معرفی کتاب آری اینچنین بود برادر به انضمام شهادت اثر علی شریعتی

آری اینچنین بود برادر به انضمام شهادت

آری اینچنین بود برادر به انضمام شهادت

3.9
31 نفر |
8 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

69

خواهم خواند

12

شابک
9786005798302
تعداد صفحات
48
تاریخ انتشار
1389/8/15

توضیحات

        آنچه پیش روست، دو سخنرانی از مجموعه سخنرانی های دکتر علی شریعتی را شامل می شود. سخنرانی اول با عنوان«آری، این چنین بود برادر» شرح نامه ای است که شریعتی در مصر و در کنار اهرام ثلاثه برای بردگان قربانی شده در ساخت مقبره های فرعون نوشته و در آن با بیانی سمبولیک به افشای جنایات شاهان و مستبدین ایران و جهان پرداخته است. سخنرانی دوم با عنوان«شهادت» به وصف فلسفه ی شهادت، حماسه ی عاشورا و درس های به جا مانده از آنها پرداخته و با این جمله خاتمه می یابد:«آنها که رفتند، کاری حسینی کردند و آنها که ماندند، باید کاری زینبی کنند، و گرنه یزیدی اند...!»
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به آری اینچنین بود برادر به انضمام شهادت

یادداشت‌ها

          قبلا که اسم کتاب را شنیده بودم، فکر میکردم نامه خطاب به برادر خود دکتر یا مثلا دوست صمیمیش نوشته شده، امّا نامه خطاب به بردگانی نوشته که اهرام ثلاثه‌ی مصر را ساخته‌اند. البته شاید بگویید آخر کدام برادری؟! پاسخ دکتر این است:«راست است که من از سرزمینی آمده‌ام و آن‌ها از سرزمینی دیگر، من از نژادی و آن‌ها از نژادی، امّا این‌ها تقسیم‌بندی‌های پلیدی است تا انسان را قطعه قطعه کنند و خویشاوندان را بیگانه بنمایند و بیگانگان را خویشاوند. امّا من بیرون از این تقسیم‌بندی‌ها از این سلسله و نژادم و خویشاوند و همدردشان.» [از متن کتاب] 
مضمون این کتاب هم مثل مضمون بسیاری از آثار دیگر شریعتی، «بازگشت به فرهنگی غنی اسلامی» است. گرچه خود چنین دعوتی برای مردمی که خود مسلمان هستند، کمی عجیب به نظر می‌رسد امّا قرآن هم چنین دعوت‌های عجیبی داشته:« یا أیها الذین آمنوا، ءامِنوا» خلاصه‌ی محتوای کتاب هم این است که آقایون گول زرق و برق برج و باروها و نمادهای تمدن غربی را نخورید! اگر کمی غور کنید و اندیشه و تاریخ را بالا و پایین کنید، تمام این‌ها را اسناد ظلم و ستم‌ها خواهید دانست. 
چیز جالب دیگری که درباره‌ی شریعتی متوجه شدم، هم تکثر سفرهای مختلفی است که رفته و هم تنوع کتاب‌های مختلفی است که خوانده! فکر میکردم نهایتا یک فرانسه‌ای رفته و درسی خوانده و بازگشته! امّا این طور که خودش روایت می‌کند، خیلی دنیا دیده‌تر از این حرف‌هاست و برایم جالب است که تمام این این‌طرف و آن‌طرف‌شدن‌ها باعث نشده که سنت اسلامی ایرانی دیار خودش را فراموش کند و به آن پشت پا بزند!
چیزی که جای خالی آن در کتاب‌های شریعتی حس می‌شود و مدام باعث می‌شود نتوانم به آن پنج ستاره‌ی کامل بدهم، فقدان یک دستگاه فلسفی در پست تحلیل‌های اوست. شریعتی بدون تردید از روزگار خودش بسی جلوتر بوده و همین باعث غربتش بوده. امروزه هم هنوز که هنوز است، کتاب‌هایش حرف برای گفتن دارد، امّا بدون بهره‌مند بودن از استدلال‌های متقن عقلی و یک جهان‌بینی فلسفی، چه قدر خواندن این کتاب‌ها می‌تواند مفید باشد؟ نمی دانم ...
        

6

        متن فوق‌العاده دکتر شریعتی از تاریخ تلخ بردگی و استضعاف
روایتی از امید های بردگان که همه ناامید شد و فقط یک نفر(مکتب) حامی حقیقی مستضعفین بود.
مولا علی ع
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

3