معرفی کتاب اربعین طوبی اثر سیدمحسن امامیان

اربعین طوبی

اربعین طوبی

3.8
50 نفر |
20 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

9

خوانده‌ام

116

خواهم خواند

67

شابک
9789649734392
تعداد صفحات
327
تاریخ انتشار
1398/7/10

توضیحات

        داستان کتاب رمان اربعین طوبی درباره طوبی دختری نوجوان است که در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پدرش را از دست می دهد و در روزگار یتیمی به ازدواج تاجری عراقی در می آید و در بصره همسایه هوویی زبان نفهم می شود. اوضاع زندگی بر وفق مراد نیست اما طوبی تصمیم می گیرد به جای فرار بماند و فرزندانی تربیت کند که افتخار همسرش عبدالله باشند.

سال هایی توام با شادی و مرارت برای طوبی سپری می شود تا اینکه ارتش بعثی صدام به ایران حمله می کند. پسران طوبی باید به ارتش ملحق شوند اما طوبی جنگیدن با خمینی را برای فرزندانش حرام می کند و …

شخصیت طوبی داستان زندگی خود را در مسیر پیاده روی اربعین از بصره تا کربلا برای نوه هایش تعریف می کند. متن داستان این کتاب ۴۰ گام دارد و در هر گام با دستمایه قرار دادن داستان زمان حال طوبی و پیاده روی او به سمت کربلا با رجوع به گذشته، نوجوانی، جوانی و میان سالی او که در بر دارنده حال و هوای بخش هایی از تاریخ معاصر دو سرزمین ایران و عراق است روایت می شود. این داستان برگرفته از واقعیت است.
      

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

تعداد صفحه

20 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به اربعین طوبی

نمایش همه

یادداشت‌ها

          همین اول کار بگم که ابدا این کتاب رو نباید با سریالش مقایسه کرد. تو تیتراژ هم نوشته برداشتی آزاد. به نظرم این طوری بوده نویسنده فیلمنامه گفته ای ول عجب ایده جالبی؛ یه دختر ایرانی قبل از انقلاب‌های عراق و ایران میره اونجا، ازدواج می‌کنه و موندگار میشه و بعد مسائل سیاسی و اجتماعی دوران رو زندگیش تاثیر میذاره.
تو بقیه‌اش دیگه کتاب و سریال هیچ ربطی به  هم ندارن.

تو گزارش پیشرفت هم نوشته بودم به نظرم داستان سریال تا اینجا که طوبی ازدواج کرده و بچه‌دار شده از کتاب جذاب‌تره.

در مورد کتاب خونده بودم که بر اساس ماجرایی واقعی بوده. نمی‌دونم چقدرش واقعی بوده و چقدرش پرداخت نویسنده اما یه نکته‌ای رو در مورد کتاب در ذهن داشته باشین: با یه رمان حرفه‌ای طرف نیستین. بیشتر یه روایت کلی با فلش‌بک‌ها و توضیحات مستقیم نویسنده‌اس. پرداخت شخصیت آنچنانی نداره. مثل یه خبرنگار تو موقعیت‌های باربط و بی‌ربط به داستان راه رفته و تعریف کرده. 
در خلال این داستان از روی کار اومدن صدام و اخراج معاودین ایرانی می‌خونیم و بعد خیلی مختصر از نواب صفوی و جنگ عراق علیه ایران. یه اشاره‌هایی هم به سپاه بدر، شیعیان عراق، حمله داعش و حشدالشعبی می‌کنه. پس زمینه همه اینها هم تاریخچه پیاده‌روی اربعینه که طوبی از یه جایی مقید بوده حتما به‌جا بیاره. برخلاف چیزی که تو معرفی‌های اینترنتی نوشتن ابدا یه رمان تاریخی نیست. 

