معرفی کتاب خیمه ماهتابی اثر فاطمه سادات موسوی

خیمه ماهتابی

خیمه ماهتابی

4.1
18 نفر |
10 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

31

خواهم خواند

7

شابک
9786222852313
تعداد صفحات
80
تاریخ انتشار
1402/5/31

توضیحات

        روایتی داستانی از کاروان امام حسین برای کودکان و نوجوانان

داستانِ بلند «خیمه ماهتابی» نوشته فاطمه‌سادات موسوی  توسط نشر شهید کاظمی منتشر شده است. کتاب در هفتادوشش صفحه نگارش شده و دو خط داستانی  هم‌زمان دارد، یک خط فانتزی و یک خط تاریخی. در خط فانتزی قهرمان داستان که خیمه‌ای با توانایی‌های خاص و شگفت‌انگیز است، معرفی می‌شود. خیمه صداهای روی زمین و زیر زمین را می‌شنود، اتفاقات اطرافش را می‌بیند و بسیار فضول و حواس‌جمع است. همین ویژگی‌های قهرمان باعث می‌شود خیمه این قابلیت را داشته باشد که مخاطب را به سفر تاریخی و پرماجرایی ببرد که به سرزمین کربلا ختم می‌شود.
جهانی که نویسنده در داستان خلق کرده متناسب با کودکان و نوجوانان است. سبک داستان‌پردازی این کتاب قدرت آن را دارد که ذهن مخاطب را قلقلک بدهد و با نثری خودمانی و روان او را همراه کند. خواننده به دنبال سرنوشت خیمه و اتفاقاتی که در انتظارش هست می‌رود. سفر به کجا ختم می‌شود؟ داستان صاحب خیمه چیست؟ قدرت‌های خیمه چطور به کمکش می‌آیند؟ چه چیزی در انتظار کاروان است؟
«خیمه ماهتابی» ده فصل دارد و در ده روز اول محرم احوالات کاروان امام حسین را برای نوجوانان روایت می‌کند. داستان از سرپیجی اسب امام حسین شروع و به مجالس روضه امروزی ختم می‌شود. کتاب علاوه بر اینکه رسالت روایتگری دارد؛ اما قرار نیست در تاریخ متوقف ‌شود. تحول خیمه و قدرت‌هایش باعث اتفاقاتی می‌شود که کودکان نسل‌های بعدتر هم امکان همذات‌پنداری با قهرمان را دارند. پایان‌بندی کتاب در غم‌انگیزترین روز جهان و در مصیب سهمگین کرب‌وبلا به پایان نمی‌رسد. 
خیمه ماهتابی راحت از صاحبش نمی‌گذرد. رسالت ناتمام خودش را با تمام کودکان و نوجوانان به اشتراک می‌گذارد و از خواننده کمک می‌خواهد تا به هدفش برسد. جزئیات متفاوت و شخصیت‌های کمتر دیده‌شده‌ای در کتاب به تصویر کشیده شده‌اند از جمله فضه هم‌نشین حضرت فاطمه سلام الله علیها. فضه عهده‌دار انتقال روایت‌ها و احادیثی است که حاصل روزها خدمت‌کردن با اهلبیت پیامبر بوده است. لیلا تیموری‌نژاد تصویرگری کتاب را برعهده داشته و توانسته با طراحی حرفه‌ای و ظریفی، حال‌وهوای ملموس‌تری برای رده‌سنی «ب» و «ج» خلق کند. این کتاب به تمام کودکان و نوجوانانی که علاقه‌مند به داستان‌های ماجراجویی و تاریخی توصیه می‌شود.

برشی از کتاب خیمه ماهتابی
من یک خیمه هستم؛ اما نه یک خیمه معمولی. کمی کنجکاو هستم و خیلی خیلی حواس‌جمع. نخی که با آن درست شدم به من قدرت‌های شگفت‌انگیزی داد. یکجورهایی شبیه آدم‌ها شدم. «خانم زینب» صاحبم، اسمم را گذاشت «ماهتابی». هر وقت اسم ماهتاب یادم می‌آمد، نخ‌هایم درخشان‌تر و براق‌تر می‌شدند، مثل ماهتابی که توی آسمان برق می‌زند و همه جا را پر از نور می‌کند. آماده‌اید داستان خانواده‌ای که با آن‌ها به سفر پرماجرایی رفتم را برایتان بگویم؟! شک ندارم خوشتان می‌آید.
      

