معرفی کتاب انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع) اثر موسی صدر مترجم حورا صدر

انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع)

انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع)

موسی صدر و 3 نفر دیگر
4.0
44 نفر |
10 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

67

خواهم خواند

45

شابک
9786005676242
تعداد صفحات
228
تاریخ انتشار
1392/5/5

توضیحات

        این کتاب در بردارنده ۱۳ جستار از امام موسی صدر درباره امیرالمومنین (ع) است. مطالب این کتاب را می‌توان به سه بخش تقسیم کرد. بخش اول، مجموعه گفتارهای امام موسی صدر به مناسبت ولادت امیرالمومنین؛ بخش دوم سخنان وی درباره واقعه غدیر و ولایت حضرت علی؛ و بخش سوم مطالبی است که امام موسی صدر به مناسبت شهادت حضرت بیان کرده است. در این مقالات به موضوعات متنوعی همچون ایمان امام علی و معنای ولایت و اسوه بودن امیرالمومنین و چگونگی درس‌آموزی از سیره ایشان پرداخته شده است.
در پیوست این کتاب نیز تصاویر دست‌نوشته‌ای از امام موسی صدر درباره امام علی آمده است که ترجمه آن با عنوان «علی در چند سطر» در ابتدای کتاب درج شده است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع)

نمایش همه
بریدۀ کتاب

صفحۀ 113

مفهوم انسان از نگاه مؤمن با مفهوم انسان از نگاه غیر مؤمن متفاوت است. بنابراین، وقتی انسان مؤمن فعالیت‌های اجتماعی خود را بر اساس ایمان به خداوند انجام دهد، میان ایمان و نفس و جان او هماهنگی و سازگاری پدید می‌آید. [...] در حالی که اگر خاستگاه فعالیت‌های انسان در عرصهٔ اجتماعی، ایمان به خداوند باشد، در روابط و کارهای اجتماعی خود فردی مؤمن است و همهٔ فعالیت‌های او ایمان او را تقویت می‌کند و بدین ترتیب، او فردی استوار و هماهنگ می‌شود و از ایمان خود پاسداری می‌کند. نگهداری از دین و ایمان برای کسی که ادعا می‌کند می‌تواند در جامعه‌ای غیرمؤمن زندگی کند، ولی انسانی مومن باقی بماند، مانند نگه داشتن زغال افروخته در دست است. آینده‌ای که ما در آن زندگی خواهیم کرد، اینگونه خواهد بود. من با تکیه بر ایمان خود کارهایی را انجام می‌دهم و این کارها ایمان مرا رشد می‌دهند. از سوی دیگر، من در جامعه زندگی می‌کنم و فعالیت‌های دیگری نیز انجام می‌دهم. هر عملی که از انسان سر می‌زند، مبنای فکری و اعتقادی او را تقویت می‌کند و می‌پروراند. برای نمونه، اگر شما امروز از چیزی بترسید و از آن بگریزید، این گریختن شما، عامل ترس را در شما تقویت می‌کند، ولی اگر در برابر آن بایستید، عامل شجاعت را در خود رشد داده‌اید. انسان مجموعه‌ای از عناصر جدا از یکدیگر نیست و هرگونه فعالیت بیرونی بر گرایش‌های درونی و روحی او بازتاب دارد.

3

لیست‌های مرتبط به انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع)

پست‌های مرتبط به انسان آسمان: جستارهایی درباره امیرالمومنین (ع)

یادداشت‌ها

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          نگاه امام موسی صدر به حضرت علی(ع)  یک نگاه تشریفاتی ، تقدسی محض نیست  ، او امام علی(ع) را قله کمال انسان می داند اما قله ای که هر قدر هم دست نیافتنی باشد ، دامنه هایی دارد سرشار از زندگی و انسان های بی شماری تربیت یافته این دامنه ها هستند.

انسانِ آسمان برای من جواب بود . سرشار از پاسخ ... پاسخ سوال هایی که طی سال ها گوشه هایی از ذهن و زندگی ام ایجاد شده بودند . شبیه حفره های کوچکی که شاید دور از دسترس خودم مانده بودند یا در پناه دل مشغولی ها و تنبلی ها فراموش شده  بودند. امام موسی صدر برای من   آقای دلیل و پاسخ است ، پرسش نیست!

وصف انسان های کامل ، شیرین و لذت بخش است ، اما وصف انسان کامل از زبان مردی که خودش بیش از دیگران با مرام علی (ع) زیسته است بارها و بارها شیرین تر است . انسان آسمان برای من آب بود ، بعد از تشنگی های بسیار ‌... تشنگی های فراموش شده! تشنگی هایی که اگر در گوشه وجود آدم بمانند خاکش ترک‌میخورد و راهی بنا میشود برای نفوذ نباید ها به کالبد انسان یا شاید راهی برای خروج بایدها! زندگی برایم باید و‌ نباید دارد. گاهی مطلق است  و  معیارهایش واضح و صریح محکم اند. معیاری مثل امیرالمومنان علی(ع) ، معیاری به ثبات و استحکام حیدر ، انسانِ آسمان ، همان علی(ع) که "با ایمانش بازی نمی کرد، در بازارش همانی بود که در خانه ، در خانه اش همانی بود که در جنگ و در جنگش همانی بود که در مسجد مشاهده می شد‌. یک ذات بود ، اینجا و آنجا نمی شناخت. در تمامِ دنیای خدا ، على ولی خدا بود . در همه جا در مقابل خویش و بیگانه یکنواخت بود." ...



