دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)

دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)

دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)

محمدعلی جاودان و 1 نفر دیگر
4.1
45 نفر |
24 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

13

خوانده‌ام

116

خواهم خواند

38

ناشر
مطیع
شابک
9786007107270
تعداد صفحات
145
تاریخ انتشار
1397/12/4

توضیحات

کتاب دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)، گردآورنده موسسه ایمان ماندگار.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به دختر پیامبر: وقایع زندگی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر (ص)

نمایش همه

یادداشت‌ها

          روایتِ جاودانِ دخترِ پیامبر

آیا اگر پیامبر بمیرد یا کشته شود، شما به گذشتۀ‌تان رجوع می‌کنید؟
مصحف شریف، سومین سوره، صد‌و‌چهل‌و‌چهارمین آیه.

احتمالا یکی از مهم‌ترین بازه‌های زمانی در طولِ تاریخِ اسلام، روزهای اتصال‌دهندۀ شهادتِ پیامبرِ اکرم(ص) تا شهادتِ دخترش، فاطمۀ زهرا(س) است. مهم، از جهتِ تاثیرگذاری در سرنوشتِ تمامیِ ادوار و اعصارِ بعدیِ اسلام. اسلامِ پس از شهادتِ این «شریف‌ترین پدر و دخترِ عالمِ خلقت». اما چرا کتابِ دخترِ پیامبر؟ به‌خاطر وجود نامِ استاد محمدعلیِ جاودان بر کتاب. استاد جاودان-که خداوند برای‌مان حفظ‌شان کند- در روایتِ تاریخ و حیاتی‌تر از آن در تحلیلِ تاریخ بی‌نظیرند و پیداکردنِ گوهری مشابهِ ایشان در این روزها، تقریبا ناشدنی است. کتاب دخترِ پیامبر به وقایع زندگی حضرت زهرا(س) بعد از شهادتِ پیامبر تا شهادتِ بانوی دوعالم می‌پردازد و به دو بخشِ کلی تقسیم می‌شود. بخش اول: جدلی-تاریخی و توضیحی-تبیینی؛ بخش دوم: بحثِ تطبیقی. در بخش اول با توجه به برخی حساسیت‌های موجود، ارجاعات به اسناد و مدارک مشهور و مقبول مسلمانان مانند: «تاریخ الرسل و الملوک(تاریخ طبری)، طبقات الکبیر، صحیح بخاری، صحیح مسلم و...» است و استاد جاودان روایتی مبتنی بر اتفاق و اجماع مورخان و محدثان دارند. اما در بخش دوم که اشاراتِ استاد، تطبیقی است، مراجع هر دو مکتب با هم مقایسه شده‌اند و تبیین و تحلیلی با تکیه بر اسناد معتبر و درجۀ اول مقبولِ مورخان و محدثانِ شیعی ارائه شده است. مآخذی مانند : «کافی، ارشاد، امالی صدوق، امالی مفید و...».
کتاب دختر پیامبر، به کلیدواژه‌های مهم و غیرقابلِ‌انکاری در تاریخ اسلام مانند سقیفه، خانه و آتش، فدک، آخرین وصیتِ دخترِ پیامبر، تشییع پنهانی و دفن شبانۀ بانوی دوعالم می‌پردازد. همان‌طور که بالاتر اشاره شد، در بخش دوم کتاب، مباحثِ تطبیقی مطرح می‌شوند. می‌توان گفت که نخ تسبیح و محور اصلی این بخش، پیرامون مدفنِ پنهانِ حضرت زهرا(س) می‌باشد. مباحثی که با ظرافت و نکته‌سنجیِ استاد جاودان، تحلیل دقیق و جامع‌نگرانه‌ای به مخاطب ارائه می‌کند. از ورود پیامبر(ص) به مدینه و چگونگی ساختمان مسجد آن شهر و نیز موقعیت خانۀ پیامبر(ص) و خانۀ حضرت زهرا (س) در کنار آن مسجد تا بحثِ بقیع و روضۀ نبوی، به تعیین جایگاه دفنِ آن حضرت می‌پردازد.
آنچه دخترِ عظیم‌الشان پیامبرِ اسلام، در دوران کوتاهِ عمرِ پس از پدرش انجام داد، در راستای مقابله با جاهلیت بود. جاهلیتی که دوباره سربرآورده بود. جاهلیتی که پاسخِ سوال آیۀ بالای این نوشتار را می‌دهد. که بله! با کشته‌شدن یا وفاتِ پیامبر، مردم جزیرة‌العرب به گذشتۀ خودشان رجوع خواهند کرد و جاهلیت عربی، زندگی دوباره می‌گیرد. 
ایام نزدیک به شهادت بانوی دوعالم، بهترین زمان است برای بازخوانیِ روایت و تحیللِ دقیق و درستِ استاد جاودان از این اتفاقات. و بسا هرسال لازم و ضروری باشد که بخوانیم و یادآوری کنیم آن‌چه بر مادرمان، دخترِ پیامبر گذشته است.
        

