یادداشتهای سارا عاشوری (19) سارا عاشوری 1402/6/9 کور سرخی عالیه عطایی 4.1 57 روایتهایی واقعی و عینی نویسنده توی این کتاب واقعا شوکهکننده و دردناکن. اینکه زندگی برای یک ملتی به واسطۀ سیاست چقدر میتونه پیچیده بشه. اینکه نداشتن یک جغرافیای ثابت امن برای زندگی چقدر میتونه توی عمیقترین معانی و مسائل هویتی تاثیرگذار باشه، خیلی تکاندهنده بود. داستانهای کوتاه و واقعی کتاب خیلی پرکشش و دردآور بودن. همه میدونیم که همسایههای همزبانمون مشکلات زیادی دارن ولی با خوندن کتاب از خیلی نزدیک باهاش مواجهه میشیم. قلم عالیه عطایی خیلی شیرین و بدون جانبداری بود. یه جاهایی حتی خود مردم رو هم به صراحت مقصر میدونست. خیلی خیلی پیشنهاد میشه. کتاب کوتاه، خوشخوان و واقعگراییه. 0 26 سارا عاشوری 1402/6/8 شب های روشن فیودور داستایفسکی 4.0 417 این کتاب رو به عشق فیلم «شبهای روشن» فرزاد موتمن خوندم. داستان اون استاد مرموز و دختر عاشق. من فیلم که اقتباسی از کتاب بود رو بیشتر از خود کتاب دوست داشتم. شاید چون مناسب فرهنگ ایرانی شده بود و به واسطۀ شعرهای سعدی فضای داستان به ذهنیت من از عشق نزدیکتر شده بود. مخصوصا اون غزل زیبا که استاد میخونه: بیا که در غم عشقت مشوشم بی تو بیا ببین که در این غم چه ناخوشم بیتو شب از فراق تو مینالم ای پریرخسار چو روز گردد گویی در آتشم بیتو در مجموع جمعوجور و جالب بود. 2 22 سارا عاشوری 1402/6/7 این سه زن: اشرف پهلوی - مریم فیروز - ایران تیمورتاش مسعود بهنود 3.1 7 یهو دلم رفت سمت اینکه برای «این سه زن» یادداشت بنویسم. این کتاب رو زمانی خوندم که از تنهایی و افسردگی کرونا امیدم برای لذت بردن از زندگی ناامید شده بود. توی کتابخونۀ مامان بارها دیده بودمش اما وقت نشده بود بخونمش. یه روز بهار که هوا خیلی خوب بود و خودم خونه بودم و دلم خیابون بزرگمهر و بلوار کشاورز، شروع کردم به خوندنش. همیشه تاریخ دوست داشتم اما تاریخ معاصر از حیث نزدیکی به زمان حال و جا موندن یادگاریهای ریز و درشتش برام غریبتر و در عین حال ملموستره. داستان از کودتای ۱۲۹۹ شروع میشه و تا انقلاب پیش میاد. سه زنی که هر کدوم خانوادههای به شدت متفاوت و قدرتمندی داشتن و سرنوشت پرفرازونشیبی؛ ایران تیمورتاش، مریم فیروز و اشرف پهلوی. داستان نه خیلی داستان و نه خیلی مستنده. من شنیدم کتابهای بهنود صددرصد بر پایه واقعیت نیست ولی درصد مستند بودن اتفاقات، شخصیتها و روایت این کتاب زیاده. نمیدونم اصلا چی در مورد کتاب بگم. همهاش برای من لذت خالص بود. مخصوصا با عکسهایی که از اشخاص آورده بود. داستان این سه زن به واسطۀ پدرانشون از ابتدا بهم گره خورده و چرخ سرنوشت اونها رو باهم دشمن میکنه. من این کتاب رو نمیخوندم که تموم شه، بلکه دلم میخواست توی روایتش غرق بشم. خیلی خیلی برام لذتبخش و عمیق بود و درد علاقۀ عجیبم به تاریخ معاصر رو تسکین میداد. 