مریم محسنی‌زاده

تاریخ عضویت:

اسفند 1402

مریم محسنی‌زاده

بلاگر
@Maryanimator

66 دنبال شده

210 دنبال کننده

                "با کتاب زنــــده‌ام.
با کتاب نفــس می‌کشم."
🎨💻🎬 موشــــــن دیزاینر
فارغ‌التحصیلِ انیمیشنِ هنرهای زیبا
              

یادداشت‌ها

نمایش همه
        کتاب نه ازمنظر ادبی یا فرم بلکه به جهت محتوای مقاومت ارزشمند است. اینجاست که قلم ابزاری می‌شود برای مجاهدت توسط یحیی سنوار؛ مجاهدِ زادهٔ خان‌یونس که لیسانس ادبیات زبان عرب داشت و از اولین پرچم‌داران مقاومت اسلامی در فلسطین به شمار می‌رفت. شجاع‌مردِ درام‌آفرینی که روحیهٔ مبارزه، شرافت و مقاومت را نه در خود بلکه در هر مجاهد عزتمندی تزریق کرد.
رمان "خار و میخک" توسط یحیی سنوار در سال ۲۰۰۴ و درطول حبس طولانی‌اش در زندان‌های اسرائیل نوشته شد که تلفیقی است از حوادث واقعی و شخصیت‌های گاه خیالی. 
رمان دربارهٔ مسائل اجتماعی و سیاسی فلسطین است که با جوشش انتفاضه‌اقصی در ۱۹۶۷ آغاز می‌گردد؛ شکل‌گیری گروه‌های مقاومت، ظلم و آزار فلسطینیان، زندگی فلسطینی‌ها در اردوگاه‌ها، وضعیت زندانیان، کار کردن آوارگان فلسطینی برای اسرائیلی‌ها، جاسوسی کردن، فعالیت‌های جهادی و تضارب آرا گروه‌های مقاومت بخشی از روایت‌های کتاب را تشکیل می‌دهند.
گاه کتاب از فرمت رمان خارج می‌شود، مثل روزنگاری تاریخی پشت‌هم از اتفاقات مهم می‌گوید و از یک ماجرا به حادثه‌ای دیگر می‌پرد.
ترجمه چندان روان نیست. در فصل‌های ابتدایی، راوی با اینکه بچه هست و زاویه دید اول شخص دارد، اما اطلاعاتی می‌دهد که مخصوص راوی سوم شخص است یا فراتر از دانش یک بچه صحبت می‌کند. راوی نقش منفعلی دارد و بیشتر روایتگر است. مادر و ابراهیم دو شخصیتی هستند که نقش پررنگی در جریانات ایفا می‌کنند. ابراهیم به‌نوعی قهرمان اصلی این رمان است، شخصیتی خاکستری که درعین‌حال ویژگی‌های مثبت زیادی دارد و در راه جهاد و دفاع از آرمان‌هایش به شهادت می‌رسد.
رمان با تصویری از قدرت و اتحاد فلسطینیان و ادامه داشتن راه جهاد و مقاومت تمام می‌شود که پایان خوبی برای کتاب و حرف اصلی‌اش به حساب می‌آید.
      

2

        آلیس مونرو نویسندهٔ معاصر کانادایی، برندهٔ جایزهٔ نوبل در سال ۲۰۱۳ است و آکادمی سوئد لقب "استاد داستان کوتاه معاصر" را به او داده. 
مونرو در آثارش معمولاً به مضامینی چون بلوغ، روابط خانواده و تنهایی می‌پردازد.
داستان درامِ "آموندسن" برگرفته از کتاب "زندگی عزیز" می‌باشد که دربارهٔ عشق، جدایی، پشیمانی و تنهایی است. داستان ساختار ساده و ریتم کُندی دارد و به صورت غیرخطی نقل می‌شود. شخصیت پس از سال‌ها به مرور خاطراتش می‌پردازد و از تأثیر آن‌ها بر زندگی‌اش می‌گوید. 
مونرو از دل موقعیتی تکراری به توصیف شخصیتی زنانه، تغییرات احساسی و روابط عاطفی می‌پردازد. او با بهره‌گیری از امکاناتِ محیط، مفهوم جدایی و رابطه‌ای سرد و حس شخصیت را به سایر عناصر داستان پیوند می‌زند؛ بنابراین فضای سردِ آموندسن نمادی از رابطهٔ ناکام شخصیت‌ها می‌شود.
از نقاط مبهم داستان، نامشخص ماندن علت ترک ویویان توسط دکتر فاکس است. نویسنده فقط به تنهایی شخصیت اصلی اشاره می‌کند و به عمق رابطهٔ دو شخصیت نمی‌پردازد. گویی داستان بیشتر به نقل تجربهٔ احساسی شخصیت در گذشته‌ای دور می‌پردازد که تبعاتش همچنان دامنگیر زندگی‌اش می‌باشد.

