سجاد مشهدی حسن

@sajad.mashhadi

81 دنبال شده

42 دنبال کننده

بر سر در سرای محبت نوشته‌اند
با سر کسی به محضر دلبر نمی‌رسد...

اَلعِلمُ سُلطان

این جمله معروف از امیرالمومنین در نهج البلاغه،  زیاد به گوشمان خورده است که علم و دانش، سلطان است و قدرت می آفریند. همین عبارت «اَلعِلمُ سُلطان» شاید بهترین توصیف برای مردی است که با سخت کوشی مثال زدنی‌اش در کسب علم و دانش، توانست ایران را چند گام در علم هسته‌ای جلو ببرد و برای کشورمان، قدرت بیافریند.
کتاب «شنبه آرام», روایت همسر شهید محسن فخری زاده از روزهای زندگی با این دانشمند بزرگ هسته‌ای و نهایتا لحظات جدایی و شهادت ایشان است. قلم کتاب، بسیار روان است و همین باعث می‌شود که خواندن کتاب راحت باشد و هر کسی با هر سلیقه‌ای، احتمالا از مطالعه‌ی این کتاب، خسته نمی‌شود.
یکی از ویژگی‌های جالب کتاب، روایت غیرخطی از زندگی شهید و همسر ایشان است. ماجرا از روز ترور شهید فخری زاده شروع می‌شود و همسر شهید، به حالت مرور خاطرات، مرتبا از گذشته تعریف می‌کند و باز به زمان حال بر می‌گردد. این نوع روایت، به خودی خود،روش جالبی برای نقل خاطرات زندگی شهید بود و شاید نقطه تمایز کتاب، نسبت به آثار دیگری که درباره‌ی شهدا مطالعه کرده بودم، همین نحوه‌ی متفاوت روایتگری کتاب بود.
«شنبه آرام» سعی می‌کند تا زندگی یک دانشمند هسته‌ای را از زاویه‌ی خانواده و محیط خانه روایت کند. آن چنان صحبتی از دستاوردهای علمی و کارهای بزرگ شهید، در این کتاب نیست. برجسته ترین ویژگی شهید فخری زاده که در سراسر این کتاب مشهود است، عشق به زندگی و خانواده، در همه‌ی ابعاد مختلف زندگی است. چیزی که به زیبایی توسط همسر شهید روایت شده و توجه خواننده را به خود جلب می‌کند.
با خواندن این کتاب، چیزهای زیادی آموختم اما دوست دارم تا یک روزی بتوانم درباره‌ی کارهای بزرگ علمی شهید فخری زاده بخوانم و بیشتر بفهمم که فخری زاده، چه بلایی سر اسرائیلی‌ها آورده بود که پس از ترورش، یک شنبه‌ی آرام را برای خود آرزو می‌کردند...

بسم رب الشهدا و الصدیقین

هر کسی که نسبت به زندگی یکی از شهدا اطلاعات پیدا می‌کند؛ مثلا کتابی درباره شهید می‌خواند یا مستندی و یا فیلمی می‌بیند، آن شهید برایش یک برچسب به خصوص دارد.
مثلا شهید حاج قاسم سلیمانی، برایم نماد شجاعت و تدبیر است یا مثلا شهید سید حسن نصرالله، نماد صبر و مقاومت است. از وقتی این کتاب را شروع به خواندن کردم و یا فیلم موقعیت مهدی را دیدم، یکی دو واژه از مهدی باکری، در ذهنم برجسته شد؛ تواضع و تلاش مخلصانه
جای جای زندگی شهید مهدی باکری، لبریز از این دو ویژگی است. چه در دوره دانشجویی و مبارزات قبل انقلاب، چه در دوره شهردار بودنش و چه در فرماندهی جنگ، این ویژگی‌ها در مهدی وجود داشته و مرتب تکرار شده.
به نظرم مهدی از آن دسته از شهدایی هست که به این سادگی‌ها نمی‌توان به گرد پایش رسید. یک مبارز به تمام معنا و خستگی ناپذیر که برایش جایگاه و مقام ذره‌ای ارزش نداشته و هیچ جا، این مقام‌ها را به رخ کسی نکشیده.
این طرز شهادتش و پیدا نشدن پیکرش هم، یک پایان بندی مناسب، برای این زندگی مخلصانه و مجاهدانه بوده است.
کتاب «به مجنون گفتم زنده بمان» چندین روایت کوتاه و  بلند، از زندگی مهدی باکری، به نقل از افراد مختلفی است که در هر برهه‌ای از زندگی پر برکتش، در کنار او بوده‌اند. نثر کتاب هم کاملا روان و ساده است و خواننده را خسته نمی‌کند.
البته  اصلی ترین عنصر جذابیت و خواندنی بودن کتاب، رفتارها و ویژگی‌های تکان دهنده‌ی مهدی باکری است که انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کتاب را مطالعه کنید و کمی تکان بخورید...