لیست‌های مرتبط به خیمه ماهتابی

یادداشت‌ها

⛺️... تمام
          ⛺️... تمام روزهایی که همراه کاروان بودم، مولاحسین را می‌دیدم که همیشه حواسش به بچه‌ها بود. نمی‌گذاشت آب توی دلشان تکان بخورد. نمی‌خواست اذیت شوند یا چیزی ببینند که غصه بخورند. وقت غذا خوردن، راه رفتن و حتی بازی کردن، اول از همه راحتی بچه‌ها را در نظر می‌گرفت...

🌕... من یک خیمه هستم، اما نه یک خیمه‌ی معمولی. کمی کنجکاو هستم و خیلی خیلی حواس جمع. نخی که با آن درست شدم به من قدرت‌های شگفت انگیزی داد. یک جورهایی شبیه آدم‌ها شدم. خانم زینب صاحبم، اسمم را گذاشت "ماهتابی". هر وقت اسم ماهتاب یادم می‌آمد، نخ‌هایم درخشان‌تر و براق‌تر می‌شدند، مثل ماهتابی که توی آسمان برق می‌زند و همه جا را پر از نور می‌کند. آماده‌اید داستان خانواده‌ای که با آن‌ها به سفر پُرماجرایی رفتم را برایتان بگویم؟! شک ندارم خوشتان می‌آید. ...

✨متن‌هایی که خواندید بخشی از کتاب "خیمه ماهتابی" بود، این کتاب با یک رویکرد جدید و از نگاه یک خیمه، واقعه کربلا را روایت می‌کند، متن داستان روان، جذاب و کوتاه است. تصاویر داخل کتاب، زیبایی و جذابیت کتاب را چند برابر کرده است. در تبلیغ این کتاب گفته شده بود که برای نوجوانان هست، اما به نظر من برای کودکان مناسب‌تر بود، البته بستگی به این دارد که بازه زمانی سن نوجوانی را چگونه در نظر بگیریم، چون متن این کتاب برای یک نوجوان پانزده ساله‌یِ امروزی احتمالاً جذابیت چندانی ندارد. متن کتاب چند مشکلِ کوچک داشت که نیاز به ویراستاری مجدد دارد. 

🌠من از خواندن این کتاب لذت بردم و به ویژه تصاویر آن را دوست داشتم. همراه کتاب چند عدد  برچسب که از تصاویر کتاب بود، برایم ارسال کرده بودند که جالب بود. 


#معرفی_کتاب 
#خیمه_ماهتابی
"ماجرایِ سفرِ یک خیمه دوست داشتنی و صاحبش"
نوشته #فاطمه_سادات_موسوی 
تصویرگر #لیلا_تیموری_نژاد
#نوشکا
#انتشارات_شهید_کاظمی
        

1

          #یادداشت_کتاب 

#خیمه_ماهتابی

کتاب "خیمه ماهتابی" روایتی کودکانه از داستان کربلاست. راوی کتاب خیمه‌ی خانم زینب است که خیمه‌ی ماهتابی نام دارد. راوی ماجراهای کربلا را در ده فصل روایت می‌کند، از روزی که کاروان به کربلا می‌رسد تا روز عاشورا. در طی این ده فصل با شخصیت‌های مختلف حاضر در کربلا آشنا می‌شویم. مثل مولا حسین، خانم زینب، خانم رباب، بی‌بی فضه (که اولین بار بود جایی می‌دیدم از بودن ایشان در کربلا سخن به میان آید) و یاران و فرزندان امام حسین.
نکته متفاوت در این کتاب، نوع نگاه به شخصیت‌های کربلاست. راوی هنگام معرفی  شخصیت‌ها یا تعریف از آن‌ها در روزهای حضور در کربلا، نه از مظلومیت و نحوه‌ی شهادت آن‌ها می‌گوید،نه از قدرت و ابهت آن‌ها، بلکه آنها را به شکل یک خانواده و فامیل دوست داشتنی و مهربان روایت می‌کند و از عشق و محبت آن‌ها به یکدیگر و دیگران می‌گوید. خواندن یک کتاب ۸۰ صفحه‌ای که به صورت اختصاصی عشق و محبت آدمها و سایر موجودات حاضر در کربلا را روایت کند، برای خود من تجربه جدیدی بود. فقط در فصل آخر به صورت محدود به بحث جنگ و شهادت‌ها و ... پرداخته شده که فقط به اشاره‌ای بسنده شده است. 
کتاب برای کودکان ۶ سال به بالا قابل فهم و ارتباط‌گیری است اما به دلیل نداشتن خشونت، برای کودکان سنین پایینتر هم قابل استفاده است منتها باید متن کوتاه‌تر و خلاصه‌تر خوانده شود.

