معرفی کتاب حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری اثر یانیس واروفاکیس مترجم فرهاد اکبرزاده

حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

یانیس واروفاکیس و 2 نفر دیگر
4.0
61 نفر |
28 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

21

خوانده‌ام

124

خواهم خواند

208

ناشر
بان
شابک
9786229942611
تعداد صفحات
176
تاریخ انتشار
1399/11/26

توضیحات

        یک فرصت خوب برای آموختن اقتصادوقتی وزیر سابق اقتصاد یونان برای دخترش از اقتصاد می گویدیانیس واروفاکیس، وزیر سابق اقتصاد یونان در این کتاب با استفاده از زبانی واضح و مثال هایی مشخص، نامه هایی به دختر جوانش می نویسد تا در مورد اقتصاد به او توضیح دهد و بگوید اقتصاد چگونه عمل می کند، از کجا آمده و چگونه در خدمت منافع برخی و در صدد تضعیف برخی دیگر برمی آید.او در کتاب «صحبتی با دخترم درباره اقتصاد؛ یا سرمایه داری چگونه کار می کند و چگونه شکست می خورد» پای بانک داران و سیاست مداران را به بحث باز می کند تا در مورد منشا تاریخی نابرابری در بین ملت ها توضیح دهد.او همچنین می خواهد در کتابش این عقیده فراگیر که «هر چیزی قیمتی دارد» را زیر سوال ببرد و نشان دهد که چرا بی ثباتی اقتصادی می تواند یک خطر مزمن قلمداد شود.نهایتا واروفاکیس توضیح می دهد که چگونه سیاست های بازارمحور در پرداختن به سلامتِ رو به زوال سیاره ای که نسل دخترش وارث آن هستند، کاملا ناتوان بوده و خواهد بود.ویژگی منحصر به فرد این کتاب این است که نویسنده در آن می کوشد مانند پدری بنویسد که می خواهد به سوال های اساسی دخترش در مورد عصر حاضر پاسخ دهد؛ پاسخ هایی که دختر جوان بتواند با بصیرت موجود آنها در برابر شکست ها و تاریکی سیستم کنونی مجهز شده و راهی به سمت بدیلهای دموکراتیک تر پیدا کند.یانیس واروفاکیس (1961، یونان) سال ها پیش از این که در 2015به  عنوان وزیر اقتصاد دولت چپ گرای یونان منسوب شود، در دانشگاه های انگلستان، استرالیا و امریکا استاد اقتصاد بود. خاطرات او از تجربه ی حضورش در دولت، در کتابی به عنوان بزرگسالان در اتاق: نبرد من با دستگاهِ حاکم اروپا در صدر پرفروش ترین کتاب های سال  2017قرار گرفت. کتاب قبلی او و آن چه بر سر ضعیفان می آید حق شان است؟: اروپا، ریاضت و تهدید ثبات جهانی نیز در صدر جدول پرفروش ترین کتاب های سال2016 قرار داشت. واروفاکیس در حال حاضر استاد اقتصاد دانشگاه آتن است و برای مخاطبان گسترده ای در سرتاسر جهان به عنوان یکی از بنیان گذاران جنبش دموکراسی در اروپا (DiEM25) سخنرانی می کند. کتاب تاریخ مختصر سرمایه داری؛ حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد، نوشته ی واروفاکیس و ترجمه ی فرهاد اکبرزاده در سال 1397 توسط نشر بان منتشر خواهد شد.دختر او سِنیا حالا پانزده سال دارد و در استرالیا زندگی می کند.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