4 35 سارا عاشوری 1402/6/6 Harry potter and the prisoner of azkaban جی. کی. رولینگ 4.6 97 همین الان جلد سه تموم شد. من کف مترو نشستم و خط آخر رو که خوندم یه نفس عمیق کشیدم و کتاب رو بستم. خانوم کناریم چند ثانیه نگاهم کرد و با خنده پرسید: تموم شد؟ خندیدم و گفتم: آره. این لحظه آخر رو باهم شریک بودیم :')))) هری پاتر عزیزم... 0 28 سارا عاشوری 1402/6/5 آنگاه 15 (غم بزرگ، کار بزرگ) 4.4 2 این شماره به صورت کلی به غم پرداخته؛ جمعی و فردی. جدا از عشق وافری که به توران میرهادی دارم و هر چیزی در موردش ببینم و بخونم برام لذتبخشه، شمارۀ خوبیه. نویسندههای خوبی هم داره. ولی توقع من این بود بیشتر در مورد فلسفه غم بخونم. با این حال با عشق خریدمش و دوستش داشتم. 0 4 سارا عاشوری 1402/6/5 آنگاه 16 (فرش، زیبای ایرانی) 3.5 2 انتظار داشتم بیشتر در مورد خود هنر فرشبافی و ظرایفش بگه. یعنی دوست داشتم که از دید اسطورهشناسی و مردمشناسی وسیعتری فرش ایرانی رو نگاه کنه ولی با این حال مقالههای خوب و جالبی داشت. به طرفداران سبک آنگاه و علاقهمندان فرش توصیه میشه. 0 24 سارا عاشوری 1402/6/4 نام تمام مردگان یحیاست عباس معروفی 4.1 13 میتونم یه طومار بلندبالا دربارۀ عباس معروفی و کتابهاش بنویسم. از بس که این مرد عزیزه و قلمش جادویی. غم آشکار این کتاب جوری قلبم آدم رو به درد میاره و با خودش همراه میکنه که نمیشه دربارهاش چیزی گفت. داستان پدر و مادریه که درگیر رنج فرزندان و درد عشق عمیق نسبت به همدیگه و بچههاشون هستن. نبوغ نویسنده غیرقابلباوره. جوری که آخر کتاب با یه ضربه غافلگیرت میکنه و ساعتها زمان میبره تا بفهمی چی به چی بود و شخصیتها کجای کار بودن. خیلی خیلی غمگین و دردآوره و در عین حال فوقالعاده زیبا. طبیعتاً چاپ افستش رو خوندم و اصلا فکر نمیکنم اصلیش توی بازار موجود باشه ولی اگر قلم معروفی رو دوست دارید، هر جا گیر آوردید بخرید. به هزاران بار خوندن میارزه. 4 28 سارا عاشوری 1402/6/4 تاسیان هوشنگ ابتهاج 4.2 8 آه بشتاب که همپروازان نگران غم همپروازند... تمام شعرهای محبوب من از سایه توی تاسیانه. یکی از بهترین، زیباترین و عزیزترین کتابهاییه که دارم. سر چشم نگهش میدارم. 0 9 سارا عاشوری 1402/6/4 در آب ها دری باز شد: مجموعه شعر غلامرضا بروسان 3.8 1 اما تو باید بیایی باید بخندی در نیمرخ غمگین تو وقتی که میخندی پرنده ای به پرواز در میآید چون آب که هدایت میشود تا به مزرعهای دیگر برسد حس غریبی نسبت به بروسان دارم. «در آبها دری باز شد» فکر میکنم مطرحترین کتابش باشه. توی شعرهاش گاهی مخاطب تو نیستی. مثلا گاهی خطاب به زنش لیلا شعر گفته و وسط شعر هم اسمش رو میاره که باعث میشه حس نزدیکی بیشتر به نوشتهها کنی. انگار برای خودش و آدمهای مهم و عزیزش نوشته و تو یه نظارهگری؛ نظارهگری که میتونه اون شعرها رو توی ذهنش نگه داره و با هر بار خوندن غرق جزئیات و لطافتشون بشه. 1 19 سارا عاشوری 1402/6/4 شب هزار و یکم [نمایشنامه] بهرام بیضایی 4.4 10 از بهرام بیضایی هیچی نمیتونم بگم. انقدر که داستانهاش آغشته به اسطوره و ایرانی بودنه. شب هزار و یکم هم از این قاعده مستثنی نیست و فوقالعاده است. قلم و نگاه بیضایی رو دوست دارم و فضای این داستان که زنانه و اسطورهای بود خیلی زیاد جذبم کرد. قطعا به نمایشنامهخوانهای علاقهمند به تاریخ باستان پیشنهاد میشه. 0 7 سارا عاشوری 1402/6/4 پذیرفتن - مجموعه شعر - گروس عبدالملکیان 3.7 11 فکر کنم بهترین کتاب گروس همین پذیرفتن باشه. به شعر سپید ارادتی دیرینه و عمیق دارم و گروس یکی از بهترینهای شعر سپیده در قید حیاته. به جرئت میتونم بگم که یکی از کتاب شعرهای موردعلاقمه. 0 17 سارا عاشوری 1402/6/4 چرا من این احساس را دارم؟ شینسوکه یوشی تکه 4.3 12 این کتاب انگار بیشتر برای بزرگترها بود تا بچهها. انقدر که هممون نیاز داریم که بدونیم احساساتمون چی هستن اصلا. خیلی دوستش داشتم و چقدر خوبه که برای بچهها از الان که بچه هستن این موضوعات حل بشن. 0 6 سارا عاشوری 1402/6/2 فقط یک داستان جولیان بارنز 3.5 8 با وجود اینکه خیلی وقت از خوندن این کتاب میگذره ولی حال و هواش رو یادمه. چندان جذاب نبود و در انتها هم به اسم کتاب میرسیدی. فقط یک داستانه و نه چیز بیشتری. علت انتخاب این کتاب برای من این بود که فکر میکردم داستان عاشقانه خوبیه ولی خیلی وجه عاشقانهاش غالب نبود و بیشتر مشکلات هر دو نفر که رابطۀ عجیبی هم باهم داشتن و نحوۀ ارتباطشون مهم بود. در مجموع شاید ارزش یک بار خوندن رو داشته باشه ولی برای من کتاب ماندگاری نبود. 0 3 سارا عاشوری 1402/6/2 دنیای سوفی یوستین گوردر 4.0 152 «دنیای سوفی» رو سالهای دبیرستان به پیشنهاد معلم فلسفهام که بسیار دوستش داشتم، خوندم. دروازۀ ورود به دنیای پرپیچ وخم فلسفه است و در قالب داستان تاریخ فلسفۀ غرب رو به طور بامزه و جالبی روایت میکنه. جوری که حوصلۀ آدم سر نمیره. برای من توی اون سن و اولین رویاروییهام با جهان فلسفه و اندیشیدن فیلسوفانه، هیجانانگیز و پرسشبرانگیز بود. دوستش داشتم و به نظرم برای ورود به دنیای فلسفهخوانی، کتاب مناسبیه. 0 1 سارا عاشوری 1402/6/2 در وادی درد جولیان بارنز 3.6 8 این کتاب یه خودنگاره است که آلفونس دوده از تحمل دردهایی که بخاطر بیماری سفلیس گریبانگیرش شده نوشته. یادداشتهای دوده همبستگی خاصی باهم ندارن ولی همه در «نوشتن از درد» مشابهن. مفهوم تنهایی حقیقی انسان توی این کتاب با درد کشیدن به خوبی نشون داده شده. چون درد تنها برای خود ماست و نمیشه با کسی تقسیمش کرد. و با وجود اینکه ترجمه دست دوم کتاب، فارسی بود ولی نثر روون و خوانایی داشت. همین :) 0 4 سارا عاشوری 1402/5/31 