یادداشتهای روباه شنی (272) روباه شنی 2 روز پیش یک شب فاصله جنیفرای. نیلسن 4.4 83 رمان «یک شب فاصله» اثری جذاب و تأثیرگذار به قلم جنیفر ای. نیلسن است که با ترجمهی عادله قلیپور و توسط نشر پرتقال منتشر شده است. داستان کتاب در جنگ سرد و دوران ساخت دیوار برلین روایت میشود، زمانی که روابط خانوادگی و آزادی انسانها به طرز وحشتناکی به مخاطره افتاده است. قهرمان داستان، دختری به نام گرتا، حدوداً دوازدهساله است که یک شب متوجه میشود دیواری در حال ساخت است که خانوادهاش را از همدیگر جدا میکند: پدر و برادرش در برلین غربی گیر افتادهاند و او و مادر و برادر دیگرش در برلین شرقی ماندهاند. گرتا با دیدن پدرش از آنسوی دیوار، پیام رمزی دریافت میکند: خانواده باید تونلی زیر دیوار حفر کنند تا دوباره به هم برسند، اما اگر دستگیر شوند، مجازاتی مرگبار در انتظارشان خواهد بود. روایت کتاب پر از لحظات نفسگیر، حوادث پرتعلیق و تلاش برای حفظ امید در دل یک وضعیت استبدادی و ترسناک است. «یک شب فاصله» نهتنها بسیار سرگرمکننده و هیجانانگیز است، بلکه به شکلی دقیق به موضوعاتی انسانی و اخلاقی مانند آزادی، شجاعت، وفاداری، مبارزه با بیعدالتی و اهمیت خانواده، میپردازد. همچنین، این رمان تصویری ملموس از یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ارائه میدهد و تعلیق داستانی را با حقیقت تاریخی در هم میآمیزد. «یک شب فاصله» جایزهی ادبی ویتنی سال ۲۰۱۵، مدال خوانندگان جوان کالیفرنیا (سال ۲۰۱۸) و چندین جایزهی معتبر دیگر را از آن خود کرده است. در نهایت، «یک شب فاصله» فراتر از یک رمان تاریخی نوجوان است؛ این کتاب مخاطب را به تفکر دربارهی معنای آزادی، ارزشهای خانواده و ارادهی انسان در رویارویی با ظلم دعوت میکند و یادمان میاندازد که حتی در تاریکترین فصول تاریخ، امید و پایداری میتوانند مسیر را روشن کنند. نشر پرتقال (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران سپرده شده است و روباه شنی تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 7 روباه شنی 2 روز پیش قرنطینه جنیفرای. نیلسن 4.3 80 رمان «قرنطینه» به قلم جنیفر ای. نیلسن، با ترجمهی فرزانه مختاری که توسط انتشارات پرتقال منتشر شده، در جهانی خیالی جریان دارد که در آن بیماری مرگبار و ناشناختهای به نام «اسکورج» شیوع یافته و ساکنان شهر خیالی «کلدن» را درگیر ترس و اضطراب کرده است. قهرمان داستان، «آنی» سرزنده و باهوش از منطقهای فقیرنشین است. وقتی آزمایش میدهد و مشکوک به اسکورج تشخیص داده میشود، او را بهزور به جزیرهای مرموز به نام «اتیک» میفرستند که پیشتر زندان بوده و حالا محل قرنطینهی بیماران محسوب میشود. اما پشت این قرنطینه، واقعیتهای دیگری نهفته است. آنی در پی کشف این رازهای پنهان و به چالش کشیدنِ ساختار حاکمیتِ این سرزمین است. داستان با ریتم سریع، شخصیتپردازی باورپذیر و روایت جذابش، مخاطب نوجوان را تا آخرین صفحه میخکوب میکند. در دل این ماجراهای نفسگیر، به ارزشهایی چون شجاعت، امید، دوستی، اتحاد و مبارزه با ظلم پرداخته میشود. علاوه بر این، «قرنطینه» مخاطب را دربارهی موضوعات مهمی چون اختلافات اجتماعی، پیشداوری، استبداد و دروغپراکنی به فکر فرو میبرد. رسانههای جهانی در تقدیر از این کتاب به پیام مهم داستانش دربارهی شکلگیری تعصب بهخاطر پخش اطلاعات نادرست اشاره کردهاند؛ همچنین قهرمان زن قوی و پیرنگ کتاب که مخاطب را به حدس و گمان مشغول میکند، مورد تقدیر قرار گرفته است. اهمیت این اثر در ادبیات نوجوان بهخاطر ترکیب مهیّج ماجراجویی و پرداخت عمیق به موضوعات اجتماعی