یادداشت‌ها

          باسمه
🔰 من جسته گریخته با مفاهیم اقتصادی تعامل داشته و دارم؛ چه به‌عنوان واحد درسی، چه به‌عنوان پیش‌نیاز بعضی کارهای پژوهشی و چه به‌عنوان علاقه شخصی. سر همین، کتاب‌های خوب دیگه‌ای توی این زمینه یا سرفصل‌های جزئی‌تر رو خوندم و می‌خونم؛ پس شاید خیلی نیازی به خوندن کتاب «حرف‌هایی با دخترم درباره اقتصاد» نداشتم. دلیلم چیز دیگه‌ای بود. این کتاب رو صرفاً برای این خوندم تا چارچوب تحلیلی آقای واروفاکیس و نوع نگاهشون به اقتصاد رو بشناسم؛ چون ایشون نویسنده کتاب «تکنوفئودالیسم» هستن که قصد داشتم (و دارم) در آینده بخونمش. خب من فکر می‌کردم با توجه به حجم کم کتاب، خیلی زود تمومش می‌کنم و می‌رم سراغ خود تکنوفئودالیسم؛ اما امان از ذات پلید اسرائیل... این شد که سرعت مطالعه‌ام شدیداً افت کرد و درنهایت بعد از دو هفته تونستم تمومش کنم... سر همین، یادداشت هم قوت و انسجام لازم رو نداره... پیشاپیش عذرخواهم...

🔰 از نکات مثبت شروع کنم. نویسنده خیلی خوب و سرراست، ریشه‌های شروع جوامع بازار رو از انگلستان توضیح می‌ده و به نقطه‌ای می‌رسه که امروز هستیم. این شکل پیوستگی خط روایت، واقعاً جالب توجه هست. در کنار خط اصلی، مثال‌هایی هم از جوامع غیربازاری پیشین نقل می‌شه که شاید به ذهن آشنا باشن؛ اما تابه‌حال به نکات مهم حاشیه‌ای اون‌ها کمتر توجه شده؛ برای نمونه چالش سر میراث آشیل یا تفاوت عاقبت فاستوس و فاوست که خیلی جذاب بود. این نقطه قوت خیلی پررنگی محسوب می‌شه. توضیح سازوکارهایی مثل چرخه تورم و رکود یا ابزارهایی مثل اوراق قرضه دولتی هم تا حد خوبی گیرا بود. تحلیل بازارهای کار و پول در قالب بازار ادیپی هم ابتکار جذابی بود؛ گرچه تنها یه طرف روند (جنبه بدبینی) رو تبیین کرده بود و شاید اگه به‌دنبال توجیه اثرات خوش‌بینی در اقتصاد بود، گرفتار می‌شد.

🔰 بااین‌حال، مواردی هم خاطرم مونده که آن‌چنان دقیق عنوان نشده بود. چارچوب تحلیلی کتاب برای تفکیک ارزش مبادله و ارزش تجربی یا به قول خودش بین محصولات (goods) و چیزهای خوب (Goods) جامع و مانع نیست. نه اینکه کاملاً غلط باشه؛ اما خیلی از بحث‌های کتاب، حول تفاوت و جدایی کامل این دو ارزش می‌چرخه. فارغ از نقدهای بنیادی، مرور زندگی روزمره مقولات مختلفی رو به ذهن میاره که این دو ارزش رو به شکل مرکب به همراه دارن. این یکی از اصلی‌ترین چالش‌های کتاب بود که به چشم می‌خورد... 

🔰 کمیت کتاب توی نگاه تاریخی هم لنگ می‌زنه. در عین حال که از غلبه ارزش مبادله به ارزش تجربی انتقاد می‌کنه، نگاه خودش به هنر و دین در دوران باستان، متأسفانه چیزی در حد انگل هست که فقط از تولید بقیه استفاده کرده؛ در صورتی که کتاب «این جهان گذرا»  به درستی خبرگان این حوزه‌ها و همین‌طور دستگاه دیوان‌سالاری رو هم تولیدکننده نوع دیگری از محصول (غیرمادی) درنظر گرفته بود. اینجا اگه بخوام یه مقایسه‌ای انجام بدم، تاریخ اقتصادی که کتاب «این جهان گذرا» ارائه داده بود، خیلی دقیق‌تر و جامع‌تر بود. در مورد ساختار سیاسی و نابرابری هم کتاب «قدرت و فساد» توفیق خیلی بیشتری توی تبیین موضوع داشت.

