حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

یانیس واروفاکیس و 2 نفر دیگر
4.1
36 نفر |
17 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

12

خوانده‌ام

79

خواهم خواند

86

ناشر
بان
شابک
9786229942611
تعداد صفحات
176
تاریخ انتشار
1399/11/26

توضیحات

        یک فرصت خوب برای آموختن اقتصادوقتی وزیر سابق اقتصاد یونان برای دخترش از اقتصاد می گویدیانیس واروفاکیس، وزیر سابق اقتصاد یونان در این کتاب با استفاده از زبانی واضح و مثال هایی مشخص، نامه هایی به دختر جوانش می نویسد تا در مورد اقتصاد به او توضیح دهد و بگوید اقتصاد چگونه عمل می کند، از کجا آمده و چگونه در خدمت منافع برخی و در صدد تضعیف برخی دیگر برمی آید.او در کتاب «صحبتی با دخترم درباره اقتصاد؛ یا سرمایه داری چگونه کار می کند و چگونه شکست می خورد» پای بانک داران و سیاست مداران را به بحث باز می کند تا در مورد منشا تاریخی نابرابری در بین ملت ها توضیح دهد.او همچنین می خواهد در کتابش این عقیده فراگیر که «هر چیزی قیمتی دارد» را زیر سوال ببرد و نشان دهد که چرا بی ثباتی اقتصادی می تواند یک خطر مزمن قلمداد شود.نهایتا واروفاکیس توضیح می دهد که چگونه سیاست های بازارمحور در پرداختن به سلامتِ رو به زوال سیاره ای که نسل دخترش وارث آن هستند، کاملا ناتوان بوده و خواهد بود.ویژگی منحصر به فرد این کتاب این است که نویسنده در آن می کوشد مانند پدری بنویسد که می خواهد به سوال های اساسی دخترش در مورد عصر حاضر پاسخ دهد؛ پاسخ هایی که دختر جوان بتواند با بصیرت موجود آنها در برابر شکست ها و تاریکی سیستم کنونی مجهز شده و راهی به سمت بدیلهای دموکراتیک تر پیدا کند.یانیس واروفاکیس (1961، یونان) سال ها پیش از این که در 2015به  عنوان وزیر اقتصاد دولت چپ گرای یونان منسوب شود، در دانشگاه های انگلستان، استرالیا و امریکا استاد اقتصاد بود. خاطرات او از تجربه ی حضورش در دولت، در کتابی به عنوان بزرگسالان در اتاق: نبرد من با دستگاهِ حاکم اروپا در صدر پرفروش ترین کتاب های سال  2017قرار گرفت. کتاب قبلی او و آن چه بر سر ضعیفان می آید حق شان است؟: اروپا، ریاضت و تهدید ثبات جهانی نیز در صدر جدول پرفروش ترین کتاب های سال2016 قرار داشت. واروفاکیس در حال حاضر استاد اقتصاد دانشگاه آتن است و برای مخاطبان گسترده ای در سرتاسر جهان به عنوان یکی از بنیان گذاران جنبش دموکراسی در اروپا (DiEM25) سخنرانی می کند. کتاب تاریخ مختصر سرمایه داری؛ حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد، نوشته ی واروفاکیس و ترجمه ی فرهاد اکبرزاده در سال 1397 توسط نشر بان منتشر خواهد شد.دختر او سِنیا حالا پانزده سال دارد و در استرالیا زندگی می کند.
      

لیست‌های مرتبط به حرف هایی با دخترم درباره ی اقتصاد تاریخ مختصر سرمایه داری

یادداشت‌ها

شراره

1401/9/6

          وای از چاپ پول بدون پشتوانه ،وای از این سیاست...و اقتصاد دان ها هم از اقتصاد سر‌در نمی‌آورند این تمام چیزیه که از این کتاب فهمیدم...و تنها راه حل از نظر نویسنده دموکراتیک کردن همه چیز است به این معنی که هر فرد یک حق رای برای هر موضوعی اعم از پول،فناوری، مدیریت منابع گیاهی، زیست بوم... داشته باشد. 

