معرفی کتاب چمدان اثر بزرگ علوی

چمدان

چمدان

3.3
39 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

95

خواهم خواند

40

شابک
9789646736139
تعداد صفحات
119
تاریخ انتشار
1399/4/17

توضیحات

        
مجموعه داستان کوتاه چمدان نخستین اثر بزرگ علوی است. بزرگ علوی در این مجموعه با به کارگیری نثری ساده و روان و با خلق صحنه هایی قابل تامل و با توصیف هایی بسیار زیبا ما را در گیر حوادث داستان ها می کند علوی در این مجموعه به بازتاب فرهنگ عامه و تصویر ناکامی ها و سیه روزی های مردم پرداخته است.شام را خوردم و پیاده به مهمانخانه پدرم رفتم. ساعت نه به آن جا رسیدم. در اتاق پدرم که رفتم، گفتند در سالن پایین است. از پله ها پایین آمدم. در را که باز کردم دیدم کاتوشکا پهلوى پدرم نشسته است. پیشخدمت داشت شیشه هاى شراب را برمى داشت و شیشه هاى تازه مى گذاشت. پدرم صورتش را از ته تراشیده بود. کاتوشکا لباس آبى رنگ تنش بود. قشنگ تر از همیشه به نظرم آمد. فورى بیرون آمدم. روى کارتم چیزى به کاتوشکا نوشتم وبه پیشخدمت دادم که به او بدهد.«کاتوشکاى عزیزم، از من خواهش کرده بودى که پدرم را به تو معرفى کنم، همان است که سر میز تو، دست چپ تو نشسته است. از من خواهش کرده بودى که عقیده ام را راجع به شوهر تازه اى که مى خواهى انتخاب کنى بگویم. بسیار خوب شوهرى است، ترا خوشبخت مى کند. ف.»به صاحب مهمانخانه گفتم: «چمدان مال آن مردى است که پهلوى آن خانم نشسته است.»
      

لیست‌های مرتبط به چمدان

یادداشت‌ها

          در چمدانِ بزرگ علوی چیست؟

بزرگ علوی از جمالزاده مدرن‌تر می‌نویسد. البته این نظر من است و شاید هم کمی عجولانه باشد. چون این تازه شروع علوی‌خوانی است. اگر بخواهم نثرش را توصیف کنم: جملات کوتاه، کوبنده، پشتِ سرِ هم، بدون حرفِ اضافه و خیلی خودمانی: رک و پوست‌کنده. چیزی شبیه همینگ‌وی. البته نمی‌دانم بزرگ علوی متاثر از داستان‌نویسی آمریکا بوده یا نه. حدسم این است که از فرانسه‌ای‌ها بیشتر تأثیر پذیرفته باشد. البته این را هم که همین الآن به ذهنم رسید بگویم: چقدر داستان‌ها به داستان‌های چخوفِ روسی شبیه بود. همان جملات کوتاه و برنده‌ای که ذکرش رفت.
و اما داستان‌ها؛ هفت داستانی که در این مجموعه آمده، به جز یکی، همه‌اش بوی مرگ می‌دهد. انگاری قصه بر مرگ یک شخصیت استوار است. البته من از این مدل داستان‌ها بدم نمی‌آید که هیچ، علاقه هم دارم. اما می‌گویند علوی هم مثل هدایت، پیرو فروید بوده‌اند. چون از فروید و آثارش مطالعه‌ی چندانی نداشتم، حرفی نزنم بهتر است. شاید این مرگ و پیرو فروید بودن ربطی به هم داشته باشد؛ شاید.
و به جز یک داستان که تا حدی لحنِ طنز داشت و به نوشته‌های جمالزاده نزدیک بود، شش تای دیگر در فضایِ کاملا جدی و اجتماعی روایت می‌شد. می‌گویند علوی از نثر صادق هدایت هم توشه‌ای برداشته. اما در این مجموعه و چشم‌هایش که خیلی وقت پیش خواندم و از قصه‌گویی‌اش، مثل همین داستان کوتاه‌ها، کیف کردم، ردپایی از نثرنویسیِ هدایت ندیدم. به هر حال می‌روم سراغ اثرِ بعدی سیدمجتایِ بزرگِ علوی: ورق‌پاره‌های زندان.
کمی دیگر از داستان‌ها بگویم: سه‌چهارتا از داستان‌ها، پایان غافلگیرانه‌ای داشت. خصوصا داستانِ اول: چمدان. خواننده میخکوب می‌شود!
        

9

          چمدان٬ نام کتابی‌ست شامل ۷ داستانِ کوتاه به نام‌های: ۱-چمدان ۲-قربانی ۳-عروسِ هزار داماد ۴-تاریخچه‌ی اتاقِ من ۵-سربازِ‌ سربی ۶-شیک پوش ۷-رقص ِ مرگ٬ نوشته‌ی سیدمجتبی آقابزرگ علوی ملقب به «آقا بزرگ علوی».

این مجموعه‌ی متشکل از ۷داستان از نظرِ بنده‌ی حقیر حداقل ۲لول از مجموعه‌ی «گیله مرد» که آن‌ نیز به قلم همین نویسنده هست پایین‌تر بود اما یک نکته مشابه نسبت به مجموعه‌ی قبل داشت و آن‌هم نقشِ پررنگ «زن» در داستان‌ها بود. از نکات جالب این مجموعه هم این بود که در تمام داستان‌ها خط روند از میانه‌های داستان جان می‌گرفت و هر چه به انتها نزدیک می‌شدیم بیشتر به داستان جذب می‌شدیم.

در آخر به مانند روال گذشته در خصوص امتیازدهی به کتاب های مجموعه‌ی داستانی٬ من به هر یک از داستان‌ها نمره‌ی جداگانه داده‌ام به شرح: چمدان ۳ستاره٬ قربانی ۳ستاره٬ عروسِ هزار داماد ۲ستاره٬ تاریخچه‌ی اتاقِ‌ من ۳ستاره٬ سربازِ سربی ۳ستاره٬ شیک پوش ۲ستاره٬ رقصِ مرگ ۵ستاره٬ نهایتا ۲۱ ستاره برای ۷ داستانِ کوتاه که معدل ۳ ستاره برای این مجموعه است.
        

1