کلیدر؛ جلد هفتم و هشتم محمود دولت آبادی 4.5 12 یک سال و نیمی هست که از نه ماه زندگی کردن من با کلیدر میگذره. (سرعت گذر زمان دهشتآوره!) کلیدر برای من اسطورهای از عشق و طغیان و درد بود. شخصیتهای خوب و بد زیادی که هر کدوم داستان خودشون رو داشتن و با دونستن داستانهاشون میشد برای خوب یا بد بودن، بهشون حق داد. توصیفات بسیار بسیار بسیار زیبا با داستانی پرجزئیات و بسی پرکشش، کلیدر رو به عمیقترین کتابی که تا به حال خوندم، تبدیل کرده. داستان از زندگی عشایری تا روستایی مردم خراسان، به ویژه کرمانجها رو روایت میکنه و شما به زیباترین شکل در دنیای کتاب زندگی میکنید و با شخصیتها همراه میشید. خیلیها شاید کلیدر رو داستان گلمحمد بدونن ولی من داستان زخمها و غمهای عمیق ایران میدونم. و خراسان عزیز که گوهر فراموششدۀ این سرزمینه. 0 17 سارا عاشوری 1402/5/31 آواز کافه غم بار کارسون مکالرز 3.4 54 همونطور که آخر کتاب گفته شده، آواز کافۀ غمبار قدرت ویرانگر عشق رو خلاصه و مختصر در دل روایتی جالب، شرح میده. داستان در آبادی ساکت و ملالآوری اتفاق میوفته که عشق به یکباره مثل یه گردباد میاد و زندگی میس آملیا رو از رخوت درمیاره. شاید عشقی که بهش پرداخته شده اونی نباشه که توی ذهن خیلی از ماست. اما عشق عشقه. خیلی هم ربطی به معشوق نداره. بیشتر خاصیت عاشقه. 0 20 سارا عاشوری 1402/5/21 خرده جنایت های زناشوهری اریک امانوئل اشمیت 3.9 65 کم پیش میاد که کتابی رو دوبار بخونم؛ اونم به فاصلۀ کمتر از یه هفته! نمایشنامۀ خیلی جذاب و پرکششی بود. واقعا سبک داستانپردازی و غافلگیریها خیلی خیلی به دلم نشست. در کل کتاب جمعوجور و دوستداشتنی بود. مخصوصا برای آدمهایی که مثل من که دونستن دربارۀ چالشهای ازدواج و رابطۀ طولانی مدت براشون مهمه. 0 3 سارا عاشوری 1402/5/21 ایران در زمان ساسانیان آرتور کریستن سن 4.5 1 من عاشق این کتاب و واقعا یکی از کتابهای محبوبمه. «ایران در زمان ساسانیان» یکی از منابع کنکور ارشد بود که باید میخوندم و از ب بسمالله تا نون پایانش رو توی اون دوره خوندم و آخ که چقدر لذت داشت. قاعدتاً فقط اونهایی که با تاریخ و علی الخصوص تاریخ ایران باستان سروکار دارن میرن سراغ این نوع کتابها ولی مطالعه غیرتخصصیش هم میتونه به شدت جذاب باشه. دورۀ همۀ پادشاهان ساسانی به تفصیل و با جزئیات توی فصلهای کتاب آورده شده و علاوه بر اون درباره ادیان اون دوره و فرهنگ و غذاهاشون هم اطلاعات جالبی وجود داره. مثلا اینکه خسرو انوشیروان انقدر تاجش سنگین بوده و کلی جواهرات و سنگهای قیمتی داشته، که روی سرش نمیتونسته بذاره و توی مراسمهای خاص با نخهای نامرئی چند سانت بالای سرش نگه داشته میشده. اگه یه مقدار پاورقیهای طولانی و توضیحات خیلی زیادش کمتر بود بهتر میشد ولی در کل برای منی که شیفتۀ ایران باستانم، خیلی لذتبخش بود. 0 7