معرفی کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران اثر مرتضی مطهری

خدمات متقابل اسلام و ایران

خدمات متقابل اسلام و ایران

4.5
114 نفر |
21 یادداشت
جلد 1

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

36

خوانده‌ام

241

خواهم خواند

86

ناشر
صدرا
شابک
0000000093083
تعداد صفحات
369
تاریخ انتشار
1362/1/5

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        شهید مرتضی مطهری یکی از بزرگ ترین متفکران دینی و روشنفکران معاصر ایران بود. ایشان سخنرانی ها و آثار بسیاری در زمینۀ  دین، فلسفه و ادبیات داشت. کتاب حاضر برگردان روسی "خدمات متقابل ایران و اسلام" است که جلوه ای از سیر اندیشۀ  مطهری را در خود نهفته است. پاسخ به پرسش ها و مسائل نسل روشنفکر همواره از جمله دغدغه های فکری وی بوده است. پرسش هایی نظیر: آیا میان احساسات مذهبی و احساسات میهنی مردم ایران تناقض وجود دارد؟ ورود اسلام به ایران چه دگرگونی هایی را پدید آورد؟ سهم ایران در به وجود آوردن تمدن عظیم اسلامی در جهان چقدر است؟ وی در کتاب در سه بخش به موضوع اسلام و مسالۀ  ملیت، خدمات اسلام به ایران و خدمات ایران به اسلام می پردازد. مطالب کتاب تکمیل شدۀ  چند سخنرانی ایشان در محرم  و صفر سال 1388 هـ . ق است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به خدمات متقابل اسلام و ایران

نمایش همه

یادداشت‌ها

          کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران» یکی از آثار ارزشمند و راهبردی استاد مطهری است؛ تلاشی صادقانه و هوشمندانه برای روشن‌کردن رابطه‌ی عمیق و متقابل میان یک حقیقت آسمانی (اسلام) و یک تمدن ریشه‌دار زمینی (ایران). این کتاب در زمانه‌ای نوشته شد که هجمه‌ها و شبهات بسیاری درباره‌ی نسبت ایرانیت و اسلام مطرح بود، و استاد، با بیانی پرحرارت، مستدل و ریشه‌دار، به دفاعی خردمندانه از هر دو پرداخت.

اما از حیث نگارشی، کتاب رنگ و بوی دوران خود را دارد؛ یعنی وفادار به سبک خطابه‌ای و شفاهی، و بیشتر حاصل سخنرانی‌های مکتوب شده تا نوشته‌ای با ویرایش ساختاری مدرن. همین ویژگی، در عین اینکه به کتاب طراوت و صمیمیتی خاص بخشیده، گاهی باعث پراکنده‌گویی یا نوسان در انسجام مباحث شده است. خواننده‌ی امروزی که عادت دارد با متون فصل‌بندی‌شده و منظم‌تر مواجه شود، ممکن است در برخی بخش‌ها دنبال مسیر بحث بگردد.

زبان استاد، پرشور، پرارجاع، و مملو از اشارات تاریخی، دینی و فلسفی است؛ که این، برای خواننده‌ای اهل تأمل بسیار دلنشین است، اما ممکن است برای نسل امروز، که به اختصار، وضوح، و ابزارهای بصری بیشتر خو گرفته، کمی سنگین یا کلاسیک به نظر برسد.

با این‌همه، آنچه این اثر را ارزشمند می‌سازد، نه فقط استدلال‌هایش، بلکه روحی است که در پسِ کلمات جریان دارد؛ روحی سرشار از عشق به حقیقت، به ایران، و به اسلام. بی‌تردید، بازخوانی این اثر با زبان امروزی، یا تبدیل آن به قالب‌های آموزشی‌تر (مثلاً با نمودار، خلاصه‌سازی یا تدوین جدید)، می‌تواند نسل جوان را بیشتر با آن پیوند دهد.

در یک کلام: این کتاب، یادگاری از گفت‌وگوی صمیمانه‌ی تاریخ و ایمان است؛ اگرچه زبانش قدری از آن‌چه امروز رایج است فاصله دارد، اما قلبش هنوز هم گرم است و زنده.
        

