یادداشتهای دانشآموز (38) دانشآموز 1403/12/28 چهره ی یک غریبه آن پری 4.1 8 کتاب در گونهٔ داستانهای پلیسی جنایی از نوع کلاسیک قرار دارد. داستان بر مبنای شواهد و مدارک قابل مشاهده و جستجوی میدانی پیش میرود و به تبع خبری از مثلا پیگیری اثر انگشت و این قبیل مدارک در حل رمز و راز جنایت نیست. بارها و بارها زیر باران و هوای سرد همراه بازرس مونک به میدان مکلنبرگ میرویم، از پلههای جلوی نگبان بالامیرویم در اتاق جاسِلین گِرِی را باز میکنیم، وسایل اتاق و لکههای خون روی فرش را میبینیم، جنایت و خشونت فضا را حسّ میکنیم، اتفاقات را مثل جورچین سرهم میکنیم تا اینکه ... بدون هیچ توضیح اضافهای «آن پری» پروندهٔ پُر رمز و رازی را مقابل شما باز کرده که علاوه بر جنایت میتوانید گذشتهٔ فراموش شدهٔ بازرسِ پرونده را نیز، کشف و از آن لذت ببرید، پس تردید نکنید. ☕ همهٔ ما هر لحظه که اراده کنیم، میتونیم یه نگاه به پشت سرمون بندازیم... شاید چیزای باارزشی در ما در حال فراموش شدن یا حتی از دست رفتن، باشن. 0 15 دانشآموز 1403/12/25 مروری بر تاریخچه و تفکرات انجمن حجتیه (از زمینه های تاسیس تا تعطیلی ظاهری) رضا اکبری آهنگر 3.5 7 من هم مثل اکثر افراد جامعه فکر میکردم انجمن حجتیه مربوط به تاریخ معاصر ایران و تفکر این جماعت (تا حدودی آشنا بودم) کساد و بیرونق است اما حضور در یک نشستتخصصی همانا و فهم، زهی خیال باطل، همان. نویسنده که خود در مدرسه علوی تهران تحصیل کرده (مدارسی که توسط انجمن اداره میشود) در این کتاب بصورت تحقیقی و رعایت انصاف و بیطرفی به تاریخچه شکلگیری انجمن، پیشینهٔ زندگی علمی و مبارزاتی شیخ محمود حلبی موسس انجمن، منابع مالی، بُعد تشکیلاتی و شیوه عملکرد انجمن در مواضع مختلف و... را به خوبی بیان کرده و در یک فصل مجزا به نقد و طرح سوال درباره مواضع اعتقادی و عملکرد منافقانه انجمن پرداخته است. گرچه در زمینهٔ انجمن حجتیه کتابی مستند و تخصصیست اما زبان ساده و روانی دارد و میتواند به افرادی که علاقهمند به حوزه جریانهای اعتقادی-انحرافی و نیز تاریخ معاصر ایران هستند، توصیه و مورد استفاده قرار بگیرد. 2 31 دانشآموز 1403/12/17 عقاب تنها دانیل استیل 1.3 1 یک انتخاب اشتباه و کودکانه 0 24 دانشآموز 1403/12/17 وصیت جان گریشام 4.0 1 داستان درباره مردیست که فوق تصور ما آدم معمولیها ثروتمند است، سه ازدواج رسمی داشته و تا جاییکه یادم مانده پنج تا بچه هم دارد و قرارست در یک جلسه رسمی در حضور وکلای همسران سابق و فرزندانش، پزشکان متخصص، دوربینها و رسانهها اول سلامت عقل و روانش تایید و درنهایت از آخرین وصیتنامهاش رونمایی و این ثروت هنگفت بین اهل و عیال تقسیم شود. بعد از تایید سلامت ناگهان بلند میشود و خودش را از بالای برج شیشهای که مالک نود و هفت درصدِ سهامش است، به پایین پرت میکند. حالا نوبت جناب وکیل است که وصیت نامه را در حضور همه بخواند. پیرمرد پُرحاشیه برای فرزندان و همسران سابق، ارث بخور و نمیری مقرر فرموده و اما اصل این ثروت رویایی برای کسیست؟ بله! ماجرا تازه شروع میشود. به نظرم جان گریشام قصهگویی توانا، شخصیتپردازی زیرک و تصویرسازی کاربلدی است. ☕ چرا بازار این نویسنده در بهخوان اینقدر بیرونق و ناشناخته است؟ 