معرفی کتاب زخم شیر اثر صمد طاهری

زخم شیر

زخم شیر

3.4
43 نفر |
24 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

117

خواهم خواند

31

ناشر
نیماژ
شابک
9786003671850
تعداد صفحات
168
تاریخ انتشار
1399/2/3

توضیحات

        
پیرمرد را بار اول حیاط مسجد دیدم. البته پیش تر هم چندی باری او را توی صف نانوایی یا نفت دیده بودم یا شاید در سبزی فروشی یا قصابی. اما همیشه با فاصله و از دور بود... .

      

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

تعداد صفحه

20 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به زخم شیر

یادداشت‌ها

zed_bml

zed_bml

1402/5/14

          
کتاب زخم شیر مجموعه‌ای داستانی شامل ۱۱ داستان کوتاه است و جغرافیای غالب داستان‌ها، شهرها و روستا‌های جنوب کشور است. مرگ عنصری اصلی داستان‌ها است. شخصیت‌‌ها، مردم عادی هستند و گاه در موقعیت‌های عجیب و غریب و گاه روزمره گرفتار می‌شوند و سرانجامِ داستان‌ها به‌دور از کلیشه‌های معمول است و گاه به قدری عجیب و غریب است که خواننده را غافلگیر می‌کند. داستان‌ها دغدغه‌های اجتماعی و موضوعات متنوعی دارند.
.
شدت طعم‌ها جزء چیزهای نسبی در این دنیاست. به همین دلیل نمی‌توانم میزان تلخی داستان‌ها را به چیزی تشبیه کنم و برای تقریب به ذهن فقط می‌توانم بخواهم تلخ‌ترین چیزی که تاکنون چشیده‌اید را به خاطر بیاورید. دروغ چرا اگر جمع خوانی و حلقه‌ای در کار نبود کتاب را تمام نمی‌کردم یعنی اصلا نمی‌توانستم که تمام کنم اما تحلیل‌های جالب اعضای حلقه از داستان‌ها، موشکافی نماد‌ها و بحث‌ها پیرامون پایان‌های باز داستان‌ها باعث شد کتاب را تا انتها بخوانم و البته به مرور هم به این تلخی عادت کردم. متن کتاب پر از کلمات جدید است و تعابیر نو و این شاید برای عده‌ای ناخوشایند باشد و البته برای عده‌ای هم دلچسب. تصویرسازی‌ها و توصیفات فوق‌العاده است که اگر نبود این تلخی اینطور به جانمان رسوخ نمی‌کرد. در اکثر داستان‌ها با فضایی مرد سالار مواجهیم و زنانی ضعیف و بی‌دست و پا و مایه‌ی دردسر.
از میان همه‌ی بحث‌هایی که در گروه انجام شد، نگاه آن عزیز را از همه بیشتر دوست داشتم که به نظرش تلخی داستان‌ها در کاممان، بخاطر میل همیشگی ما به وجود پایانی سفید در قصه‌ها پس از شب سیاه است. برخلاف آنچه که در واقعیت رخ می‌دهد. و همینجاست که واقعیت محکم میخورد توی صورتمان و دردمان می‌گیرد...
تنها توصیه ای که می‌توانم بکنم این است که اگر شرایط روحی خوبی ندارید سراغ کتاب نروید و اگر حالتان خوب است و نمی‌خواهید از دستش بدهید هم. 
.
#زخم_شیر
#صمد_طاهری
#نشر_نیماژ
#کتاب_خوب_معرفی_کنیم
#روزی_۳۴_صفحه_کتاب_بخوانیم
#حلقه_کتاب‌خوانی_مبنا
#تنها_کتاب_نخون
#با_کتاب_قد_بکش
‌
        

1

          حقیقتا نمیدونم یادداشتم رو با چه مقدمه ای شروع کنم ولی بگم که واقعا از خوندن کتاب لذت بردم. البته یه لذت مرموز، یه لذت دردناک از این حجم غم و تاریکی. من داستان های پایان باز با یه تعلیق گنده ی اعصاب خوردکن رو - متاسفانه یا خوشبختانه - خیلی دوست دارم. از اونایی که توی چاه تنگ و تاریک حیرت ولت میکنن و میرن. عمده ی داستان های آقای طاهری هم همین بود. فضای تاریک، غم، خشم، ابهام... ولی من عاااااشق شخصیت پردازی و اتفاقات شدم. شخصیت های خیلی خاص که به نظرم درآوردن شخصیت هایی چنین خاص در عین معمولی بودن؛ واقعا هنره. دقیقا شبیه وقایع و اتفاقات؛ متمایز و درعین حال آشنا - و حتی میشه گفت تاحد زیادی «بومی» و ملموس-.

