معرفی کتاب ایستگاه خیابان روزولت (روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران) اثر محمد محبوبی

ایستگاه خیابان روزولت (روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران)

ایستگاه خیابان روزولت (روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران)

4.9
11 نفر |
6 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

10

خوانده‌ام

8

خواهم خواند

99

شابک
9786005786637
تعداد صفحات
608
تاریخ انتشار
1402/1/1

توضیحات

        کتاب ایستگاه خیابان روزولت روایتی مستندگونه از اتفاقی است که در سیزده آبان 1358 رخ داد. این اتفاق مهم تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان خط امام بود.این کتاب اولین روایت ایرانی از واقعه تسخیر لانه جاسوسی است.

روایت کتاب از ساختار اطلاعات‌پایۀ سفارت آمریکا در دورۀ پهلوی آغاز می‌شود و نحوۀ تحول این ساختار پیچیده در دورۀ انقلاب اسلامی را بیان می‌کند. همین ساختار منجر به فعالیت‌های مداخله‌جویانۀ سفارت آمریکا در برابر انقلاب ایران در سال 1358 شد. سپس با تکیه بر اسناد دیده‌نشده، به بررسی واقعۀ تسخیر و پیامدهای آن تا زمان آزادی گروگان‌ها پرداخته می‌شود.

متن تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی : 

بسمه تعالی
این گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثه مهم در تاریخ انقلاب؛ یعنی تسخیر لانه جاسوسی در سال ۱۳۵۸ است. این کتاب پُرکننده یکی از خلأهای رسانه‌ای و تبلیغاتی ما است.ما به جنگ روایت‌ها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکرده‌ایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان‌ داده‌اند. باید از نویسنده این کتاب و تلاش ارزشمندش قدردانی شود بخاطر اقدام هشیارانه‌اش در این عرصه مهم. نثر کتاب، روان و رسا و تحقیق و تحلیل‌های آن منطقی و صادقانه و قانع‌کننده است.

نام انتخاب شده برای کتاب عالی است.

مهرماه ۱۴۰۳
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به ایستگاه خیابان روزولت (روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران)

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به ایستگاه خیابان روزولت (روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران)

آن بیست و سه نفرپنجره های تشنه: روزنوشت های انتقال ضریح امام حسین (ع) از قم به کربلاگلستان یازدهم (خاطرات زهرا پناهی روا، همسر سردار شهید علی چیت سازیان)

تقریظ رهبری

61 کتاب

تقریظ به معنی ستودن مکتوب، مطلبی است که در تجمید کتاب یا نوشته‌ای می‌نویسند. صفحه تقریظ یا اپیگرام، صفحه و درآمدی ستایش‌آمیز است که بر یک اثر همراه با تأیید و ستایش نویسنده، و نیز معرفی کتاب می‌نویسند و معمولاً در صفحات آغازین کتاب قرار می‌گیرد. تقریظ اغلب شامل بیانیه و مطالبی است مختصر، جالب، به یاد ماندنی و گاهی اوقات تعجب‌آور یا آمیخته به طنز با استفاده از کلمات قصار و امثال و حکم. این سنت ادبی بیش از دو هزار سال قدمت دارد. اما در ایران پس از انقلاب اسلامی از سوی مقام معظم رهبری این سنت از اواخر دهه 60 و ابتدای دهه 70 آغاز می‌شود. حدود 30 سال است که رهبری به عنوان یک مقام والای کشور، فرهنگ و ادبیات را دغدغه خود می‌دانند و توجه ویژه‌ای به کتاب و کتاب‌خوانی دارند. ایشان از هر راهی در تلاش هستند تا فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی به‌خصوص آثار مربوط به انقلاب و دفاع مقدس را گسترش دهند. مقام معظم رهبری پیش از انقلاب به عنوان یکی از چهره‌های فرهنگی علاقه‌مند به حوزه شعر و ادبیات در میان ادبا و فعالان این حوزه شناخته شده بودند. این روحیه هم‌اینک نیز در ایشان دیده می‌شود. روحیه‌ای که سبب می‌شود تا ایشان هر سال به بازدید از نمایشگاه کتاب بیایند و یا نکاتی را در خصوص آثار متعدد بیان کنند. آنچه این روزها از تقریظات ایشان بر آثار متعدد به چاپ می‌رسد، نشان‌دهنده همین روحیه است