0 15 دانشآموز 1403/12/1 بی نهایت: معارف کاربردی اسلام برای جوانان: معرفت شناسی، انسان شناسی، جهان شناسی، خداشناسی جلد 1 محمدحسن وکیلی 4.7 9 اولین جلد از مجموعه سه جلدی بینهایت بخش اول به مباحث مربوط به معرفت شناسی، بخش دوم شامل انسان شناسی و جهان شناسی و بخش سوم به خداشناسی میپردازد. اگر بخواهم ریزتر توضیح دهم بخش اول به راههای شناخت واقعیت و انواع مغالطه پرداخته، بخش دوم تقریبا مشخصه درباره چی بحث کرده و بخش سوم با براهین اثبات وجود خداوند شروع و به توضیح درباره صفات خدا، ختم میشود. زبان اصلی کتاب فلسفه است و بحثها فلسفی جلو میرود نه کلامی، به عبارتی برون دینی بحث شده البته یک جاهایی به تناسب بحث و در قسمتهای رنگی ظرایف عرفانی و کلامی هم دارد که خالی از لطف نیست. با وجودیکه بحثها به شدت علمی و سنگین است ولی طوری بیان شده که کاملا مناسبِ فهم نوجوانِ بدون پیش زمینهی مطالعه در مسائل فلسفی ست و حتی میتوان گفت شروع خوبی برای ورود به دنیای فلسفه. بحثها با مثالهای مناسب توضیح داده شده که کمک میکند در فهم بهتر و جاگیر شدن مطالب در ذهن مخاطب نوجوان و جوان دانشجو و غیر دانشجو. باید خاطر نشان کنم این مجموعه ( تا همین لحظه که این یادداشت رو مینویسم فقط همین جلد رو خوندم) از این جهت که به شبهات و سوالات متداول همین روزگار در مباحث مطروحه پاسخ میدهد حتما مفید خواهد بود. درنهایت، بینهایت را به دو گروه پیشنهاد میکنم: اول اینکه بدون محدودیت سن و پیشزمینه فلسفی، به کسانی که قصد تعمق در مباحث اعتقادی دارند و دنبال پاسخ دادن به «چرا»ها میگردنند و کسانیکه دغدغهٔ ارتقاء سطح کیفی اعتقادات دینی افراد جامعه را دارند یعنی آموزگاران. 0 20 دانشآموز 1403/11/29 غرب غم زده مارتین مک دونا 3.9 9 نمایشنامهٔ صد و هفده صفحهای و البته متحیّر کننده از مارتین مک دونا که با دو برادر، کشیش و دختر نوجوانی که نوشیدنی غیر مجاز میفروشد، انسانِ تهی از دین، اخلاق و انسانیت را به نمایش میگذارد و چه نمایش تأملبرانگیز و تأسفباری. با دلی آرام و قلبی مطمئن پیشنهاد میشود 0 7 دانشآموز 1403/11/15 مادربزرگ سلام می رساند و می گوید متاسف است فردریک بکمن 4.1 58 داستان حول محور ارتباط خاص دختر هفت سالهای به نام السا با مادربزرگ هفتاد و هفت ساله و کمی عجیب و غریبش میچرخد. آنها در یک ساختمان همراه افرادی زندگی میکنند که هر کدام برای خود قصهای دارند و توسط السا کوچولو با آنها آشنا میشویم. لحن کودکانه راوی خیلی دل نشین بود. مادربزرگ آدم معمولی نیست و همیشه زندگی پرماجرایی داشته پس قراره کلی هیجان را تجربه کنید. بیشتر شخصیتها اسم ندارند و ما آنها با لقبی که السا رویشان گذاشته، میشناسیم. جناب فردریک بکمن شخصیت پردازی خوبی برای تکتک افراد قصه انجام داده که به نظرم نقطه قوت اصلی کتاب بود و باعث میشد خواننده ارتباط خوبی با شخصیتها بگیرد و با غم و شادی آنها همراه شود. وی به روابط انسانی در جامعه و حسّ حمایتگری و دلجویی که در زمان احتیاج میتوانند از هم داشته باشند، پرداخته. بین شخصیتهای کتاب مادر السا را بیشتر دوست داشتم و بیشتر از همه دلم برای بریت-ماری سوخت و از رابطهٔ نزدیک السا با ورس دچار حالت تهوع میشدم، همواره. 🟢 (کتاب که تمام شد غیرتی شدم به خودم قول دادم تا دو روز کتاب داستان نخونم) 2 42 دانشآموز 1403/11/15 باغ وحش شیشه ای تنسی ویلیامز 3.8 20 چقدر مادرها و دخترها در غرب تنها و بی پناه هستند. فعلا جنبهٔ مادی مد نظرم نیست به لحاظ عاطفی ماجرا غمانگیزترست انگار. و چقدر پسرهایی که رنج مادر و خواهرانشان را میبینند اما راه پدرانشان را میروند. باغوحش شیشهای نمایشنامهٔ کوتاه اما قابل تاملی که حتما پیشنهاد میشود. 