4.0

1396/6/7

نسخه‌های دیگر

رمان حاضر، نگاهی به یک واقعه تاریخی دارد و نویسنده در آن سعی کرده ارزش گذاری به کتاب توسط ایرانیان را زیر ذره بین قرار دهد. مظفرالدین شاه کتابداری به نام لسان الدوله را به ریاست کتابخانه منصوب می کند. هر نسخه  و اوراقی از نسخ معروف در موزه های جهان است مربوط به این دوره است که این فرد از کتابخانه ها خارج کرده است. در این دوره 5 هزار جلد از نسخ نفیس کتابخانه گلستان به سرقت می رود. این موارد با به توپ بسته شدن مجلس تنیده شده، شخصیت اصلی دلال کتاب است که در این اثر به کتابسازی، کتابداری و صحافی و برخی هنرهای مرتبط با کتاب می پردازد و مخاطب را از زوایای دیگر از تاریخ کتاب پردازی مطلع می کند.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به بی کتابی

نمایش همه

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به بی کتابی

نمایش همه

«بی‌کتابی»
محمدرضا شرفی خبوشان را اصلا نمی‌شناختم و این کتابش به راستی شگفت‌زده‌ام کرد. نویسنده به بهانه نقل ماجرای یک دلال کتاب و عوالمش در نسخ خطی، صحنه‌هایی از تاریخ مشروطه، از ترور ناصرالدین‌شاه تا به توپ بستن مجلس، را به تصویر می‌کشد و در این میانه، تکه‌هایی از متن‌های کهن متخلف که همگی به
یک اسطوره خاص و البته جذاب پرداخته‌اند  هم خوانده می‌شود و حتی «بی‌کتابی» را به اثری نیمه پژوهشی هم بدل کرده است.

زبان داستان بسیار روان و در عین حال منتقل کننده لحن و حس نثر قاجاری (و نه عین آن نثر) است اگرچه در برخی صحنه‌ها گاه عینا جملات منابع قدیمی‌تر (همچون تاریخ مشروطه کسروی) را در متن آورده است.
شخصیت‌پردازی‌ها قدرتمند و داستان کتاب پرکشش است اما چون خط داستانی بهانه‌ای بوده برای روایت وقایع آن دوره و برساختن جهان مد نظر نویسنده و غوطه خوردن در آن، گاه نثر بی‌اندازه کند می‌شود که اگر خواننده دل‌بسته آن عوالم نباشد حتما سطرهایی را رد خواهد کرد و صفحاتی را ورق خواهد زد. اما برای خواننده‌ی کتاب‌باز و دل‌داده به عوالم نسخ خطی،  اسطوره‌ها و متون کهن،  جزییات هنر قاجاری، و درگیر وقایع مشروطه و به توپ بستن مجلس، همین‌ها نقطه قوت کتاب است و می‌توان حتی بعدتر بار دیگر بازگشت و در این صفحات دقایقی را آرامید و به تماشا نشست.
قطعا کتاب‌های بعدی چنین نویسنده توانمندی را باید به انتظار نشست و امید هم داشت که این قلم به اصول کارگاهی داستان‌نویسی مسلط‌تر شود و کتاب‌های بعدی به همین جذابی و بیشتر اما خوش‌خوان‌تر شود.

نرگس

نرگس

1402/10/18

بی‌کتابی: لاکتاب، لعنتی، لامذهب، بی دین
اولین چیزی که در شروع خوندن این کتاب توجهمو جلب کرد معنی عنوان کتاب بود! و البته با توجه به محتوای کتاب میشه گفت هم‌خوانی داره..

داستان به سبک “ جریان سیال ذهن” روایت میشه اما ارتباط گرفتن و فهمیدن اینکه چی به چیه سخت نیست؛ چیزی که سخته ارتباط گرفتن با نثرشه‌ シ هرچند که شیرین و گاهی طنزه..
با راوی اول شخص از زبان پسری روایت میشه که پدراندرش (پدرخوندش) عتیقه‌چیه و به واسطه‌ی این شغل این پسر هم عاشق کتاب و نگارنامه و .. میشه و در نهایت هم کتاب‌شناس و عتیقه‌فروش میشه:). داستانش بجایی میرسه که یکی ازین کتاب‌ها.. ⊙.☉

و اما نثر کتاب که خیلی موضوع مهمیه:
میشه گفت یک داستانِ تاریخیه. در زمان مرگ مظفرالدین شاه و به تخت نشستن محمدعلی‌شاه قاجار روایت میشه و در بین مباحث گریزی به فتحعلی‌شاه و ناصرالدین‌شاه هم میزنه.
نویسنده برای القای اون فضا و‌ اون زمان، نثری رو انتخاب کرده که به احتمال زیاد شما هم مثل من نیاز زیادی به لغت‌نامه پیدا میکنین ̃o.O
یجوری نیست که کلا متوجه نشین ولی فکر‌کنم اگه کتاب زبان اصلی (حالا نه خیلی سطح بالا🙄) میخوندم انقدر لغت‌نامه نیازم نمیشد😂🤝🏻

خبوشان در بین داستان انتقاد خودش رو به ستم‌هایی که به مردم میشه، غارت‌ها، دزدی‌ها، جنگ و جدل، تجاوز فرهنگی، دخالت‌های بیگانگان مخصوصاً روسیه، خشونت بی‌حدومرز بشریت و وضع مملکت هم بیان میکنه..
نگاه انتقادآمیزش به مسئله‌ی کتاب زیاد و چشم‌گیره؛ اینکه کتاب‌های نفیسی و ارزنده‌ای که دارایی این مملکت بوده چطور با جهل اطرافیان دربار به تاراج گذاشته میشه، کتاب‌خوانی و فهمیدن محتواشون به حاشیه رونده شده و کتاب‌ها در حد یک شئ تزئینی پایین آورده شدن.
🌱 آن‌ دسته که اینجا عالمند و ارزشِ کتاب را می‌دانند، استطاعت این را ندارند که بابتش پول هنگفت بدهند، آن دسته هم که استطاعتش را دارند، علمش را ندارند که فهم کنند ارزش کتاب چه
قدر است. پس می‌ماند وزیر مختار و شارژدافر و منشی و دیلماج قونسولگری دولت‌های بهیه روس و فخیمه انگلیس و‌ قویه‌ی آلمان و فرانس و‌ از این قبیل که آن‌ها هم مفت می‌خرند. اینجا اگر کتاب را از ما بخرند به هزار تومان، پس از حمل به فرنگ، آنجا کرورها به موزه‌ها و مجموعه‌دارها و اشخاص اعیان می‌فروشند.
✨شارژدافر: مٲمور سیاسی، کاردار.
✨دیلماج: مترجم
✨بهیه: خوب، نیکو!

از داستان‌ها و وقایعی که تعریف میکنه، میشه به اطلاعات بالای نویسنده به مسائل تاریخی و دغدغه‌ی فرهنگیش پی برد. اما خب خیلی جاها مخصوصاً اواخر کتاب پرگویی هم داره که به همین دلیل یه ستاره ازش کم میکنم ∩_∩

راستی در مورد ضحاک، داستان و سرنوشتش هم زیاد صحبت میکنه که اگه علاقه‌دارین بهش می‌تونه یکی از دلایل خوندن این کتاب باشه 🤷🏻‍♀️

پایان‌بندی داستان انصافاً خفن بود😎، پسندیدم👌🏻
و ماچ به کله‌ی خبوشان که مقدمه نداشت😍😂