11

یادداشت‌ها

          سال گذشته خبر چاپ این کتاب را در نمایشگاه شنیدم. مدتی بعد در کتابفروشی‌ها دیدمش. آقای محمد محبوبی را به نویسندگی کتاب‌ها و مستندهای تاریخی و امنیتی دربارۀ دهه می‌شناسم؛ مخصوصاً دربارۀ سازمان مجاهدین خلق. چند صفحه تورق کردم و متوجه شدم با اثری قابل تأمل طرف هستم و باید وقتی برای خواندنش خالی کنم. چند باری وسوسه شدم کتاب را تهیه کنم اما پروژه‌ها و کتاب‌های نیمه کارۀ در دستم مانع شدند. تا اینکه خبر تقریظ آیت‌الله خامنه‌ای بر این کتاب بهانه‌ای شد تا بالاخره بخوانمش.
«ایستگاه خیابان روزولت» روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران است. کتاب با تاریخچۀ حضور آمریکا در ایران شروع می‌شود و خیلی سریع به این سؤال پاسخ می‌دهد که چرا و چگونه سفارت امریکا و کنسولگری‌هایش در ایران تبدیل به مهم‌ترین ایستگاه جاسوسی سازمان سیا در منطقه می‌شود. با پرداختن به حوادث زمستان 1357 و رویکرد جدید آمریکا نسبت به انقلاب اسلامی مردم ایران بخش نخستین کتاب به اتمام می‌رسد. 
نویسندۀ در مقطع بعدی، خواننده را به پستوهای کاخ سفید می‌برد و چالش زمامداران آمریکا برای پذیرش محمدرضا پهلوی را نشان می‌دهد. چالشی که منجر به فوران آتشفشان خشم مردم ایران شد. تبارشناسی دانشجویان پیرو خط امام، هویت تسخیرکنندگان و هدفشان را به تصویر می‌کشد. و از این جا به بعد ماجرای اصلی کتاب یعنی چالش‌های رابطۀ ایران و امریکا در خط زمانی تسخیر سفارت تا آزادی گروگان‌ها بیان می‌شود.
آقای محبوبی تا جای ممکن از ارائه تحلیل پرهیز و تلاش کرده تا روایتی منصفانه و مبتنی بر اسناد ارائه کند. به سختی می‌توان صفحه‌ای از کتاب را بدون ارجاع به اسناد پیدا کرد. نویسنده توانسته با تجمیع اسناد داخلی و خارجی، که بسیاری از آنها برای اولین‌بار ترجمه و استفاده شده است، یک روایت جامع و همه جانبه ارائه کند. 
انتخاب قالب روایی و البته نثر روان باعث شده تا این اسناد چنان در تاروپود کتاب بافته شوند که مخاطب از خواندن هزاران سند نه تنها خسته نمی‌شود، می‌تواند با لذت و لاجرعه کتاب را پیش ببرد.
در دل بازۀ زمانی مورد اشارۀ کتاب، حوادث گوناگون و مهمی رخ داده که می‌توانست باعث لغزش و افتادن کتاب به دام حواشی و فاصله گرفتن از رسالت اصلی کتاب شود؛ که خب نویسنده از این آزمون سربلند بیرون آمده است. دام دیگری که نویسنده از آن رهیده است، زیاده‌گویی‌ست. بااینکه تلاش شده چیزی از قلم نیفتد، رخدادها کاملاً موجز و به اندازه مورد توجه قرار‌ گرفته‌اند. انتخاب هنرمندانۀ تیتر و سوتیترها هم به جذابیت اثر افزوده است. ای کاش این کتاب ترجمه شود تا اگر روزی آزاده‌ای در گوشه‌ای از جهان سراغ این موضوع آمد، روایت ایرانی ماجرای تسخیر را هم بشنود.
        

4

          ظهر دوشنبه ۷ آبان بود که خبر تقریظ آقا بر کتاب را در کانال رسمی ایشان دیدم. با توجه به موضوع کتاب، همان روز اقدام به تهیه کتاب کردم که در ایام تسخیر لانه جاسوسی؛ این کتاب را مطالعه کنم.

💠 «ایستگاه خیابان روزولت» را شاید بتوان یکی از معدود کتاب‌های تقریظی متفاوت دانست، برخلاف اغلب کتاب‌های تقریظ شده، این کتاب در دسته دفاع مقدس تعریف نمی‌شود.

💠 این کتاب به موضوع تاریخی پرداخته که امام از آن تعبیر به انقلاب دوم کردند؛ انقلابی که بزرگ تر و مهم تر از انقلاب اول بوده است. زیرا جوانان پیرو خط امام با تسخیر لانه‌ی جاسوسی ابعادی جدید از انقلاب را به جهانیان عرضه کردند. ما صرفا به دنبال سرنگونی دست نشانده غربی‌ها نبودیم بلکه با انقلابی عصر‌ساز پایه‌های نظامات جهانی را دچار تزلزل کردیم. 
وقتی امام به پشتوانه مردم قیام کردند و شعار «نه شرقی، نه غربی؛ جمهوری اسلامی» را سردادند؛ در پی تحقق تمدن و نظم جهانی با محوریت اسلام بودند. و این اقدام جز با نفی سلطه گری سلاطین جهان از جمله آمریکا محقق نخواهد شد.