🔰 متأسفانه پیرنگ علمی - تخیلی در بخش‌های پایانی کتاب، واقعاً توی ذوق می‌زنه. مثال هم نمیاره‌ها؛ واقعاً در مورد کلان‌روند این‌طور فکر می‌کنه! 😕 به‌نظرم حتی اگه حرفش نیازمند تأمل هم باشه، این شکل بیان، آن‌چنان کمک نمی‌کنه... موارد جزئی چالشی هم کم نبود البته... یکی دو مورد رو با توجه به مشرب فکری ایشون می‌شه بهش اشاره کرد: در زمینه قیمت صفر تولید هم نگاهش بیشتر تهدیدمحوره و تمرکزش بر افت درآمد؛ گرچه بالآخره این‌ها مال زمانه پیش از هوش مصنوعی هست و تأثیراتش توی ایجاد زنجیره ارزش کاملاً ماشین‌محور. یه مورد دیگه هم اینکه گرچه ایرادات جدی به مقوله بازاری‌کردن همه منابع وارد هست؛ اما انتقادات مطرح‌شده کتاب نسبت به مواردی مثل بازار آلایندگی واقعاً ضعیفه و بیشتر به نق‌زدن شباهت داره... ای‌کاش همچین بخش‌هایی قوام بیشتری داشت... 

🔰 همون‌طور که گفتم، این کتاب روایت واروفاکیس هست از نگاهش به اقتصاد. صرفاً همین. خودش در ابتدای کتاب هم به صراحت اینو گفته و اشاره کرده که متنش حتی یه ارجاع یا منبع هم نداره؛ در نتیجه بسیار ساده و روان هم نوشته شده. نه‌تنها اصلاً سخت‌خوان نیست؛ بلکه فکر می‌کنم بعضی جاها در دام ساده‌سازی بیش از حد هم افتاده. این مسئله هم در منحصر به روایت هم نیست؛ بلکه همونطور که اشاره کردم، توی تحلیل‌های نویسنده هم قابل‌مشاهده بود. طبعاً از همچین کتابی انتظار نمی‌ره راهکار جامع و کاملی ارائه بده؛ اما حتی در همین حد هم ایده خاصی مطرح نشده و صرفاً به کلی‌گویی در مورد دموکراتیک‌کردن همه‌چیز در مقابل بازاری‌کردن همه‌چیز پرداخته...

✅ کتاب از لحاظ ویرایشی خیلی کار داره؛ اما کیفیت چاپش خوبه. در نهایت، این کتاب رو می‌تونم این‌طور تعریف کنم که صرفاً یه «داستان اقتصادی» هست؛ داستانی مناسب تعریف‌کردن یا شنیده‌شدن. نمی‌تونم بگم کتاب به شما دید نمی‌ده. اتفاقاً دید می‌ده؛ اما از یه نگاه خیلی خاص. این می‌تونه روی آورده نهایی شما مؤثر باشه. احتمالاً یه بار خوندنش مفید باشه.
        

3

          .
حرف هایی با دخترم درباره اقتصاد
نوشته یانیس واروفاکیس
ترجمه فرهاد اکبر زاده

.
"تضمین اینکه هر کسی می تواند مقتدرانه از اقتصاد حرف بزند پیش نیاز جامعه خوب و پیش شرط دموکراسی اصیل است. چرا که بالا و پایین های اقتصاد ماهیت زندگی ما را تعیین میکند، نیروهایش دموکراسی های ما را به سخره می‌گیرند و چنگال هایش به اعماق روح ما نفوذ می کند و به امید ها و اشتیاق های ما شکل می دهد. اگر ما تسلیم متخصصان اقتصاد شویم عملاً تمام تصمیم های مهم را به آنها سپرده ایم.
اقتصاد خیلی مهم تر از آن است که آن را به اقتصاددان‌ها بسپاریم."