و اخلاقی است. «قرنطینه» علاوه بر ارائهی داستانی سرگرمکننده، خواننده را به تفکر درباره عدالت، ساختارهای قدرت و مسئولیت فردی در برابر جامعه دعوت میکند. نشر پرتقال (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران سپرده شده است و روباه شنی تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 4 روباه شنی 2 روز پیش داس مرگ جلد 1 نیل شوسترمن 4.6 125 داستانِ «داس مرگ» اثر نیل شوسترمن و ترجمهی آرزو مقدس، در آیندهای دور روایت میشود؛ در دنیایی که بشر به لطف پیشرفتهای علمی، بر مرگ، بیماری و فقر غلبه کرده و زندگی عملاً جاودانه گشته است. در این جهان بینقص، کنترل جمعیت تنها از طریق مأمورانی به نام «داسهای مرگ» ممکن میشود. آنها وظیفه دارند بهصورتی نظاممند و قانونی، جان افراد را بگیرند تا تعادل جمعیت حفظ شود. در نقطهی مقابل این وضعیت پادآرمانشهری، رمان قصهی دو نوجوان، سیترا و روئن را دنبال میکند که به عنوان کارآموزان «داس مرگ» برگزیده میشوند. این انتخاب، برخلاف خواست قلبیشان است، اما آنها چارهای ندارند جز فراگیری «هنر» خوشهچینی (یا به قتل رساندن) شهروندان. سیترا زیر نظر داسی افسانهای و متفکر بهنام «کیوری» آموزش میبیند و روئن بهدست «گدارد»، داسی خشن و بیرحم. تعلیمی که میبینند، تنها آزمون مهارت نیست، بلکه محکی اخلاقی برای درک پیچیدگیهای انسانیت و ارزش زندگی نیز هست. این رمان، علاوه بر گرهگشاییهای مهیج، با طرح مسائلی مانند معنای زندگی و مرگ، ارزش انتخاب، عدالت و مسئولیت جمعی، به اثر برجستهای در ژانر علمیتخیلی تبدیل شده است. نقدهای معتبر، این اثر را رمانی فلسفی معرفی میکنند که خواننده را به چالش میکشد تا دربارهی مرگ، عدالت و معنای زندگی بیاندیشد. اهمیت این اثر در ادبیات علمیتخیلی نوجوان آن است که به شکلی هوشمندانه، مفاهیم اخلاقی پیچیده را در بستری جذاب و آیندهنگرانه مطرح میکند. با تحولی در سبک روایت رمان نوجوان، «داس مرگ» مخاطب را نه تنها با تنش داستانی، بلکه با پرسشهای فلسفی درگیر میکند. این ویژگی باعث شده تا «داس مرگ»، فراتر از رمانی سرگرمکننده باشد و خواننده را به تأمل عمیق درباره مرگ، زندگی و انتخابهای انسانی وا دارد. نشر پرتقال (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران سپرده شده است و روباه شنی تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 8 روباه شنی 2 روز پیش سنگدل ماریسا مییر 4.2 265 حدود سه قرن پیش، لوئیس کرول با «آلیس در سرزمین عجایب» دنیایی را به ادبیات هدیه داد که هم خیالانگیز بود و هم عمیق؛ جهانی پر از موجودات عجیب، منطق وارونه و شخصیتهای فراموشنشدنی. از همان زمان، سرزمین عجایب، الهامبخش نویسندگان بسیاری شد، اما مریسا مایر با رمان «سنگدل» کاری متفاوت انجام داد: او نهتنها به این جهان بازگشت و قصهی شخصیتهایی همچون کلاهدوز دیوانه و گربهی چشایر را گسترش داد، بلکه گذشتهی شخصیت شرور آن را بازآفرید. ماجرای «سنگدل» سالها پیش از ورود آلیس آغاز میشود. این بار در مرکز داستان، ملکهی دلها قرار دارد؛ زنی که «سرش را قطع کنید!» ورد زبانش بود. این ملکهی سنگدل روزگاری دختری ساده و آرام به نام کاترین بوده؛ دختری پرشور با قلبی سرشار از آرزوهایی شیرین. او تنها یک رؤیا داشت: تاسیس شیرینیپزی خودش. اما همانطور که در افسانهها و زندگی واقعی بارها دیدهایم، سرنوشت همیشه مهربان نیست. عشقهای ممنوعه، فشارهای اجتماعی، انتظارات خانواده و تقدیری که بر شانههایش سنگینی میکند، بهتدریج رؤیاهای کاترین را در هم میشکند. زخمهای کوچک و بزرگ بر جان او مینشیند، و قلبی که روزی لبریز