معرفی کتاب A Peace to End All Peace اثر دیوید فرامکین

A Peace to End All Peace

A Peace to End All Peace

4.4
60 نفر |
24 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

66

خوانده‌ام

85

خواهم خواند

218

ناشر
Owl Books
شابک
9780805068849
تعداد صفحات
635
تاریخ انتشار
_

نسخه‌های دیگر

پست‌های مرتبط به A Peace to End All Peace

یادداشت‌ها

          به نام او

صلحی که همه صلحها را بر باد داد یکی از بهترین کتابهای تاریخی ست که اخیرا خوانده ام.
یک کتاب بی نظیر در مورد برهه ای حساس که به طور باورنکردنی مغفول واقع شده است.

عنوان فرعی کتاب: "فروپاشی امپراتوری عثمانی و شکل گیری خاورمیانه جدید" گویای تمام چیزهایی که در رابطه با کتاب باید گفت، هست.
دیوید فرامکین نویسنده کتاب در بخشی از مقدمه کتاب میگوید: 《خاورمیانه ای که امروز در عنوانهای خبری نامش را میشنویم محصول تصمیمات متفقین در جنگ جهانی اول و پس از آن است... گزارش رسمی روسها و فرانسویها از عملکردشان در خاورمیانه در آن زمان طبعا جنبه تبلیغاتی داشت. گزارشهای انگلیسیها هم دور از حقیقیت بود... ولی در چند دهه اخیر حقیقت ذره ذره از پرده بیرون آمد و اینک، با گشایش بایگانیهای اسناد محرمانه و اوراق خصوصی، سرانجام بسان خورشیدی از پس ابر رخ نموده است. سال 1979 که کار تحقیق را شروع کردم، دیگر چنین به نظر میآمد که میتوان حقیقت ماجرا را باز گفت.》

کتاب دربردارند نکات ریز و درشتی از آغاز جنگ جهانی در 1914 تا فروپاشی کامل امپراتوری عثمانی در 1922 است. بازه ای که دقیقا در بردارنده اتفاقات و تحولات 100 سال گذشته است. تحولاتی که به نوعی مقدمه تمام اتفاقات و نابه سامانیهای 100 سال اخیر در خاورمیانه است. منطقه ای که تا پیش از جنگ جهانی اول چندین قرن در زیر لوای امپراتوری عثمانی از آرامشی نسبی برخوردار بود. و پس از آن روزی نرسید که روی آرامش به خود ببیند. دانستن این نکات برای مخاطبی که در مرکز این وقایع است ضروری ست. و تعجب آور است که چرا اینقدر دیر این کتاب ترجمه شده است (تاریخ نشر 1989 است).

اگر میخواهید از چگونگی تشکیل کشورهای منطقه مانند عربستان سعودی، ترکیه، عراق، اردن و... آگاه بشوید و یا از چگونگی تشکیل رژیم صهیونیستی اطلاع پیدا بکنید "صلحی که همه صلحها را بر باد داد" را از دست ندهید.
        

17

          شکل امروزین خاورمیانه و مرزبندی کشورها نه حاصل تفاوت فرهنگه، نه تفاوت زبان و نه تفاوت تمدن؛ بلکه حاصل جنگی بین اروپایی‌هاست. کتاب «صلحی که همه‌ی صلح‌ها را بر باد داد» به اثرات جنگ جهانی اول بر خاومیانه می‌پردازه و بررسی می‌کنه که چطور صلح بین طرف‌های درگیر در این جنگ، اقدامات کمال مصطفی و ترکان عثمانی، قدرت‌طلبی آمریکا، کشورهای استقلال یافته‌ی عربی و روی کار آمدن رضا شاه بر چیزی که امروز در جهان شاهدش هستیم اثر گذاشت. 
این کتاب رو میشه به دو داستان تاریخی همگرا تقسیم کرد؛ یکی تقسیم شکلی ایده‌آل (برای انگلستان البته!) از مرزهای خاورمیانه که به معاهده‌ی سایکس-پیکو منجر شد، و دیگری داستان اجرای معاهده‌ی تقسیمات مرزی.
این دو داستان در نهایت منجر شدند به چیزی ما امروز پیرامون خودمون می‌بینیم؛ کشورهایی مثل عربستان، عراق، سوریه، فلسطین، اردن و... که به نظر نویسنده تبدیل به ملت نشدند.
این تقسیمات سودمحور و بی‌توجه به ترکیبات فرهنگی، قومی و تاریخی منطقه باعث درگیری‌های بسیاری شد که همچنان ادامه دارند؛ از تصفیه‌ی نژادی در ترکیه که باعث کوچ اجباری و حذف بسیاری از یونانی‌ها، ارمنی‌ها و... در این سرزمین شد تا درگیری‌های قومی در سوریه و عراق.