یانیس واروفاکیس، اقتصاددان و وزیر اسبق اقتصاد یونان، در این کتاب جذاب و خواندنی که در مدت نه روز استراحت خود نوشته است، در متنی طولانی با دختر نوجوانش سونیا که در استرالیا زندگی میکند، به گفتگو مینشیند. پرسش از این مرحله آغاز میشود که چرا به جای حمله انگلستان به قبایل استرالیا، این اقوام استرالیایی نبودند که به فتح اروپا مفتخر شوند؟ 
واروفاکیس پاسخ را در اقتصاد میداند. او از هزاره های پیش سخن میگشاید و از عصر کشاورزی و تولید مازاد و صنعتی شدن و قرون وسطی، از گذر عصر فئودال به کارخانه ها، سفر خود را آغاز میکند و در نظام بهره و سود، اصل بدهکاری که سوخت اقتصاد و مبدأ آن است، ماشین و تکنولوژی، سیاست و اقتصاد، و آینده جهان اقتصاد و سرمایه را، با زبانی ساده برای دخترش سونیا توضیح میدهد. او در تمامی طول مسیر سعی دارد با فاصله ای مناسب و ارشمیدسی، زاویه ای باز از تاریخ و نحوه کارکرد و تحول اقتصاد را به ما نشان دهد. حتی برای ارزش مبادله ای از زندان های نازی ها ماجراهایی نقل میکند که خواندنش، فهم اقتصاد را نه کسل کننده، که جذاب مینماید.
قلم او تمثیلی و سرشار از روایت هایی از گوته و سوفکل گرفته تا فیلم ماتریکس می‌باشد. او سعی میکند با مثال ها و توضیحات مبسوط و زیبای خود، علم و دانش اقتصاد را به زبانی همه فهم توضیح دهد. اقتصادی که شاید به گفته خود واروفاکیس، تنها رمز نجاتش از سیاهی، دموکراتیک شدن و حضورش در دموکراسی مردمی باشد.
پیشنهاد میکنم این کتاب را بخوانید. چرا که لزوم زندگی در جهان سرمایه، شناختن سازوکار آن است و این کتاب شروع خوبی برای همگان فراهم میکند.
.
.
.
"بدون وجود نارضایی در کنار رضایتمندی شادکامی اصیل ناممکن است. ما بجای اینکه برده رضایتمندی باشیم باید به آزادی برای ناخرسند بودن برسیم."

در پناه خرد
        

0

"سخن ساده‌
          "سخن ساده‌تر گوی با مردمان / که جانا، زبان نیست جز ترجمان"
گفته‌اند شاخص فهم درست مفهومی، توانایی تفهیم آن به افراد غیرمتخصص است. آقای واروفاکیس در متن حاضر، انقدر خوب اقتصاد را برای دختر نوجوانش توصیف کرده، که گویی تنها هدفش این بوده که به متخصصان معاصر علم اقتصاد بگوید: دیدید اقتصاد را از شما اقتصاددانان بهتر می‌دانم!
اگر تا به حال با اقتصاد سروکله نزده‌اید، این کتاب پیشنهاد خوبی برای شروع است؛ نه مفاهیم قلمبه‌سلمبه و پرطمطراقِ به‌ظاهرعلمی دارد و نه خبری از آمار و ارقام و گفته‌های ریاضی‌وارانه‌ای است که سعی دارند به اقتصاد، لعاب علمی‌بودن بزنند تا مبادا به دست فلسفه و علوم اجتماعی بیفتد!
کتاب حاضر خوانشی انتقادی از اوضاع جهان کنونی و نظریه‌های غالب اقتصادی است و پیکان نقد خود را به سوی بانک‌ها، سرمایه‌داران، دولت‌مردان و اقتصاددانان نشانه گرفته است. استفاده از داستان‌های جالب یونان باستان، قلم روان، حجم کم و سیرِ منطقیِ منظم، از دیگر ویژگی‌های مثبت کتاب است.
        

3

          یانیس واروفاکیس، اقتصاددان یونانی‌ست که در سال ۲۰۱۵ چندماهی وزیر اقتصاد دولت چپ‌گرای یونان بود‌ و بیش و پیش از آن، به‌خاطر نوع لباس و فرم گفتار و نوشتارش شناخته می‌شد. در ضمن نقل قول معروف «اقتصاد مهم‌تر از آن است به اقتصاددان‌ها سپرده شود» که معمولا در نقد جریان اصلی اقتصاد به کار می‌رود، از این اقتصاددان جذاب چپ‌گراست.

واروفاکیس در سال ۲۰۱۳ در ۹ روز برای دخترش، سونیا سعی کرد روایتی قابل فهم و ساده و خلاصه از تاریخ اقتصاد بنویسد و به این سوال پاسخ دهد که چرا این‌قدر نابرابری در جهان وجود دارد؟ حاصل این ۹ روز در کتابی با عنوان «حرف‌هایی با دخترم درباره اقتصاد» چاپ شد که عنوان فرعی‌اش «تاریخ مختصر سرمایه‌داری» است، هرچند خود نویسنده در سراسر کتاب به‌جای سرمایه‌داری که از نظرش بار ایدئولوژیک دارد، از عبارت «جامعه بازار» استفاده می‌کند.