💠 یکی از مسائل قابل توجه و مورد اذعان همه‌ی خوانندگان، بالا بودن تعداد و اعتبار اسناد مورد استفاده کتاب است.  موضوع تاریخی کتاب و تعداد بالای اسناد، اسامی و حوادث از شیوایی و روانی متن نکاسته است.

💠 متاسفانه خلا وجود این کتاب و روایت‌ها بسیار احساس می‌شود. و صد افسوس که در کتب رسمی آموزشی ما این مطالب جایی ندارند و کمتر به آنها پرداخته می‌شود. 
تاریخ را اگر ما روایتی نکنیم برایمان روایت خواهند کرد. این موضوع را براساس اسناد کتاب و مقایسه آن با منابع داخلی؛ به وضوح می‌توان متوجه شد. ای کاش که دغدغه مندان نسبت به این حادثه مهم اندکی بیشتر توجه کنند.

 💠 نقطه محوری تسخیر لانه جاسوسی است اما به مسئله نفوذ آمریکا از بدو تاسیس سفارت تا آبان ۵۹ پرداخته می‌شود.  ای کاش که سینه چاکان آمریکا و آنانی که حل مشکلات را صرفاً به دست کدخدا (!) می‌بینند، با چشم بصیرت رجوعی به اسناد جاسوسی داشته باشند.

💫 واگویه‌های ذهنی بعد از مطالعه کتاب:
🔶 اقدام تسخیر قرار بود که به صورت چند روز باشد (با توجه به هدف اولیه و برنامه‌ریزی که از قبل صورت گرفته بود.). و چه بسا عملکرد برخی از آن دانشجویان از سر احساس بوده باشد. اما نیت خالصانه‌ای که آنان داشتند (و البته برخی اقدامات صحیح که در ادامه شرح خواهم داد.)، چنین برکت بزرگی را به همراه داشت. 

🔶 نکته‌ی قابل توجه دیگر، همراهی مردم از این تصمیم بوده است. در مبانی اسلام که پایه و اساس انقلاب است، مردم از جایگاه بسیار والایی برخوردار هستند به نحوی که شکل گیری و بقای حکومت به خواست و همراهی آنان است. مردم ایران بار دیگر با حمایت خود از اقدامات دانشجویان خط امام، از این انقلاب پاسداری کردند. 
همراهی و حضور مردم در صحنه های حساس این کشور پدیده‌ای عجیب و پیچیده است. و اهمیت آن زمانی مشخص می‌شود که بدانیم قیام عصرساز مردم تنها قیام حسیمی (قیام برای حفظ اساس اسلام) است که با تشکیل حکومت اساس اسلام را حفظ می‌کند و نتیجه شهادت را به همراه ندارد. و این موضوع رابطه مستقیمی با همراهی مردم دارد. (الحمدالله که مردم ما در این امتحان سخت سربلند شدند.)

💠 یکی از توصیه‌های موکد امام خمینی (ره) و حضرت آقا به قشر جوانان به خاصه دانشجویان رجوع به روحانیت اصیل و اسلام شناس است که جریان جنبش دانشجویی از خط اصیل اسلامی منحرف نشود. دانشجویان پیرو خط امام نیز در این مورد پیشگام بودند. و این اقدام خود را با روحانیت چک کرده و حتی بعد از تسخیر نیز منتظر امر امام خمینی (ره) بودند که برخلاف امر ایشان اقدامی انجام ندادند.

🔶 نام اشخاصی در کتاب و تسخیر. لانه جاسوسی مطرح هست که با دیدن آنها تعبیر حضرات پشیمان در ذهن آدم پر رنگ می‌شود. و مدام این سوال مطرح می‌شود که چه شد که آنها روزی از این اقدام خود که مایه مباهات است، پشیمان شدند! 
اینکه چه می‌شود عده‌ای از آن دانشجویان می‌شوند حضرات پشیمان (چون ابراهیم اصغرزاد‌ها) و عده‌ای پای این آرمان‌ها می‌ایستند و شهید می‌شوند (محسن وزوایی، حسین علم‌الهدی، مهدی رجب بیگی و ...)؛ را آقا در دیدار با خانواده شهید ییلاقی شرح می‌دهند.
(توصیه می‌شود جزوه «انگیزه بدون زیر ساخت؛ فاتحان دیروز عذرخواهان امروز» که در کانال hamzevasl@ مطالعه شود.)

❗در انتها توصیه می‌کنم بعد از خواندن کتاب مطالب سایت khamenei.ir ناظر به این کتاب را مشاهده نمایید.
        

0