یادداشتهای راضیه محمدی (128) راضیه محمدی 1403/7/28 خیابان 204 زهرا کاردانی 4.2 10 چگونه آمدنت را به جای سر در خانه به خط اشک به سردی سنگ ها بنویسم هنوزم با گذشت 5 سال از حادثه، با شنیدن نام منا، تصاویر دردناک آن روزها جلوی چشمهایمان میآید. منا برای بسیاری مصادف شده با فاجعه خیابانی که تا انتها پر بود از اجسادی که با حولههای سفید پوشیده شده بودند. آماری که هر روز بالاتر میرفت و البته سخنرانی پرجذبه #رهبری که فرمودند: برخورد ما خشن خواهد بود، سخت هم خواهد بود. که تاثیر این سخنرانی را اعضای گروه تفحص بیشتر از هر کسی دیدند. خانم #زهرا_کاردانی در کتاب #خیابان_204 از زبان حاضران و اعضای گروه تفحص و خانوادهی شهدا روایتگر این فاجعه شدند. روایت اعضای گروه تفحص خیلی تکان دهنده است، هیچ کس به اندازه آنان عمق فاجعه را درک نکرده. شجاعت و از خودگذشتگی این افراد باعث شده که آمار شهدا پایین بیاید و ابدان مطهر شهدا شناسایی شوند. و حالا با بیماریهای عصبی روزگار را سپری میکنند. با بسیاری از این روایتها چشمهای مخاطب به اشک مینشیند. خصوصا روایت مادر شهید محسن حسنی کارگر که به گفته مادر سفر حج جایزه محسن نبود جایزه اصلی شهادت بود. روایت حاجیانی که بدون همسفر برگشتند و تکهای از وجودشان را در آن سرزمین جا گذاشته بودند، بسیار جانکاه است. در حین خواندن روایت خانوادههایی که خانه را با ریسههای رنگی تزیین کرده بودند و حالا مجبور بودند تمام آنها را با سیاهی عوض کنند بغض رهایت نمیکند . با خواندن این کتاب خیلی از حقایق آشکار میشود هرچند به قول نویسنده اینها تنها گوشه از حقایق است. این کتاب از آن دست کتابهایست که باید خوانده شود. از آن دست کتابهایی که تا تمامش نکنی توان زمین گذاشتنش را نداری. 0 0 راضیه محمدی 1403/7/28 سه دیدار با مردی که از فراسوی باور ما می آمد جلد 2 نادر ابراهیمی 4.5 39 در جلد دوم نویسنده به جوانی، امام جوشش چشمههای مبارزاتی تا دیدارهای ایشان با شاه و نهایتا رحلت امام پرداخته شده است. به شخصه جلد دوم برایم جذابتر بود. گفتن از شخصیتهایی مثل #بروجردی #کاشانی مصدق بیان مسالهی ملی شدن نفت بخصوص ملاقات اول امام با شاه البته قبل از پیروزی انقلاب و همین طور سالهای سیاه وبا که واقعا غم آن روزها رو با کلمه کلمهی داستان میشود حس کرد و البته مثل همیشه شوخ طبعی خاص جناب ابراهیمی در داستان دیده میشود. در هر دو جلد متناسب با پیشرفت داستان زندگی امام گفتگویی بین مراد و مرید برقرار است که به سوالات عقیدتی پرداخته بحث سنگین است و خالی از قصه پردازی و شاید کمی خسته کننده و البته بی ربط به داستان زندگی امام ولی به جای خودش اگر با حوصله فراوان خوانده شود خالی از لطف نیست. 0 12 راضیه محمدی 1403/7/28 سه دیدار با مردی که از فراسوی باور ما می آمد جلد 1 نادر ابراهیمی 4.4 50 کتاب داستان بلندی است با موضوع زندگی امام خمینی. در دو جلد نگاشته شده جلد اول "رجعت به ریشه ها" جلد دوم "در میانه میدان " بنا بوده که داستان جلد سومی هم داشته باشه با نام "حرکت به اوج" که متاسفانه هرگز چاپ نشد و کسی از سرنوشت جلد سوم خبر نداره در جلد اول کتاب نادر ابراهیمی با نثر دلنشین خودش به ایام کودکی امام و نحوه شهادت پدر گرامی ایشان تا ازدواج امام پرداخته است و قصهها و روایات جالب و متنوعی را آورده بخصوص روایاتی که از عمه صاحبه عمه شجاع