🔺ادامهٔ یادداشت ممکن است داستان را لو دهد:
داستان "آموندسن" دربارهٔ روابط و زندگیِ معلمِ جوانی به نام ویویان است. معلمی که برای تدریس به کودکانِ مبتلا به سل راهی مدرسه‌ای در منطقهٔ دورافتادهٔ آموندسن شده و با دکتر فاکس که شخصیت سرد و مرموزی دارد، آشنا می‌شود.‌ رابطهٔ عاطفی بین شخصیت‌ها به شکل غیرمنتظره‌ای پایان می‌یابد و ویویانِ رنجیده‌خاطر با تنهایی روبرو می‌شود.
      

4

        کتاب "فلسفهٔ زندگی زناشویی" اثری طنزآمیز است که به نقد زندگی خانوادگی زوجین و اختلاف طبقاتی می‌پردازد. 
بالزاک با اولین جمله و تعبیری که به کار می‌برد، قلابِ خواننده را گیر می‌اندازد و او را غرق در اثر و نثرش می‌کند. 
تعابیر جالبی که در متن آمده از دیگر جذابیت‌های زبان است. گاه نویسنده از موضعِ توصیه‌‌ با مخاطب حرف می‌زند یا داستانی را نقل می‌کند و کمی به پراکنده‌گویی می‌افتد.
ازطرفی انتخاب عنوانی با مُسما و مرتبط با محتوا، از هوشمندی بالزاک می‌آید. اصطلاح l'été de la Saint_Martin به معنای گرم شدن دوبارهٔ هوا برای دورهٔ کوتاهی در ماه نوامبر یا واپسین گرمای لذتبخش سال پیش از فرارسیدن زمستان است. این اصطلاح که در عنوانِ "گرمای پاییزه زندگی زناشویی" به کار رفته، به معنای واپسین دورهٔ پویاییِ لذت جوانی و عشقِ پیش از ازکارافتادگی است.
اونوره دو بالزاک‌ِ فرانسوی از بیست سالگی مشغول نویسندگی شد و عموماً به واقعیت‌های اجتماع در آثارش می‌پرداخت. 
او با اوژن دلاکروا، از مشهورترین نقاشان رمانتیک، معاشرت و دوستی داشت. ویکتور هوگو در مراسم تشییعش در گورستان پرلاشز او را ستایش کرد.
      

1

        کتاب "تکرار یک تنهایی" جستارهایی از حیات شهید سیدمرتضی آوینی است در جهت شناخت بخشی از شخصیت بزرگوارش. متن‌هایی از زبان‌ دوستان، همکاران و «سید شهیدان اهل قلم». جستار "من از یک راه طی شده حرف می‌زنم" بسیار دلنشین است.
کامرانِ خوش‌سیما، شیک‌پوش، مغرور و مدِروزِ قبل از انقلاب، گاه شعر می‌گفت و کارهای اخوان‌ثالث، فرخزاد و شاملو را دنبال می‌کرد. به شب شعر و گالری نقاشی می‌رفت‌. موسیقی کلاسیک گوش می‌داد و آخرین صفحات جاز و پاپ را می‌شناخت. از زیروبم استایل روشنفکری خبر داشت و همهٔ این راه را طی کرده بود.
او انگار خودش را در انقلاب پیدا کرد. قبل از انقلاب جهت‌گیری سیاسی نداشت اما همیشه رگه‌های معنوی داشت. هنرمند روشنفکر با گرایشات کاملاً غربی، در اثر رویارویی با اندیشهٔ انقلاب تبدیل شد به انسانی روشن و عمیق با گرایشات فوق‌العاده دینی. 
در نوشتن ید طولایی داشت و نوشته‌هایش تأثیرگذار بود. در کنارش به مستندسازی روی آورد. برای نماها و راش فیلم، مدام یادداشت برمی‌داشت.
با شروع تغییرات، از خودی و غیرخودی آزار می‌دید. اما صداقت و ادب در کار و رفتارش را حفظ کرد. باهوش، جرأتمند، پرکار و فعال بود. روزی ۱۸ ساعت برای خدا کار می‌کرد و درقبالش حقوق و مزدی نمی‌خواست. شب‌بیداری می‌کرد و نماز شب می‌خواند. کاریزمایی داشت که بهش ابعادی جذاب می‌داد و همه را جذب خود می‌کرد.
      