کتاب، بسیار جذابه. ترجمه‌ی خوبی داره و موضوع جالبی رو بررسی کرده. به نظرم یکی از بهترین پژوهش‌هاییه که میشه در زمینه‌ی شکل‌گیری خاورمیانه‌ی امروزین خوند.
        

4

          ⭕کتاب شرح وقایعی است از جنوب غربی آسیا و مصر یا به اصطلاح خاورمیانه در حین جنگ جهانی اول و  بعد از آن
اینکه چطور بعد از شکست امپراتوری عثمانی در جنگ چطور بدون تقریبا هیچ مبنای عقلانی این امپراتوری تکه تکه شد و به شکل کشورهای مختلف بین بریتانیا و فرانسه تقسیم شد که باعث این همه جنگ و دعوا در این منطقه شده
در واقع به قول آرچیبالد ویول از فرماندهان نظامی بریتانیا ((در پاریس [مرکز مذاکرات صلح پس از جنگ جهانی اول به صلحی دست یافتند که همه ی صلح ها را بر باد داد))
جنگ جهانی اول اتفاقی که باعث به وجود آمدن غده ی چرکینی مثل اسرائیل شد (اعلام استقلال اسرائیل سال ۱۹۴۸ بود اما آغاز مهاجرت یهودیان به منطقه ی فلسطین از بعد جنگ جهانی اول آغاز شد).
.
⭕قسمت هایی از کتاب :
۱.وقایع سالهای ۱۹۱۴ تا ۱۹۲۲ گرچه مسئله ی خاورمیانه ایِ اروپا را حل کرد ، مسئله ای خاورمیانه ای برای خود خاورمیانه آفرید
۲.مسائلی که کیچنر(وزیر جنگ بریتانیا از ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۶) و لوید جورج(نخست وزیر بریتانیا از ۱۹۱۶ تا ۱۹۲۲) و چرچیل به وجود آوردند اکنون در خیابان های ویران بیروت و کناره های دجله و فرات و سواحل رود اردن با اسلحه محک می خورند
۳.چرچیل به نمایندگان اعراب فلسطین گفت :
بدیهی است یهودیان پراکنده باید وطن و مرکزی ملی داشته باشند ... ما معتقدیم این کار به صلاح جهان است ، به صلاح قوم یهود است ... ، همینطور به صلاح عرب هایی که در فلسطین اند و ما مایلیم که بمانند؛ آنها هم از مزایا و پیشرفت صهیونیسم بهره مند خواهند شد.
        