14

          این کتاب با این حجم کم(۱۴۵ صفحه) از ۵ پخش تقسیم شده. تک تک روایات با ارجاع به سند اصلی و معتبر آورده شده و و تک به تک بنا به موضوع بررسی و نقد می‌شود.

بخش اول (با عنوان تعریف و ارتداد عمومی) پیرامون فرهنگ جاهلیت قبل از اسلام در شبه جزیره عربستان و تاثیر بسزای رقابت‌های قبیله‌ای در آن زمان سخن ‌می‌گوید. بعد از آن به ماجرای سقیفه و بازگشت به جاهلیت می‌پردازد و نحوه به خلافت رسیدن ابوبکر و بیعت کردن مسلمانان با او را توضیح می‌دهد.

 بعد از آن در بخش دوم (با عنوان مظلومیت حق مطلق) به وقایع بعد از رحلت پیامبر ادامه می‌دهد. در اینجا به صورت علمی و با آوردن اسناد معتبر و رد احادیث تحریف شده، حقانیت ولایت و سرپرستی امیرالمومنین علی علیه السلام را توضیح می‌دهد.

 در فصل بعد (با عنوان دخت رسول اللّه پس از پدر) سپر بلا شدن ایشان برای ولیّ مسلمینِ آن زمان یعنی امام علی علیه السلام را روایت می‌کند. بعد از آن به بیماری آن حضرت و شکل‌های مختلف مبارزه ایشان با حکومت نامشروع ابوبکر، رحلت، وصیت و دفن شبانه ایشان می‌پردازد. 

فصل چهارم مربوط به (رحلت و خاکسپاری دختر پیامبر) است. 
وفصل آخر پیرامون (مدفن پنهان ام ابیهاست) با روایاتی مستدل و پژوهش هایی منطقی و آوردن دلایلی صریح، نقل‌هایی که از مدفن پنهان حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را رد می‌کند و در نهایت به فرضی می‌رسد که ایشان در کنار پدر بزرگوارشان حضرت ختمی مرتبت مدفون شده‌اند.
        

7

          برای منی که خیلی اطلاعاتی از تاریخ اسلام و زندگی ائمه ندارم و یه هاله ی محوی فقط تو ذهنم شکل گرفته اونم بر اساس حرفایی که تو روضه ها و سخنرانی ها شنیدم، این کتاب کلی جزئیات شیرین داشت. مثلا ماجرای سقیفه خوندنش برای من خیلی جذاب بود.

ولی به انتهای کتاب که نزدیک شدم احساس کردم درستش اینه که این کتاب یه فصل از یه کتاب بزرگتر باشه. به تنهایی نمیتونه کتابی باشه که روش بشه اسم "دختر پیامبر"رو گذاشت. چون تنها به چند حادثه ی مختصر اونهم مختص به اواخر عمر حضرت زهرا و بعد از شهادتشون میپردازه. حتی همون مساله‌ی شهادت رو هم آنچنان توضیح نمیده در حالی که روی باقی ماجراهای درون کتاب کلی توضیحات میده و ارجاعات فراوانی به منابع مختلف سنی و شیعه.
 حجم زیادی رو صرف استدلال در مورد چرایی پنهان بودن قبر حضرت زهرا صحبت میکنه و در پایان هم با توجه به برخی نقل ها به استدلال در مورد مکانهای مورد گمان در مورد قبر میپردازه.

همین چن تا مبحثی که تو کتاب بحث شدن، خیلی تمیز و قابل استاندن و میزان رفرنس دهی کتاب واقعا جذابه ولی خیلی کوتاهه و خیلی چیزا رو نگفته. 
به خوندنش می ارزه
        

9