1

          ﷽
قبل از روبرو شدن با این کتاب ،
 تجربه ی مطالعه ی کتاب های ۵۰۰ صفحه ای
تا ۱۰۰۰ صفحه ای رو چندین بار داشتم ،
اما نمی دونم چرا هر سری نگاهم به کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران میوفتاد در برابر مطالعه ش احساس عجز می کردم...
با دیدن قطر کتاب و صفحاتی که پر شده از جملات 
تصور می کردم اگر شروعش کنم توی همون صفحات ابتدایی متوقف شم و نتونم درکش کنم و ادامه ش بدم !
خب اصلا تمایل نداشتم این کتاب رو بخونم و
 با ضعف خودم مواجه شم، 
اما یه روز تصمیم گرفتم شروعش کنم ...
که از قضا همون روز اول ۵۰ صفحه شو خوندم 
خیلی کیف کردم از جملات و سخنان استاد مطهری؛ 
دیدم کاملا برخلاف تصوراتمه و 
من چقدر به اطلاعات این کتاب نیازمندم!
در طول کتاب به بسیاری از شبهاتی که این روزا تو فضای مجازی موجوده پاسخ داده شده ، اعم از احکام دین زرتشت ، ورود اسلام به ایران ، وضعیت مردم ایران در حکومت ساسانیان ، دلیل پذیرش اسلام توسط مردم ایران و عدم ارتداد به دین زرتشت و.و.و...
حدودا تا ۳۵۰صفحه ی این کتاب توضیحات تاریخ ایران با منابع مستند هست و مابقی کتاب نام و معرفی اشخاص مشهوری ست که به اسلام خدمت کردند...
این کتاب مشوقی شد برای مطالعه ی باقی آثار و سخنان استاد مطهری 
        

10

 زینب

زینب

1403/9/6

          سال‌های دبیرستان،  شیفته‌ی ادبیات و فرهنگ و تاریخ ایرانی بودم، گاهی با چشمانی دلخور به سوابق اسلام نگاه می‌کردم. احساس می‌کردم فرهنگ و تمدن درخشانی داشتیم که به هر دلیلی نگذاشتند بماند. خاطرم هم هست که همیشه در بحث‌هایی که اسلام و روند گسترش آن را در جایگاه متهم می‌‌گذاشتم، یکی از منابع استنادم کتاب دو قرن سکوت بود، احساس می‌کردم یک فاجعه انسانی و یک ظلم وحشتناکی بر مردم ادب دوست ایران روا داشتند که این‌گونه دو صده را در بهت و سکوت گذراندند. شهید مطهری در این کتاب به سراغ نقد و پاسخ مسائل دوقرن سکوت می‌رود و زرین‌کوب نیز متواضعانه انتقادات وارده را می‌پذیرد و در نوبت بعدی چاپ کتاب، تا حد زیادی آن را اصلاح می‌کند. استاد مطهری با صبر و حوصله و با روشی مثال‌زدنی تک تک این لایه‌های ابهام را مطرح می‌کند، بعد با استناد به صدها منبع و کتاب، با خط به خط استدلال و یک سیر منطقی، شما را می‌رساند به نقطه‌ای که بیش از پیش شیفته‌ی اسلام و ایران و ماحصل ترکیب این دو عزیز دوست‌داشتنی می‌شوید. استادِ شهید، برخی تعاریف را از ذهن شما پاک می‌کند و آن را مجدد شکل می‌دهد، تعاریف از مفاهیمی مانند ملیت. او گاهی برای اثبات مطلبی آنقدر مثال می‌زند و آن‌قدر توضیحات کافی و مستند می‌آورد که باورتان نمی‌شود. با چنان دقتی در منابع اوضاع مسیحیت، یهودیت، زرتشتیان، مانویان و مزدکیان را بررسی می‌کند که واقعا متعجب می‌شوید. در نتیجه‌ای که از تمامی استدلال‌ها در ذهن شما نقش می‌گیرد، تازه می‌توانید ببینید اسلام چطور غباری که بر فرهنگ ایرانی نشسته بود را زدود، به خوبی‌های آن ضریب داد و از دل جانی که به ایران و ایرانی بخشید، چه استعدادها و تمدنی رویید و در آسمان آن چه ستارگانی درخشیدند . با خواندن این کتاب می‌توان بیش از پیش به این ترکیب ارزنده بالید و با چراغی در دست، نقاط ابهام را کمرنگ و واضح کرد.
        

3