0

سامان

سامان

1403/9/30

          «خواندنی،جذاب،مهم»
بعد از جنگی که به همه ی جنگ ها پایان داد، ظاهرا در پاریس به صلحی دست یافتند که همه ی صلح ها را بر باد داد...
                                                                                                           آرچیبالد ویول
.
کتاب به غایت ارزشمند و خواندنی دیوید فرامکین از بهترین و شیرین ترین تجربه های مطالعاتی بود که در مورد تاریخ جهان خواندم.فرامکین در این کتاب با ذکر جزئیات خواندنی و نه حوصله بر،روند پیدایش خاورمیانه فعلی و جدید رو طوری بیان میکنه که خواننده اثر به هیچ وجه خسته نمیشه و در طول مطالعه این کتاب 550 صفحه ای به بسیاری از سوالات و مجهولات ذهنی خودش در مورد موضوع مد نظر دست پیدا می‌کنه.امپراتوری عثمانی که روزی اقتدار مثال زدنی در دنیا داشت و قرن ها تاخت و تاز میکرد در بازه زمانی مورد بررسی کتاب یعنی کمی قبل از آغاز جنگ جهانی اول تا سال 1922 که جنگ بزرگ یا همون جنگ جهانی اول چند سالی میشه تموم شده،نفس های آخر خودش رو میکشه و فرامکین با توضیحات مفصل و البته موثق  نشون میده که چه اتفاقاتی میفته که این امپراتوری توسط بریتانیا و سایر متفقین هم چون گوشت تکه تکه بریده و تجزیه میشه ودر واقع کشورهای فعلی و مرزهای فعلی کشورهای خاورمیانه ماحصل این تقسیم اراضی است که حدود صد سال گذشته انجام شده.ایده حضور یهودیان در کشور فلسطین،جداسازی اردن از فلسطین و تبدیلش به کشوری مستقل،وضعیت عراقی که بین النهرین نام داشت و سپس تبدیل به عراق شد،اردن،عربستان،قیام لارنس عربیا(که فیلم بسیار معروفی ازش ساخته شده)، قیام های مختلفی که به سرکردگی کشورهای متفقین به ویژه با محوریت انگلستان انجام شده،روند جنگ جهانی اول و اینکه چه طور پای امپراتوری عثمانی به این جنگ باز شد،چه مواضعی اتخاذ کرد و چه گروهی آن زمان قدرت رو در دست داشتند، بخشی مهم و خواندنی از این کتاب ارزشمند رو تشکیل میده.
توافق نامه های کشورهای مختلف و سیاسیون کشورهای درگیر جنگ از دیگر مباحثی است که در کتاب بهش اشاره میشه .تغییر سیاسیون کشورهای درگیر جنگ که باعث میشه سیاست های جنگی کشورهای بعضا دچار تغییراتی بشه و حتی دوست های زمان جنگ به دشمنان زمان صلح تبدیل بشند!اشاره ای به قدرت گرفتن فاشیست در ایتالیا و به قدرت رسیدن موسولینی و همچنین اتفاقات مربوط به انقلاب اکتبر 1917 شوروی و مواضع لنین و اقدامات او در مرزهای جنوبی و سرکوب قیام های مختلف از بحث های اشاره شده در کتابه.
در کتاب چند شخصیت کلیدی داریم که یکی از آنها فرد کیس و باهوش و حیله گری چون چرچیل هست که سمت های مختلف او رو در بازه زمانی و نقش و تاثیری که او در روند جنگ و بعد از جنگ و تاسیس مرزهای کنونی کشورها داره به خوبی توضیح داده میشه.به طور کلی کشور انگلستان اصلی ترین و مورد بحث ترین کشور در موضوعات مطرح شده در کتابه.
در چند قسمت توضیح داده میشه که عدم شناخت کافی انگلستان از کشورهای خاورمیانه منجر به اتخاذ تصمیمات غلطی از جانب سیاسیون و نظامیون این کشور میشه یا  در مساله عربستان که ابن سعود،امیر نجد با پشتوانه تفکرات وهابیت چه طور هوشمندانه قیامی علیه حسین،امیر حجاز که مورد حمایت انگلستان بود قیام میکنه و به برتری میرسه و هیچ کاری هم از دست انگلستان بر نمیاد.
حسن ختام این معرفی یک بریده از کتاب باشه که به نوعی خلاصه ایست از مطالب کتاب، بریده اول:
«حالا بخش عربی امپراتوری عثمانی شکل جدیدی پیدا کرده بود.دیگر ترک ها بر ان حکومت نداشتند.در شرق، جمعیت های کرد،سنی،شیعه و یهودی در کشور جدیدی به نام عراق به ریاست ملک زاده ای عرب گرد آمده بودند.عراق به ظاهر کشوری مستقل بود اما بریتانیا آن را تح الحمایه ی خودش میدانست.سوریه و لبنان که بسیار بزرگ تر از پیش شده بودند تحت حاکمیت فرانسه قرار داشتند.کشور جدید عربی که بعدها اردن نام گرفت از قلمرو فلسطین تراشیده شد.غرب رود اردن نیز به فلسطینی بدل گشت که بعدها وطن ملت یهود را در بر میگرفت.»
        