امام نوشته شده است. 0 3 راضیه محمدی 1403/7/28 کتاب روضه: گزیده مستند روضه الشهدای ملاحسین واعظ کاشفی محمد حقی 3.8 15 کتاب روضه ملا حسین واعظ کاشفی اولین مقتل به زبان فارسی هست که در سال 908 هجری قمری نگاشته شده. کتاب به شیوۀ گلستان سعدی با نثری مسجع و جذاب و با بهره گیری از عناصر داستانی نوشته شده که همین امر استقبال فراوان توده مردم از آن را در پی داشته و حتی در شیعه شدن بسیاری از مردم ایران تاثیر داشته. متن کتاب پر از استعاره سجع جناس تشبیه و تضاد هست و همینها متن رو بسیار جذاب میکنه. اما اشکالی که به این کتاب وارد شده و علمای بزرگی مثل میرزا حسین نوری و آیت الله مطهری هم به اون اشاره کردند مستند نبودن روایات و ورود تخیلات به این کتاب هست. اما این کتاب از لحاظ نثر و همین طور به جهت اولین مقتل زبان فارسی ،بودن اهمیت فراوانی داره و به همین خاطر جناب آقای محمد حقی شروع به تصحیح کتاب میکنند و روایات بدون منبع رو از کتاب حذف میکنند و از سال 98 کتاب ملا واعظ کاشفی به تصحیح ایشون روانه بازار میشه. نثر کتاب عاليه بخصوص همراه شدنش با شعر که انگار روضه و مدح و هم زمان با هم میخونی و اگر به متون کهن علاقه دارید حتما این کتاب رو مطالعه کنید بخصوص که آقای حقی این متن رو بسیار روان تر هم کردند. 0 0 راضیه محمدی 1403/7/28 براعت استهلال یا خوش آغازی در ادبیات داستانی نادر ابراهیمی 5.0 2 کتابهای تخصصی نادر ابراهیمی از اون کتابهایی که نباید از دست شون داد. نادر ابراهیمی معلمی است که هرچه بیشتر کتابهاش و میخونیم فقدانش بیشتر آزار دهنده میشه. کتاب #براعت_استهلال کتابی ارزشمند در حوزه ی نویسندگیه این کتاب جلد دوم کتاب #لوازم_نویسندگی هست. نه که الزاما باید پشت هم خونده بشن ولی خوندن پیاپی شون خالی از لطف نیست. کتاب همینطور که از اسمش هم مشخصه به خوش آغازی داستان میپردازه اون هم به بهترین نحو. اینکه چطور باید قصه رو شروع کرد تا خواننده از همون جملههای اول کتاب جذب بشه و نتونه کتاب رها کنه. نویسنده در 12 فصل انواع خوش آغازی و بیان میکنه و با استفاده از داستانهای هم ایرانی و هم خارجی مثالهایی میاره تا خواننده کتاب بهتر و بیشتر متوجه بشه. فصل های کتاب شامل موضوعاتی از جمله استهلال موضوعی، استهلال محتوایی، استهلال سبک و... میشه. نویسنده نه تنها آغاز داستانها رو بیان میکنه بلکه نقد هم میکنه مثل نقدی که به #صادق_هدایت و بوف کورش داره. متن کتاب مثل متن لوازم نویسندگی روان و جذاب و به شیوهای هست که انگار نویسنده شخصا خوانندهی کتاب و مخاطب قرار میده نقدها جذابه و میشه با بعضیهاشون خندید. نکته جالب کتابهای نادر ابراهیمی اینکه زبان فارسی رو با عناوین زبان بهشتی فارسی و زبان ملکوتی فارسی خطاب میکنه. 3 6 راضیه محمدی 1403/7/28 لوازم نویسندگی نادر ابراهیمی 4.2 8 کتاب لوازم نویسندگی کتابی تخصصی و عالی در زمینه نویسندگی که خیلی جدی توصیه میشه به کسانی که علاقه یا قصد نویسندگی دارند. کتاب چهارده سر فصل رو به عنوان لوازم نویسندگی معرفی میکنه. از جمله انگیزه ،نوشتن هدفمند بودن، اراده به نوشتن و.... متن کتاب جوری نوشته شده که تمامی مخاطبان و جذب میکنه و اصطلاحات رو با مثالهایی عالی توضیح میده. تمام متن پر از توصیههایی است که برای هر مشتاق به نوشتنی میتونه راه گشا باشه. در خلال مطالعهی کتاب گاه توصیفات نابی به کار