اول داستان بحث هوو شدن طوبی با زن اول همسرشه که من واقعا نفهمیدم چرا اینطور شد. انگار نویسنده هم حوصله نداشت بهش بپردازه و منطق و دلیلی برای بیاره. در حد یه جمله از زبون طوبی میگه نمی‌دونم چی شد بله گفتم.

اواخر داستان هم سروکله "سرباز روح‌الله" پیدا میشه که نوید خبر خوشی رو به طوبی میده که گمشده‌اش رو زنده دیده و خواننده رو روی هوا ول می‌کنه که اون گمشده این همه سال کجا بوده.

نکته آزاردهنده دیگه اشکالات ویرایشی بی‌شمار کتاب بود. چرا یه نشر معروف مثل جمکران در این حد هم به خودش زحمت نمیده؟
        

13

          اومدم یک سر ببینم تو این کتاب چه خبره. دلیلشم سریال اقتباسیش که چند قسمت ازش رو دیده بودم. کنجکاو شدم ببینم خط و ربطشون در چه حده‌
حوالی شش صبح بازش کردم، چهار پنج صفحه بخونم، بعد بره ته لیست. اما قاچاقی خودش رو جا زد ردیف اول و رسما منو از کار زندگی انداخت.
۴۸۰صفحه به روایت فراکتاب بود. به خودم اومدم دیدم رسیدم ص۱۵۰😱 گفتم رهاش می‌کنم تا فردا برگشتم دوباره دیدم شدم۲۲۰🥶 دقایقی بعد۳۱۶😨 ۴۸۰☠ و تمام!

تمومش کرده بودم، تو عرض سه چهار ساعت. شایدم کمتر.
خودم فک می‌کنم کشش بیشترش، سر سریال بود. هی دنبال سر نخه سریال تو کتاب می گشتم. خب این کیه اون کیه این کی می‌تونه باشه. آخرم خیلی چیزیش به چیزی وصل نشد.

به نظرم کتاب به خودش فرصت کمی برای پرداخت شخصیت ها و حوادث داده بود. قدمای ننه طوبی که آهسته بود ولی نمی دونم چرا نویسنده مثل یه جووون ۱۴ ساله این بنده خدا رو تازوند تو قصه. برا همین شاید کمی خام از آب درآمد.

با چیزایی که شنیده و خوانده بودم ناظر به مواجه با حوادث تاریخ معاصر ایران و عراق، خیلی چش چش کردم یه عمقی ازین حوادث بیابم ولی خب در حد یه آب باریکه بود.
احساس کردم کار بین تاریخ و سوژه داستان گیر افتاده. ینی سوژه نشده خوب سوار حوادث تاریخ بشه و ما بتونیم نسبت ها رو درست فهم کنیم.
ولی اطلاعات کلی می داد که خوب بود ولی کافی نه. خصوصا حوادث عراق برای منه ایرانی کم اطلاع.
یه نکته دیگه این که من، نویسنده رو ایستاده روی یک تپه هنگام روایت دیدم. احساس کردم به سوژه نزدیک نشده یا نخواسته بشه یا نتونسته نمی دانم.

در کل از خوندنش ناراضی نیستم و توصیه می کنم به دیگران هم بخوانند. خالی از لطف نیست. خصوصا در این ایام.
        