پ.ن: در بخش های مختلفی از کتاب، به صورت جدی، تحت تاثیر شخصیت شهید قرار گرفتم اما همین باعث شد، از خودم و زندگی خودم، حالم به هم بخورد!
 کاش بتوانیم ذره‌ای مثل مهدی باشیم.
به دعایت نیازمندیم، دعایمان کن آقا مهدی...

بسم الله الرحمن الرحیم

گاهی اوقات بعضی شبهات، آن‌قدر هوشمندانه طراحی شده‌اند که برای یافتن پاسخ این دسته از سوال‌ها، شنیدن حرف‌های فلان کارشناس کافی نیست! چند صفحه مطلب خواندن هم کافی نیست!
در این موارد باید تاریخ را زیر و رو کنی و درباره اش یک کتاب مفصل بنویسی؛ آن وقت است که می‌توانی پاسخی درخور برای این شبهات ارائه کنی. کاری که نویسنده کتاب انجام داده، دقیقا از همین جنس است.
مسئله اصلی این کتاب، پاسخ به شبهه‌ای معروف درباره‌ی نحوه شکل گیری انقلاب اسلامی است. این شبهه به صورت ساده از این قرار است که «دولت وقت آمریکا در سال‌های منتهی به انقلاب، به ریاست جمهوری کارتر، پشت نظام پهلوی را خالی کردند و همین باعث شد که انقلاب پیروز شود!»
در این کتاب، نویسنده برای رد این تحلیل، سخنان و خاطرات خود سیاستمداران آمریکایی را با یک ترتیب زمانی، به خواننده ارائه می‌کند. هیچ جای کتاب نیست که خانعلی‌زاده(نویسنده کتاب) نظر خودش را به مخاطب غالب کند و یا نظرات طرفداران انقلاب را به میان بیاورد. همین روش تحقیقی او، قوت استدلالی و روایی کتاب را بالا برده و این مهم‌ترین نقطه قوت کتاب است.
یکی دیگر از نقاط قوت کتاب، بخش ضمیمه آن است؛ در این قسمت، ۱۵ سند از اسناد لانه جاسوسی مبنی بر نحوه ارتباط با اعضای نهضت آزادی، در قبل از ایام انقلاب آورده شده است! این اسناد هم کمک می‌کند که نوع نگاه آمریکایی‌ها به سال‌های قبل انقلاب به صورت واضح‌تر مشخص شود و هم  طرز تفکر اعضای نهضت آزادی برای خواننده، روشن‌تر می‌شود.
نقطه ضعف اصلی کتاب هم از جنس ویراستاری و حذف محتواهای اضافی است که البته چون کتاب هنوز در همان چاپ‌های ابتدایی است، امری طبیعی است و می‌تواند در چاپ‌های بعدی اصلاح شود.
در مجموع «کریسمس در نیاوران» یک اثر نسبتا خوب است که سعی کرده تا یک روش پژوهشی را برای پاسخگویی به سوالات روز به کار گیرد. این نوع از جمع آوری مطالب، برای به روز نگه داشتن مطالب تاریخی و پاسخگویی به شبهات روز، واقعا جای تحسین دارد.
ای کاش این دست روش های تحقیقی و استدلالی، بیش از پیش در دانشگاه و حوزه، برای حل مسائل فکری جامعه به کار گرفته شود.
کتاب را بخوانید تا بدانید که یک انقلاب الهی و مردمی، چطور می‌تواند یک ابرقدرت آن روز را، به گفته خودش عاجز و درمانده کند!
شادی روح امام خمینی(ره) و همه‌ی شهدای انقلاب اسلامی، صلواتی هدیه کنیم...