برده میشه که نشان از تبحر بالای نویسنده است که حتی در متن تخصصی هم میشه هنرنمایی کرد. در تمام لحظات مطالعه میشد این رو حس کرد که سر کلاس استادی سختگیر و دلسوز نشستم و از هر دقیقه اش سود میبرم. این کتاب جلد دومی هم داره به نام براعت استهلال که ان شا الله اون رو هم در پستی معرفی خواهم کرد. 0 1 راضیه محمدی 1403/7/28 مردی در تبعید ابدی: بر اساس داستان زندگی ملاصدرای شیرازی صدرالمتالهین نادر ابراهیمی 4.6 159 مردی در تبعید ابدی از آن جمله کتابهایست که باید چندین بار خوانده شود. صفحه به صفحهاش پر از نکات ناب است. نکاتی که از خواندنشان خسته نمیشوید. از جملهی آن مطالب مطلبی است که ملاصدرا به مسأله ی عشق میپردازد "هر عشقی اگر از طهارت برخوردار باشد بخشی از عشق به خداست و عشقی ست خدایی... اما.... عشق به خدا را میتوان در مکتب عاشقان به خدا یافت و با آن سیراب شد؛ اما عشق به دیگری، ضرورتی است که از حادثه بر میخیزد نه از اراده به انتخاب و همین کار را مشکل میکند در به در که نمی توان به دنبال محبوب خاکی گشت در هر خانه را که نمیتوان کوبید و پرسید: آیا یار من اینجا منزل نکرده است؟ سر هر گذر، همچو اوباش، نمی توان استاد و در انتظار عبور یار زمان را گشت... و همین هاست که کار را مشکل میکند" 0 3 راضیه محمدی 1403/7/28 آخرین دختر، سرگذشت من از اسارت و مبارزه با خلافت اسلامی (داعش) نادیا مراد 4.1 11 درست روزهایی که به هم ریختهام و نه تنها شرایط من بلکه شرایط دنیا آشوب است، آخرين دختر را برای خواندن انتخاب کردم. دلیل؟ نمیدانم کتاب برشی از زندگی دختری به نام نادیاست. دختری ایزدی در شهر کوچو. زندگی عادی و خوبی دارد تا اینکه خطر داعش آنها را تهدید میکند و در نهایت در اوت 2014 این تهدید عملی میشود. از اینجا به بعد داستان را میدانيد. مردان کشته میشوند، پسران اسیر، زنان مسن کشته و دختران جوان... از اینجا به بعد است که به قول نادیا کثافت تاریخ بر سرش آوار میشود. 6 برادرش، پدرش، مادرش کشته میشوند. خواهرانش، خواهرزادگانش، زنبرادرهایش بردهی... نادیا 3 ماه اسیر است و پس از 3 ماه زجر کشیدن و آنچه که نه خودش دوست داشت بازگو کند و نه من تحملش را دارم به طرز معجزه آسایی فرار میکند. آخرین دختر بر خلاف کتاب #دختری_که_از_دست_داعش_گریخت ماجرای اسارت را کمتر گفته و بیشتر به ماجرای فرار و رسیدن به خانواده و در انتها پناهنده شدن به آلمان را گفته که در نوع خودش جدید و هیجان انگیز بود. و در آخر بیشتر و بیشتر دلم برای حاج قاسم تنگ شد. و اینکه متاسفم برای کسانی که اسلام را، اسلام خود ساختهی داعش میشناسند و این دو را یکی میدانند 0 4 راضیه محمدی 1403/7/11 عروس قریش مریم بصیری 4.3 22 طی سیصد و بیست صفحه با مریم بصیری همراه میشوی تا با زیباترین اوصاف از به دنیا آمدن آمنه برایت بگوید و بعد از قد کشیدنش را برایت تعریف کند و سپس از عاشق شدن آمنه برایت بسراید و چو عاشقی را گفت، از لذت وصلش با عبدالله برایت بسراید و او را عروس قریش ملقب کند. چون حلاوت وصلت را برایت به تصویر کشید، هنگامهی آن است که از محمد بگوید. محمد که حال در بطن مادر است و باید مادری که فقط چند ماه حلاوت وصل عبدالله را چشیده آرام کند و با به دنیا آمدنش بهشت را به او هدیه دهد. و بعد روایت دوری محمد، جدایی تلخ آمنه و محمد و بعد چندین سال مجدد وصل محمد و آمنه و در نهایت تلخی دنیا را باز به یادت آورد. به یاد آورد که دنیا جای خوشگذرانی نیست و حالا آمنه با رفتنش و پیوستنش به عبدالله مجدد یتیم را تنهاتر میکند. این سیصد و اندی ماجراهای عروس قریش را از دست ندهید. 