نویسنده در این کتاب برای بیان تاریخ اقتصاد، از زمانی که انسان‌ها برای جبران کمبود منابع، رو به کشاورزی آوردند و مازاد پدید آمد و مازاد بازار را شکل داد و از کنار آن نوشتار و فناوری‌های مختلف توسعه پیدا کرد تا امروز که ربات‌ها و هوش مصنوعی یا مالکان‌شان، سودای گرفتن جای انسان‌ها و شاید تسلط بر آنها را دارند، سعی کرده تا حد ممکن از زبانی ساده و جذاب و طنزآلود استفاده کند و تا جای ممکن هم مفاهیم اقتصادی را با داستان‌های اسطوره‌ای یونان باستان و ادبیات کلاسیک اروپا و سینمای هالیوود توضیح دهد.

واروفاکیس در این کتاب موضوعات مختلف اقتصادی مثل بازار، ارزش مبادله، بدهی، بهره، پول، بانک، دولت و … را تشریح کرده، اما در کنارش عقاید چپ‌گرایانه و دموکراسی‌خواه خودش را نیز در قالب نقدهایش به جامعه بازار (سرمایه‌داری) و پیشنهادهایش برای نجات جوامع انسانی از نابرابری و بحران محیط زیست و … به خواننده ارائه داده است. یکی از جالب‌ترین عقاید واروفاکیس در این کتاب، نقدهایش به اقتصاددان‌هاست که از اقتصاد به عنوان علمی مانند ریاضیات و فیزیک و شیمی صحبت می‌کنند، در حالی که از نظر او اقتصاد چنین ماهیتی ندارد، چرا که در اقتصاد خیلی اوقات پیش‌بینی‌ها خاصیت خودمحقق‌شوندگی دارند و جوامع اقتصادی، شبیه طبیعت، نسبت به نظریات و پیش‌بینی‌های اقتصادی بی‌طرف نیستند و در واکنش به آنها رفتارشان را تغییر می‌دهند.
        

16

شراره

شراره

1401/9/6

          وای از چاپ پول بدون پشتوانه ،وای از این سیاست...و اقتصاد دان ها هم از اقتصاد سر‌در نمی‌آورند این تمام چیزیه که از این کتاب فهمیدم...و تنها راه حل از نظر نویسنده دموکراتیک کردن همه چیز است به این معنی که هر فرد یک حق رای برای هر موضوعی اعم از پول،فناوری، مدیریت منابع گیاهی، زیست بوم... داشته باشد. 

دموکراسی شاید شکل خیلی بدی از حکومت،معیوب،پر خطا و نابسنده، فاسد نسبت به آنچه به مردم وعده میدهند باشد اما از تمام گزینه های دیگر بهتر است...چرچیل

بخش هایی از کتاب:

میتوان پول را از سیاست بیرون کشید اما نمیتوان سیاست را از پول گرفت
هر تلاشی برای سیاست زدایی قواعد و مدیریت عرضه پول ممکن است نفس اقتصاد را بند بیاورد و مانع بهبود آن در زمان فروپاشی اقتصاد شود تنها راه حل  موجود دموکراتیک کردن روندی که تصمیمات پولی گرفته میشود...

بدترین بردگی از آن احمق های خوشحال به شدت تلقین شده‌ایست که زنجیر هایشان را می‌ستایند و بی صبرانه از اربابانشان به خاطر لذت پابوسیشان شاکرند 
جوامع بازار ما ماشین های فوق‌العاده و ثروت باور نکردنی ،فقر حیرت انگیز و بدهی های عظیم تولید میکنند اما هم زمان امیال و رفتارهایی را در ما تولید میکنند که بزای تداوم خودشان لازم است 

راه های دیگر تلقین رسانه های جمعی‌اند که هدفشان سر هم کردن اجماع جمعی با تصمیمات سیاسی اولیگارشی بر ضد منافع خودمان یا کره زمین است 

دیگر ی قوی ترین شکل تلقین ایدئولوژیک است اقتصاد...
هر سلطه ای نیاز به ایدئولوژی مسلط برای مشروع کردن آن دارد روایتی که به ارزش های اخلاقی بنیادین متوسل میشود تا خود را توجیح کند در حالی که دیگرانی را که آن را مورد تردید قرار میدهند به مجازات تحدید می‌کند.مذهب سازمان یافته قرن هاست که چنین روایت هایی را فراهم کرده و پیچیده ترین خرافات را برای تضمین قدرت حکام مشروع ساختن قدرت قدرت خودکامه‌شان و خشونت و غارتی که ممکن می سازد در غالب نظم عمومی امور که از آسمان تفویض شده می‌پرورد. 