بسم الله الرحمن الرحیم

«إِنَّ اللّه مَعَ الصَّابِرِینَ»

صبر، مفهومی است که در ذهن ما به گونه‌ی بدی جا افتاده!
چیزی که از صبر در ذهن داریم، آدمی است که یک سری بلا به سرش می‌آید و بعد، او تحمل می‌کند و تحمل می‌کند و تحمل می‌کند!
چهره‌ی یک آدم مفلوک که چاره‌ای جز تحمل ندارد، چهره‌‌ی غلطی از مفهوم صبر را برایمان ساخته که نیازمند اصلاح جدی است!
‌.
شهید دیالمه در این سخنرانی کوتاه که به تألیف درآمده، سعی می‌کند تا اهمیت مفهوم صبر از نگاه اسلام را نشان دهد و مثال‌های تاریخی و معاصر خوبی را نیز مطرح می‌کند. مفهوم صبر، در این نگاه جدید، در جایگاه روشی برای مبارزه و پیش روی است و نه جایگاه تحمل و عقب نشینی!
کتاب صبر، خیلی کم حجم است. کلا ۴۶ صفحه دارد و به همین دلیل، صرفا اهمیت صبر را در ذهن خواننده جا می‌اندازد و اندکی هم نگاهش را نسبت به مفهوم عرفی و غلطی که از صبر وجود دارد و بالاتر ذکر شد، اصلاح می‌کند اما کافی نیست!
برای شروع، خیلی کتاب خوبی است اما باید به سراغ کتب دیگری رفت که مفهوم صبر را باز کنند، راه رسیدن به آن را شرح دهند و از مصادیق و چگونگی صبر کردن، سخن بگویند.
کتاب را مطالعه کنید تا باب آشنایی با یکی از مهم‌ترین مفاهیم دینی که مهجور مانده، برایتان باز شود. مفهومی که اگر در ما نهادینه نشود، عاقبت بخیر شدنمان، در هاله‌ای از ابهام است...
خدایا کمک کن تا در مسیر رسیدن به قرب الهی، از صابران باشیم...

بسم الله الرحمن الرحیم
وقتی پای شهود و احساس لمس واقعیاتی از آخرت به میان باشد، ماجرا با استدلال کردن و بحث فلسفی متفاوت است. کتاب سه دقیقه در قیامت، دقیقا از همین جنس است.
اثرگذاری و قوت کتاب، دقیقا در همین ویژگی است. همین شهود است که انسان را تکان می‌دهد. همین توصیفات است. خواننده‌ی کتاب، بخشی از واقعیات دنیای پس از مرگ را لمس می‌کند و توصیفاتش را می‌شنود و این است که عامل جذابیت و خواندنی بودن این کتاب شده است.
یکی دیگر از نقاط قوت کتاب این است که سعی می‌کند تا این شهود را به عالم روایات و آیات قرآن نیز گره بزند؛ یعنی آیات و روایاتی را در پاورقی می‌آورد تا مؤید حرف‌های تجربه گر باشد و نشان بدهد که این حرف‌ها، باد هوا نیست و با قرآن و روایات و احادیث اهل بیت، همخوانی دارد.
حرف آخر این باشد که در این دنیا، یعنی دنیایی که عوامل متعدد برای غفلت و فراموشی از خدا و معاد وجود دارد، در دنیایی که یک لحظه از حس معنویت لبریز می‌شوی و ساعتی بعد، آن‌چنان غافل هستی که غلط‌های زیادی مرتکب می‌شوی، چنین کتاب‌هایی باید در هر خانه‌ای باشد. باید باشد تا هر چند وقت یک بار آن را نگاه کنیم و تکانی به خود بدهیم. یاد مرگ و محاسبه، آن قدر تکان دهنده و عامل حرکت است که باید سه دقیقه در قیامت‌ها را به تعداد همه مسلمانان چاپ کرد و برایشان ارسال کرد.
البته ناگفته نماند که به قول شاعر:
در خانه اگر کس است
 یک حرف بس است

