یادداشتهای جواد محمدنیا (31) جواد محمدنیا 1403/10/25 دو قرن سکوت: سرگذشت حوادث و اوضاع تاریخی در دو قرن اول اسلام عبدالحسین زرین کوب 3.8 16 اول دربارۀ نوع نوشته بگم؛ انگار تمام همت جناب زرینکوب این بوده که بین ایران و کشورهای عربی جنگ راه بندازه و خسارتی که پادشاهان ما از بیخردی و عیاشی خودشون به کشور زدنو از اعراب بگیریم. اما بهنظر میرسه اصل مطلب چندان اشتباه نباشه؛ اساساً همین دلایل بود که ما اصرار داشتیم حکومت باید به اهل بیت برگرده. 0 4 جواد محمدنیا 1403/10/25 مکتب تفکیک محمد حکیمی 2.9 3 شاید نویسندۀ محترم بهتر بود کل کتابشان را نهایتا در ۲۵ درصد از این حجم خلاصه کنند؛ طول و تفصیلش بسیار ملالآور بود. مقالات و نوشتههای دقیقتر و منسجمتر از این کتاب، دربارۀ مکتب تفکیک بسیار نوشته شده. 0 6 جواد محمدنیا 1403/10/25 آشنایی با مجموعه عرفان اسلامی: کلیات، تاریخ عرفان، عرفان نظری، عرفان عملی و ... علی امینی نژاد 3.0 1 بهعنوان یک کتاب خیلی ابتدایی برای آشنایی با عرفان، قابل قبوله. مثلاً آدم دوستداره تو مرحلۀ اول، با عرفا آشنا بشه که مبسوط ازش بحث کرده. 0 8 جواد محمدنیا 1403/10/25 حکمت عرفانی: (تحریری از درس های عرفان نظری استاد یدالله یزدان پناه) علی امینی نژاد 5.0 1 میخواید با عرفان نظری آشنا بشید؟ قطعاً بهترین کتابه. بسیار سادهتر از کتاب مبانی و اصول عزفان نظری استاد یزدانپناه. 0 5 جواد محمدنیا 1403/10/19 زوربای یونانی نیکوس کازانتزاکیس 3.7 68 قلم خوبی داشت ولی برا بعضیا شده کتاب مقدس! ترجمه قاضی ولی خیلی خوب بود. 0 8 جواد محمدنیا 1403/10/19 خون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله) از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی سیدعلی خامنه ای 4.6 150 زندگی یک مبارز! سراسر اخلاص، رنج، ایستادگی و تلاش و درعینحال مدیریت خوب در خانواده. 0 9 جواد محمدنیا 1403/10/18 فلسفه کانت اشتفان کورنر 3.3 3 مقدمۀ این کتاب برای کسانی که تازه وارد فلسفه غرب میشوند مفید است. خود کتاب هم کانت را خوب توضیح داده. 0 12 جواد محمدنیا 1403/10/18 کانت آلن دبلیو وود 1.0 1 مترجم محترم با پیچاندن لقمه دور سر و قلمبه سلمبه گویی، متن به آن روانی را حیف کرده. متن انگلیسیاش را هم خواندهام؛ بسیار روانتر و آموزنده. 0 7 جواد محمدنیا 1403/10/18 تاریخ خلفا: از رحلت پیامبر تا زوال امویان (11 - 132ه) جلد 2 رسول جعفریان 4.3 3 دو بخش این کتاببرایم تازه و جذاب بود: ۱. چرا جز چندی از اوباش عثمان را یاری نکردند؟! و ۲. کشتار بیرحمانۀ علویان و شیعیان از زمان معاویه؛ برایم عجیب بود که با این وجود چطور شیعه باقی ماند!؟ 0 3 جواد محمدنیا 1403/10/18 سیره رسول خدا (ص) رسول جعفریان 4.2 5 برای اینکه قرآن را بهتر بفهمید چارهای ندارید که اتفاقات زمان نزول و شخصیتهای آن دوره را بشناسید. حالا میخواهید قرآن را بهتر بفهمید؟ این کتاب را به شما توصیه میکنم. ضمن اینکه مقدمۀ کوتاه این کتاب دربارۀ شناخت منابع تاریخ اسلام هم برایم خیلی جذاب بود. 0 4 جواد محمدنیا 1403/10/18 نبرد قدرت در ایران محمد سمیعی 3.4 3 آن موقعی که خواندم، اولین باری بود که با پژوهشی جدی و در این وسعت مواجه شده بودم. پر از نکات ناب و تحلیلهای سیاسی و جامعه شناختی. قول ملکالشعرای بهار دربارۀ شهید مدرس و نامۀ تند نواب به ... را از یاد نمیبرم. تبیین اصالت روحانیت بود هرچند برای بسیاری از طلبهها گزنده. ولی هر طلبهای باید بخواند تا ببیند چرا در این نبرد قدرت پیروز شد. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 جانستان کابلستان: روایت سفر به افغانستان رضا امیرخانی 4.3 82 نمیدانم این سفرنامه چقدر کم محتوی بود! 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 ارمیا رضا امیرخانی 3.8 134 بههرحال، اولین کتاب نویسنده است. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 من او رضا امیرخانی 4.2 181 ۲۰۰ صفحۀ اول برایم سوهان روح بود که کمکم جذاب شد. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 جز از کل استیو تولتز 4.1 189 نصف بیشترش را خواندم، حالم بههم خورد. نکزدن به این فیلسوف و آن فیلسوف! مخلوطی مهوع. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 منهای فقر (برگرفته هایی از مجموعه آثار استاد علامه محمدرضا حکیمی) محمدرضا حکیمی 3.8 5 راستش نه از تطویل ممل ایشان خوشم میآید و نه از بیمنبعی و به ویژه در این کتاب. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 احمدشاه مسعود: روایت صدیقه مسعود شکیبا هاشمی 3.8 4 این کتاب برایم خیلی جذاب بود؛ از آنجا کمکم برایم جا افتاد که معنای واقعی جهاد چیست؟ فهمیدم نمیشود هم زندگی کرد و هم جهاد! حتی نمیشود هنگام حهاد خوابید! بلکه هنگام خواب باید جهاد کنی! فرمانده، در میانۀ خواب و نیمۀ شب، به بیسیمش پاسخ میدهد. بههرحال، فکر میکنم پیش از محرمیت، آن را به همسرم هدیه دادم! 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/18 نماد گمشده دن براون 4.1 7 کتابی دربارۀ فراماسونری؛ بسیار جذاب. اما محتوی؟ پشیمانم. 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/17 داستان سیستان: 10 روز با ره بر رضا امیرخانی 4.3 71 داستان سیستان یادداشتهای حاشیهای و طنزآمیز رضا امیرخانی از سفر رهبری به سیستان و بلوچستانه.عملاً کتابخوانی من با این کتاب شرو شد. خیلی تصادفی از قفسۀ کتابخونه برداشتمشو شرو کردم به خوندن؛ از خنده رودهبر شده بودمو هممیزیهای کتابخونه هم از صدای من ناراحت شدن! 0 0 جواد محمدنیا 1403/10/17 امپراتوری پنبه: یک تاریخ جهانی اسون بکرت 4.5 1 امپراتوری پنبه نوشتۀ اسون بکرت استاد دانشگاه هاروارد، کتابی است که واقعاً ارزش خواندن دارد؛ یعنی ارزشش را دارد که آن را با صرف وقت زیاد مطالعه کنیم. کتاب کم حجمی نیست؛ ولی کتابی پژوهشی است؛ یعنی همان چیزی که از یک استاد دانشگاه هاروارد انتظار داریم. حالا موضوعش چیست؟ تاریخ صنعتی شدن پنبه! خوب به چه درد ما میخورد؟ وقتی متوجه شویم که پنبه اولین محصولی است که صنعتی شد، اساساً با تاریخ صنعتی شدن آشنا میشویم. وقتی هم متوجه بشویم که اولین است، میفهمیم که اولین ها در آن اتفاق افتاده است و در جریان این اولینها قرار میگیریم؛ مثل اولین ورود جدی زنان به بازار کار؛ یا تولد سرمایهداری؛ که درواقع این مسئله، موضوع اصلی این کتاب است: ولادت و تاریخ تطور سرمایهداری. وقتی این کتاب را بخوانیم میبینیم که اساساً دولت جدید را همین سرمایهداری شکل داد تا بتواند برای خود پشتیبانی اساسی، در امور نظامی، حقوقی و اقتصادی تأمین کند. زن، کودک و سیاهپوست را وارد بازار کرد تا بتواند ارزانترین شکل محصول را به دست آورد. بیکار ننشست و ازطریق تولید قانونهای گوناگون، توانست، آزادی را از هر کسی که میخواست آزاد باشد، سلب کند و همه را بردۀ خود سازد. میفهمیم اصلا هند چه ربطی به آفریقا داشت! و کامل توضیح میدهد که آمریکا چگونه تشکیل شد. خلاصه بگویم مدخلی جدی برای ورود به تاریخ جهان است، تاریخی که مطابق با مشیت سرمایهداری پیش رفتهاست. فکر میکنم دهها سؤالی که در این دوران در ذهن ما شکل گرفته را پاسخ میدهد. یا حتی سؤالاتی که پاسخی بیمایه برای آن پیدا کرده بودیم! یا برخی از تصورات ما را درهم میریزد؛ مثل اینکه فکر میکردیم این غربی ها صرفا با به کارگیری علم به اینجا رسیدهاند و نه بردهسازی تمام عالم برای خود! وقتی سرمایهداری را از نزدیک و در واقعیت تاریخی آن مطالعه کنید، خواهید دید که موجود بسیار وحشتناک و قدرتمندی است؛ تقریبا همان اژدهای هفت سر فسادی که در ایران صرفاً به فساد اقتصادی گفته میشود. وقتی از فاصلۀ نزدیک این کتاب، آن را میبینید دیگر نیازی ندارید که به فلسفه پردازی دربارۀ چپ و راست و غلط بودن راست بپردازید؛ سرمایهداری در جلوۀ تاریخی خود فریاد میزند که «من بسیار وحشی و کریه هستم». البته این را هم خواهید فهمید که سرمایهداران برای حل هر مسئله، از هیچ تلاشی فروگذار نکردهاند. خلاصۀ کتاب را گفتم! ولی باز هم تا نخوانید نمیفهمید! شاید در این کتاب بفهمید که اسرائیل و انرژی و بازار و خاورمیانه و ... چه ربطی به هم دارند؟! بخوانید آقا بخوانید، کتاب عجیبوغریبی است. راستی جا دارد از مترجم با حوصلۀ آن، جناب هاتف خالدی، تشکر کنم؛ از متن بیغلط و روان و نکته سنجی ایشان در ترجمه لذت بردم. الحمد لله. 0 0