دموکراسی شاید شکل خیلی بدی از حکومت،معیوب،پر خطا و نابسنده، فاسد نسبت به آنچه به مردم وعده میدهند باشد اما از تمام گزینه های دیگر بهتر است...چرچیل

بخش هایی از کتاب:

میتوان پول را از سیاست بیرون کشید اما نمیتوان سیاست را از پول گرفت
هر تلاشی برای سیاست زدایی قواعد و مدیریت عرضه پول ممکن است نفس اقتصاد را بند بیاورد و مانع بهبود آن در زمان فروپاشی اقتصاد شود تنها راه حل  موجود دموکراتیک کردن روندی که تصمیمات پولی گرفته میشود...

بدترین بردگی از آن احمق های خوشحال به شدت تلقین شده‌ایست که زنجیر هایشان را می‌ستایند و بی صبرانه از اربابانشان به خاطر لذت پابوسیشان شاکرند 
جوامع بازار ما ماشین های فوق‌العاده و ثروت باور نکردنی ،فقر حیرت انگیز و بدهی های عظیم تولید میکنند اما هم زمان امیال و رفتارهایی را در ما تولید میکنند که بزای تداوم خودشان لازم است 

راه های دیگر تلقین رسانه های جمعی‌اند که هدفشان سر هم کردن اجماع جمعی با تصمیمات سیاسی اولیگارشی بر ضد منافع خودمان یا کره زمین است 

دیگر ی قوی ترین شکل تلقین ایدئولوژیک است اقتصاد...
هر سلطه ای نیاز به ایدئولوژی مسلط برای مشروع کردن آن دارد روایتی که به ارزش های اخلاقی بنیادین متوسل میشود تا خود را توجیح کند در حالی که دیگرانی را که آن را مورد تردید قرار میدهند به مجازات تحدید می‌کند.مذهب سازمان یافته قرن هاست که چنین روایت هایی را فراهم کرده و پیچیده ترین خرافات را برای تضمین قدرت حکام مشروع ساختن قدرت قدرت خودکامه‌شان و خشونت و غارتی که ممکن می سازد در غالب نظم عمومی امور که از آسمان تفویض شده می‌پرورد. 

اما راستش اینست که هیچ متخصص واقعی در کار نیست  و اقتصاد خیلی مهمتر از آن است که آن را به متخصصان بسپاریم همانطور که در این کتاب دیدیم تصمیمات اقتصادی درمورد هر چیز زمینی و آسمانی داوری میکنند 

سپردن اقتصاد به اقتصاد دانان شبیه کار آنهایی است که در قرون وسطی زندگی میکردنند و سعادت خود را به متعلهین کاردینالها و مفتشان عقاید اسپانیایی میسپارند و این واقعا فکر بدی است.

اقتصاد دان شدم چون  نمیخواستم آنرا به متخصصان اقتصاد بسپارم،هر چه نظریه ها و ریاضیات اقتصاددان‌ها را بیشتر فهمیدم بیشتر دریافتم که این به اصطلاح متخصصان در دانشگاه های بزرگ ما بر صفحه های تلویزیون در بانک‌ها و وزارت اقتصاد از چیزی سر در نمی‌آورند،باهوش ترین هایشان مدل‌های نبوغ آمیزی خلق می‌کنند که فقط میتوان در عالم ریاضیات حلشان کرد آن هم اگر واقعیت کار پول و بدهی که در این کتاب توضیح داده شده اول از آن مدل‌ها حذف شود که در آن صورت هم آن‌هارا به جامعه بازار نامربوط میکند...باقی،یعنی مفسران درجه دوم اقتصاد نه تنها مدلهای اقتصاد دان‌های بزرگی را که میستایند نمیفهمند بلکه جدا به نظر نمیرسد به ین که این مدل ها را نمیفهمند اهمیت بدهند ...بیشتر شبیه حکیم‌ها و پیشگویان عصر پیشا مدرن می‌مانند...
        

17

          یانیس واروفاکیس، اقتصاددان یونانی‌ست که در سال ۲۰۱۵ چندماهی وزیر اقتصاد دولت چپ‌گرای یونان بود‌ و بیش و پیش از آن، به‌خاطر نوع لباس و فرم گفتار و نوشتارش شناخته می‌شد. در ضمن نقل قول معروف «اقتصاد مهم‌تر از آن است به اقتصاددان‌ها سپرده شود» که معمولا در نقد جریان اصلی اقتصاد به کار می‌رود، از این اقتصاددان جذاب چپ‌گراست.