1

        کتاب حاضر به بررسی و تحلیل حرکت امام حسین علیه‌السلام می‌پردازد. اینکه چطور حرکت حضرت "در نینوا، با خون نقش‌ها می‌زند و با مرگ، درس‌ها می‌دهد؛ نقشی بر چهرهٔ افق و درسی در کلاس تاریخ."
مرحوم صفایی حائری، زندگی را صحنهٔ پیکارها می‌داند. پیکارهایی که شکل، انگیزه، هدف، نیاز و موانع گوناگون دارند.
این مبارزات گاه شکل جهاد پیدا می‌کند؛ جهادی که با روشنگری همراه است. و انگیزهٔ چنین جهادی (جهاد اسلامی) بر اساس بینش، ایمان، توحید، رشد و تجارت شکل می‌گیرد. هدف جهاد هم آرمان عظیمِ پاسداری از دین و رشد دادن می‌باشد. بنابراین زندگی انسان چیزی نیست جز همین عقیده و حرکت در این راه.
ازطرفی هر مبارزه‌ای نیاز به رهبر، نفرات و نیرو دارد و این افراد لازم است موانع را از خود دور سازند. وقتی مانع‌ها کنار برود، دیگر از مرگ هراسی نیست.
در بخش بعد نوبسنده به پیکار امام حسین علیه‌السلام می‌پردازد. این بخش همراه با اشعار نو می‌باشد.
بخش تحلیل‌ها ازجمله فصل‌های کتاب است که به‌طور مختصر واقعهٔ عاشورا را بررسی کرده و نیاز داشت بیشتر بسط داده می‌شد.
      

5

        ﴿باید بگم‌ با خوندن این کتاب حالت تهوع بهم دست داد 🤯🤢﴾

شخصیت اصلی از خانواده‌ای بورژوا هست و با سوال‌های زیادی دربارهٔ هویت روبرو می‌شود. او برای رهایی از سردرگمی و پریشانی دست به هر کاری می‌زند و هر چیزی را تجربه می‌کند و حتی به هم***گرایی روی می‌آورد. 
در بخش‌های زیادی از کتاب به پوچی، عدم وجود و زوایای تاریکِ زندگی اشاره می‌شود. شخصیت از دید عقایدِ پوچ‌گرایانهٔ سارتر به مسائل مختلف نگاه می‌کند و به این نتیجه می‌رسد که زندگی ارزش هیچ‌چیز را ندارد. او مدام به فکر خودکشی است؛ البته عجیب نیست چنین شخصیتی با این حجم از رفتارهای منحرفانه‌ و عقایدِ آزاردهنده و پوچ‌گرایانه به چنین فکری بیفتد. 
نهایتاً این بی‌هویتی شخصیت را به تنفر (از یهودیان)‌ سوق می‌دهد تا بدین وسیله ضعف‌هایش را بپوشاند. در آخر به این نتیجه می‌رسد:" من وجود دارم، چون حقِ وجود داشتن دارم." او برای اینکه هویتش را توجیه کند، تصمیم می‌گیرد در هیئت رئیس قدرتمند شده و بر اطرافیان سلطه‌ یابد. 
ازطرفی رابطهٔ لوسین و مادرش خیلی شبیه نظریات فروید است. نویسنده در بخش‌هایی از متن به فروید ارجاع داده که نشان می‌دهد تحت‌تأثیرش بوده است.
اگرچه داستان مراحل رشد یک کودک تا شکل‌گیری چنین شخصیتی را با تأثیر از عوامل مختلف شرح می‌دهد، اما خواندن داستانی برآمده از نظریه‌ای فلسفی، می‌تواند خیلی تأثیرگذارتر از خواندن خود نظریات باشد؛ به قدری که می‌تواند برای روح‌وروان هم آسیب‌زننده باشد. لذا بهتر است یا با احتیاط به این کتاب‌ها نزدیک شد یا معقولانه‌ترش اینکه، اصلاً سراغشان نرفت.
      

