بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

پرنده به پرنده: درس هایی چند درباره نوشتن و زندگی

پرنده به پرنده: درس هایی چند درباره نوشتن و زندگی

پرنده به پرنده: درس هایی چند درباره نوشتن و زندگی

آن لامات و 2 نفر دیگر
4.3
15 نفر |
6 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

37

خوانده‌ام

31

خواهم خواند

69

«سی سال پیش برادر بزرگ ترم، که آن وقت ها ده سالش بود، در تلاش بود که مطلبی دربار? پرنده ها بنویسد و برای این کار سه ما هم وقت داشت. سه ماه گذشته بود و حال دیگر موعد تحویل کار، که فردای آن روز بود، فرا رسیده بود. ما برای گذراندن تعطیلات در کلب? خانوادگیمان در بولیناس بودیم، و برادرم پشت میز آشپزخانه نشسته بود. دور تا دورش پر بود از کاغذ و مداد و کتاب هایی دربار? پرندگان که لایشان هم باز نشده بود. در چنین وضعی، درحالی که بزرگی وظیف? پیش رو باعث شده بود خشکش بزند، می دیدی که هر لحظه ممکن است اشکش سرازیر شود. بعد پدرم آمد و کنارش نشت، دستش را دور شان? برادرم انداخت و گفت: "رفیق، پرنده به پرنده – دانه به دانه، یک به یک. هربار فقط دربار? یک پرنده بنویس و تمام."» (از متن کتاب) درباره این کتاب بیشتر بخوانید

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

لیست‌های مرتبط به پرنده به پرنده: درس هایی چند درباره نوشتن و زندگی

نوشتن با تنفس آغاز می شود: پیکربخشی صدای معتبرتاناز روی دست رمان نویس: مصاحبه با چند نویسندهنویسنده شدن

چگونه مثل یک نویسنده زندگی کنیم؟

10 کتاب

کتاب‌های آموزش نویسندگی انباشته از نکات فنی و آموز‌ه‌هایی دربارهٔ طرح و ساختار و عناصر داستان هستند؛ اما علاقه‌مندان به نویسندگی در این مسیر با چالش‌ها و سوالاتی مواجه می‌شوند که جنس دیگری دارد. آن‌ها می‌خواهند بدانند نویسندگان بزرگ چگونه زندگی می‌کنند و ایده‌های داستانی خود را از کجا می‌یابند. ممکن است برخی تازه‌کارها با تمام قواعد شخصیت‌پردازی، نگارش پیرنگ و بازنویسی داستان آشنا باشند، اما وقتی برای نوشتن تمرکز ندارند یا علاقه‌شان را به ایده‌های قبلی خود از دست می‌دهند، نمی‌دانند چه‌کار باید بکنند. خیلی‌ها هنوز درگیر سوالاتی از این جنس هستند که: بهترین ساعت شبانه‌روز برای نوشتن چه زمانی است؟ آیا حتماً برای داستانمان باید طرح آماده داشته باشیم یا حق داریم شهودی و فی‌البداهه پیش برویم؟ سبک زندگی ما چگونه باشد که بتوانیم ایده‌های جدید را از دنیای اطرافمان شکار کنیم؟ نوشتن با رایانه یا قلم و کاغذ چه مزایا و معایبی دارند؟ و سوالاتی از این دست. کتاب‌های معرفی‌شده در این سیاهه خالی از نکات آموزشی و قواعد داستان‌نویسی نیستند؛ اما فکر می‌کنم تا حدی بر «زیست یک نویسنده»، «نحوهٔ فعالیت نویسندگان مشهور» و «چگونگی یافتن ایده‌های جذاب توسط نویسنده‌ها» تمرکز کرده‌اند. اگر می‌خواهید مثل یک نویسنده زندگی کنید و از تجربیات آنان در کار خود بهره ببرید، احتمالاً این کتاب‌ها به دردتان خواهد خورد.

یادداشت‌های مرتبط به پرنده به پرنده: درس هایی چند درباره نوشتن و زندگی

سارا

1402/09/05

            خوشایندترین چیز درباره این کتاب برای من، لحن طنزگونه نویسنده‌اش است.
اینکه چطور با هوشمندی‌ و چاشنی طنز به تو نشان می‌دهد در مسیر نوشتن احتمالا چه  هدف و رویایی داری ولی واقعیت چگونه است…

برای کسانی که هر مدل علاقه‌ای به نوشتن دارند، خواندن  این کتاب تجربه لذت‌بخشی است. قرار نیست راهنمای عملی نوشتن یا کتابی تکنیک‌وار باشد. 
فقط خیلی ساده تجربه‌های خودش را از عالم نویسندگی برایت می‌گوید، شبیه حرف‌های در گوشی دوست صمیمی‌ات :)

ولی جدا از لذت خواندن کتاب، بزرگ‌ترین درسی که کتاب برای من داشت آن موقعیتی است که نام کتاب هم از آن گرفته شده؛
اینکه یک بار برادرش یک عالمه ورق از اطلاعات پرنده‌هایی که باید حفظ می‌کرده را دورش ریخته و وحشت‌زده نگاهشان می‌کند
بعد پدرشان می‌آید و می‌گوید که از حجم زیاد این کار نترس و پرنده به پرنده جلو برو و اطلاعاتشان را حفظ کن.
از آنجا به بعد من هم این اصطلاح “پرنده به پرنده” را برای خودم، مخصوصا در عالم نوشتن نگه داشتم
 تا خودم را متقاعد کنم که هر بار لازم است مقدار مشخص شده امروز را بنویسم و درگیر ترس‌های دیدن کل کار نشوم :)
          
            «در این جامعۀ تاریک و مجروح، نوشتن می‌تواند لذت‌های خاص دارکوب را به شما ببخشد، لذت‌های خاص حفر کردن سوراخی در یک درخت، حفره‌ای که در آن می‌توانید لانه‌تان را بسازید و بگویید ‹این آشیان من است، این جایی است که اکنون زندگی می‌کنم، این جایی است که بدان تعلق دارم.› این آشیان می‌تواند کوچک و تاریک باشد، اما دست‌کم سرانجام خواهید دانست که چه می‌کنید.»

این کتاب کوچک نازنین برایم بی‌نهایت عزیز شد. عاشقش شدم؛ از اسم لطیف و نرمش و دلیل نهفته در پس انتخابش گرفته تا تک تک درس‌هایی که به‌گمانم نه برای یاد دادن نوشتن، بلکه یاد دادن چگونه نگاه کردن و حتی یاد دادن چگونه زیستن است، بدون آنکه حس کنی کسی بالای منبر رفته و با نگاه از بالا به پایینی دارد برایت روده درازی می‌کند. آن لاموت خودش را آسیب‌پذیر می‌کند و با پذیرش آسیب‌پذیری و ضعف‌های انسانی‌اش، با صداقتی شیرین و لطیف و چه‌بسا خنده‌دار به تو نشان می‌دهد که برای آنکه خوب بنویسی - نه برای آنکه نویسنده شوی - لازم است پرنده به پرنده پیش بروی. نکتۀ منحصربه‌فرد کتاب برایم این بود که تقریباً تمام نکات لاموت را می‌توان به ترجمه هم بسط داد و از این جهت خیلی خیلی با حرف‌ها و توصیه‌هایش موافق بودم و احساس نزدیکی می‌کردم.