تنها نقطه ضعف کتاب، تصاویر آن است. تصاویر در بیشتر قسمتها، دو صفحه کنار هم را به خود اختصاص داده‌اند که باعث می‌شود کودک هنگام خواندن متن تصویری نبیند و علاوه بر این، خیلی جاها با متن همراه نیست و تصویر، مربوط به متنِ چند صفحه جلوتر است. با توجه به اینکه تصاویر کتاب واقعا جذاب و گویا هستند و از بدن بدون صورت هم برای شخصیت‌های مقدس استفاده نشده، قرار نگرفتن آن‌ها در جای مناسب، ارزش تصاویر کتاب را کم کرده است. امیدوارم ناشر در چاپ‌های بعدی کتاب این اشکال را حتما برطرف کند، یا قطع کتاب را بزرگتر کند تا بتواند کل تصویر را در یک صفحه کنار متن کار کند، یا تصاویر را تغییر دهد و در صفحات کناری متن داستان، چاپ کند
        

11

          واقعیت این است که خروجی محصولات فرهنگی‌مان متناسب با گنجینۀ عمیق و گستردۀ فرهنگ اسلامی‌ـ ایرانی‌مان نیست. 
البته باید اعتراف کرد که نوشتن در این فضاها بسیار سخت است. مثلاً در همین فقرۀ ماجرای عاشورا، هزارواندی سال است که آدم‌های مختلف از زوایای گوناگون به این ماجرا پرداخته‌اند. مخاطب بارها و بارها اصل و فرع و جزئیات و حواشی ماجرا را شنیده است و از طرفی، بخاطر حساسیت‌های اعتقادی، دست هنرمند برای تخیل باز نیست.
اینجاست که جوهرۀ یک نویسنده خودش را نشان می‌دهد. او باید با هنرمندی دریچه‌ای جدید و جذاب به روی مخاطب بگشاید تا بتواند ماجرا را روایت کند. سختی این کار در حوزۀ کودک مضاعف است؛ چراکه علاوه‌بر حساسیت‌ها، انتقال محتوا به این ردۀ سنی ظرایف خاصی می‌طلبد.
برای همین وقتی یک محصولی در این فضا می‌بینیم، مانند تشنه‌ای که به دنبال یک جرعۀ گواراست، با سرعت به سراغش می‌رویم؛ اما دریغ که بسیاری از آنها سراب هستند. خوشبختانه کتاب «خیمۀ ماهتابی» سراب نیست.
روای این کتاب خیمۀ خانم‌زینب است. خیمه‌ای که قابلیت شنیدن حرف‌های موجودات را دارد!
ما با این خیمۀ عجیب و البته فضول! با کاروان مولاحسین از مدینه راهی کربلا می‌شویم و تا روز عاشورا همراهشان هستیم.
خانم موسوی جهت روایت ماجرای عاشورا برای بچه‌ها در نقطۀ بسیار خوب و درستی ایستاده. نقطۀ کانونی این کتاب رابطۀ عاطفی میان خانواده و اصحاب سیدالشهداست؛ و از این زاویه شخصیت‌های حاضر در کربلا را برای بچه‌ها معرفی می‌کند. بخاطرهمین با خیال راحت می‌توانید این کتاب را برای کودکان زیر 6 سال هم بخوانید. 
فضای کلی و متن کتاب کاملاً متناسب با جهان کودکان، مخصوصاً دختربچه‌ها، است. این نکته را هم باید اشاره کرد که لحن گفتگوی شخصیت‌ها متن روان و دوست‌داشتنی کتاب را خراب کرده و حسابی بیرون زده! ای کاش در چاپ بعدی اصلاح شود. همچنین تصویرگری‌ها می‌توانست بهتر از چیزی که هست باشد و کمک بیشتری به کتاب بکند.
کتاب خیمۀ ماهتابی پایان درخشانی هم دارد. مخاطب را در ظهر عاشورا رها نمی‌کند و تا امروز همراهش می‌آید.
        

0