بسم رب الشهدا و الصدیقین
برای افرادی که آن طور اطلاعات دقیقی از وضعیت عملکردی جبهه مقاومت، خصوصا حزب الله در این سال‌ها ندارند، انگیزه‌های زیادی برای مطالعه این کتاب وجود دارد؛ از انگیزه های کنجکاوی در تاریخ شکل گیری جنبش‌های مقاومت منطقه و شکل گیری رژیم غاصب گرفته تا شناخت مردی که حالا حالا ها باید از او بنویسند تا شاید یک روزی، جهان بفهمد که او که بود و چه ‌قدر در معادلات جهانی اثرگذار بود...
اگر به نام‌گذاری کتاب توجه ویژه شود، شاید «فرمانده در سایه» بهترین توصیف از مردی است که مولف کتاب ما(وحید خضاب)، نتوانسته بیش از ۱۸۴ صفحه درباره اش اطلاعات جمع کند و از این منظر، انتخاب نام کتاب، انتخابی دقیق و جذاب است.
کتاب در پنج بخش تألیف شده که هر بخش از آن، از یک زاویه‌ی نگاه خاص به زندگی حاج عماد نگاه کرده و این هم می‌تواند نقطه قوت کتاب باشد و هم نقطه ضعف آن. به نظر می‌رسد که شاید مؤلف با صرف زمان بیشتر و تطبیق تاریخ‌های مختلف با یکدیگر، می‌توانست به جای این که این کتاب را در پنج بخش  تألیف کند، فقط در یک سیر تاریخی، تمامی اطلاعات مورد نیاز را به مخاطب منتقل کند و نیاز نباشد که خواننده یک بار به طور کامل روایت زندگی عماد را بخواند و یک بار دیگر از منظر ارتباط با سازمان فتح و فلسطین، به سراغ آن برود و بار دیگر از منظر ایران و...
یک نقطه ضعف دیگر کتاب که شاید بتوان در چاپ‌های بعدی آن را پوشش داد، نبود نقشه لبنان و فلسطین و سوریه، در انتها یا ابتدای کتاب است. فرمانده در سایه، سرشار از نام‌های شهرها و محله‌های مختلف لبنان و سوریه و فلسطین اشغالی است که مخاطب اگر با جغرافیای آن‌جا آشنایی نداشته باشد، آن چنان متوجه نمی‌شود که اتفاق روایت شده، دقیقا در کجای جغرافیای منطقه رخ می‌دهد.
با همه‌ی این اوصاف، تلاش مؤلف برای جمع آوری اطلاعات جذاب و مهم درباره‌ی زندگی حاج عماد و همچنین ویژگی‌های منحصر به فرد حاج رضوان از قبیل ایمان، تلاش، هوش سرشار، شجاعت، ابتکار عمل در میدان مبارزه و امثالهم، باعث می شود که مطالعه‌ی این کتاب، شیرین و دلچسب باشد و دل‌های غفلت‌زده و ذهن های خسته و بدن‌های تنبل را به تلنگر وا داشته و به آن‌ها بگوید که ببینید در همین سال‌های اخیر، یک انسان چطور زیسته و تا چه اندازه در لبنان و منطقه و جهان اسلام موثر بوده.
قطعا کتاب را بخوانید تا بفهمید چرا امروز، طوفان الاقصی یک اتفاق بزرگ و یک شکست تاریخی برای رژیم غاصب است و بدانید چه زحماتی کشیده شده و خون امثال عماد روی زمین ریخته تا درخت مقاومت تناورتر از همیشه، در حال ریشه دواندن در جای جای این کره‌ی خاکی باشد.
خداوندا به ما هم توفیق بده تا همچون عماد، موثر باشیم...