واروفاکیس در سال ۲۰۱۳ در ۹ روز برای دخترش، سونیا سعی کرد روایتی قابل فهم و ساده و خلاصه از تاریخ اقتصاد بنویسد و به این سوال پاسخ دهد که چرا این‌قدر نابرابری در جهان وجود دارد؟ حاصل این ۹ روز در کتابی با عنوان «حرف‌هایی با دخترم درباره اقتصاد» چاپ شد که عنوان فرعی‌اش «تاریخ مختصر سرمایه‌داری» است، هرچند خود نویسنده در سراسر کتاب به‌جای سرمایه‌داری که از نظرش بار ایدئولوژیک دارد، از عبارت «جامعه بازار» استفاده می‌کند.

نویسنده در این کتاب برای بیان تاریخ اقتصاد، از زمانی که انسان‌ها برای جبران کمبود منابع، رو به کشاورزی آوردند و مازاد پدید آمد و مازاد بازار را شکل داد و از کنار آن نوشتار و فناوری‌های مختلف توسعه پیدا کرد تا امروز که ربات‌ها و هوش مصنوعی یا مالکان‌شان، سودای گرفتن جای انسان‌ها و شاید تسلط بر آنها را دارند، سعی کرده تا حد ممکن از زبانی ساده و جذاب و طنزآلود استفاده کند و تا جای ممکن هم مفاهیم اقتصادی را با داستان‌های اسطوره‌ای یونان باستان و ادبیات کلاسیک اروپا و سینمای هالیوود توضیح دهد.

واروفاکیس در این کتاب موضوعات مختلف اقتصادی مثل بازار، ارزش مبادله، بدهی، بهره، پول، بانک، دولت و … را تشریح کرده، اما در کنارش عقاید چپ‌گرایانه و دموکراسی‌خواه خودش را نیز در قالب نقدهایش به جامعه بازار (سرمایه‌داری) و پیشنهادهایش برای نجات جوامع انسانی از نابرابری و بحران محیط زیست و … به خواننده ارائه داده است. یکی از جالب‌ترین عقاید واروفاکیس در این کتاب، نقدهایش به اقتصاددان‌هاست که از اقتصاد به عنوان علمی مانند ریاضیات و فیزیک و شیمی صحبت می‌کنند، در حالی که از نظر او اقتصاد چنین ماهیتی ندارد، چرا که در اقتصاد خیلی اوقات پیش‌بینی‌ها خاصیت خودمحقق‌شوندگی دارند و جوامع اقتصادی، شبیه طبیعت، نسبت به نظریات و پیش‌بینی‌های اقتصادی بی‌طرف نیستند و در واکنش به آنها رفتارشان را تغییر می‌دهند.
        

14

        اگر مثل من از اقتصاد و سرمايه داري چيزي نمي دانيد ، يا جسته و گريخته از پول، بهره، مازاد، بانكداري، بورس، مسائل اقتصادي و بيت كوين مي دانيد. كتاب "حرف هايي با دخترم درباره ي اقتصاد" شما رو شگفت زده و غافلگير خواهد كرد. 
در اين كتاب تاريخ مختصر سرمايه داري با نثر بسيار ساده و گيرا از سوي آقاي واروفاكيس اقتصاددان برجسته يوناني روايت مي شود. اصلاً كتاب خشك و خسته كننده اي نيست، با مثال هاي جذابي كه از ادبيات و سينما مي زند، اقتصاد را براي شما توضيح مي دهد. انتقاد هاي زيادي هم به سرمايه داري و نظام كنوني اقتصاد وارد مي كند. 
ايشان در پيش گفتار كتاب مي گويد اين كتاب را براي حرف زدن مستقيم با جوانان درباره ي اقتصاد نوشته و دليل نوشتنش اين اعتقاد راسخ ست كه اقتصاد خيلي مهم تر از آن است كه آن را به اقتصاددانان بسپاريم.
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

11