0

          درباره‌ی این است که چطور خیالات و تصورات و «نظر»هایی که سیاستمداران درباره‌ی دنیا دارند به ترتیبات دنیا شکل داده‌اند. به اینکه چطور ابتکارات فردی در شکل‌گیری مرزهای ملی موثر بوده است. 
چطور خیال اینکه یهودیان در پس پرده قدرت دارند و مشغول توطئه‌چینی هستند باعث شد سران دنیا حاضر به امتیازدهی به آن‌ها شوند و امکان تشکیل کشوری مستقل را برای آن‌ها فراهم کنند. 
چطور نظام بوروکراتیک می‌تواند جزیره‌وار باشد و هر بخشی با بخش دیگر در تقابل قرار بگیرد. چطور دولت استعماری بریتانیا در هند حکومت مستقلی بوده و نظرات خودش را اعمال می‌کرده، و همین‌طور حکومت بریتانیایی مصر. و در این بین اشاره می‌کند به نظام فشل اطلاعاتی‌ای که مخارج سنگینی بر دوش بریتانیا می‌گذاشت تا از شریف حسین (شریف مکه) و پسرانش حمایت کند، یعنی فیصل (کسی که در نهایت شاه کشور تازه‌شکل‌گرفته‌ی عراق می‌شود، و به‌نظرم بعداً عبدالکریم قاسم او را می‌کشد) و عبدالله (احتمالاً پدربزرگ عبدالله اردنی فعلی، شاه اردن)؛ درحالی‌که در آخر رقیب او، یعنی ابن‌سعود، بر کشور تازه‌شکل‌گرفته‌ی عربستان حاکم می‌شود. 
فصلی گذرا در اواخر کتاب به ایران می‌پردازد و حاشیه‌ای‌بودن ایران را در آن دوران جنگ جهانی اول به رخ ما می‌کشد. در یکی دو پاراگراف به برکشیدن رضاخان توسط انگلیسی‌ها اشاره می‌کند.
        

3

          صلح برای ما، جنگ برای آن‌ها

«صلح برای ما، جنگ برای آن‌ها» نتیجه‌ای است که با خواندن کتاب دیوید فرامکین با نام ‘’A Pease to End All Peace’’ به آن می‌رسید.
«صلحی که همه‌ی صلح‌ها را بر باد داد» عنوانی است که حسن افشار مترجم فارسی کتاب برای آن برگزیده است با عنوان فرعیِ «فروپاشی امپراتوری عثمانی و شکل‌گیری خاورمیانه‌ی‌ معاصر». کتاب را نشر ماهی در ۱۳۹۵ با ترجمه حسن افشار منتشر کرده است، با فاصله‌ای تقریبا سی‌ساله بعد از انتشار کتاب در ۱۹۸۹ میلادی در آمریکا.

کتابی در ۱۲ بخش و ۶۱ فصل که تلاش می‌کند ماجرای فروپاشی عثمانی و شکل‌گیری خاورمیانه با نقشه جدید را طی سال‌های ۱۹۱۲ تا ۱۹۲۲ گزارش و تحلیل کند. گزارشی با جزئیات فراوان از ماجراهای داخل حکومت عثمانی، جلسات کابینه بریتانیا، گفت‌وگوهای سران کشورها و سران قبایل عرب، مذاکرات صلح، تصاویر متعدد، و یادداشت‌های شخصی بازیگران سیاسی این ده‌سال که تعدادشان هم کم نیست. 