از شیرینی و مهر بود، آرامآرام در تاریکی فرو میرود و ملکهی سنگدل متولد میشود. مریسا مایر در این بازآفرینی جسورانه، سنت کهن داستانگویی را به چالش میکشد. در داستانهای کلاسیک که همیشه مرز میان خیر و شر قطعی بوده، او نشان میدهد که انسانها از این دوقطبیها پیچیدهترند. هیچکس شرور به دنیا نمیآید؛ بلکه شرایط، رنجها و زخمهای پنهان هستند که انسان را به مسیری میکشانند که شاید خودش هرگز انتخابش نکرده باشد. «سنگدل» تنها یک فانتزی پرکشش و عاشقانه نیست؛ دعوتی است برای اندیشیدن به ماهیت انسان. مایر از خواننده میخواهد که به جای داوری و قضاوت شتابزده، تلاش کند بفهمد چرا آدمها به آنچه امروز هستند تبدیل شدهاند؛ حتی اگر بیرحمترین و شرورترین شخصیت یک قصه باشند. نشر هوپا (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران سپرده شده است و روباه شنی تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 4 روباه شنی 2 روز پیش نامه های گاندو: تمساحی از سیستان و بلوچستان معصومه یزدانی 4.3 40 همه فکر میکنند تمساح یک حیوان خطرناک است که در زیر خزهها و گلولای رودخانهها پنهان میشود تا به شکارش حمله کند. شاید تمساحهای جاهای دیگر دنیا اینطور باشند، اما تمساح ایرانی که گاندو صدایش میکنند، اینطور نیست. گاندو یک تمساح خجالتی است که اگر در کنار یک رودخانه زندگی کند، یعنی آن آب تمیز است. اگر هم کسی کاری به کارش نداشته باشد، برای خودش میخزد یک گوشه و زندگیاش را میکند. این را نویسندهی داستانپرداز نمیگوید؛ کارشناسان محیط زیست و اهالی استان سیستان و بلوچستان که زیستگاه طبیعی تمساح ایرانی است، میگویند. وقتی قرار بود کتابی با موضوع محیط زیست ایران و حیوانات در معرض انقراض کشورمان بنویسم، با کمال تأسف گزینههای زیادی برای انتخاب بهعنوان شخصیت اصلی داستان داشتم. اما چیزهایی که دربارهی تمساح ایرانی خواندم و شنیدم باعث شد گاندو بشود شخصیت اصلی کتاب. نوشتن این کتاب به سه دلیل سخت بود. اولیاش اینکه به جای نوشتن فصل به فصل، تصمیم گرفتم پیامک به پیامک و ایمیل به ایمیل بنویسم. برای همین کلی نوشتم و پاک کردم، نوشتم و پاک کردم تا داستان شد این چیزی که الان هست. یک سختی مهمتر هم داشت؛ آن هم اینکه من نویسنده بودم، اما متخصص محیط زیست نبودم. کلی تحقیق کردم اما کافی نبود. برای همین از یک متخصص محیط زیست کمک گرفتم. و سختی آخر تصویرگری بود. نامههای گاندو پنج تصویرگر عوض کرد تا بالاخره صاحب تصاویری شد که الان دارد؛ چون کشیدن تصاویر شخصیتهایی که به حیوانات واقعی موجود در محیط زیست شبیه باشند، کمی سخت بود. من کتابهای زیادی برای کودکان و نوجوانان نوشتهام اما نامههای گاندو را بیشتر از بقیهی کتابهایم دوست دارم چون دربارهی عزیزترین و باارزشترین چیزهایی است که من دارم؛ یعنی ایران و بچههای ایران! معصومه یزدانی (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران کتابها سپرده شده است و روباه شنی، تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 21 روباه شنی 2 روز پیش دروازه مردگان؛ قبرستان عمودی جلد 1 حمیدرضا شاه آبادی 4.4 139 سالها پیش موقعی که مشغول تحقیق برای نوشتن مقالهای درباره وضعیت کودکان ایرانی در دوره قاجار بودم، در میان گزارش حوادث آن دوره یک چیز توجهم را جلب کرد؛ و آن افتادن و خفه شدن کودکان در حوض خانهها بود! تقریبا هفتهای نمیشد که یک یا چند کودک در حوضهای عمیق خانهها غرق نشوند. تکرار این حادثه کمکم در ذهن من به یک ایده داستانی تبدیل شد. فکر کردم هر حوض میتواند دریچهای باشد به دنیای دیگر. به بچههایی فکر