فکر میکردم همه حسی شبیه مال من داشته باشن ولی دیدم که توی نظرات کتاب خیلیا از این حجم دارک بودن (بابت استفاده از این کلمه اجنبی عذر خواهم ولی به نظرم این کلمه بهتر معنا رو می‌رسونه) انتقاد کرده و قائل به سیاه‌نمایی شده بودن. من البته به نظرم سیاه‌نمایی نبود، نگاه نویسنده فقط اینطور وقایع رو شکار میکرده که خوب برای من قابل احترامه.

در نهایت اینکه به نظرم برگزیدگی جایزه احمد محمود و جایزه جلال آل احمد واقعا برازنده ی این کتابه.
البته اینم بگم از کل یازده تا داستان، یکی دوتاشو دوست نداشتم و کم دادن امتیاز به همین خاطره. دوست نداشتن‌م هم شاید بشه گفت به خاطر نحوه ی پرداختن بهشونه -که به نظرم میتونست جزیی تر باشه- نه به خاطر خودِ اتفاق!

از بین همه داستان ها واقعااااا داستان «زخم شیر» که اسم خود کتاب هم از روی همین داستانه؛ دلم رو برد! به نظرم تصویرسازیش عالی بود ولی چیزی که باعث شد داستان محبوبم از این کتاب باشه، دقیقا همین انتخاب اسم داستانه. اولش فکر کردم «زخم شیر» باید یه چیزی تو مایه های «پوست شیر» باشه، شیر به معنای حیوان درنده. و تا آخر داستان هم نفهمیدم منظور از شیر این شیر نیست، اون شیره😂 (گلاویز شدن با «منطق» و «اشتراک لفظی»🤗) و وقتی یهو به این کشف رسیدم که منظور کدوم شیره کلی ذوق زده شدم و برام این کشف بامزه بود. حتی بهم احساس حماقت دست داد که «مگه خنگی چیز به این واضحی رو همون اول نفهمیدی؟!😂»
«سفر سوم»، «خروس»، «در دام مانده مرغی» و «نِی‌زن» رو هم دوست داشتم.

در کل اوقات خوبی رو کنارش گذروندم و تو این مدتی که به خاطر درسام نمی‌تونستم برم سمت کتاب های سنگین و رمان های دنباله دار که کلی تمرکز و وقت و حوصله میخوان؛ خوندن زخم شیر، راهکار خوبی واسه فرار از «بی کتابی» بود.
        

29

          زخم شیر نوشته‌ی صمد طاهری مجموعه‌ای از داستان‌هایی در محدوده زمانی آغاز جنگ و اوایل انقلاب و غالبا در جغرافیای استان‌ها جنوب غربی ایران است. 
فضای عمومی داستان‌ها، تلخ و تاریک است. این تلخی در کلام و بیان نویسنده نیست، اما در بطن ماجرا و محتوا نهفته است. 
شخصیت‌های داستان‌ها عموما از افرادی با فرهنگ پایین و اغلب درگیر فقر مادی و مذهبی هستند، افرادی تنها، با مشکلات روحی و جسمی که خود بر تلخی داستان‌ها می‌افزاید. 
فضا سازی و شیوه قصه گویی طاهری در این کتاب، غالبا بسیار هنرمندانه و گیراست و خواننده را با خود همراه می‌کند. با این همه شاید خواننده در انتهای داستان متوجه منظور و هدف نویسنده نشود (چیزی که به نظر من، لزوما بد نیست)
کتاب و گفتگوی شخصیت‌ها حاوی کلمات بعضا جدید و گاه خارج از ادب عرفی است. 
کتاب اگرچه خوشخوان است و خواننده را همراه می‌کند اما به خاطر فضای بیش از حد تلخ و ناامیدانه داستان‌ها، ممکن است هر خواننده‌ای را جذب نکند. اگر شرایط روحی مساعدی ندارید و با بحران‌های روحی و فلسفی و نااامیدی دست به گریبان هستید این کتاب انتخاب مناسبی نیست.
این کتاب توسط نشر نیماژ چاپ شده است.
        

13