5

        این کتاب گزیده‌ای از "قصه‌های جدید برای نینون" است.
در "بهشت گربه‌ها" راوی، گربهٔ آنگورایِ خانگی و بورژوایی است که تصمیم می‌گیرد زندگی گربهٔ خيابانی و آزادی را تجربه کند. داستان کلاسیک هست، مقدمه دارد و بیشترش به تعریف کردن می‌گذرد و خبری از توصیف نیست.
بیشتر داستان‌ها گِرد موضوعاتی چون فقر و طبقات ضعیف جامعه می‌چرخد. گاه زولا با بیانی شاعرانه و پراحساس، فضا و شخصیت را توصیف می‌کند و گاه با تعریف کردن و نوشتاری گزارشی، مسئله‌ای اجتماعی را نقد می‌کند. او پایه‌گذار سبک ناتورالیسم (طبیعت‌گرایی) بود؛ در برخی از داستان‌های این مجموعه رگه‌هایی از این سبک دیده می‌شود.
داستان "بیکاری" خیلی mp3 از نتایج بیکاری و تأثیرش بر خانواده می‌گوید. دردِ گرسنگی به وضوح در داستان دیده می‌شود و چه‌بسا چنین موضوعاتی بازتابی از زیست و دغدغهٔ نویسنده باشند؛ چراکه امیل زولا در دوران جوانی زندگی کولی‌واری داشته است.
داستان "آهنگر" توصیفی است از یک شخصیت و شغلش.
"خاطرات" متن‌های پراکنده‌ و نوعی وقایع‌نگاری است از دیده‌های شهری، مشاهدات، و در توصیف فضا، مراسم‌ها، تخیلات و خاطراتِ راوی. این متن سرشار از نوستالژی، جان‌بخشی‌، تقبیح جنگ و گاه ایده‌های جذاب است مثل بخش چمدان.
      

25

7

        "کآشوب" بیست‌وسه روایت و گزارش صادقانه و عینی از "روضه‌هایی است که زندگی می‌کنیم". 
در این متن‌ها تلاش شده تا نسبت نویسندگان مختلف با مجلس روضهٔ امام حسین علیه‌السلام، روی کاغذ آورده شود؛ اینکه هر راوی کجای این اتفاق ایستاده و نسبتش با مجلس روضه چیست؟
هر متن از زاویه‌دید متفاوت به اتفاقی واحد نگاه می‌کند. گاه روایت از دید پدری روضه‌خوان است و گاه از دید مقاله‌نویس و تحلیلگر مداحان، گاه از منظر روحانی و بانی روضه و گاه از منظر شرکت‌کنندگان مجالس.
تنوع خاطره‌ها، روایت‌ها و لحن‌ها، کتاب را تاحدی از یکدستی خارج کرده.
روایت "پوش خانه بنکدار شیر دارد" و "گیسوی حور در امین‌حضور" فوق‌العاده بودند، از همه نظر؛ هم حال‌وهوایشان، هم ایده، هم نثر و هم فرمشان. روایت "کجای مجلس نشسته‌اند" هم حس‌وحال بی‌نظیری داشت و دوست‌داشتنی بود. متن "به هیأت تازه مادرها" و حروف" نثر خوبی داشتند. برخی از روایت‌ها هم مثل روضه، اشک را مهمان صورت‌ها می‌کردند.
      

17

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

چالش‌ها

لیست‌ها

قیام حسین (ع)فتح خونهفت شهر عشق: نگاهی نو به حماسه عاشورا

کاروان کتاب حسینی (مناسب محرم و صفر🏴)

25 کتاب

﴿عالم همه در طواف عشق است و دایره‌دار این طواف حســـین﴾ در این لیست مجموعه کتاب‌های مناسب ایام‌ محرم‌ و صفر آورده شده. برای راحتی در انتخاب، کتاب‌ها با توجه به موضوع یا نوع نگارش دسته‌بندی شده‌اند. ◾️(۱) نگرش تاریخی و روایت عاشورا: قیام حسین (ع)، فتح خون، هفت شهر عشق، در اوج غربت. ◾️(۲) تحلیل عاشورا: سلام بر خورشید، عاشورا. ◾️(۳) سخنرانی: حسین وارث آدم، سفر شهادت. ◾️(۴) شخصیت‌های عاشورا: کربلا به روایت دیگر، خادم ارباب کیست؟، پدر عشق پسر. ◾️(۵) مقتل: لهوف علی قتل الطفوف. ◾️(۶) روایت، داستان و رمان: کآشوب، رهیده، پنجره‌های تشنه. ◾️(۷) فیلمنامه و نمایشنامه: روز واقعه، هفتادوسومین نفر. ◾️(۸) اقتباس: موهای تو خانهٔ ماهی‌هاست. ◾️(۹) شعر و مرثیه: منظومه ظهر روز دهم، با کاروان نیزه‌، آغاز روشنایی آیینه. ◾️ (۱۰) زنان عاشورایی: زینب فریاد فرمند. ◾️(۱۱) روضه: ◾️(۱۲) کودک و نوجوان: خیمهٔ ماهتابی، چرا؟چرا؟چرا؟، داستان آن عزیز خدا. پ.ن: این لیست براساس کتاب‌هایی که خواندم تنظیم شده و به مرور بر آن افزوده می‌شود. کاش بهخوان این قابلیت را داشت که در قسمت ضمیمه کردن کتاب‌ها، می‌توانستیم دسته‌بندی داشته باشیم.

5

بریده‌های کتاب

نمایش همه

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.