0 11 دانشآموز 1403/11/7 داستان هفت نفری که به دار آویخته شدند لئونید نیکلایویچ آندری یف 4.1 6 این شاهکار روسی مخاطب را قدم به قدم با افرادی همراه میکند که به دلیل اقدام به ترور یک زمامدار فاسد و ظالم دستگیر شدن و در زندان در انتظار جلسه و رای دادگاه هستند و درنهایت بعد از برگزاری جلسات دادگاه و اعلام حکم اعدام با «هفت نفری که به دار آویخته شدند» همقدم خواهیم شد تا لحظهٔ مرگ. فضای داستان تا اندازهای به «آخرین روز یک محکوم» ویکتور هوگو نزدیک است. آندریف همراه این گروه دو جانی را هم به دار میآویزد تا در این روند (زندان، محاکمه، اعدام) فضا برای مقایسهٔ عکسالعملها داشته باشیم. به روابط خانوادگی، عاطفی و انسانی به گونهای پرداخته شده که فضای سرد و غمزدهٔ داستان را قدری لطافت ببخشد از طرفی ناهمگون هم به نظر نیاید. در مجموع به نظرم ویژگیهای یک شاهکار ادبی را دارد و مهمترین ویژگی اینکه کتاب بتواند برای مدتی تو را مشغول خودش نگهدارد و چه چیزی نابتر از مرگ برای دلمشغولی انسان. ❤️🩹 دوستانی که شرایط روحی ویژهای دارید تا رسیدن به حالت پایدار، خواندن کتاب را پشت گوش بیندازید. 0 47 دانشآموز 1403/11/7 سیزده معما آگاتا کریستی 3.9 4 سیزده داستانک جنایی دلخواهِ دوستانِ کتابخوانی که فرصتی برای مطالعهٔ مداوم ندارند زیرا ماجراها از هم مستقل هستند و نباید نگران فراموشی شخصیت ها و روند داستان بود. قطعا به آگاتاکریستی فنها پیشنهاد میشود. 0 10 دانشآموز 1403/10/18 بابای شب ماریا گریپه 3.4 2 فصلهای این کتاب به صورت یکی در میان توسط جولیا و بابای شبش روایت میشود. جولیا دختریست که مادرش در نوبت شب کارخانه کار میکند و مجبور است دخترش را در خانه تنها بگذارد به همین خاطر در روزنامه آگهی میدهد و فردی را برای اینکه فقط در خانه بخوابد تا فرزندش تنها نباشد، استخدام میکند. اسم جولیا را بابای شب برایش انتخاب کرده یعنی تا آخر ما نمیدانیم اسم شخصیت اصلی واقعا چیست. مادر جولیا اصلا در داستان حضور ندارد فقط در همین حد که میفرمان شب باید به موقع بخوابد تا صبح بتواند به موقع به مدرسهاش برود، و اما پدرش ... با اینکه داستان به شدت لطیف و پر از حس و خیال است(من واقعا نفهمیدم بابای شب جولیا واقعیست یا تخیلی) چنگ به دل آدم میزند. بچههای معصوم و بیگناهی که از داشتن پدر و توجه، محبت و حمایتش محرومند. حسّ رهاشدگی، تنهایی و بیپناهی در نبود یک محیطِ امنِ خانوادگی، میتواند برای کودکان چقدر غمناک و جبرانناپذیر باشد چیزی که برای ما تقریبا غیر قابل لمس است. ما که میگویم یعنی جوامعی که هنوز در آن خانواده حرمت دارد، حیا و حجابی بین زن و مرد وجود دارد، روابط انسانی و متعالی رنگ روابط حیوانی و جنسی به خود نگرفته. کتاب را حدود یک ماه پیش خواندم اما چند روز پیش به آماری برخوردم که باعث شد این یادداشت را بنویسم: در فرانسه شصت و خردهای درصد و در ایران دوازده درصد از زنان سرپرست خانوار هستند که البته درصد قابل توجهی از این دوازده درصد مربوط به بیماری و حادثه است که طبیعیست درصدی به علت جدایی و درصد خیلی کمی متعلق به روابط خارج از شرع . کاش عاقبت کسانی که از این راه رفتند را ببینیم و از آن حذر کنیم 0 6 دانشآموز 