کردم که از این دروازه به دنیای مردگان رفتهاند و آنجا همدیگر را دیدهاند. این طور بود که دروازه مردگان در ذهنم جا گرفت. داستانی که موقع نوشتنش به خیلی چیزها فکر کردم؛ به بچهها و رنجهایشان، به آگاهی، به جهان ناشناختهای که در همسایگی ماست، به... حمیدرضا شاهآبادی (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران کتابها سپرده شده است و روباه شنی، تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 5 روباه شنی 2 روز پیش پروفسور فوفو معصومه میرابوطالبی 4.2 50 در کتاب پروفسور فوفو ما همراه دختری به نام سحر میشویم. سحری که نمیتواند بیکار و ساکت یکگوشه بنشیند. کنجکاو و فعال است. اگر مشکلی هست میخواهد حلش کند. اگر کسی توی دردسر افتاده باشد میخواهد کمکش کند. سحر با همه این توانمندیها، به سرزمین گلیم گوشها وارد میشود. گلیم گوشهای بزرگ و در ظاهر ترسناک، اما پر نقش و نگار و دوستداشتنی. هر خطایی از ما آدمها سر بزند، گلیم گوشها توی دردسر میافتند. بیچارهها... تقصیر آنها نیست که وقتی ما زبالههایمان را در محیط رها میکنیم رنگ گلیمهای آنها میپرد، دیوانه میشوند یا.... وای بلا و گرفتاری که یکی دو تا نیست. ما زباله میریزیم، آلودگی صوتی ایجاد میکنیم، حیوانهای زبانبسته را توی قفس میاندازیم. دستبردار هم نیستیم. مدام دردسر پشت دردسر درست میکنیم. و همه این دردسرها برای پروفسور فوفو و سحر ماجرا درست میکند. سحر در سفرش به جهان گلیم گوشها تلاش میکند این مشکلات را برطرف کند. او گلیم گوشها را دوست دارد و میخواهد کمکشان کند. اما صبر کنید، انگار سحر دارد به خود ما هم کمک میکند. ما و گلیم گوشها چقدر به هم ربط داریم. پس حواسمان کجاست، دوروبرتان را نگاه کنید. باید چهکار کنیم که گلیم گوشها بیش از این صدمه نبینند. معصومه میرابوطالبی (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران کتابها سپرده شده است و روباه شنی، تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 2 روباه شنی 2 روز پیش برایم شمع روشن کن مریم محمدخانی 4.1 41 یک چیزی را خوب یادم هست، هفت سال پیش زمانی که نقطهی پایان را گذاشتم، پرندهها شروع کردند به خواندن. پرده را زدم کنار و بیرون را تماشا کردم، نزدیکیهای صبح بود و نور خورشید داشت آرام آرام آسمان را از سیاهی درمیآورد. از آن دمِ صبحِ هفت سال پیش تا حالا خیلی چیزها عوض شده. آن روزها من معلم نگارش متوسطهی اول بودم، الان دیگر در دبیرستان درس نمیدهم و از آن میزی که پشتش "برایم شمع روشن کن" را نوشتم، از آن اتاق و از شهرم کیلومترها دورترم. اما چیزهایی هم از آن روزها هنوز به من نزدیک است، مثل شادی لحظهای که نسخهی چاپ شدهی"برایم شمع روشن کن" را گرفتم توی دستهایم یا روزی که یکی از شاگردانم گفت "خانم، شما سارا رو از روی ما نوشتین؟!" بهش نگفتم، اما به شما میگویم، که شادی آن لحظه را هنوز با خودم حمل میکنم. من به آرزویم رسیده بودم. سارای "برایم شمع روشن کن" شده بود آیینهای که نوجوانان مخاطب کتاب، خودشان را در آن دیده بودند. سارا، دختری سیزده ساله که زندگیاش پر از سوال و تنهایی است. مادرش بیمارستان است و هیچکس به او نمیگوید چه اتفاقی افتاده. پدرش هم آنقدر گرفتارِ کار است که انگار اصلا نیست. دوستش پریسا از همسایگیشان رفته و سارا هیچکس را ندارد. چرا! چیزهایی دارد: سارا خشم دارد، غم دارد، یک مزاحم سمج دارد و یک عالم جواب از دنیا طلب دارد. پیدا کردن یک عکس از کشوی میز مامانش که شبیه عکسهای اینستاگرام یک مرد است، سارا را تغییر میدهد. از هفت سال پیش تا حالا خیلی چیزها عوض شده، اما وقتی فهمیدم"برایم شمع روشن کن" در فهرست منتخبهای نوجوانان است، باز پرت شدم به آن صبح اول وقت، به همهمهی پرندهها و همان شادی دلنشین به دلم چنگ زد. و باز دلم برای حوالی سیزده سالگی تنگ شد. مریم محمدخانی (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران کتابها سپرده شده است و روباه شنی، تنها منتشرکننده این محتواست.) 