0 1 راضیه محمدی 1403/5/10 حضرت سجاد (ع) محمدعلی جاودان 4.5 3 کتاب خوبی یود ولی انتظارات مرا برآورده نکرد. کتاب چهار بخش است. بخش ابتدایی از رسالت پیامبران میگوید. بخش دوم که فقط 7 صفحه است از قیام امام سجاد میگوید بخش سوم از حاکمیت اموی و افتضاحات آن عصر و غریب و غریبتر شدن اسلام میگوید و بخش آخر از شیوهی امامت امام سجاد میگوید. چندین و چند روایت از زندگانی امام سجاد که خالی از لطف نیست 0 0 راضیه محمدی 1403/5/4 حماسهی سجادیه؛ جز حکایت دوست جلد 3 سیدمهدی شجاعی 4.5 7 جذابیت جلد سوم کتاب از دو جلد قبل بیشتر و بیشتر است. روایت این جلد بیشتر به عهده شیطان است و بار طنزی که دارد باعث میشود این حجم از اطلاعات تاریخی خسته کننده نباشد و کاملا هم در ذهن بماند. اطلاعات جدیدی از این کتاب بدست آوردم از جمله در مورد محمد حنفیه، درباره مختار، ابوحمزه کتاب بسیار جذاب است. این سه جلدی را از دست ندهید 0 2 راضیه محمدی 1403/4/31 ماه به روایت آه ابوالفضل زرویی نصرآبادی 4.5 63 کتابی ناب که از زوایای مختلف به شخصیت حضرت عباس پرداخته است. عباس را از زبان همسرشان لبابه، خواهرشان ام کلثوم، پسر عمویشان مسلم بن عقیل و چند کنیز و در کل از زبان 12 نفر میبینیم و میشناسیم. روایتها کوتاه، روان و مجذوب کننده است. 0 0 راضیه محمدی 1403/4/24 حماسهی سجادیه؛ اگر غم لشگر انگیزد جلد 2 سید مهدی شجاعی 4.6 9 جلد دوم حماسهی سجادیه. به همان تر و تازگی جلد اولش. همانقدر تمیز و دقیق. انقدر روان و امروزی تاریخ 1400 سال پیش را تعریف میکند که تماما در ذهنت جا میگیرد. راوی بودن شیطان بسیار کار را جذاب میکند. کتاب اطلاعات دقیق از فاجعه حَرّه میدهد. جنایاتی که کمتر شنیدهایم. خلاصه که از دستش ندهید 0 6 راضیه محمدی 1403/4/16 حماسهی سجادیه؛ تویی به جای همه جلد 1 سیدمهدی شجاعی 4.5 19 کتابی که از همهی جهات جذابیت دارد. چه راویان، چه روایات. لحنهای متفاوت و جذاب مخاطب را میخ کوب میکند. روایات تاریخی انقدر دقیق بیان میشود که انگار نویسنده تاریخ را زندگی کرده است. این کتاب در روایات کربلا یک اتفاق تازه است 0 5 راضیه محمدی 1403/4/8 آنک، آن یتیم نظر کرده: هجرت بزرگ جلد 4 رضا رهگذر 4.8 2 و اما جلد جهارم و آخر. ماجرای جلد چهارم از سرای زَمَعَهقَیس و خواستگاری پیامبر از دختر او برای برادرش آغاز میشود. ماجراهای بزرگ و کوچک بسیاری رخ میدهد از جمله سوار شدن براق همراه بر جبرائیل رفتن به یثرب، طور سینا، حیفا، بیت المقدس، دیدار با 123 هزار و 999 پیامبر و نهایتا بازگشت به مکه. بیان معراج پیامبر از صخرهای میان مسجد الاقصی این بار سوار بر بال جبرائیل دیدن عقوبت گناهان آدمیان دیدار با عزرائیل، موسی، عیسی و... نهایتا دیدار با ذات پروردگار. شرح ماجرای لیله المبیت و بعد از آن بیان چگونگی رخ دادن معجزهی شق القمر. هجرت به یثرب و دعای پیامبر که نام شهر به مدینه تغییر یافت و ساخت مسجد قبا و در نهایت ماجرای ساخت مسجد النبی. جلد چهارم هم به جذابیت 3 مجلد قبلی بود 0 1 راضیه محمدی 1403/3/27 آنک آن یتیم نظر کرده: سالیان سخت جلد 3 محمدرضا سرشار 4.5 6 داستان جلد سوم از کنار