچند شاید چیزی مثل سه دیدار نادر ابراهیمی هم سر ذوقم بیاره)؛ حرف‌هاشه؛ نوع نگاهش به مسائله؛ دغدغه و برنامه‌هاشه برای یه حیطه وسیع جغرافیایی و تاریخی. خلاصه بگم: اون چیزهاییشه که الان به کارم میاد و راه رو نشونم می‌ده و الخ.
حالا یه نگاه بندازید بهم: من. آدمیزادی که ۱۴ قرن دور افتاده از اون مرد. از مردی که حیطه اثر گذاریش هزاران بار وسیع‌تر از هر کسی و ارج و قربش پیش خدا قابل قیاس با هیچ نبی و رسولی نبود. آدمی که ۱۴ قرن دور افتاده از زمانی که انبیا مشتاق دیدنش بودن. آدمی که احتمالا وایساده در آستانه زمانی که باز هم انبیا مشتاقش درک کردنشن. فکر کنید این آدم یه لحظه خودشو نگاه می‌کنه و می بینه چقدر برای این زمان دستش خالیه. چقدر دوره از جایی که باید باشه. چقدر نگاهش فرق داره با چیزی که باید باشه.
یکی بهم بگه زندگی‌نامه و شرح وفات و ممات این مرد به چه درد همچین آدمی می‌خوره؟ از کجای این متن می‌تونه هدایت رو پیدا کنه وقتی اون همه آدم از عرب بت‌پرست جاهل گرفته تا عالم کتاب‌خونده جهود این متنا رو از نزدیک و زنده دیدن و ایمان نیاوردن؟

پ.ن. این که به باقی زندگی‌نامه التفات بیشتری داشتم به خاطر این بود که هیچ کدوم مثل این احساساتم رو بر نینگیختن!
پ.ن.۲. بی‌صبرانه منتظر کتاب بعدی آقای حجازی هستم
        

4