اما راستش اینست که هیچ متخصص واقعی در کار نیست  و اقتصاد خیلی مهمتر از آن است که آن را به متخصصان بسپاریم همانطور که در این کتاب دیدیم تصمیمات اقتصادی درمورد هر چیز زمینی و آسمانی داوری میکنند 

سپردن اقتصاد به اقتصاد دانان شبیه کار آنهایی است که در قرون وسطی زندگی میکردنند و سعادت خود را به متعلهین کاردینالها و مفتشان عقاید اسپانیایی میسپارند و این واقعا فکر بدی است.

اقتصاد دان شدم چون  نمیخواستم آنرا به متخصصان اقتصاد بسپارم،هر چه نظریه ها و ریاضیات اقتصاددان‌ها را بیشتر فهمیدم بیشتر دریافتم که این به اصطلاح متخصصان در دانشگاه های بزرگ ما بر صفحه های تلویزیون در بانک‌ها و وزارت اقتصاد از چیزی سر در نمی‌آورند،باهوش ترین هایشان مدل‌های نبوغ آمیزی خلق می‌کنند که فقط میتوان در عالم ریاضیات حلشان کرد آن هم اگر واقعیت کار پول و بدهی که در این کتاب توضیح داده شده اول از آن مدل‌ها حذف شود که در آن صورت هم آن‌هارا به جامعه بازار نامربوط میکند...باقی،یعنی مفسران درجه دوم اقتصاد نه تنها مدلهای اقتصاد دان‌های بزرگی را که میستایند نمیفهمند بلکه جدا به نظر نمیرسد به ین که این مدل ها را نمیفهمند اهمیت بدهند ...بیشتر شبیه حکیم‌ها و پیشگویان عصر پیشا مدرن می‌مانند...
        

17

          معرفی: این کتاب که توسط وزیر اسبق اقتصاد یونان نوشته شده است، توانسته مطالب پیچیده‌ی اقتصاد را بدون کاستن از اهمیت آن به زبان ساده بیان کند. بسیاری از مفاهیم بنیادین اقتصاد در این کتاب تشریح شده است. در واقع این کتاب، اقتصاد را به مثابه یک نظم و در بستر اجتماعی خود توضیح می‌دهد؛ و به تشریح لحظه‌ای می‌پردازد که اقتصاد به حلقه‌ی جداناشدنی از زنجیره‌ی فهم جهان اجتماعی بدل شد.  نویسنده، بخشی از مطالب بنیادین مارکس و وبر در خصوص اقتصاد را بدون اینکه لزوماً از همان مفاهیم استفاده کند یا حتی نام آنان را به کار ببرد، بیان کرده است. کتاب، برای تفهیم مطالب، از مثال‌هایی مناسب و قابل درک بهره برده است.

پیشنهاد: 1️⃣ اگر به اقتصاد علاقه‌مندین اما مطالعه‌ی چندانی در این حوزه نداشتین، این کتاب برای شما مناسب است. ✅️
2️⃣اگر در دبیرستان در حال مطالعه‌ی رشته‌ی انسانی یا ریاضی هستید، این کتاب به شما پیشنهاد می‌شود.✅️
3️⃣در صورتی که مطالعه‌ی پیشینی در حوزه‌ی اقتصاد داشتین، در دانشگاه به تحصیل این رشته می‌پردازین، یا واحدهای اقتصادیِ رشته‌ی تحصیلیِ خود را گذرانده‌اید، احتمالاً آورده‌ای از این کتاب کسب نخواهید کرد؛ مگر اینکه در فهم مطالب دچار مشکل شده باشید.❌️

🔴 فصول بسیار پیشنهاد شده: فصل ۵ و ۶
        

2