1403/10/9 شمشیر و جغرافیا: مجموعه شعر (1370 - 1391) محمدکاظم کاظمی 4.1 3 صوتی این کتاب در طاقچه بینهایت با صدای خود استاد موجود و شنیدنش بسیار لذت بخشه 0 13 دانشآموز 1403/10/9 مادری که کم داشتم: راهنمایی برای خودسازی و یافتن عشق گم شده جاسمین لی کوری 3.7 7 به لحاظ علمی حرفی نیست چون تخصص ندارم آما از دید من مخاطب عام در این گونه کتابها بنظرم دو نکته مهم وجود دارد که خوب است به آن توجه شود اول اینکه همه مشکلات و چالشهای زندگی را مربوط و معلول یک عامل و همه راههای برون رفت از آنها را هم محدود به یک پاسخ نداند که دنیای انسان، افکار و اعمالش خیلی گستردهتر از این حرفهاست. در مورد موضوع این کتاب یعنی «مادر» نقل نقل دیگریست و انصافا جای کمدیدن و کمگفتن و کمگذاشتن نیست، آما درعینحال به نظرم نویسنده در کتاب به شکل افراطی همه مشکلات بزرگسالی را مربوط به نبود یا کمبود مادر دانسته که به طور قطع با آن مخالفم. و دوم هر چند کتابهایی از این دست را بر اساس دادههای علمی نوشته باشند ولی ترجمهٔ تنها، یک چیز اساسی کم دارد و من مخاطب بین مشکلات، راهکارها و مثالهایش گم میشوم و درکی از این همه اختلافهای دینی، فرهنگی و اجتماعی ندارم. و ای کاش کتابهای این چنین را بعد از ترجمه با نگاه اسلامی و ایرانی بازتولید کنیم و بعد به دست مصرف کننده برسانیم. 3 9 دانشآموز 1403/9/28 لک لک ها بر بام میندرت دویونگ 4.1 11 قصهٔ بچههای روستای شرا که دوست دارن لکلکها مثل روستاهای اطراف بر بام خانههای آنها هم لانه بسازند. کل داستان حول تلاش و همکاری بچهها و مردُمان روستا میچرخد تا شرایط را محیای آمدن و لانه ساختن لکلکها بکنند. (خیلی خوشم اومد که آقای نویسنده با اینکه رمانِ نوجوانه اما کسی رو روی ویلچر نشانده بود که بزرگساله نه یک نوجوان، و خب اعتماد بنفس و کار بلدیاش طبیعیتر و موثرتر بچشمم اومد) گزینهٔ کاملا مناسب برای نوجوان و بزرگسالی که دوست دارد لحظات لذتبخش و پرهیجانی را تجربه کند. 0 9 دانشآموز 1403/9/23 خودت را به خواب نزن مری ابرستات 4.0 2 مختصر، مفید، مستند و تکان دهنده درباره انقلاب جنسی در غرب در طاقچه بینهایت موجوده 0 13 دانشآموز 1403/9/21 آن روزها طه حسین 4.0 1 با این کتاب مثلِ سه دیدار با مردی که از فرا سوی بارور ما میآمد، حسنک وزیر، مدیر مدرسه و ... که یک قسمتش را در کتاب درسی میآوردن تا بمیریم و برویم خودمان ادامهاش را بخوانیم، آشنا شدم (زمان ما که این طور بود و چقدرم خوب بود و به نظرم خوبه از کتابهایی که در کتابهای درسی بچهها (تاریخ و ادبیات و ... هم نداره) نام برده شده برای کتابخانهٔ مدرسه تهیه بشه). طه حسین در کودکی بر اثر بیماری تقریبا نابینا میشود اما به مکتب میرود، قرآن را کامل حفظ میکند، به الازهر و سپس به دانشگاه میرود و به زبان لاتین و فرانسه مسلط میشود فقط از راه شنیدن. مدتها از خواندن کتاب گذشته پس دو چیز که بیشتر یادم مانده رو دوست دارم کوتاه بگم اول اینکه دوتا از برادراش(یکی خردسال یکی دانشجوی پزشکی که رابطهی خوبی هم با هم داشتن) به علت بیماری فوت میکنن و این نابینا جوری صحنه رو تصویر میکنه که منِ خواننده کتاب، حسّم بیننده بود تا شنونده بدون اغراق. دوم اینکه سراسر زندگی این مرد تلاش و تلاش و تلاشه برای آموختن. در خلال این زندگینامهٔ خودنوشت، با وضعیت اجتماعی و سیاسی مصر در آن دوران تا حدی آشنا میشویم. 