خلاصه کتاب آن است که سران متفقین (انگلیس، فرانسه و روسیه) در جنگ جهانی اول تلاش می‌کنند طرح صلحی را در خاورمیانه پیاده کنند تا درگیری‌های بین خودشان بر سر تقسیم این منطقه مهم در جهان به پایان برسد. هدف از این صلح صلح بین خودشان است نه صلح برای انسان‌ها و ساکنان این سرزمین. هدف اصلی حذف امپراتوری عثمانی و تقسیم آن است. ولی ظهور مصطفی کمال پاشا در ترکیه، انقلاب کمونیستی در روسیه، زنده‌شدن روحیه استقلال خواهی در کشورهای عربی، و دخالت آمریکا بازی را در هم می‌ریزد.  در این بین پیگیری‌های نخست‌وزیر سرسخت بریتانیا، دیوید لوید جورج برای اختصاص فلسطین به یهود تقریبا تنها خط مستقیمی است که دنبال می‌شود. 

به جز آگاهی‌های تاریخی خواندن کتاب نیازمند دانستن جغرافیایی تاریخی منطقه نیز هست. در نقشه‌های امروز خط‌های مرزی و برخی اسم‌ها نسبت به آنچه در دهه دوم قرن بیستم می‌گذرد تغییر کرده است. 

یکی از نتایج فرعی کتاب، شکست این پندار است که همه چیز در ماجرای خاورمیانه بر اساس برنامه‌ریزی پیش‌رفته است و سیاست‌مداران انگلیسی دقیق و هدف‌مند کار می‌کنند. اختلافاتی که بین دولت‌مردان بریتانیا در این کتاب گزارش شده آن‌چنان گسترده است که خواننده می‌پذیرد بخش زیادی از آنچه در پایان جنگ جهانی رخ داده است برآیند حوادث پیش‌بینی نشده و ناآگاهی‌های بازیگران اصلی است. سردمداران بریتانیا از بسیاری از تحولات منطقه، توانایی‌های بازیگران دیگر، و حتی تفکرات همکارانشان بی‌خبر هستند، و گاه حتی بر سر جنگیدن و نجنگیدن در حد نخست‌وزیر و وزرا اختلاف‌های اساسی گزارش می‌شود.

کتاب «صلحی که همه‌ی صلح‌ها را بر باد داد» با قلمی داستانی نوشته شده و ترجمه حسن افشار هم روان است و خواندن متن کتاب خستگی‌آور نیست، ولی ماجرا آن‌قدر شلوغ است که اگر خواننده‌ای آگاهی پیشین از سرگذشت خاورمیانه و جنگ جهانی اول نداشته باشد سردرگم می‌شود. به بیان دیگر اگر کسی بخواهد یک خط تحلیلی روشن از وقایع داشته باشد از این کتاب چیزی دستگیرش نخواهد شد. 

تصور می‌کنم نویسنده می‌توانست بسیاری از یافته‌هایش از اسناد و گفت‌وگوها را در کتاب نیاورد و آسیبی هم به هدفش نرسد. با این حال اگر خواننده پیش از خواندن این کتاب، بازیگران اصلی خاورمیانه و جنگ جهانی را بشناسد و رویدادهای سازنده این دوران را در ذهن خود داشته باشد، این کتاب می‌تواند تصویر او را این دوران ده‌ساله آشکارتر کند. 

کتاب فرامکین یک ترجمه فارسی دیگر هم دارد که دنیای اقتصاد آن‌ را در دو جلد منتشر کرده است. این ترجمه با نام «صلح کردند که جنگ بماند» و عنوان فرعیِ «چگونگی فروپاشی امپراتوری عثمانی و برآمدن خاورمیانه جدید» عرضه شده و داود حیدری و مفید علیزاده مترجمان آن هستند.

گاه‌نگاشت ۷۹
کانال تلگرامی گاه‌نگاشت

https://t.me/MKHAGHANIFAZL
        

12