اساسا حاج آقای پناهیان به گونه‌ای از هر موضوعی صحبت می‌کنند که انسان فکر می‌کند، این مهم ترین موضوع دنیاست. این هنر تبلیغی و استدلالی ایشان است. در نظام اولویت بندی مسائل دینی، مسئله مبارزه با تکبر و غرور، شاید جزو مسائل مهم باشد و دست گذاشتن روی تکبر پنهان، یکی از مسائلی بود که من را شدیدا به سمت این کتاب جذب کرد. از ویژگی‌های ظاهری و مثبت این کتاب از قبیل فصل بندی مناسب، کوچک بودن به منظور حمل راحت و امثالهم که بگذریم، قوت استدلالی و روایات و آیاتی که در کتاب به کار رفته، بسیار خوب و مورد توجه است. چون به خوبی می‌دانستم که دارای آفت غرور هستم، به منظور حل این مشکل، به سراغ کتاب رفتم و در حین مطالعه، آن قدر در این کتاب نکته نویسی کردم که آمارش از دستم در رفته است.
 بعد از مطالعه‌ی این کتاب، تازه فهمیدم که عجب آفت بزرگ و پیچیده‌ایست این مسئله عیوب پنهان و خصوصا بحث تکبر پنهان. حتما کتاب را بخوانید چون بعد مطالعش، دیگر آن آدم قبلی نیستید؛ ذره بین می‌شوید روی خودتان تا عیوب پنهانتان را پیدا کنید و آدم بهتری شوید...

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

نمایش همه
بریدۀ کتاب

دیدگاه اعضای نهضت آزادی راجع به آمریکا را باید پیش از پیروزی انقلاب اسلامی جست و جو کرد؛ «جان استمپل»(یکی از کارمندان سیاسی سفارت آمریکا) در یکی از گزارش‌های محرمانه‌ی خود از این دیدارها، به ملاقات با مهدی بازرگان، محمد توسلی و یدالله سحابی در خانه‌‌ای شخصی در «محله دروس» تهران اشاره می‌کند و می‌نویسد:«توسلی ساعت ۹ صبح من را سوار کرد و به یک خانه شخصی برد که از خانه‌ی من ۱۵ دقیقه فاصله داشت. در آنجا به مهندس بازرگان و دکتر سحابی، یک استاد بازنشسته‌ی زمین شناسی از دانشگاه تهران معرفی شدم.» آنچه کارمند سیاسی سفارت آمریکا از ملاقات روز ۹ خرداد سال۱۳۵۷ با بازرگان و سحابی روایت می‌کند، حکایت از فاصله‌ی دیدگاه اعضای نهضت آزادی با امام خمینی(ره) و انقلابیون، در مورد دستگاه پهلوی دارد. استمپل در گزارش خود نوشته است:«بازرگان می‌گفت نهضت آزادی به قانون اساسی معتقد است. اگر شاه حاضر باشد که تمام مواد قانون اساسی را به اجرا درآورد، ما آماده‌ایم تا سلطنت را بپذیریم.»(این دیدارها در اسناد به دست آمده از تسخیر سفارت آمریکا، به تفصیل شرح داده شده است.)

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.