پ،ن :
همیشه دلم میخواست صد کتاب انسان آسمان (هدیه/وقف در گردش/نذر/یا هر اسمی!) بدهم و کاری کنم برای خوانده شدنش ، گاهی فکر می کنم ارتفاع لیست آرزوهایم از اعتبار ذاتی ام بیشتر است! هرچه خدا بخواهد ...
        

11

          بسم الله الرحمن الرحیم

شش روز از تمام شدن این کتاب می گذرد و یک بازه پنج ماهه برای خواندنش زمان گذاشتم.
جذاب نبود؟
برعکس ، نیاز بود مطالبی که موسی صدر در خلال سخنرانی هایش بیان کرده بود به خوبی برایم جا بیوفتند و با تمام شدنش یک طور های دلتنگش شدم.
این اولین مواجه من با منظومه فکری موسی صدر است و خوشحالم که با امام علی شروع شد.
کتاب پیش رو شامل جستارهای در مدح امیر المومنین است. سرفصل سخنراانی ها شامل مناسبت های مثل ولادت، شهادت، امامت و ولایت امام علی بود. متن کتاب در واقع سخنرانی های صدر بوده که به رشته تحریر در اومدن پس اگر یک مطلب مدام تکرار میشد به این دلیله.

پر رنگ ترین نکته این کتاب برای من ولایت پذیری امام علی در قبال پیامبر بود.بهترین الگوی که در این راستا میتونم پیدا کنم خود امام علیه. شما فکرش رو بکنید، تمام میشد این ولایت پذیری رو حس کرد، حتی یه سری جاها حرصم میگرفت که بابا یه سوال بپرس ، اما بعد متوجه میشدم در قبال ولی امر چه نیازی به پرسش هست؟
نکته بعدی خضوع تمام و کمال حضرت امیر در برابر خدا بود. جای جای کتاب به این مسئله اشاره میشد و داستان های رایجی که همه ما حداقل یک بار شنیدیم رو روایت کرده.

اگه بخوام به این کتاب یه ایراد بگیرم تکرار بیش از حدش بوده. میشد داستان های بیشتری از حضرت تعریف کرد اما خب ظاهرا صدر به هیمنا اکتفا کرده بود.
من این کتاب رو توصیه میکنم بهتون اما بابت اون تکراری که بالا گفتم ممکنه حوصله تون سر بره همچنان بازم توصیه میکنم بخونید.
        

13

          غدیر: روزی گرم بود .از روز های تابستان که خورشید وسط آسمان بود و زمین پاها را می سوزاند.همه ایستادند و فهمیدند که پیامبر برای امر مهمی آنان را فراخواند.زیرا انجا چهارراه بود.چون راه آنان از یک دیگر جدا میشد.اهل شام از راهی می رفتند ،اهل یمن و عراق از سویی دیگر که جمعیتشان به صد و بیست هزار نفر میرسید.جحفه بیابانی بزرگ و وسیع است که در آن بیابان پیامبر به برکه آبی رسید که در زمستان در آن آب جمع میشد.پیامبر صل الله :ایها الناس اوشک ان ادعی فاجیب (ای مردم نزدیک است فرا خوانده شوم و من آن را پاسخ گویم.)یعنی زمان مرگ من نزدیک است و این سخنان مهم است.ووصیتی بزرگ خواهد بود . پیامبر از آنان خواست که به ادا شدن رسالت به دست او شهادت دهند.بعد از تصدیق جمعیت،پیامبر پرسید :آیا من از شما به خودتان سزاوارتر نیستم؟ جمعیت گفتند:آری ،پیامبر دست علی علیه السلام را بلند کرد و فرمود :من کنت مولاه فهذا علی مولاه .هرکه من مولای اویم این علی مولای اوست.خدایا هرکه را به او دوستی کند،یاری رسان و هرکه او را خوار دارد،او را خوار ساز،مردم آمین گفتند.ای رسول خدا ما فهمیدیم منظور شما از این جمله چیست،منظور شما اطاعت از امام ،مانند اطاعت از پیامبر ،واجب است و همانگونه شما به ما از خودمان سزوارتریم ،معنای ولی و اولیا چیست؟یعنی کسی یا کسانی به انسان فرمان می دهند،او رانهی میکنند و بر می انگیزند .پس باید کارها و حرکت و گام های ما برخاسته تز ولایت الهام گرفته از آنان باشد .اسلام باید محرک ما و محرک همه وجود ما باشد .ما باید در کارخانه اسلامی ساخته شویم .باید هر یک از ما به انسان جدیدی تبدیل شود.یعنی انسان مسلمان انسانی که خدا و پیامبر و اولل الام. اطاعت میکند.
هرکس روز غدیر را درک کند، درحالی که آن را شناخته و به آن را شناخته و به آن ایمان پیدا کرده باشد ،گویا فرشتگان با او دست داده اند پس از واقعه غدیر پیامبر دستور داد مردم با علی علیه السلام بیعت کنند و با لقب امیرالمومنین به او سلام کنند.
        

0