0 9 دانشآموز 1403/9/21 پیمان سحرگاهی رومن گاری 4.3 5 آقای رومن کاتسف حقیقتن که مادری مهربان و پشتیبانی کمنظیر داشته. زنی که تمام عمر به مردی وفادار ماند که هویتش در کتاب پنهان است.(برای اینکه بفهمم کی و چی بوده گوگل جستجو کردم) کتاب رو که میخوندم ذهنم مشغول این پرسش بود که معشوقش شخصیت خاصی داشته که مادر به این شدت ستایشش میکنه یا این خود مادره که عشق پاک و نابی داشته تا جایی که همه عمر کس دیگری رو لایق عشق نمیدونه مگر پسر همون مرد. بله مادری که تنها و دست خالی پسرش رو به دندون میکشه و هر روز بهش یادآوری میکنه سرشار از استعداده و باید فرد موفقی بشه. در واقع میشه گفت این کتاب عاشقانههای رومن و مادرشه. وقتی توی دلش به مامانش فحش میداد و در حالی که بشدت ازش حساب میبرد و نمیتونست بهش نه بگه، باز هم خیلی دوسش داشت، به اخلاقای عجیب پسرا بیشتر پی بردم. آخر کتاب یک شگفتانهٔ لطیفِ اشکدرآر داره که دیگه چیزی نگم برات (: 0 7 دانشآموز 1403/9/14 عارفانه گروه نویسندگان 4.6 50 اَلسَّلامُ عَلَینا وَ عَلی عِبادِ اللَّهِ الصّالِحینَ قطعا با یکبار خواندن چنین کتابهایی که جنبهٔ تربیتی و اخلاقی دارند، اتفاقی برای کسی نخواهد افتاد. پیشنهاد میکنم حین مطالعه نکات مهم و کلیدی یا رنگی بشه یا یادداشت برداری بشه و همیشه جلوی دید باشه تا به مرور زمان و با تمرین و مداومت به شهید احمدعلی نیّری عزیز شبیه بشیم ، ان شاء الله. این کتاب در طاقچه بینهایت هست. بعدن نوشت: خوندن معمولی هر متنی با هر مضمونی حتما در قلب انسان تاثیر داره این نوع کتابها که دیگه جای خود دارن. آقا اشتباه گفتم. تذکر، تمرین و مداومت شاید تاثیرش رو بیشتر کنه. 0 32 دانشآموز 1403/9/14 وکیلی برای خسارت جان گریشام 0.0 1 رمان بزرگسال قصه زندگی شغلی و به تبع شخصی وکیل بیپول و ناامیدی به اسم «کلی» که ناگهان با پیشنهاد پروندهای عجیب و پر سود، روزگار بر وفق مرادش میچرخه. پیروزی در این ماجرا با راهنمایی افراد پشت پرده و مرموز باعث میشه «کلی» مشهور بشه و پروندههای جنجالی و پرسود دیگه ای هم بهش پیشنهاد بشه و ... اولین رمانی که از جان گریشام خوندم برای اینکه جامعه آمریکایی رو بدون آرایش و پیرایش در بستر یک قصه استخواندار بشناسیم، گریشام خوانی به شدت پیشنهاد میشه، گرچه از این آشنایی بوهای خوشی به مشام نمیرسه. گریشام یک نویسندهٔ منتقده مخصوصا نسبت به دستگاه حکومتی و قضایی کشورش. 0 12 دانشآموز 1403/9/13 وقتی مژی گم شد حمیدرضا شاه آبادی 3.7 20 قصهٔ زندگی متفاوت دو خواهر که دخترانی نوجوون به نام مژی دارن، یکی مژده رو مژی صدا میکنه و اون یکی مژگان رو. مثل بقیه کارهای آقای شاهآبادیآبادی مربوط میشه به مشکلات و چالشهای نوجوانی(بیشتر دخترا) با خانواده به همین خاطر خوندن این کتاب رو هم به پدر مادرها و حتما به خود نوجوونها پیشنهاد میکنم. کتاب حجم کمی داره پس خیلی سریع میره سر اصل مطلب، قصه از زاویه نگاه تکتک اعضای هر دو خانواده روایت میشه وبا اشتباههای همه به نوعی آشنا میشیم پس تمام مشکلات گردن یکی نمیافته و این خوبه اما بدی ماجرا اینجاست، یکی نیست که بشه تحسینش کرد یا بهش دل گرم بود. ذهنم بین این همه آدم دنبال یه عاقل میگشت ولی پیداش نکرد گر چه این کمبود با هدف کلی کتاب که تلنگره، سازگار بود. و اما فصل نُه کتاب فاصلهٔ داستان تا واقعیت رو تا مغز استخوانم فرو کرد. 0 10