مقام ابراهیم با عُتبه ربیعه آغاز میشود. شیفتگی او به اسلام و پیامبر. بخش زیادی از کتاب به شعب ابیطالب و سختیهای آن سپس ماجرای رهایی از شعب پرداخته و سپس وفات ابوطالب و سه روز بعد خدیجه دو یار عزیز و بزرگ پیامبر. بعد از آن از سفر پیامبر به طائف برای دعوت به اسلام ماجرای آن میپردازد. جلد سوم همچنان روان جذاب و گیرا نوشته شده است. 0 5 راضیه محمدی 1403/3/24 آنک آن یتیم نظر کرده (رمان زندگی پیامبر) جلد 1 رضا رهگذر 4.6 13 داستان از شبی تابستانی شروع میشود. شبی که عبدالمطلب پس از دیدن خوابی عجیب هراسان توسط همسرش بیدار میشود. محمدرضا سرشار آرام و پر مغز راوی داستان پیامبر شده است. پیامبر را از قبل تولدش به مخاطب میشناساند و بعد روایت ولادت و بعد از آن داستانهایی از مهر و مهربانی پیامبر میگوید. از داستان ازدواج و سپس مبعث آن بزرگوار. روایات همینجا تمام نمیشود. نوبت به اسلام آوردن و سپس شکنجههای مسلمان میرسد و کوچ آنان به حبشه و در آخر ماجرای نجاشی و جلد اول تمام میشود. نثر بسار روان است از جذابیتهای کتاب این است مقداری داستان را راوی روایتگر است اوج ماجرا را خود شخصیت تعریف میکند. بسیار گیرا و جذاب 0 4 راضیه محمدی 1403/3/12 جمجمه ات را قرض بده برادر مرتضا کربلایی لو 3.7 5 موضوع کتاب درباره غواصان است. اما نثر جالبی ندارد. انگار که نویسنده به این خیال بوده که هر چه سختتر بنويسد ادبیتر است و در نتیجه جذابتر. به شخصه مرا کلافه کرد. فعلها جابجا در جمله آمده بودند. برخی فعلها مثل "میخاموشیدند" "درازاند" "میبارانیم" عجیب بودند. از این دست فعلها زیاد دارد البته. نثر باعث شد نتوانم با کتاب ارتباط بگیرم. کاش لااقل گفتگوها را عامیانه نوشته بود یا با نثری راحتتر در کل دوستش نداشتم 0 1 راضیه محمدی 1403/3/5 از معراج برگشتگان 2 حمید داودآبادی 5.0 1 جلد دوم کتاب به ادامه خاطرات جنگ میپردازد. این بار دیگر کمتر از حاشیهها میگوید. کم کم به دل عملیات میرود. از عملیاتی که در آن مجروح میشود میگوید، همانطور که دلش میخواسته مجروح میشود، پر از درد. بعد از آن داودآبادی به جبهههای شلمچه میرود خاطرات کاملا دردناک میشوند. همانجاست که دعا میکند که ای کاش شهید نشود و تمام خاطراتش را ثبت کند. و در انتها رحلت امام بزرگوار. که این اولین باری بود که با خواندن خاطرات روز رحلت امام تمام لحظات را درک کردم. چرا که تماما در روز شهادت شهید رئیسی چشیدم. 0 2 راضیه محمدی 1403/2/19 از معراج برگشتگان جلد 1 حمید داودآبادی 5.0 1 جلد اول کتاب از کودکی داوود آبادی شروع میشود و سپس به جریانات انقلاب میپردازد. درگیریها و اعتراضات که منجر به پیروزی انقلاب شد و نهایتا روز پیروزی انقلاب. از زاویهی جدید و دور از همهمهی آن روزها، ساده و روان بیان میشود. و بعد از آن، جنگ و حضور در جبههها و خاطرات عجیب و دردناک و گاها خندهدار جبهه. و البته حضور در جبهههای لبنان. روایتها کوتاه بیان شدهاند. نه گزافهگویی دارد نه قهرمان سازی. همان چیزی که هست را میگوید. اگر ترسیده باشد، اگر از روی کنجکاوی کاری را انجام دهد، اگر خرابکاری کرده باشد، اگر با وجود معنویت دلش به انجام کاری نباشد، همه را بیان کرده. کتاب دائره المعارف هم هست. تمامی احزاب و اشخاص را در پانویس کتاب معرفی کرده است، مخاطب نیازی به هیچ گونه جستجویی ندارد، خود کتاب جواب سوالات را میدهد. 0 3