25

alef

alef

1403/8/23

          اول چیزی که باعث شد این کتاب را بخونم دیدن سریالی به همین نام بود که موضوع جالبی داشت. شما تصور کن یک دختر جوان ایرانی در زمان انقلاب با یک مرد عراقی ازدواج کنه و مجبوره با هووی عراقی خودش کنار بیاد.🤨
 سال ها بعد از ازدواج و بچه دار شدنش بین دو کشور ایران و عراق جنگی اتفاق بیفته حالا این دختر هم کشور خودش را دوست دارد و هم کشور عراق را که در آن بهترین سال های عمرش را گذرانده و حالا قطعاً با چالش هایی روبه رو میشه. 
دومین علت خوندن کتاب واقعی بودن داستان شخصیت طوبی بود. اما داستان کتاب با سریال متفاوت بود. در سریال سعی شده بود داستان جذاب تر شود اما احساس می کنم کتاب به داستان اصلی وفادارتر بود. 
✅ اما داستان کتاب همون بود که در پاراگراف اول گفتم. اصل موضوع جذاب بود علاوه بر آن اینکه توصیفاتی هم از سفر پیاده اربعین در متن کتاب گنجانده شده بود که برای بسیاری از اربعین رفته ها یادآور خاطرات زیادی بود. اما داستان های حاشیه ای در کتاب خیلی خوب پیش نرفته بود  با این حال داستان روان و گیرایی بود.

طراحی جلد: برای من طراحی جلد مهم است و به نظرم شناسنامه ی کار است اما طراحی جلد این کتاب هم چندان معرف کتاب نبود. ☹️
        

10

          
کتاب اربعین طوبی اولین داستانی هست که در این زمینه نوشته شده است. کتاب در ساختار روایی و با زبانی ساده و روان موضوعی را به رشته تحریر درآورده که هرساله تعداد بیشماری انسان را به تکاپو برای رسیدن به سرمنزل عشق می کشاند و در این راه هرچه در توان دارد در طبق اخلاص می گذارد.
داستان براساس واقعیت نوشته شده و این خود باعث جذابیت دوچندان داستان شده است. همراهی با راوی داستان و طی طریق کردن با او و همراهانش موجی از عشق و ارادت به آقا امام حسین علیه‌السلام را به سمت خواننده می کشاند. و در این ۴۰ گامی که با طوبی همراه هستیم منتظریم که از سرانجام این راه آگاه شویم و این پرتعلیق بودن داستان مهمترین نقطه قوت این رمان هست.
خط سیر رمان از نوجوانی تا کهنسالی طوبی را روایت کرده که این خود زمینه ای هست برای آشنایی با حوادث تاریخی معاصر که بین ایران و عراق رخ داده و همینطور نشان دادن اشتراکاتی که بین این دو کشور مسلمان وجود دارد. 
داستان با سرانجامی خوش به پایان می رسد و کام خواننده را که به انتظار همچین سرانجامی هست شیرین می کند.

        

2

          ‌
فیلم طوبی که این شب ها از شبکه ۱ پخش میشه، اقتباسی آزاد از این کتابه ...

اقتباس آزاد یعنی اینکه نویسنده کتاب رو خونده و طبق داستان اون یه داستان جدید خلق کرده ...

من فیلم‌ رو نرسیدم بیینم و دنبال فرصتم بعدا از تلوبیون ببینم ... ولی بدونید که داستان فیلم زمین تا آسمون با داستان کتاب فرق داره ...

اسم‌ شخصیت ها فقط طوبی و آنیه همونه و الباقی عوض شدن ...

داستان ۱۰۰ درصد متفاوته ... یعنی اصلا اون چیزی که شما می بینی، یه داستان دیگه ست این کتاب یه چیز دیگه

و من معمولا داستان_فیلم ها رو ترجیح میدم اول کتاب رو بخونم بعد فیلم رو ببینم ... 

حالا که شما دارین فیلم رو می بینین بنظرم بذارید فیلم تموم‌ شه بعد داستان رو بخونید ...

کتابش خیلی خوش خوانه + داستان جذاب نوشته شده ولی ۲ تا اشکال داشت:

۱. خییییلی اشکال ویراستاری داشت

۲. یه جاهایی نویسنده یادش میرفت سوم شخص داره میگه یهو از زبان طوبی ادامه میداد که آدم رو گیج‌ میکرد (معلوم بود اشتباهی اینجوری شده و سبک‌ نویسنده نیست)

با این حال کتاب قشنگی بود ✅

📚 اربعین طوبی
👤 سید محسن امامیان
🌐 نشر جمکران

        

3