1 4 روباه شنی 2 روز پیش ایلیا جلد 1 امین توکلی 4.1 61 «ایلیا» نخستین کمیک بوک ایرانی در ژانر ابرقهرمانی است که توانسته روایتی پرهیجان و در عین حال نزدیک به زندگی نوجوانان امروزی خلق کند. قهرمان داستان، امیرعلی، پسری است که مثل خیلی از همسن و سالهایش با مشکلات خانوادگی و اجتماعی دست و پنجه نرم میکند، بیماری مادر، غیبت پدر و مسئولیتهای سنگین زندگی. اما یک اتفاق غیرمنتظره همهچیز را تغییر میدهد: ورود او به ماجرای یک آزمایشگاه مخفی و مواجهه با نیرویی ناشناخته که سرنوشتش را به «ایلیا» گره میزند. ویژگی مهم این اثر آن است که ابرقهرمانش نه از دنیای دور و تخیلی، بلکه از دل همین کوچهها و خیابانهای آشنا برمیخیزد. نوجوانی که در میان انتخابهای سخت، راه مبارزه با تاریکی و نجات دیگران را برمیگزیند. داستان پر از لحظات نفسگیر، مبارزه، دوستی و خیانت است. لحظاتی که مخاطب نوجوان را با خود همراه میکند و نشان میدهد قهرمان شدن همیشه از دل انتخابهای ساده و انسانی آغاز میشود. تصاویر رنگی و طراحی پویا، ریتم روایت را تند و هیجانانگیز کرده و خواننده را درست مثل یک فیلم سینمایی درگیر ماجرا میسازد. «ایلیا» پلی است میان فرهنگ کمیک جهانی و دغدغههای واقعی نسل امروز. کتابی که علاوه بر سرگرمی، پیام امید، مسئولیتپذیری و ایمان به خود را منتقل میکند. این اثر پیشنهادی جذاب برای هر نوجوانی است که عاشق ماجراجویی، کشف رازهای تازه و رویاپردازی در دنیای قهرمانان است. کمیکا (برای رعایت اصل بیطرفی، معرفی تمام آثار فهرست کوتاه به نویسندگان و ناشران کتابها سپرده شده است و روباه شنی، تنها منتشرکننده این محتواست.) 0 2 روباه شنی 1404/6/2 سرزمین پریان محمدرضا شمس 4.8 10 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 5 روباه شنی 1404/6/2 راه شیطانی آن فاین 4.0 8 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 7 روباه شنی 1404/6/2 ماجراهای من و بقیه: مدرسه خیلی خفن جلد 2 بنفشه رسولیان بروجنی 4.7 16 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 5 روباه شنی 1404/6/2 بهشت فروشی! مسلم قاسمی 4.7 2 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 3 روباه شنی 1404/6/2 ماجراهای من و بقيه: آپارتمان در آتش بنفشه رسولیان بروجنی 4.4 17 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 1 3 روباه شنی 1404/6/2 زیبای سیاه کتی ایست دابوسکی 4.0 4 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 0 روباه شنی 1404/6/2 گریز از سال صفر حسین قربان زاده خیاوی 3.4 5 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 5 روباه شنی 1404/6/2 ژاکت اندرو کلمنتس 4.5 3 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 3 روباه شنی 1404/6/2 من پروین اعتصامی هستم: بانوی شعر فارسی پرویز امینی 4.2 14 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 4 روباه شنی 1404/6/2 امضا؛ من دلتنگ ابوالفضل همتی آهویی 4.6 4 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 2 روباه شنی 1404/6/2 روی سیم تار: رمان نوجوانان حسین قربانزاده 4.0 5 کتاب پیشنهادی نوجوانان برای فهرست مرحله اول روباه شنی - تابستان ۱۴۰۴ 0 2