بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

پلنگ زخمی

پلنگ زخمی

پلنگ زخمی

تقی شجاعی و 1 نفر دیگر
4.1
18 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

32

خواهم خواند

15

کتاب پلنگ زخمی، ویراستار نسرین تهرانی.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به پلنگ زخمی

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به پلنگ زخمی

یادداشت‌های مرتبط به پلنگ زخمی

            پلنگ زخمی کتابی است که در نهان تحسینش می‌کنیم اما در آشکار رویمان را برمی‌گردانیم و حرفی ازش نمی‌زنیم. حتی اگر نامزد نهایی قلم زرین هم شده باشد باعث نمی‌شود حقمان را درباره این کتاب ادا کنیم. 
موضوعش حساسیت‌برانگیز و خاص و پرحاشیه است؟ بله! خوب هم پرحاشیه است!
صحبت کردن از مشکلات مسئله بلوغ جنسی در دوره نوجوانی موضوعی نیست که باب میل همه نویسندگان باشد و جسارت می‌خواهد داستان نوشتن از آن! بابت این جسارت هم باید به نویسنده‌اش تبریک گفت که در اولین کارش سراغ این کتاب رفته است.
قهرمان داستان ما، عرفان، نوجوانی است دبیرستانی که تازه به بلوغ رسیده و فضای مجازی و فیلترشکن و رفیق ناباب کار دستش داده است و حالا در کشاکش مشکلی است که گریبانگیرش شده‌. مشکلی که تا آخر داستان رهایش نمی‌کند و بنا هم ندارد همه چیزش خوش و خرم باشد!
از معرفی این کتاب به نوجوانان نترسید. قرار نیست هرکس این کتاب را خواند مشکل عرفان را داشته باشد. اما فرصت خوبی است تجربه عرفان را بدون هزینه بفهمیم و درک کنیم.
مخاطبش هم قرار نیست فقط نوجوانان باشند. والدین و اولیای تربیتی و آموزشی هم می‌توانند از این کتاب به اندازه وسعشان بهره ببرند.
          
            بزرگترین نقطه مثبت کتاب، جسارت نویسنده در رفتن به سمت موضوعی است که گریبان نسل نوجوان را گرفته است و همچنان در پستوی پنهانکاری جامعه مانده است. پرداختن به یکی از آسیب های جنسی دوره ی نوجوانی  یعنی خود ارضایی موضوع کتاب است. موضوعی که نویسندگان به خاطر ممیزی و حفظ عفت کلام به سمت آن نمی روند و سری که درد نمی کند دستمال نمی بندند! ولی در کتاب پلنگ زخمی نویسنده با قلمی عفیفانه و بدون اشاره ی مستقیم به این عمل  ، از آن سخن گفته است. او به نشانه ها و علایم این عمل پرداخته است و عواقب جسمی و روحی آن را بررسی کرده است.
همچنین دنیایی که نویسنده تصویر کرده است به جامعه امروز ما ، روابط و حرف هایی که در مورد دین و سیاست زیاد شنیده می شود ، نزدیک است.آدم ها  طبیعی  و شخصیتها خاکستری هستند. دیالو گهای عرفان و دوستانش بسیار طبیعی است. فضای مدرسه و ارتباط بین بچه ها و مسئولین مدرسه نیز خوب و باور پذیر از کار درآمده است.
شروع داستان بی نظیر است و قلاب می اندازد و خواننده را تا آخر داستان دنبال سرنوشت عرفان می کشد. عناوینی که برای هر فصل انتخاب شده است ، جمله ی زیبایی از همان فصل است که بار معنایی آن فصل را به دوش می کشد.
بیان حالات شخصیت عرفان در لحظاتی که دچار این گناه می شود زیبا و خلاقانه هستند و بدون اشاعه ی گناه به خوبی با زبانی ادبی تصویر و توصیف شده است
با توجه به تلاش نویسنده برای دوری از شعار زدگی  و دقت به زبان نوجوانان امروز جامعه، بعضی الفاظ نامناسب در کتاب به کار رفته است. اگر بخواهیم سخت گیرانه با کتاب برخورد کنیم می توانیم این موارد را جز نکات منفی در نظر بگیریم. 
در مورد تحول شخصیت باید گفت اکثرا درونی بود و کنش بیرونی و عمل داستانی  کم بود.  مثلا می شد به روابط عرفان و هادی بیشتر پرداخت و یا از زبان معلمان و مشاور و حاج آقا اینقدر در مورد گناه و ارتباط با خدا روی منبر نرفت و ساده تر به این مسئله پرداخت.یعنی به جای گفتن ، یک ماجرا و عمل داستانی  برای آن تدارک چید.

          
            
پلنگ زخمی یا زخم پلنگی!
چه فرقی میکند؟
 کلا اولین ها جذاب هستند. نیاز نیست جاهای دورْ دور سیر کنید، مثلا همین کتاب «پلنگ زخمی»؛ اولین نوشته از تقی شجاعی!
اولین کتاب داستانی مخصوص نوجوان و جوان در خصوص موضوع «استمنا» و به قول کوچه بازاری ها «خود ارضایی» و از نگاه معلم دینی ها؛ «با خود به رضایت کامل رسیدن».
تقی شجاعی در این کتاب از خطوط قرمز خودساخته در ذهن عموم مردم عدول کرده و به بحثی پرداخته که نوجوانان بعد از بابا شدن تازه با ناهنجار بودن و حرام بودن این فعل آشنا می شوند.
شجاعی با قلمی روان و عامه پسند به دور از «اروتیک» کردن فضای نوشته، از ذهن یک دانش آموزِ «پسرِ» کلاس نهمی جهانی رو به نگارش در آورده که در عنفوان جوانی رنگ و بویی دیگر به خود میگیرد.
تا جاییکه از تیررس نگاهِ عرفان پلنگ دختر عمو و دختر خاله هم در امان نیستند. و‌ چون عمل کاشت از طریق نگاه، داشت از طریق پردازش ذهنی شکل گرفته و فرصت به مرحله برداشت نرسیده، امثال عرفان ها دست به دامن آن عمل ناشایست می شوند.
از سمتی دیگر در این کتاب با شیوه های تربیتی و‌ کار فرهنگی نیز روبرو میشویم. این نشان دهنده‌ی آن میباشد که نویسنده از این فضا به دور نبوده است.
در جای دیگری با طرز فکری مقابل «آخوند»ها مواجه میشویم. آنجاییکه پدر عرفان [پلنگ] دشمن سرسخت آخونداست. اما شجاعی نشان میدهد که پدر عرفان ها خسته از آخوندهای آخوندنما هستند.
این کتاب تنها مخصوص پسرهاست. چراکه فضای نوشته حول محور یک پسر بچه تازه به دورانِ بلوغ رسیده میچرخد. پس نمیتوان توقع داشت که دخترها با خواندن این کتاب نتیجه مطلوبی رو کسب کنند. چه بسا شاید که نویسنده در ذهن اصلا چنین مسئله را ندیده باشد، اما لاجرم ماحصل این کتاب همین است.
 با اینکه این اثر اولین نوشته شجاعی می‌باشد، اما با هنرمندی تمام این کتاب را به رشته تحریر در آورده. تا جاییکه میتوان با خیال راحت آن را به نوجوانان معرفی نمود.