یادداشت‌های صادق شریفی (50)

          کتابی خوب شامل تعداد زیادی مسائل فلسفی.  به مورد زیر توجه کنید. تم کلی کتاب یک همچین چیزیست:

یک نفر توی خیابون شما رو گیر میندازه و اسلحه ای روی سرتون میزاره و میگه یا برو خونه و یک سیلی محکم به خواهر کوچیکت بزن یا میکشمت. شما میدونید که با جدا شدن از اون آدم اون دیگه دسترسی به شما نداره. 
در حالت عادی شما بهش میگید این کار رو انجام میدین. ازش جدا میشین. می آیند خونه و زیر قولتون میزنین و همچین کاری نمی کنید. و تمام

اما خفت گیر داستان ما توانایی عجیبی داره. و میتونه از بادی لنگوئیج و حالت صورت شما بفهمه که شما راست میگین یا دروغ. شما از ترس جونتون  بهش قول جدی میدین که بزنین. اما وقتی خونه میرسین. و از دسترس اون خارج میشید دیگه دلیلی نداره این کار رو انجام بدین. اما خفت گیر محترم باهوش تر از این حرفهاست. و باز متوجه میشه که شما در زمانی که دسترسی بهتون نداره کار دلخواه اون رو نمی‌کنید. پس اسلحه رو به سختی رو پیشونیتون فشار میده و آماده شلیک میشه. شما این بار جدی جدی نیت میکنید که بزنید. لحظه ی زدن سیلی رو تصور می‌کنید. عذاب وجدان میگیرید. ولی چاره ای نیست. بعدا ازش معذرت‌خواهی خواهید کرد. وقتی از مرد جدا شدین مستقیم میرید خونه و روبروی خواهر وایمیستین دستتون رو بلند میکنید و ...  ولی دلیلی برای زدن نمی‌بینید. قطعا نمیزنید. چرا بزنید؟ اون که دیگه تسلطی رو شما نداره.
همینجور که دارید به این چیزا فکر می‌کنید خفت گیر مسلح اخمی میکنه و میگه تمام افکارتون رو داره میخونه. شما مستاصل میشید. خفت گیر آماده شلیک میشه....

شما باشید چه کار میکنید؟
        

2

          کتاب خوبیست. البته قسمت عمده ی کتاب شرح تغییر رشته و تحصیل در انگلستان و برگشتن و عضویت در هیئت علمی دانشگاه و ... است. در فصل پایانی کتاب به جواب دو سوال چرا شمارا نمیگیرند و آخرش چی میشه پرداخته شده. برای من که به نویسنده علاقه مند بودم کل کتاب جذاب بود. یک قسمت جالب کتاب بخش مربوط به دهکده ی امید و سرنوشت اسفبار آن است. یک " ما چگونه ما شدیم " عملی و محسوس.

در بخش پایان نویسنده دلایل بازداشت نشدند علیرغم انتقاداتش از حکومت را بیان کرده، طنز تلخ اینکه بلافاصله بعد از انتشار کتاب ایشان بازداشت شدند و رو سیاهی به کسانی که میگفتند این از خودشان است و سوپاپ اطمینان است ماند. ( بماند که چه بسا الان هم با گفتن اینها همه نمایش است یا تاریخ مصرفش تمام شده است همچنان بر همان سیاق مانده باشند)

بهترین و آموزنده ترین قسمت کتاب از نظر من پاسخ به پرسش آخرش چی میشه؟ بود. نویسنده میگوید کسانی که منتظر فروپاشی و سرنگونی حکومت هستند با خود چنین می اندیشند که همانطور که حکومت شاه ساقط شد این اتفاق برای حکومت فعلی هم امکان پذیر است. منتها بین حکومت شاه و جمهوری اسلامی فرق هاییست که عملا سرنگونی را در شرایط فعلی امری دور از انتظار میکند. دلایلی که ذکر میکند قابل تامل است. کتاب خوبیست البته زیباکلام کتابهای بهتری هم دارد. خواستید از زیباکلام بخوانید از ما چگونه ما شدیم یا غرب چگونه غرب شد یا سنت و مدرنیته یا پنج گفتار در باب حکومت شروع کنید به نظرم. 
        

0

          یکی از مسائلی که از عنفوان کودکی در جهان اطراف همه ی ما در جریان بوده مسئله فلسطین و اسرائیل است. علیرغم این فکر میکنم بسیاری از ما در مورد آن خیلی  کم میدانیم. چرا این قسمت از دنیا که مساحتش اندازه دو برابر استان تهران است این حجم از درگیری و ناآرامی را در خود جای داده؟ چرا تمام نمیشود؟ چرا به هیچ سرانجامی ، چه خوب چه بد ، نمیرسد؟ 
حمله ناگهانی حماس به اسرائیل و متعاقب آن پاسخ خونبار اسرائیل به آن برای هزارمین بار توجه ها را به این قسمت از عالم جلب کرد. و من ، شاید خیلی دیر، به دنبال منبعی بودم   که به طور موجز اما کامل و در عین حال بیطرفانه به این موضوع پرداخته باشد. 
کتاب آقای دکتر زیباکلام شاید بهترین منبع بود، اما قدری طولانی بود و به طور رسمی هم منتشر نشده بود. در عین حال کتابهایی مثل متاستاز اسرائیل یا دنیا بازیچه یهود بوی اعتماد از بابت بیطرفانه روایت کردن نمیدهند. و حقیقتش فکر میکردم نمی توان در بازار کتاب ایران همچو چیزی پیدا کرد.
اگر شما هم مثل من دنبال همچین کتابی هستید، ناامید نشوید. همین کتاب گمشده ی شماست. کتابی کم حجم که بسیاری از سوالات شما را جواب میدهد. اگر چه شاید کامل و جامع نباشد اما یک دورنمای کلی از این نزاع بی پایان به خواننده ارائه می کند.
 به امید برقراری صلح در سراسر این جهان.
        

3